Składniki ; 250 g serka mascarpone 200 g mąki pszennej 2 duże jajka 2-3 łyżki śmietany 2 łyżki cukru pudru sól, łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka spirytusu tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Składniki suche tj, mąkę, proszek i sól połączyć Jajka utrzeć z cukrem, dodać łyżkę spirytusu Do masy jajecznej wsypać mąkę- utrzeć razem W trakcie dodawania mąki dokładać po łyżce serka i śmietany W garnuszku rozgrzać dobrze tłuszcz i nakładać do niego po łyżeczce masy (maczać łyżkę w tłuszcz... czytaj dalej...
Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula