SAŁATKA Z GRILLOWANĄ POLĘDWICZKĄ I TRUSKAWKAMI "UŚMIECH LATA"
Pięknie, smacznie, zdrowo...kolorowo!!!! :)
I tak ma właśnie być - pyszna, prosta sałatka . Są tu warzywa, owoce i kawał mięska, wszystko pyszne i idealnie przyrządzone, prawdziwa uczta dla przyjaciół i rodziny.
Bajeczne kolory, rozmaita tekstura, smaki w sam raz skomponowane w daniu to najlepszy sposób na wywarcie wrażenia!
Truskawki i delikatna, soczysta polędwiczka, słodka kukurydza, świeży ogórek, chrupiąca sałata i seler....to danie genialnie wpasuje się w posiłek na świeżym powietrzu. Kochani, wypróbujcie sami mój przepis na " Uśmiech Lata ":)
Cieszmy się słońcem, ciepłem, spotkaniami w gronie rodziny i znajomych.
Kochani korzystajcie z lata ... uśmiechu Wam życzę zawsze :)
Sałatka może stanowić przystawkę, zakąskę, a dzięki wieprzowej polędwiczce nawet pełnowartościowy, lekki samodzielny posiłek.
Polecam!
SKŁADNIKI:
- 1-2 polędwiczki wieprzowe
- ok. 30 dag świeżych truskawek
- 1 i 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
- 20 dag kukurydzy z puszki ( u mnie Bonduelle )
- 10 dag zielonego groszku z puszki
- 1 świeży ogórek
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- kilka liści sałaty
- 1 łyżka posiekanego koperku
- natka pietruszki do dekoracji
- 3 łyżki soku oraz skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody
- 1 i 1/2 łyżki łagodnej musztardy
- 3 łyżki oliwy
- sól i biały pieprz
Krok 1.
Przygotowujemy sos : sok z cytryny rozcieńczamy wodą, mieszamy z musztardą, oliwą i skórką cytrynową , doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ulubionymi przyprawami do mięsa , kroimy w poprzek na plastry, każdy oprószamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek - grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie do miękkości (zdejmujemy z grilla, przykrywamy i dajemy chwilę "odpocząć" ), gotowe polędwiczki tniemy w paski - część ugrillowanych plastrów odkładamy na bok w ciepłe miejsce - ułożymy je na talerzach obok sałatki.
Krok 2.
Ogórka obieramy, kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy. Seler oczyszczamy z włókien, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Truskawki myjemy, kroimy w plasterki.
Półmisek na sałatkę wykładamy liśćmi sałaty, wkładamy ogórka, kukurydzę, groszek, ryż, seler,cebulę, koperek, polewamy sosem mieszamy.
Dokładamy pokrojone truskawki, układamy na wierzch ugrillowaną polędwiczkę wieprzową, całość dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego :)
Więcej przepisów na genialne dania znajdziecie na : www.warzywneinspiracje.pl
Zapraszam !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz