zupa ze świeżych pomidorów - 89 przepisów (strona:5/6)

Focaccia 225

obiecałam wczoraj na talerz idzie Fociaccia. Focaccia pochodzi z kuchni włoskiej. Rodzaj pieczywa polanego oliwą, z ziołami np rozmarynem , tymiankiem, ale takze może być I z cebulą, pomidorami, serem czy tez z oliwkami. Podajemy jako przekąskę lub jako dodatek do potraw. W kazdej części Włoch , mozna znalezć focaccia, I każda ma inny przepis :) A to moja focaccia :)  Składniki(...)oliwek 2 ząbki czosnku 1 lyżeczka rozmarynu- suchy lub świeży 1 lyżeczka tymianeku- suchy lub świeży sól morska Wykonanie: Drożdże wsypujemy do ciepłej wody - odstawiamy na 10-15 min . Szykujemy oliwkę. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwy 60ml, dodajemy wyciśnięty czosnek, rozmaryn ( ja miałam suchy) I tymianek - dodałam świeży. Odstawiamy. Wyrabiamy ciasto z drożdżami, solą I cukrem. Jeżeli ciasto

Smaki Edyty
Jak suszyć grzyby? 193

wykorzystujemy do tradycyjnych wigilijnych pierogów. barszczu z uszkami , czy też do krokietów . Grzyby przeznaczone do suszenia powinny być suche i zbierane w słoneczne dni. Do suszenia wybieramy grzyby jędrne, świeże, grzyby nie mogą być też robaczywe! Grzybów do suszenia nie myjemy, oczyszczamy je tylko z piasku i wszelkich zanieczyszczeń za pomocą np. szczoteczki o miękkim włosiu. Jeśli jest słonecznie, suszymy(...)babcia natomiast suszyła grzyby w uchylonym piekarniku. Gdy chcemy suszyć grzyby, a brakuje intensywnego słońca, suszymy grzyby w elektrycznej suszarce, którą kupiłam 2 lata temu, suszyłam w niej np. pomidory , czy owoce np. jabłka i śliwki. Sito przygotowane przez Piotra ma powłokę do której grzyby nie przywierają, nie wymagają więc odwracania podczas całego procesu suszenia. Dobrze ususzone grzyby są elastyczne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomysł na … placki z dyni z cytrynową nutą i szybki konkurs 141

smaczna. Postanowiłam więc przygotować placki z surowej dyni z jajkiem, mąką, czosnkiem, świeżym tymiankiem i przyprawami. Przyznaję, że te placki z dyni są rewelacyjne w smaku. Dynia to bardzo modny składnik wielu jesiennych dań. Doskonale nadaje się do pieczenia z ziołami, można z niej robić pyszne kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony(...)rzuca się napis 100% smaku i informacja, że produkt ten nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i barwników. A głównym składnikach to w 1/2 są suszone warzywa (ziemniak, czosnek, cebula, pomidor, papryka, reszta to zioła, przyprawy i miód pszczeli. Zioła, które stanowią prawie 8% warto wymienić majeranek, pietruszkę, bazylię, oregano, a jako przyprawy wykorzystano chili, kolendrę, pieprz, imbir. Dodatkowym składnikiem jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik z groszku z nutą pikantnego oleju rzepakowego i awokado 162

ochotę na letni, zdrowy i kolorowy lunch? Składniki: 2 szklanki ziaren groszku (świeżego lub mrożonego) 2 szklanki bardzo zimnej wody 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka białego octu winnego 2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki soku z limonki 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 duża garść liści świeżej mięty kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz Pikantny dressing z chili: 4 łyżki oleju(...)połówki i podsmażamy na rozgrzanej, suchej patelni grillowej – przekrojeniem do dołu. Po ok. trzech minutach zdejmujemy. Przygotowujemy dressing. Świeżą papryczkę chili blendujemy wraz z olejem i sokiem z limonki. Przelewamy przez sitko. Powstanie lekko pikantny dressing. Zupę wyjmujemy z lodówki i nalewamy do talerzy. Dekorujemy ziarnami lub strąkami groszku. Na środku kładziemy awokado oraz grillowane pomidorki koktajlowe. Możemy też

Poezja smaku
Sos pomidorowy na zimę 563

pomidorowego, pomidory krojone z puszki też niekiedy wykorzystuję. Ale w sezonie letnim zajadamy się jednak świeżymi pomidorami, sałatki z pomidorami są przygotowywane każdego dnia. Na zimę jednak przetwarzam pomidory, przygotowuję pieczone pomidory , no i obowiązkowo domowy przecier pomidorowy (puree pomidorowe). Kolejnym pomysłem na wykorzystanie pomidorów jest gęsty sos pomidorowy na zimę, pełen ziół prowansalskich (mieszanka suszonego rozmarynu, tymianku, bazylii(...)zimnej wodzie i ściągamy skórę, pomidory wrzucamy do garnka gotujemy aż pomidory się rozpadną, aby pozbyć się pestek przecieramy pomidory przez sito. W garnku na oliwie szklimy rozdrobniony czosnek, przetarte pomidory przekładamy ponownie do garnka, doprawiamy solą i cukrem do smaku, gotujemy sos ok. 1 godziny aż pomidory zgęstnieją, dodajemy zioła prowansalskie i chili wg uznania i jeszcze chwilkę gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 111

Świeże ryby na targu miejskim.  Dobre gazpacho = dobre pomidory Nie ma gazpacho bez dobrych pomidorów. Jest to typowo letnia potrawa, dlatego też użyjcie do niej  najsłodszych pomidorów, jakie uda Wam się kupić.  Szczególnie polecam pomidory odmiany  malinowej  - słodkie, o mięsistym miąższu. Ja pomidory kupuję na targu, na moim ulubionym stoisku specjalizującym się w sprzedaży pomidorów(...)piekarniku. Uważaj, aby nie zbrązowiał. Pokrusz go na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij z nich twarde szypułki i pokrój na mniejsze części. Do naczynia robota kuchennego włóż pokrojoną paprykę i zmiksuj. Następnie dodaj pomidory, pokruszony chleb, czosnek i oliwę i zmiksuj na gładki krem.  Do zupy dodaj 100-150 ml zimnej wody, do uzyskania pożądanej przez Ciebie

Chilli Czosnek i Oliwa
13 sposób na oszczędności w domowym budżecie 175

zakupy z listą nie wchodzimy w alejki, które nie musimy, toteż dodatkowe produkty nas zbędnie nie kuszą :) Korzystajmy z promocji. To nie wstyd! Jeśli sklep nam proponuje dwie puszki pomidorów w cenie jednej i faktycznie płacimy za jedną, a nie jest to chwyt reklamowy to kupmy je. Jeśli wiemy, że rodzina uwielbia spaghetti i zapiekanki to weźmy od razu(...)warzywa. Wiem, wiem najważniejsza jest jakoś produktu, a taki dojrzały kalafior czy brokuł nie do wszystkiego się nadaje. Owszem, zgadam się z tym. Jednak jeśli planuje zupę krem to nie potrzebuje super świeżego kalafiora. Taki dojrzały kosztuje u nas 2,50 zamiast ceny 4,50zł za świeżego. Nawet jeśli nie planujemy akurat zupy to zaplanujmy, albo puree, albo warzywa zapiekane

Kolizje Smaków
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 164

Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywn ą  zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest.  Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia.   v   Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v   Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety(...)dużo tu i tam)) bazą kolacji są wszelakie sery ( click ): od mozzarelli, przez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia.  (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis

Mia Cucina Sofieta