To mój pierwszy wypiek eksperymentalny w którym użyłam gotowego suszonego zakwasu żytniego. Składniki : 150 g mąki żytniej typ 2000 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 630 150 g mąki pszennej typ 500 400 ml letniej wody 1 torebka drożdży instant tj.8 g 1 torebka Zakwasu chlebowego żytniego dr. Oetker 15 g 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 20 g siemienia lnianego 5 g czarnego sezamu Przygotowanie : Odmierzyłam mąki, cukier, sól, olej, siemię -lekko zmieliłam, dodałam sezam i wszystko wymiesz... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula