Skrzydełka w miodzie
Przepis na pyszne, chrupiące skrzydełka z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej z keczupem, pieczone w piekarniku. Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka w miodzie i musztardzie świetne będą także na grilla...wręcz idealne ;)
Soczyste skrzydełka z kurczaka w miodzie i musztardzie z keczupem to pomysł wręcz idealny na pyszny obiad dla całej rodziny. Skrzydełka są słodko-ostre i pokryte złocistą glazurą, najlepsze kiedy je się je palcami ;)
SKŁADNIKI :
Kurczak z piekarnika : skrzydełka w miodzie.
Chrupiące, soczyste skrzydełka pieczone w miodzie...przepyszne.
Przepis na pieczone skrzydełka z kurczaka.
Pomysł na chrupiącego kurczaka na obiad.
Soczyste skrzydełka z kurczaka w miodzie i musztardzie z keczupem to pomysł wręcz idealny na pyszny obiad dla całej rodziny. Skrzydełka są słodko-ostre i pokryte złocistą glazurą, najlepsze kiedy je się je palcami ;)
Kurczak z piekarnika : skrzydełka w miodzie - wypróbowany, pyszny przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go oczywiście :) Polecam!
Chrupiące skrzydełka z kurczaka w miodzie i musztardzie z keczupem - przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki na chrupiące skrzydełka z kurczaka w miodzie
SKŁADNIKI :
- ok. 12 sztuk skrzydełek z kurczaka
marynata:
- 2 łyżeczki bardzo ostrej musztardy rosyjskiej
- 5 łyżeczek musztardy delikatesowej
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki keczupu
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- kilka listków świeżej mięty, drobno posiekane
- 1 łyżka mielonej, czerwonej papryki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka keczupu
- ok. 1/2 szklanki ciemnego piwa lub coli
Przepis na kurczaka z piekarnika : skrzydełka w miodzie
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Skrzydełka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do większego naczynia
W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty.
Gotową marynatę miodowo-musztardową dodajemy do skrzydełek z kurczaka, mieszamy rękoma tak, aby marynata pokryła wszystkie składniki.
Odstawiamy skrzydełka na jakiś czas (najlepiej na całą noc) do zamarynowania, w chłodne miejsce.
Krok 2.
Następnie skrzydełka wyjmujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy przez 10-12 minut. Kiedy skórka zacznie robić się złocista zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze przez 30 minut, lub do momentu , aż skrzydełka będą złociste i dobrze wypieczone z zewnątrz.
* jeżeli skórka zacznie zbyt szybko brązowieć, trzeba skrzydełka nakryć papierem do pieczenia.
Skrzydełka w miodzie z czym podać?
Oto kilka pomysłów na chrupiące skrzydełka na obiad lub grilla:
- skrzydełka w miodzie z pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty, rzodkiewek i fety.
- skrzydełka w miodzie z puree ziemniaczanym, sałatą rzymską i pomidorami koktajlowymi.
- skrzydełka w miodzie z grillowanymi warzywami i sosem tzatziki.
- skrzydełka w miodzie z ulubionym dipem majonezowym, czosnkowym lub pomidorowym.
- skrzydełka z kurczaka z ryżem jaśminowym, sałatą, fetą i pomidorkami koktajlowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz