Żeberka na grilla
Prosty przepis na przepyszne żeberka na grilla w miodzie.
Marynata do żeberek na grilla
Miód, czyli płynne złoto to dodatek, który możecie wykorzystać w kuchni nie tylko do słodkich dań. Miodowa marynata świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs. Odkryjcie więc żeberka na grilla na nowo. Marynowane w miodzie, ciemnym piwie, keczupie, musztardzie i ziołach żeberka to 100 % niepowtarzalnego smaku.
Przepis na soczyste grillowane żeberka
Żeberka w przepysznej glazurze miodowo-musztardowej, marynowane 2-3dni w naturalnych ziołach i przyprawach. Najlepsze jest to, że zazwyczaj każdy ma w domu składniki potrzebne do przygotowania tej marynaty. Aby żeberka z grilla były miękkie i soczyste, podczas grillowania należy kilkakrotnie smarować je marynatą. Dzięki temu na powierzchni żeberek powstaje chrupiąca glazura, a mięso w środku będzie soczyste.
Przepis na miękkie i soczyste żeberka na grilla
W przepisie podaję 2-3 dni marynowania mięsa, dzięki temu będzie ono miękkie i soczyste po upieczeniu na grillu. Ale jak zrobić miękkie i soczyste żeberka z grilla od razu? Bez tak długiego marynowania? Otóż, żeberka przed natarciem przyprawami obgotowujemy w osolonej wodzie (około 15-20 minut), następnie studzimy i obtaczamy marynatą przygotowaną wg. przepisu. Teraz wystarczy 1-2 godziny macerowania i żeberka można grillować - pamiętać należy jednak o częstym smarowaniu mięsa, podczas pieczenia, pozostałą marynatą.
Jak zrobić najlepsze żeberka na grilla - przepis, składniki i przygotowanie.
SKŁADNIKI :
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 1/2 szklanki keczupu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki ciemnego piwa
- sól
- pieprz
dodatki:
- pieczone ziemniaki
- marynowane papryczki
- marynowane korniszony
- natka pietruszki do dekoracji
Przepis na żeberka na grilla.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Mieszamy w miseczce zmiażdżony czosnek, keczup, musztardę, olej, miód, piwo oraz przyprawy - odstawiamy na chwilę.
Krok 2.
Umyte i osuszone żeberka kroimy na kawałki ( z dwoma żebrami) - obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Krok 3.
Zamarynowane żeberka pieczemy na grillu z każdej strony - smarujemy w trakcie pieczenia marynatą.
Przepis na żeberka na grilla.
Żeberka z grilla z czym podać
Gotowe, zrumienione żeberka to danie pyszne samo w sobie. Jednak z odpowiednimi dodatkami będzie jeszcze lepsze i ciekawsze. Oto kilka pomysłów na żeberka na grilla:
- żeberka na grilla, marynowana papryka z miodem i kromka chrupiącego pieczywa
- żeberka na grilla z sosem chrzanowym i chrupiącym chlebem
- żeberka na grilla z sałatką " Duch Korsyki"
- żeberka na grilla z pieczonymi ziemniakami i korniszonami
Smacznego :)
Zobacz również przepis na karkówkę z grilla>>>
Zobacz również przepis na karkówkę z grilla>>>
Zaraz zabieram się do roboty, spróbuję obgotować żeberka tak jak jest napisane bo grilla mam dziś. Dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuń