Śliwkowych szaleństw ciąg dalszy. Po niefortunnym użyciu cukru 1:1 do konfitury truskawkowej , tym razem postanowiłam wypróbować Dżemofix. Składniki : 1 kg śliwek 1 opakowanie Dżemofixu 2:1 ( na 1 kg owoców - 50 dag cukru) Postąpiłam dokładnie tak jak podano na opakowaniu Dżemofixu. Z kilograma śliwek uzyskałam 4 małe słoiczki konfitury. Przygotowanie : Wypestkowane śliwki i rozdrobniłam, zasypałam Dżemofixem Dokładnie rozmieszałam całość i pozostawiłam tak śliwki na 15 min. ( tego nie było w przepis... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula