Chleb na zakwasie żytnim : pszenno-orkiszowy

Chleb na zakwasie żytnim : pszenno-orkiszowy

Chleb na zakwasie żytnim : pszenno-orkiszowy

  Dzień przed pieczeniem : 3 łyżki zakwasu żytniego 200 g maki pszennej typ 650 150 g letniej wody' 140 g tartego jabłka z skórką Po dokładnym wymieszaniu zostawiamy w miseczce pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 14 godz. Po tym czasie ciasto powinno sporo urosnąć i do zaczynu dajemy : 200 g mąki orkiszowej białej typ 630 500 g maki pszennej chlebowej typ 750 500 g letniej wody 20 g soli garść ziaren słonecznika Przygotowanie : Wszystkie składniki które dodaliśmy do zaczynu dokładnie mieszamy ( u mnie z... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Proste Potrawy

Autor

Proste PotrawyProste Potrawy

Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula

Inne przepisy z Proste Potrawy

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.