Borowik złotopory Boletus chrysenteron jeszcze niedawno znany był jako podgrzybek złotawy. Razem z kilkoma innym borowikami o zamszowych, oliwkowych kapeluszach popularnie nazywany jest zajączkiem . Jak wszystkie "zajączki" ten podgrzybek też jest jadalny, chociaż nie należy do najsmaczniejszych i najbardziej cenionych przez grzybiarzy gatunków. Najczęściej już młode osobniki borowika złotoporego są zaczerwione i pleśnieją jeszcze w ściółce. Czy na pewno wiesz jak prawidłowo zbierać grzyby?Wykręcać je ze... czytaj dalej...
Sezon grzybowy zaczyna się już we wrześniu, co nie znaczy że są one tylko wtedy spożywane. Suszenie jest jednym z procesów, które mogą przedłużyć ich podatność do spożycia.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.