DOMOWY SOS TABASCO
Jak w domu zrobić prawdziwy sos tabasco - sprawdzony przepis krok po kroku.
Niezwykle czerwony, pachnący i ostry sos tabasco, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Papryczki chilli, z których przygotowałam sos, kupiłam na targu rolnym - kilogram takich papryczek to koszt max. 10 zł.
Polecam, wypróbujcie przepis!
Pięknie pozdrawiam :) K.K.
SKŁADNIKI:
na kilka niewielkich słoiczków
ETAP 1
- 1 kg ostrych czerwonych papryczek chilli
- 4 łyżki soli + dodatkowa porcja do posypania na wierzchu
ETAP 2
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1/2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
ETAP 1
Papryczki umyłam, usunęłam zielony ogonek i zblendowałam razem z nasionami.
Całość włożyłam do czystego słoika , wymieszałam z 4 łyżkami soli, na koniec przesypałam wierzch niewielką ilością dodatkowej soli , słoik zamknęłam i odstawiam na około 3 tygodnie - od czasu do czasu doglądałam czy proces kiszenia przebiega prawidłowo
Krok 2.
ETAP 2
Ukiszone papryczki przełożyłam do miseczki, wlałam połowę roztworu octu i wody, wymieszałam wszystko razem i przecedziłam przez gęste sito dokładnie odciskając papryczki.
Następnie całą czynność powtórzyłam z pozostałym roztworem.
Odsączony płyn przelałam do niewielkich słoiczków i odstawiłam na przechowanie - u mnie w lodówce.
Odcedzoną pastę z papryczek chilli można wykorzystać na wiele sposobów. Ja swojej użyłam do przygotowania ostrej harissy, można ją również zamrozić w silikonowej formie do kostek lodu, a później wykorzystywać do różnych potraw.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz