wołowina - 6184 przepisów (strona:30/413)

Gulasz myśliwski z wołowiną 128

Gulasz myśliwski z wołowiną Gęsty, rozgrzewający, bogaty w składniki, delikatnie pikantny i niezwykle aromatyczny gulasz, to idealny zimowy posiłek. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluskami lub po prostu z pieczywem. To super pomysł na treściwy, pożywny i przepyszny obiad. Polecam!     Składniki: 1 kg wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli garść suszonych grzybów 1/2 szklanki(...)OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Gulasz myśliwski z wołowiną pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Faszerowane roladki z mielonej wołowiny 75

Faszerowane roladki z mielonej wołowiny Kruche i soczyste zraziki, wypełnione pysznym serowo-pieczarkowym farszem i duszone w delikatnym, ciemnym sosie pieczeniowym, to pomysł na obiad idealny. Takie roladki najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i oczywiście z dodatkiem ulubionej surówki.     Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 2 jajka pół szklanki bułki tartej 1 cebula(...)Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w powstałym sosie *** *** Roladki najlepiej smakują z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, z dodatkiem surówki *** *** SMACZNEGO ***     Artykuł Faszerowane roladki z mielonej wołowiny pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Makaron Boeuf Strogonow 52

makaron z szynką MAKARON BOEUF STROGONOW Przygotowanie : 60 minut Porcje : 2 porcje Składniki: – 250 g makaronu tagliatelle lub parpadelle (do tego dania najbardziej pasuje makaron jajeczny) – 300 g wołowiny – możesz użyć kawałków do gulaszu lub pręgę wołową – 4 łyżki oleju – 1 cebula drobno posiekana – 10 pieczarek – 2 łyżki mąki – 750 ml bulionu (możesz użyć(...)domowego rosołu mięsnego lub bulionu warzywnego) – 3-4 łyżki śmietany 18% – sól i pieprz – posiekana natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE: Wołowinę pokrój na małe kawałki, najlepiej w formie paseczków. Cebulę drobno posiekaj a pieczarki pokrój w plasterki. Mięso dopraw połową łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż na nim mięso. Najlepiej robić

nietylkopasta.pl
Pikantna wołowina duszona w winie 101

Pikantna wołowina duszona w winie Sycący, pikantny i bardzo smaczny gulasz wołowy z warzywami. Możemy go podać z ryżem, kluskami lub ziemniaczkami. Potrawa co prawda nie należy do najszybszych, ale w sumie przez większość czasu robi się sama i tylko od czasu do czasu trzeba zajrzeć do garnka lub patelni.     Składniki: ok 0,5kg mięsa wołowego 100g boczku(...)KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pikantna wołowina duszona w winie pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Szybka kolacja po meksykańsku 61

Mielona wołowina, kukurydziane chipsy, intensywny w smaku cheddar i sos taco…Kuchnia meksykańska w całej gali. Moje dzieci uwielbiają tacos , więc przy piątku przyrządziłam proste tacos z mielonej wołowiny. Nie powiem, że się napracowałam. Oprócz mięsa kupiłam gotowy sos i przyprawę taco. Czasami przyrządzam coś na szybkiego i wtedy sięgam po gotowce. Zdarza mi się to rzadko, bo jestem(...)meksykańskiej restauracji. Sos obłożony chipsami, awokado, posypany cheddar, kolendra, chili…Porcja czosnkowego sosu… Kuchnia meksykańska da się lubić, prawda! Kuchnia meksykańska 4 porcje Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 opakowanie przyprawy taco 1 słoiczek sosu taco mała paczka kukurydzianych chipsów 1 awokado pęczek kolendry 1 łyżka masła Sos czosnkowy 1 czosnek solo, pieczony 100 g creme fraiche

codojedzenia
Hamburger wołowy z serem provolone 118

wyjścia na miasto. Z dzisiejszym przepisem przygotujecie rewelacyjne burgery w domowym zaciszu, o ile macie pod ręką wszystkie potrzebne składniki. Przekonacie się, że wołowina wcale nie jest ciężka w obróbce.     Składniki:   Burgery:   500 g mielonej wołowiny 100 g sera provolone, mozzarella lub cheddar 2 pomidory, ja użyłem kolorowych(...)oliwek sól, pieprz   Przygotowanie:   Mięso dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrób rękoma aby ładnie się kleiło. Ser zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Wołowinę podziel na 4 równe kotlety, na każdy połóż porcję startego sera, uformuj zgrabne burgery.   Przygotuj grillowane warzywa. Cukinię i bakłażana pokrój w plastry grubości

kuron.com.pl
Chili con carne z krojoną wołowiną 110

pory spotkałam się tylko z mieloną wołowiną w chili con carne. Do mojego dania mięso pokroiłam w kostkę, bo kawałki wołowiny obsmażone miałam akurat w zamrażarce. Danie co prawda wymaga dłuższego duszenia, ale smak nie odbiega znacząco od chili, które przygotowywałam do tej pory. Mięso podałam z kaszą jęczmienną i surówką z czerwonej kapusty. Składniki: 700 g chudej wołowiny

Czerwień i błękit
Gulasz wołowy z papryką 159

Wołowina rzadko u nas gości bo nie jesteśmy miłośnikami tego mięsa. Jednak czasem zdarza mi się coś przygotować pod warunkiem, że uda mi się kupić dobrą wołowinę bo nawet nie mam dobrego i sprawdzonego źródła. Polecam pyszny gulasz paprykowy. Jego przygotowanie zajmuje trochę bo mięso trzeba długo dusić ale potem mięsko rozpływa się w ustach. składniki: 700 g wołowiny

Monia miesza i gotuje
Steki z ligawy wołowej 111

wcześniej z lodówki, natrzeć oliwą z oliwek i pieprzem. Musimy także pamiętać, żeby bardzo mocno rozgrzać patelnię. Warto wspomnieć o tym, że ligawa jest też dosyć tania jak na wołowinę, ponieważ za kilogram zapłacimy 30-35 złotych. Jeżeli chodzi o ligawę to w porównaniu do innych części wołowiny steki wychodzą nieco twardsze ale równie smaczne. Gorąco zapraszam do sprawdzenia przepisu

Programista w kuchni
GOTOWANA WOŁOWINA W SOSIE CHRZANOWYM 198

gotuję dla siebie zupę, albo jakieś mięsko w sosie (najchętniej koperkowym). I tym sposobem wszyscy są zadowoleni 😉  A, że sos chrzanowy robię bardzo rzadko, mając fajny kawałek chudej wołowiny postanowiłam ugotować go i podać właśnie z sosem chrzanowym. Do tego domowe buraczki.  Mmmm .... jakie to było dobre 😋❤ Składniki: ok 1,2kg wołowiny bez kości 2 cebule 1 marchewka(...)minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki warzywa. Gotujemy całość na malutkim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest już miękkie (zależy to od gatunku wołowiny, więc nie podaję dokłądnego czasu gotowania) wyjmujemy je wraz z warzywami na talerzyk. Warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki albo zblendować i wrzucić ponownie do sosu, a z wywaru przygotowujemy

Walijskie Pichcenie
Gotowana wołowina w sosie koperkowym 192

koperkowy idealnie komponuje się z gotowaną w rosole wołowiną. Przygotowanie obiadu z wykorzystaniem mięsa z rosołu zajmie nam dosłownie kilka chwil. Mięso jest delikatne i bardzo apetyczne. kawałek wołowiny ugotowanej w rosole (pręga, łata, mostek, antrykot) pół pęczka koperku 2 łyżki masła klarowanego 1,5 płaskiej łyżki mąki 1-2 chochle rosołu sól pieprz W niewielkim rondelku roztapiamy 2 łyżki(...)jest zbyt gęsty dodajemy drugą porcję rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso ugotowane z rosołu obieramy z błon i kości. Następnie kroimy w kostkę w poprzek włókien. Tak przygotowaną wołowinę układamy na talerzu i polewamy sosem koperkowym. Danie to doskonale smakuje z ziemniakami

Dieta bez mleka
Wołowina po tajsku z jajkiem sadzonym 185

Dzisiaj przepis na danie inspirowane kuchnią tajską czyli pikantną wołowinę stir-fry z jajkiem sadzonym. To idealny wybór, kiedy potrzebujemy szybkiego i treściwego śniadania, które doda nam energii na resztę dnia. Danie możesz wzbogacić też warzywami – brokułami, porem, słodką papryką lub innymi, które aktualnie masz w lodówce. : ) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, pokrojone drobno aby podczas szybkiego(...)Jeśli nie masz możliwości przygotowania śniadania tego samego dnia, to mam dobrą wiadomość – posiłek można przygotować poprzedniego wieczoru, spakować do pojemnika i krótko podgrzać następnego dnia. Smacznego! : )   Wołowina po tajsku z jajkiem sadzonym Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 10-15 minut Składniki: 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki gęsiego smalcu pęczek pietruszki 300g mięsa wołowego 2 łyżki sosu

Book of spells
Bitki wołowe 104

rozbite plastry mięsa, duszonego w sosie własnym, najczęściej podawane w towarzystwie tłuczonych ziemniaków lub klusek.Nawet nasz Adam Mickiewicz dwukrotnie wspominał o bitkach wołowych w swoim dziele "Pan Tadeusz" Wołowinę trzeba wybrać młodą i soczystą. Bitki muszą być mięciutkie i niewysuszone-to cały sekret. SKŁADNIKI: 4 plastry wołowiny o grubości ok. 1 cm duża cebula mąka (do oprószenia) łyżeczka słodkiej papryki(...)kilka kulek ziarna angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz olej do smażenia ok 100 ml czerwonego, wytrawnego wina bulion wołowy lub woda PRZYGOTOWANIE : Plastry wołowiny myjemy, dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym, usuwamy błonki i przerośnięcia tłuszczu. Prószymy pieprzem, solą, papryką słodka, obtaczamy w mące-usuwając nadmiar.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (dla smaku można dodać troszkę masła) obsmażamy mięso z dwóch stron

Kopystką po garach
Zrazy 125

Zrazy=rozbite kawałki wołowiny plus ogórek kiszony, cebula, chleb i boczek. Klasyczny zraz-dla mnie jedyny, reszta to rolady. Dobrego nie należy ulepszać :) SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej 8 kawałków chleba 8 kawałków ogórka kiszonego 8 kawałków boczku 8 kawałków cebuli Musztarda (najlepiej stołowa) Majeranek Ew. sól Pieprz Bulion wołowy  Masło klarowane (ew, smalec) PRZYGOTOWANIE: Plastry wołowiny rozbijamy

Kopystką po garach
Zrazy dla leniwych (bez zawijania) 316

Zrazy, moje ulubione. Smakują identycznie (a może lepiej bo można wpakować więcej "farszu") a pochłaniają 1/2 czasu mniej,niż tradycyjne. :) SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej Kawałki chleba Kawałki ogórka kiszonego Plastry boczku boczku Cebula w piórka Musztarda (najlepiej stołowa) Majeranek Ew. sól Pieprz Bulion wołowy  Masło klarowane (ew, smalec) PRZYGOTOWANIE: Wołowinę kroimy w plastry (ok. 1 cm), Na maśle(...)obsmażamy każdy plaster-po 2-3 minuty /strona. Do szerokiego naczynia żaroodpornego wlewamy kilka kropel tłuszczu, następnie układamy plastry boczku, na nich cebulę pokrojoną w piórka, na to podsmażoną wołowinę,którą doprawiamy solą pieprzem, smarujemy musztardą i posypujemy majerankiem. Na to kładziemy chleb i ogórka. Tak samo następną warstwę. Całość zalewamy bulionem , przykrywamy i do piekarnika nagrzanego na 200 stopni/na

Kopystką po garach