Maślak szary Suillus viscidus to mniej znany, niż maślak zwyczajny, przedstawiciel rodzaju maślaków. Jak pozostali krewni ten maślak też jest jadalny. Spotkacie to tylko pod modrzewiami bo mikoryzuje właśnie z tymi drzewami tak jak inny, też rzadki grzyb, borowiec dęty . Maślak szary nazywany jest maślakiem lepkim bo podczas wilgotnej pogody skórka jego kapelusza staje się wyjątkowo śluzowata. Przed obróbką trzeba ją usunąć z grzybów albo wymoczyć maślaki - przeczytaj dlaczego! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ ... czytaj dalej...
Sezon grzybowy zaczyna się już we wrześniu, co nie znaczy że są one tylko wtedy spożywane. Suszenie jest jednym z procesów, które mogą przedłużyć ich podatność do spożycia.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.