Kluseczki na maślance bo zamiast wody użyłam do ich przygotowania właśnie maślanki. Wyszły bardzo smaczne i delikatne. Można je tylko okrasić podsmażoną cebulką czy skwarkami, można polać jakimś sosem albo podać jako dodatek do gulaszu, tak jak ja. Lubią je mali i duzi :)Zobacz też inne kluseczki - kolorowe - Zielone kluseczki dla Ogra i Pomidorowe galuszki ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...
Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Super pomysł, uwielbiam wszelkiej maści kluski lane i kładzione- w rodzinnym domu były zawsze podawane do wszelkich mięs z sosem, teraz tak sobie myślę, że nawet mięso było wtedy zbędne, z samym sosem i tak były przepyszne:)
to prawda - mogą być z mięsem i sosem albo z samą okrasą - sprawdzi się też wersja na słodko np. z jabłkiem i odrobiną cukru albo miodu
Takie sito to dla mnie zupelna nowosc, choc bardzo przydatna by byla w mojej kuchni ;) Lubie kluseczki i czesto je robie, ale takich na maslance jeszcze nie probowalam, fajny pomysl!
bardzo wygodnie robi się kluseczki przez sito - ma wyprofilowane brzegi więc można je dobrze osadzić na garnku, nie spada a potem wylewasz/wykładasz ciasto i przecierasz szpatułką a one same wpadają do wody