Chleb żytni z pestkami, na zakwasie

Chleb żytni z pestkami, na zakwasie

Chleb żytni z pestkami, na zakwasie

Chleb w całość z mąki żytniej, z dodatkiem niewielkiej ilości pestek słonecznika i dyni - tak dla smaku i dlatego, że lubimy jak coś chrupie. Ten chleb dobrze się kroi nawet gdy jest jeszcze niezupełnie wystudzony. Podłużne, wąskie i zgrabne bochenki są też wygodne do porcjowania. A czy smakuje musicie przekonać się sami - ja zaręczam, że jest pyszny i warto go sobie upiec. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

chleb, słonecznik, mąka, pestki dyni i słonecznika, dynia, chleb na zakwasie

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Anonymous, 9 stycznia 2014 13:27:27

Witaj Pyzo, chlebki jak malowane! Mam pytanie czy mąkę 580 można zamienić na mąkę 720?Pozdrawiam KK.

Anonymous, 9 stycznia 2014 13:42:09

Jeszcze jedna prośba do Ciebie, ile może ważyć łyżka zakwasu? W mojej wadze siadła bateria.KK.

Iza Kulińska, 9 stycznia 2014 15:29:34

myślę, że tak, nie powinno być większej różnicy w konsystencji

Iza Kulińska, 9 stycznia 2014 15:34:36

1 czubata łyżka mojego gęstego zakwasu żytniego z mąki 2000 waży ok.50 g

Anonymous, 9 stycznia 2014 17:39:47

Dziękuję serdecznie!KK

Antenka, 10 stycznia 2014 10:33:32

bardzo lubimy takie chlebki:)

Anonymous, 11 stycznia 2014 00:31:07

A jak robisz Izuniu zakwas - bardzo chętnie upiekę taki chlebuś - ale tem zakwas!

Anonymous, 11 stycznia 2014 02:36:48

Witam Pyzo, chlebek wyszedł b. dobry tylko jest b. wilgotny. Czy Twój również był wilgotny?Może następnym razem nie wstawię pojemniczka z wodą? Żytni chlebek piekłam pierwszy raz.Czy pieczywo żytnie zawsze jest takie? Smak chleba cudowny. Dziękuję za przepis.Pozdrawiam !!! KK

Iza Kulińska, 11 stycznia 2014 20:47:12

żytnie pieczywo, szczególnie gdy jest sporo mąki z grubszego przemiału jest wilgotne, ale mój chleb nie był ani jakoś specjalnie wilgotny ani gliniasty, miąższ nie przyklejał się do noża co zdarza się właśnie przy bardziej mokrych chlebach. Trzeba brać pod uwagę, że każda mąka, z każdej partii, może być nieco inna, mieć inną wilgotność a co za tym idzie inaczej wchłaniać wodę i ilość płynu dodawanego do ciasta może być nieco inna w każdym przypadku

Iza Kulińska, 11 stycznia 2014 20:48:17

nie robiłam sama, dostałam jakiś czas temu trochę gotowego, aktywnego zakwasu od koleżanki i od tamtej pory tylko go rozmnażam

Iza Kulińska, 11 stycznia 2014 20:49:00

bo są najlepsze i wiadomo co się je, prawda ?

Anonymous, 21 stycznia 2014 20:21:39

moja mama od zawsze piecze chleb i to jeszcze w piecu opalanym drewnem!!od kiedy zamieszkałam z mężem brakuje mi takiego chleba, wszystkie sklepowe się przejadły :/ jako że dostałam od mamy zakwas zamierzam go upiec bo wygląda jak maminy :D mam pytanie.. mąka pełnoziarnista może być 2000? akurat taką mieli w sklepie?

Iza Kulińska, 21 stycznia 2014 22:37:01

tak, właśnie pełnoziarnistej 2000 użyłam chociaż kupuję 2 rodzaje - oba mają ten sam tym, ale jedna wygląda jak wiórki a druga jest mocniej zmielona

malezacie.pl, 17 lutego 2014 14:53:28

Witam,czy mogę prosić o przepis na zakwas? nie udało mi się jeszcze wyprowadzić idealnego zakwasu (zawsze troszkę oszukuję dodając koniuszek drożdży;), a Pani chlebki wyglądają smakowicie.:)Pozdrawiam

Iza Kulińska, 17 lutego 2014 15:39:55

zakwas to mąka i woda - mój jest żytni z mąki pełnoziarnistej i chociaż nie zrobiłam go sama tylko dostałam zaczątek od koleżanki to zrobienie trudne nie jest. Zalewa się ok. 50-100 g mąki taką samą ilością wody, takiej o temp. pokojowej, miesza, przykrywa ściereczką i odstawia do kącika. Przez kolejne dni znowu dosypuje się taką samą ilość mąki i dolewa tyle wody. Po 5 dniach zakwas już zaczyna być sprawny i niektórzy próbują na takim piec, ale żeby był mocniejszy powinno się prowadzić go tak przez miesiąc, co kilka dni niestety wyrzucając nadmiar a kontunuując dodawanie składników do ok. 100 zakwasu w naczyniu

malezarcie.pl, 17 lutego 2014 15:52:18

Bardzo dziękuję, szczególnie za ekspresową odpowiedź. Pierwszy raz spotykam się z opinią, że powinno się zakwas wyprowadzać przez m-c. Na pewno teraz tak zrobię. Zawsze robiłam 5-7 dni, to czego mi brakowało to kwaskowego smaku chlebka... może właśnie dlatego, że prowadziłam go za krótko... Przez ten m-c, należy go trzymać w cieple/temp.pokojowej? Później następnie do lodówki i tylko przed wykorzystaniem, go dożywić?Pozdrawiam

Iza Kulińska, 18 lutego 2014 09:58:52

dokładnie tak - prowadzisz przez miesiąc codziennie po troszku dokarmiając i niech stoi w temp. pokojowej cały czas. Nadmiar co kilka dnia się wyrzuca albo można próbować na nim już piec, ale w naczyniu zawsze zostawiasz trochę i znowu dokarmiasz. Po miesiącu można już zakwas chować do lodówki, ale trzeba dokarmiać przynajmniej raz w tygodniu i nigdy nie zużywa się całego - bierzesz ile potrzebujesz a na dnie zostawiasz przynajmniej 2 -3 łyżki i rozmnażasz dalej. Im starszy zakwas tym mocniejszy i aktywniejszy. Kiedy trzyma się później w lodówce to gdy chce się piec dobrze wyjąć go dzień wcześniej, dokarmić i niech postoi w kuchni, podrośnie spokojnie