wegańskie - 10389 przepisów (strona:9/693)

Leczo wegańskie z selerem naciowym 109

Leczo wegańskie z selerem naciowym jest kolejnym przykładem kuchni zero waste - jedynego z nielicznych kulinarnych trendów ostatnich lat, któremu poddaję się bez wahania. Wykorzystując resztki tego co zostało w lodówce lub spiżarni i dodając odrobinę kreatywności unikamy marnowania jedzenia i oszczędzamy pieniądze. Takie dania jak wspomniane wyżej, leczo wegetariańskie z selerem naciowym powstają zazwyczaj spontanicznie, bez wcześniejszego planowania, co też(...)sztuk papryki, których już nie udało się dopchnąć do crock-potów. Ilość zbyt mała jak na dwuosobową porcję, więc dodaliśmy to, co było w lodówce i tak powstało leczo wegańskie z selerem naciowym Dopiero kilka dni później koleżanka uświadomiła mi, że leczo wegańskie idealnie pasuje do zasad diety dr Dąbrowskiej. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej opiera się na warzywach i owocach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegańskie lody z awokado 112

Wegańskie lody z awokado czyli lody guacamole Pyszne, domowe wegańskie lody z awokado z dodatkiem soku z limonki można zrobić dosłownie w kilka chwil i to bez użycia maszyny do lodów. Są idealnie kremowe, urzekające świeżym smakiem i przede wszystkim zdrowe. Fit lody z awokado słodzone np. ksylitolem możecie zrobić z mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego. To kolejny przepis(...)który przygotowaliśmy na warsztatach kulinarnych pod czujnym okiem Garego Evansa. Dostosowałam go jednak do wymogów diety wegańskiej i kuchni raw food. Może was nieco zaskoczyć dodatek sosu Tabasco do lodów, ale polecam z tego nie rezygnować. To taka przysłowiowa kropka nad "i" - podkreślenie smaku, co zgodnie podkreślają wszyscy, którzy mieli okazję ich spróbować. Wegańskie lody guacamole są świetne o każdej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegański mus czekoladowy 123

jakiegoś czasu zaczęłam coraz bardziej przekonywać się do kuchni wegańskiej. Ciężko powiedzieć, żebym stawała się weganką, ale coraz bardziej zaczyna mi się podobać ta kuchnia. Wegański mus czekoladowy to mój ostatni wynalazek – mega prosty i szybki deser, który posmakuje każdemu łakomczuchowi. Wegański mus czekoladowy to danie, które spodobało mi się nie tylko ze względu na prostotę i oryginalność(...)czekoladzie, bo ten produkt jest chyba najrzadziej marnowany Mowa tutaj o wodzie z ciecierzycy. Przyznam, że ja sama dopiero niedawno odkryłam, jak wspaniały jest to produkt Aquafaba nazywana jest wegańskim białkiem – pod wpływem ubijania zachowuje się identycznie jak białko jaja kurzego. W związku z tym możemy przygotować z niej bezy, omlet, a także słodkie desery na zimno . Woda

365 dni dookoła kuchni
Bezglutenowy i wegański mazurek czekoladowy z orzechami 158

Mazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane zazwyczaj na święta Wielkanocne, które zna chyba każdy przynajmniej z nazwy :) Ja przedstawiam Ci dzisiaj zmodyfikowany przepis na to polskie ciasto bo w wegańskiej odsłonie, bez glutenu i bez cukru. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Mazurek czekoladowy z orzechami Może będzie się to wydawało nieprawdopodobne, ale pomimo, że o mazurku wiele słyszałam to tak naprawdę niewiele(...)najwyższy odmienić ten stan rzeczy. Przecież nie można nigdy w życiu nie spróbować upiec mazurka! Na pierwszy ogień poszedł więc mazurek czekoladowy z orzechami, na który przepis przedstawiam poniżej. :) Wegański mazurek czekoladowy z orzechami bez glutenu i cukru Wiadomo, że mazurek w mojej wersji musi być bez glutenu, nabiału i bez cukru ale postanowiłam jeszcze trochę utrudnić temat i przygotować

Book of spells
Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki 96

Wegański chłodnik na upalne dni Uffff ależ dzisiaj było gorąco! W takie dni idealnie sprawdzi się zupa i to nie byle jaka, bo jak sama nazwa wskazuje przynosi ulgę w wysokich temperaturach. Wegański chłodnik to świetna zupa na dni kiedy aura rozpieszcza nas słońcem i ciepłem. Wegańska wersja chłodnika w żaden sposób nie ustępuje tej ze zwykłą śmietaną o czym(...)robi się ją ekspresowo. Jest lekka i orzeźwiająca, w sam raz na nadchodzące upalne dni. Jeśli akurat planujesz przygotowanie chłodnika na następny dzień to polecam przygotować go z jogurtem wegańskim zamiast mleka kokosowego. Spodobał Ci się przepis, masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem! :) Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mojego Instagrama

Book of spells
Ulubieńcy maja i czerwca 95

odkryłam sporo nowości, które wyjątkowo przypadły mi do gustu i na pewno zostaną ze mną na dłużej.  Nie ma co przedłużać zapraszam do lektury :). Pierwszym ulubieńcem są krówki wegańskie firmy Super Krówka. Kiedyś bardzo lubiłam takie słodycze, dlatego gdy pojawiły się w Rossmannie od razu je kupiłam. Próbowałam jak na razie dwóch smaków: toffii i tych z kakao. Obydwa(...)który na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi czekolady. Idealny do smarowania na kanapki, do wafli czy do wyjadania łyżeczką w przypływie ochoty na coś słodkiego :). Kolejnym produktem jest wegańska biała czekolada nugatowa firmy iChoc. Próbowałam już kilka czekolad tej firmy i żadna nie zrobiła na mnie większego wrażenia. Z kolei ta czekolada ma w sobie coś wyjątkowego.  Rozpływa

wegujemy
Wegański bekon z grzybów portobello 146

Wegański bekon z grzybów portobello to po prostu pyszne grillowane grzybki, które dzięki marynacie z wędzonej słodkiej papryki i sosu BBQ smakują “bekonowo” :).   Grzyby portobello to bardziej mięsista odmiana dobrze znanych nam białych pieczarek. Mają one dużo większe od nich kapelusze – ja zwykle kupuję paczkę 400 g składającą się z 3 pieczarek. Im większe świeże grzyby, tym większe(...)kawałki naszego wegańskiego bekonu, bo grzyby bardzo się kurczą w wysokiej temperaturze. Pieczarki są zdrowe, to wiemy, ale w razie wątpliwości polecam zajrzeć tutaj po więcej informacji na temat ich wartości odżywczych. Ten wegański bekon wybornie smakuje solo albo na kromce świeżego chlebie, świetnie dopełnia kanapek z serem wegańskim czy z pastą buraczaną, wzbogaca też smak burgerów. Na spotkaniach rodzinnych

Lamarida.pl
Czekoladowy torcik z melasą 116

mniejszy kawałek. Ciasto jest miękkie i delikatne, a polewa, która nigdy do końca nie zastyga, ciągnąca. Pierwszy raz wykonując ten przepis wolałam nie ryzykować i sięgnęłam po dobrej jakości wegańską margarynę, ale myślę, że następnym razem z pewnością wypróbuję olej kokosowy, ponieważ efekt może być jeszcze ciekawszy. Inspiracja tym przepisem pochodzi z książki „Kuchnia. Przepisy z serca domu” Nigelli Lawson(...)oryginale receptura nie jest wegańska, jednak poniższa nieco zmodyfikowana wersja - jak najbardziej.  Składniki: Polewa: 125ml wody 20g cukru demerara 1 spora łyżeczka melasy 150g margaryny ALSAN-bio 300g posiekanej gorzkiej czekolady (najlepszej jakości) Ciasto: 50g przesianego kakao 75g cukru demerara 2 duże łyżki melasy 250ml wrzątku 100g margaryny ALSAN-bio 120g drobnego cukru  ziarenka wyłuskane z 1 laski

Roślinna - blog wegański
Ulubieńcy listopada 109

kolejnych ulubieńców. W listopadzie odkryłam sporo fajnych produktów, którymi chciałabym się z Wami podzielić. Byłam też w Holandii, która jest w tym miesiącu moim największym ulubieńcem. Oprócz mnogości wegańskich produktów w sklepach, które nie są dostępne w Polsce, zachwyciła mnie architektura i serdeczni ludzie. Zatem przedstawiam ulubieńców listopada: Pierwszym ulubieńcem w tym miesiącu jest jogurt wegański "Take it veggie(...)Kauflanda. Bardzo mi brakowało jogurtów, a te wegańskie były ciężko dostępne i drogie. Na szczęście niedawno w Kaufladzie, pojawaiły się te jogurty za 4.49 zł :) Kolejnym ulubieńcem jedzeniowym jest  białka sojowe  a'la mięso mielone firmy Tivall. Ten produkt kupiłam w jednym z holenderskich sklepów Albert Heijn za 2.49 euro. Jadłam je z spaghetti i według mnie niczym

wegujemy
Słodko – ostre szaszłyki z papryką i ananasem 149

przeszkodzie aby przygotować sobie takie pyszności w domowym zaciszu także w chłodniejsze dni. Muszę przyznać, że cudowny smak grillowanego ananasa idealnie komponuje się z wytrawnym smakiem dobrze doprawionych wegańskich kiełbasek oraz papryki, a wszystko zwieńcza ostro słodka marynata.  Składniki na 6 szaszłyków: 300g miąższu ananasa  2 małe czerwone papryki  1 opakowanie (250g) wegańskich kiełbasek  3 łyżki

Roślinna - blog wegański
Muffinki matcha – wegańskie i bezglutenowe 161

Właśnie tak finalnie wyobrażałam sobie swoje kulinarne dzieło: jasnozielone babeczki ze śnieżnobiałą polewą, a na niej ponownie zielony akcent w postaci pistacjowych kawałków. Polewa przygotowana została na bazie wegańskiej białej czekolady, wydaje się więc, że będzie bardzo słodka. Jednak bardzo dobrze komponuje się ze smakiem zielonej herbaty nie przytłaczając jej delikatnego orientalnego aromatu.  Składniki na 12 babeczek(...)łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 2 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha 300 ml roślinnego mleka  1/3 szklanki cukru (możesz zastąpić ksylitolem) 50 g oleju kokosowego Polewa: 60 g białej wegańskiej czekolady 80 g cukru pudru 1 ½ łyżki roślinnego mleka  posiekane pistacje do dekoracji  Piekarnik rozgrzej do 190°C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Do dużej miski przesiej mąki

Roślinna - blog wegański
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 151

tematyce kulinarnej nierzadko zgłaszają się producenci z propozycją współpracy polegającą na zrecenzowaniu ich produktów. Nie jestem w stanie opisać na swoim blogu produktów, które choć są w założeniu wegańskie, to nie zgadzają się z założeniami prowadzonego przez mnie bloga (nie mogę na przykład reklamować suplementów uzupełniających niedobór białka w diecie wegańskiej, które przy prawidłowo zbilansowanym odżywianiu nie istnieją). Nie zawahałam

Roślinna - blog wegański
HCLFV, czyli kod na najzdrowszą dietę;) 206

HCLF, czyli kod na najzdrowszą dietę;) Dla wielu osób, odżywiających się ‘standardową’ dietą wegańską proponowane na moim blogu porcje mogą wydawać się duże. Ale takie porcje są odpowiednie dla człowieka, o ile jest na diecie hclfv, czyli high carb low fat vegan diet (wysokowęglowodanowa dieta wegańska). W tym sposobie żywienia przeważają węglowodany, powinno ich być ok. 80% (wg spożytych kalorii(...)grochu nie należą do naturalnych produktów, gdyby ktoś miał wątpliwości;) Spożywając odpowiednią liczbę kalorii pochodzących z naturalnej żywności nie jest możliwe mieć niedobory białka.  Bez roślin strączkowych menu wegańskie zawiera 5-7% białka, a wiec wystarczająco na potrzeby organizmu. Pozostałe kalorie, czyli ok 10%,  powinny pochodzić z tłuszczu. Dobrze, by źródła tego tłuszczu były jak najbardziej naturalne. Przy

Wegańska kuchnia orientalna
Wegańska pizza 139

jestem jej ogromnie wdzięczna. Jest to najlepsze ciasto na pizzę, jakie dotąd udało mi się upiec. Jest delikatne, puszyste i chrupiące jednocześnie. Ja oczywiście musiałam przerobić je na swoją wegańską wersję, ale, o dziwo, Aga stwierdziła, że jest jeszcze lepsze niż oryginał. Do ciasta możesz wybrać dowolną mąkę. Mnie zwykła pszenna nie za bardzo smakuje, a po wypróbowaniu różnych mąk(...)pełnoziarnista mąka orkiszowa, która nadaje ciastu ciekawy smak. Do tego oczywiście pachnący Prowansją sos pomidorowy, a w miejsce sera sos czosnkowy na bazie tofu. Można też użyć sera wegańskiego, mnie jednak zależało, aby pierwsza pizza, którą wrzucam na bloga była zdrowsza, oczywiście nie ujmując jej przy tym nic na smaku. Efekt odżywczy, a przede wszystkim estetyczny spotęguje mnóstwo kolorowych warzyw

Roślinna - blog wegański
Makaronowa sałatka ze świeżymi pomidorami i awokado 144

także „pożywnie” smakuje. Awokado nadaje jej aksamitnej kremowej konsystencji, a wszystkie smaki połączy genialny, zdrowy majonez, którego przygotowanie zajmie Ci mniej czasu niż wyprawa do sklepu. Oczywiście kupny wegański majonez także dobrze się sprawdzi. Tę sałatkę przyrządza się z łatwością i z taką samą łatwością pochłania.  Składniki: 3 szklanki pełnoziarnistego pszennego makaronu (lub innego) ¼ szkl. drobno pokrojonej czerwonej cebuli(...)szkl. pomidorków koktajlowych 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy ½ szkl. liści świeżej bazylii 2 awokado 1 ½ szkl. kukurydzy z puszki ¼ szkl. domowego wegańskiego majonezu sól morska Majonez: 1 kostka naturalnego tofu ¼ szkl. nerkowców 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu ryżowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu klonowego ¼ łyżeczki soli morskiej ½ łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania