Małe cebulki można także zamknąć w słoiki. Składniki 1 kg cebulek o średnicy 2-3 cm po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego liść laurowy suchy koper Zalewa : 1,5 l wody 5 dag soli 5 dag cukru szklanka octu 10- proc. Przygotowanie Cebulki obrałem, włożyłem do wrzącej wody na 3 minuty, odcedziłem, przelałem zimną wodą. Ułożyłem w słoikach, dodałem przyprawy. Przygotowałem zalewę: zagotowałem wodę z solą i cukrem, dodałem ocet. Gorącą napełniłem słoiki. Zamknąłem i pasteryzowałem 25 minut. ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...