Dzisiaj przepis ma najzwyklejsze kotlety mielone. Pewnie część czytelników właśnie uśmiecha się pobłażliwie i myśli sobie, że to niepotrzebne bo każdy umie takie zrobić. Ale okazało się, że nie każdy.Napisał do mnie młody czytelnik z prośbą o taki wpis bo dopiero uczy się gotować. Każdy od czegoś zaczyna i jeśli tylko mogę jakoś pomóc to zrobię to chętnie. Cieszy mnie, że chłopak chce się uczyć i próbuje robić jedzenie w domu zamiast kupować gotowce czy zamawiać pizzę. Mam nadzieję, że przepis się przyda, sta... czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
przygotowanie dobrych mielonych nie jest sprawą tak oczywistą i prostą, więc dobrze, ze piszesz o tym Izuniu :)ja mielonego również nie kupuję, gdyż wiem, że w wielu sklepach maszynki myte są nie tak często jak powinny, a zatem i mięso jakie otrzymujemy nie jest zbyt dobrej jakości, dodatkowo do mielenia przeznacza się najczęściej gorsze kawałki i tak jak napisałaś, czasem jest to tłuszcz, który wytapia się i z kotlecika pozostaje kuleczka ;)pozdrawiam cieplutko :)
Klasyk faktycznie, ale takie klasyczne przepisy sa jak najbardziej potrzebne :)
u mnie akurat takiego sklepu gdzie zmielą nie ma, ale nawet gdyby był to jednak wolę sama zmielić... z tym, że nie każdy ma maszynkę a zmielenie na życzenie to i tak lepsza opcja niż gotowe mielone na tacce...
najlepsze kotlety mielone robi mój brat. :) i to mówię ja, która nie jest wielką fanką mięsa.
no proszę ! a może ma jakieś dobre patenty na najlepsze kotlety ? popytaj !
w mojej kuchni niewiele jest sprzętu elektrycznego, ale maszynka do mielenia musi być :) c o swoje i własnoręcznie zrobione, to zawsze lepsze od kupowanego :)
nie wyobrażam sobie nie mieć maszynki - mielę mięso na kotlety, do gołąbków, na pasztet, na pieczeń rzymską ... mielę czasami mak, twaróg, grzyby - to przydatne urządzenie
mam pytanie dot. bułki, dlaczego musi być sucha lub tarta sucha. mogę zalać świeżą mlekiem i zmielić? -Marzena
hmmm, właściwie to ta sucha chyba z przyzwyczajenia :D ale fakt, że lepiej wbrew pozorom wchłania płyn i można potem odcisną - świeża namoczona może się zupełnie rozleźć. Zmocz ją mniejszą ilością mleka