Dawno nie robiłam sernika i chyba się za takim ciachem/deserem stęskniłam. Nie lubię powtarzać smaków bo wolę pokombinować, zakręcić coś innego. Tak też zrobiłam tym razem - wymieszałam ser i jabłka a powstała masa o intrygującym smaku i teksturze. Duża ilość karmelizowanych jabłek dodała soczystości. Spróbujcie sami jakie to dobre ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Jejciu jest piękny ! Zazdroszczę talentu do serników - mnie one nie słuchają i zawsze opadają :(
Jak ja bym chciała go upiec! Tylko czy mi się uda? Musi być mąka kukurydziana?
nie, nie musi być - możesz zamiast mąki kukurydzianej dodać 1 budyń w proszku - waniliowy albo śmietankowy (z cukrem lub bez, ew. odejmij 1 łyżkę cukru z przepisu) albo sernix
Natalie, widocznie ubijasz jajka albo pianę - ja tylko mieszam składniki, intensywnie, ale bez ubijania żeby nie napowietrzyć masy - potem mój sernik nie rośnie, ale i nie opada - jest kremowy i pyszny
Bardzo ciekawy pomysł na sernik :-) Z chęcią go upiekę, ale że mam przyjemność piec ciasta do kawiarni, w której pracuję muszę spytać o kwestię wyglądu jabłek na drugi/ trzeci dzień. Czy podgotowanie jabłek w soku z cytryny wystarcza i owoce również kolejnego dnia zachowują swój kolor? :-)
jeszcze mam kawalątek w lodówce i jabłka nie zmieniły koloru. Myślę, że dużo zależy od gatunku - Championy w ogóle opornie ciemnieją więc do takiego deseru dobrze się nadają. Jak się zachowają inne jabłko trudno powiedzieć...
Aleksandra, możesz ją spokojnie pominąć i ułożyć jabłka bezpośrednio na serniku albo zrobić polewę z gęstej śmietany z cukrem - taką można zapiec na serniku nakładając ją na 10-15 min. przed końcem pieczenia