Koźlarz, kozak czerwony Leccinum Aurantiacum to piękny przedstawiciel rodzaju koźlarzy. To smaczny grzyb jadalny i bezpieczny bo nie do pomylenia z żadnym gatunkiem grzyba niejadalnego. Najczęściej jest tylko utożsamiany ze swoim bratem, prawie bliźniakiem, koźlarzem pomarańczowożółtym . Kozak czerwony rośnie zawsze w towarzystwie topoli osiki, z którą tworzy mikoryzę i dlatego nazywany jest osiczakiem. Koźlarz pomarańczowożółty jest związany z brzozą i pod brzozami należy go szukać. Wszystkie koźlarze są jad... czytaj dalej...
Sezon grzybowy zaczyna się już we wrześniu, co nie znaczy że są one tylko wtedy spożywane. Suszenie jest jednym z procesów, które mogą przedłużyć ich podatność do spożycia.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.