
Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła szczypta soli Masa makowa: 50 dag przemielonego maku 2 jajka 10 dag rodzynek 10 dag masła 1 łyżeczka cynamonu 100 ml mleka kilka łyżek kaszy manny 2 łyżki spirytusu Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć siekając nożem, jeśli trzeba dołożyć 2-3 łyżki śmietany Podzielić na 2 części, jedną mniejszą zamrozić, a większą odłożyć na godzinę do lodówki Przygotować masę makową: do garnka wlać mleko , wsypać zmielony ma... czytaj dalej...

Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula