Tagenites czyli starożytne naleśniki

Tagenites czyli starożytne naleśniki

Tagenites czyli starożytne naleśniki

Podobno pochodzą z V w p.n.e. i są przodkami naszych naleśników lub ołatków. Co to ołatki i czym się różnią od racuchów, pisałem tutaj. Aby zrobić oryginalne musicie mieć grubo mieloną mąkę pełnoziarnistą i smażyć na oliwie, ale nie szalejmy tak bardzo. Już wystarczy, że polejemy miodem, ale możemy uwspółcześnić i albo użyć sztucznego, albo syropu. Składniki: - jakieś mąki - jakieś mleko - jakiś miód Wykonanie: Z mąki i mleka robimy gęste, lekko lejące się ciasto. Wylewamy na rozgrzaną patelnie porcje ciasta i sm... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kryzysowa Książka Kucharska

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.