wołowina - 6184 przepisów (strona:32/413)

Burgery w czarnej bułce 23

Idealne burgery można przygotować w domu. Wystarczy dobrej jakości wołowina. Co zrobić, aby się wyróżniały? Przygotować burgery w czarnej bułce! Nawet jeśli nie przepadacie za sztucznymi barwnikami, ten przepis jest dla Was. Wykorzystujemy bowiem składnik, który zapewne wielu z Was ma nawet w domu. Barwiącym na czarno sekretem czarnych bułek jest… węgiel aktywowany z apteki! (tak, dokładnie ten, który(...)kolorze – można pominąć węgiel i postępować zgodnie z przepisem – burgery wychodzą pierwsza klasa – my uwielbiamy je robić. Burgery (4-6 sztuk*): 800 g mielonej wołowiny (ja zazwyczaj używam z antrykotu – można poprosić o zmielenie w sklepie mięsnym) 2 łyżki korzennego sosu Worcestershire 1 pełna łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka wędzonej papryki pół szklanki zimnej wody

Poezja smaku
Domowe tacos z wołowiną i dodatkami 15

wiemy co mamy w środku, bo zrobiliśmy je sami. Wykonanie jest naprawdę proste, dodatki dowolne, ale wiadomo – im więcej tym lepiej. W mojej domowej wersji postawiłam na klasyczną wołowinę, doprawioną mieszanką przypraw odpowiednią do tacos. Do tego na szybko salsa z kukurydzy i guacamole. Wszystko do złożenia w chwilę, można dokładać, mieszać, przekładać ile się chce(...)komu smakuje najlepiej Składniki (na 4 duże porcje): 500g mielonej wołowiny 4 placki gotowych tortilli – polecam duże – w przepisie dowiesz się dlaczego* 3-4 listki sałaty lodowej płaska łyżeczka czerwonej papryki 2 szczypty ostrej papryki 1/3 łyżeczki mielonego kuminu 1/3 łyżeczki mielonego czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Guacamole: dojrzałe awokado 2 łyżki soku

Smaczna Strona
Bigos z wieprzowiną 14

Jedynie. Tym razem nie dodałam do niego wołowiny. Bo jak wiadomo najlepszy bigos to ten z różnymi rodzajami mięsa. W moim dzisiejszym przepisie jest co prawda tylko jeden rodzaj mięsa, ale pod różną postacią, więc to też wpływa na finalny smak potrawy. Bo mamy kiełbasę, bo jest łopatka, jest boczek wędzony i surowy. Bigos z wieprzowiną to potrawa, która była(...)przepis na bigos staropolski. Oba przepisy są bardzo podobne, no ale dobra. Skoro już go wyczarowałam, zrobiłam mu zdjęcie to niech idzie w świat. Bigos z wieprzowiną (bez grama wołowiny) wyszedł tak samo pyszny jak ten z wołowiną. Nie zauważyłam jakiejś znaczącej różnicy w smaku. Jeżeli więc nie macie dodatkowych funduszy na zakup droższego mięsa, kupcie tylko to wieprzowe

Kardamonovy
Dieta 1800 – 2000 kalorii – dzień 3 19

warzywa pokrój na kawałki. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść masło, w miseczce wymieszaj jajka, dopraw, wlej na rozgrzaną patelnię, chwilę smaż i mieszaj. Posiłek – Gruszka Posiłek – Wołowina Wołowina 125 g Kasza Kuskus 50 g Kiszona kapusta 100 g Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Ziele Angielskie do smaku Liście laurowe 1-3 sztuki Dowolna przyprawa(...)kaszy Przygotowanie – wołowinę pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondla, zalej wodą, tak by, przykryć mięso, dodaj przyprawy i gotuj, aż mięso będzie miękkie. Kaszę Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu, dodajc ulubione przyprawy do nich. Kapustę kiszoną, jeśli chcesz, możesz przepłukać pod wodą, lub pożerać taką kwaśną. Posiłek – Deser Jogurt Skyr 150 g Truskawki 100 g Posiłek

RafalCook
Zrazy wołowe –  roladki wołowe 22

jako niedzielny czy też proszony obiad. Prosto, bardzo smacznie i treściwie, praktycznie zawsze wychodzi, idealne z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty naprawdę polecam. Zrazy wołowe: Składniki 750g wołowiny pieczeniowej (rostbef, zrazowa, krzyżowa) 200g boczku wędzonego, surowego 2 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 2 cebule 15g suszonych grzybów leśnych Musztarda Sól Pieprz 200ml bulionu wołowego(...)słupki a czosnek przeciskamy przez praskę, następnie cebulę kroimy w ćwierć plasterki a suszone grzyby leśne zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w salaterce do namoczenia. Umyty i oczyszczony kawałek wołowiny dzielimy na pięć plastrów średnio po około 150g każdy, po czym każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Rozbite mięso oprószamy z obu stron pieprzem i niedużą ilością soli, z jednej

Księga-Smaku
Dlaczego warto jeść tofu? 27

spożywać dużą ilość tofu bez dodawania do dziennego spożycia kalorii lub zwiększania ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. W porównaniu z innymi źródłami białka, takimi jak pierś z kurczaka  mielona wołowina  i krewetki , tofu dostarcza więcej białka, ale mniej kalorii. Sekcja: Tofu można wykorzystać na wiele sposobów, dzięki czemu łatwo włączyć je do każdej diety. Tofu może być używane(...)sycącym, dodaj warzywa takie jak papryka i cebula wraz z przyprawami, które dobrze komponują się ze smakiem warzyw (np. kminek). Veggie burgers – Tofu czyni doskonały substytut dla mielonej wołowiny podczas robienia veggie burgers, ponieważ ma podobną teksturę, ale zawiera mniej tłuszczu, co oznacza mniej kalorii z tłuszczu niż mielona wołowina miałaby na wielkość porcji. Można również użyć grzybów portobello

ProstePesto.pl
STROGONOW (keto, bez laktozy, redukcja, MAD) 19

Atkinsa). Oczywiście po podbiciu puli tłuszczu – np. pasującą tu idealnie śmietaną 30% – skorzystają z niego także osoby na adaptacji czy stabilizacji wagi. Składniki – strogonow 500 g wołowiny: polędwicy, ligawy lub rostbefu (tutaj ligawa, czyli część udźca wołowego) 40 g oliwy z oliwek 100 g cebuli 120 g papryki czerwonej 100 g ogórków kiszonych 120 g pieczarek(...)mnie znakomicie sprawdza się inna część udźca wołowego – trochę tańsza – ligawa. Należy ją jedynie nieco dłużej dusić niż gulasz z polędwicy. Jeśli zachodzi taka potrzeba, to wołowinę należy oczyścić z błonek i żyłek. Kolejno mięso pokroić w cienkie ok 1 cm grubości plastry, a następnie każdy z nich na cienkie, podłużne ok 1,5-2 cm paski. Wszystkie

Ola la LCHF
Mięso na steki – jakie wybrać 25

Jakość wołowiny O jakości wołowiny świadczą wiek i rasa zwierząt, sposób odżywiania, rozmieszczenie tłuszczu oraz stopień dojrzałości mięsa. Do celów kulinarnych o wiele bardziej nadaje się mięso delikatnie poprzerastane tkanką tłuszczową czyli tzw marmurkowate. Stek – z jakiej części tuszy wołowej? Z polędwicy Polędwica jest najbardziej wartościową i najdroższą częścią tuszy wołowej, gdyż stanowi jedynie 3% masy ciała zwierzęcia. Świetnie nadaje(...)antrykotem, jest częścią tylnej ćwierćtuszy, pozostałą po odcięciu udźca. Dostarcza delikatnego marmurkowatego mięsa. Nadaje się do pieczenia w całości, na tzw pieczeń po angielsku. Właśnie z tego kawałka wołowiny jest przygotowywany słynny New York Steak. Z udźca Artykuł Mięso na steki – jakie wybrać pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Najpopularniejszym z fastfoodów jest hamburger 20

pasztecika wołowego gotowanego w bułce z grilla lub smażonej na patelni. W Hamburgu w Niemczech hamburgery nazywane są „stek hamburski” i „stek hamburski”. Hamburgery to rodzaj pasztecików z mielonej wołowiny gotowanych na patelni lub na patelni. Z czego składa się hamburger? Hamburgery podaje się zazwyczaj z sałatą, pomidorem, cebulą, piklami, ketchupem, musztardą i majonezem. O innych daniach możesz poczytać(...)która została otwarta w 1986 roku. Restauracja stała się znana z burgerów i bliskości lotniska, które umożliwiało podróżnym zjedzenie hamburgerów po locie. Hamburgery to rodzaj kanapki z mielonej wołowiny, zazwyczaj na bułce. Hamburgery często podaje się z sałatą, pomidorem, cebulą, ketchupem lub musztardą i majonezem. Amerykanie zjadają rocznie około 20 miliardów hamburgerów. Istnieje wiele różnych rodzajów burgerów o różnych smakach

Via Gusto
Zupa meksykańska z wołowiną i fasolą 17

ZUPA MEKSYKAŃSKA Z WOŁOWINĄ SKŁADNIKI 1,5 litra niezbyt tłustego domowego bulionu drobiowego; 500 gramów chudej wołowiny; 300 ml przecieru pomidorowego; 1 duża cebula; 1-2 łodygi selera naciowego; 1 marchewka; kawałek cukinii; mała bulwa fenkuła; 1 czerwona papryka; 2-3 duże ząbki czosnku; puszka czarnej fasoli; puszka ciecierzycy lub bobu; 2 cytryny lub limonki; duży pęczek świeżej... Artykuł Zupa(...)meksykańska z wołowiną i fasolą pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
ZUPA GULASZOWA Z WOŁOWINĄ I CZERWONĄ FASOLĄ 20

Zupa gulaszowa z wołowiną i czerwoną fasolą poleca się na obiad w chłodne dni. Jest aromatyczna, gęsta, rozgrzewająca, pełna mięsa wołowego i warzyw. Przepis jest bardzo prosty, idealny dla miłośników mięsnych dań. Zazwyczaj taką zupę przygotowuję w większej ilości i zamykam w słoiki. Podobnie jak bigos i niektóre inne zupy tak i ta najlepsza jest następnego dnia, kiedy dobrze przejdzie(...)wszystkimi smakami warzyw i mięsa.  Zupa gulaszowa z wołowiną i czerwoną fasolą - składniki: * około 500 g dobrej jakości mięsa wołowego * 1 czerwona papryka * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 2 ziemniaki * 1 puszka czerwonej fasoli * około 900 ml bulionu  * 400 g passaty pomidorowej * 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 3 liście laurowe * 3 ziarenka ziela angielskiego * olej do smażenia * przyprawy (według

Zrób to smacznie
Kebab domowej roboty z mielonej wołowiny. Smakuje lepiej niż w barze, no i wiemy, co jemy. PRZEPIS 103

się przyrządzać go samodzielnie. To wcale nie takie trudne, a smakiem przebija wszystkie gotowce. No i wiemy, co jemy. Przepis na kebab wołowy z piekarnika Składniki: 1 kg mielonej wołowiny , 2 kopiaste łyżki mąki pszennej, płaska łyżka soli, pół łyżeczki cynamonu, płaska łyżeczka mielonego kuminu, łyżeczka ziaren kolendry, pieprz. oliwa lub olej, potrzebna będzie również folia aluminiowa i patyczki(...)szaszłyków.   Jak zrobić domowy kebab z mielonej wołowiny? Mięso przełóż do miski, dodaj wszystkie przyprawy (ziarna kolendry trzeba rozgnieść na przykład wałkiem lub w moździerzu) oraz mąkę, dokładnie wyrób przy pomocy dłoni. Z mięsa uformuj duży wałek, pójdzie łatwiej, jeśli zwilżysz dłonie wodą. Uformowane mięso, gotowe do zawinięcia. Zawiń go bardzo ciasno w folię aluminiową – podobnie jak cukierka

Kulinarna Polska
Boeuf bourguignon z patelni 174

Boeuf bourguignon z patelni Wołowina po burgundzku, to bardzo znane i lubiane danie, które zazwyczaj przygotowuje się w piekarniku. Ja zrobiłam dziś wersję z patelni i powiem Wam, że jest równie pyszna. To mięsko wprost rozpływa się w ustach, a sos jest tak aromatyczny, że ciężko mu się oprzeć. Niebo w ustach…       Składniki: 1 kg wołowiny(...)sól, pieprz, 1 łyżka tymianku, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia       *** Wołowinę kroimy w dużą kostkę *** *** Pieczarki kroimy na połówki lub w ćwiartki *** *** Cebulę kroimy w piórka, a czosnek obieramy i kroimy w plasterki *** *** Marchew obieramy i kroimy w plasterki *** *** Pomidory kroimy

Blog z Apetytem
Mielona wołowina w sosie teriyaki 38

Magda Prosty i szybki obiad w azjatyckim stylu? To zdecydowanie mielona wołowina teriyaki – czas wykonania błyskawiczny, efekt przesmaczny. Nie zniechęcajcie się listą składników na sos – u mnie okazało się, że oprócz mirinu wszystkie składniki miałam w domu, a brakujące łatwo dokupiłam. Wypróbowałam też co w przypadku gdy czegoś nie mam – wpisałam zamiennik lub napisałam że można pominąć(...)użycie świeżego imbiru, nie można zastąpić mielonym, nie będzie tego samego efektu. Ale na szczeście jest on łatwo dostępny przez cały rok Składniki (na 3 duże porcje): 500g mielonej wołowiny 2 średnie marchewki 1 czerwona papryka 2 cebulki dymki razem ze szczypiorem łyżka oleju Na sos teriyaki: 4 łyżki brązowego cukru 1 czubata łyżka świeżego starego imbiru – nie polecam

Smaczna Strona