Mak gotowany z dodatkiem mleka, masła i miodu oraz bakalii a następnie układany w naczyniu na chałce. MAKÓWKI DESER ŚLĄSKI SKŁADNIKI 200 gramów mielonego maku bakalie (orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, rodzynki) wiórki kokosowe 2 łyżki masła 1 łyżka dobrego miodu około 200 ml mleka pełnotłustego kilka kromek suszonej chałki lub sucharki woda zapach migdałowy... Artykuł Makówki śląski deser na Boże Narodzenie pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka . czytaj dalej...
Kuchnia Tomka to miejsce, w którym znajdziesz zbiór moich przepisów na różnorakie dania. Są tutaj przepisy na dania mięsne, wegetariańskie, na omlety, pyszne makarony, zapiekanki, ciekawe kanapki, smakowite ryby, pierogi, grzyby, kolorowe sałatki, mnóstwo pysznych zup oraz oczywiście coś słodkiego.
Wszystkie dania, na które podaję Wam tutaj przepisy przygotowałem osobiście, a zajadała się nimi cała rodzina. Dzięki temu masz pewność, że korzystając z moich, a zamieszczonych tutaj przepisów przygotujesz dania sprawdzone i po prostu smaczne. Tu nie ma lipy, wszystko masz na załączonych zdjęciach. To dowód na to, że moje przepisy są prawdziwe.
Zapraszam Was całymi rodzinami do stołu. Jedzcie, pijcie, a jak trzeba i śpiewajcie. Biesiadujcie i radujcie się dobrym jedzeniem, cieszcie się dobrym smakiem.