Pasto bazyliowe

Pasto bazyliowe

Pasto bazyliowe

 Klasyczne pesto z bazylii, którą uprawiałam latem. Tym większa satysfakcja, że można taki pyszny sos wykonać z własnej zieleninki :-) Składniki: pęczek świeżej bazylii 50 g twardego sera - parmezanu 50 g orzeszków piniowych (ewentualnie nerkowców, jak nie macie) 1/3 szklanki oliwy z oliwek (orientacyjnie) 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Listki bazylii umyć i osuszyć.  2. Orzeszki lekko uprażyć na suchej patelni.  3. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Czosnek posiek... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia domowa Ani

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.