
Przepis na : śniadanie
Znacie ghee? Używacie? Masło klarowane inaczej zwane jest ghee lub ghi. To rodzaj tłuszczu wytwarzany z masła, poprzez jego długie, spokojne gotowanie i zbieranie osadów białka i szumowin (czyli klarowanie). Tak pozyskane masło ma długi okres spożycia. Nie psuje się (jełczeje) nawet przechowywane w warunkach pokojowych, bez lodówki. Trzeba tylko przechowywać je w szczelnie zamykanych pojemnikach np słoikach i w ciemnym miejscu np w szafce by uniknąć utleniania ghee. Kolejną ważną cechą masła klarowanego je... czytaj dalej...

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...
Kilka wartościowych uwag odnośnie zdrowego odżywiania. Zmniejsz ilość spożywanych posiłków, ale zwiększ ich częstotliwość.
Czytaj dalej...