tuńczyk solony - 500 przepisów (strona:26/34)

Pasta z wędzonego halibuta 121

Pastę rybną robię często  z makreli, tuńczyka, natomiast dzisiaj nowa propozycja z wędzonego halibuta  z ogórkiem  kiszonym i jajkiem. Zapraszam. SKŁADNIKI 1 wędzony halibut 2 jajka 2 małe ogórki 1 mała cebula 2 łyżki twarogu 1/2 łyżeczki musztardy 1/ łyżeczka ketchupu pieprz i sól do smaku WYKONANIE Rybę rozdrabniamy. Cebulę i ogórek kroimy w kostkę,rozdrabniamy(...)następnie dodajemy do ryby. Jajka gotujemy na twardo rozdrabniamy dodajemy do pasty. Na koniec uzupełniamy twarogiem. Przyprawiamy musztardą , ketchupem, solą i pieprzem. Dobrze wszystko mieszamy. Pasta gotowa. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Pasta jajeczna z awokado 125

smarowania pieczywa z cennymi składnikami awokado i z dodatkiem tuńczyka to doskonała energia na rozpoczęcie dnia. Polecam z chrupkim razowym pieczywem. Składniki: 5 jaj 1 dojrzałe awokado 1 puszka tuńczyka w sosie własnym ½ cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku Pęczek natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z limonki Biały pieprz do smaku Sól do smaku Sposób przygotowania: Awokado(...)ściemniał, jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce, cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę , wszystkie składniki łączymy w miseczce, doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, dodajemy jogurt mieszamy, układamy pastę na kromeczkach posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Sałatka z tuńczykiem i musztardą 103

Trwając więc w postanowieniu - sałatka ;-) dietetyczna o tyle, że bez majonezu - zawsze to coś ;-) a poza tym idealna na kolację lub drugie śniadanie :-) SKŁADNIKI 1/2 szklanki ryżu 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 puszki kukurydzy 3 - 4 jajka 3 ogórki konserwowe 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ostrej musztardy sól, pieprz Ryż gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody(...)Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w ćwierćplasterki lub w kostkę - jak wolicie, kukurydzę odsączamy. Jogurt mieszamy z musztardą. Wszystkie składniki łączymy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Jemy

Czary - gary w kuchni
Przepis na… – carpaccio, smak surowych Włoch 153

nasunęła Ciprianiemu skojarzenie z barwami prac renesansowego malarza – Vittore Carpaccio, którego nazwisko dało nazwę temu prostemu, ale wytwornemu daniu. Obecnie carpaccio przygotowuje się także z dziczyzny, łososia lub tuńczyka, jednakże pamiętajmy, że to tradycyjne opierało się na wołowinie. Aby przyrządzić dobre carpaccio potrzebne jest intensywnie czerwone, nieposiadające żyłek mięso. Jeżeli kupujemy je w kawałku, najwygodniej je lekko zmrozić(...)wykładamy na nasmarowaną oliwą powierzchnię naczynia. Musimy być staranni, gdyż mięso położone na nienasmarowaną powierzchnię przyklei się. Carpaccio polewamy oliwą także od góry. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i pokrojonym w cienkie plasterki parmigiano reggiano. Smacznego

Bon Ton Italia
Najlepsze pomysły na zdrową i lekką kolację 180

odczuwam głodu i bez trudu zasypiam. :) 1. Sałatka z jajkiem i brokułem Sałatki dają szerokie pole do kulinarnego popisu. Moja ulubiona wersja jest z jakiem ( zamiennie z kurczakiem lub tuńczykiem ), brokułem i lekkim sosem czosnkowym. Często dodaję także grzanki z razowego pieczywa.  Jest naprawdę pyszna! :) Co potrzebujemy? jajko (ugotowane na twardo) sałatę lodową garść rukoli pomidor  1/3 ogórka(...)łyżki jogurtu + 1/2 startego ząbku czosnku + sól i pieprz Umyte i osuszone warzywa kroimy , skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy. Jogurt mieszamy w kubeczku z czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Na wierzchu sałatki układamy różyczki brokuła, następnie jajko pokrojone w ósemki, na koniec posypujemy nasionami słonecznika.  Podajemy z grzankami i czosnkowym sosem. 2. Omlet z mozzarellą, szpinakiem

Kuchnia Ellie
Pomysły na obiad dla niespodziewanych gości 215

Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie należy zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek. Pomidory i paprykę pokroić, dorzucić do cebuli, a następnie dusić wszystko razem. Na końcu doprawiamy to do smaku solą z pieprzem. Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy je z 2 łyżkami wody. Podgrzewamy na patelni masło i wylewamy masę. Smażymy jak omlet i podważamy jego brzegi tak, by cała(...)około 3-4 minuty, po to by potrawa połączyła się. Podajemy gościom gorący omlet prosto z patelni. Podobnie łatwo i szybko robi się placki po węgiersku . Makaron z tuńczykiem Składniki: ½ paczki makaronu, 1 puszka tuńczyka w zalewie lub wędzony łosoś, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki śmietanki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki koperku, pieprz, sól, 3-4 łyżki tartego żółtego sera

Codogara
PRZEPYSZNA DOMOWA PIZZA (ciasto bezglutenowe i ciasto zwykłe) 191

Panowie, zapraszamy na Pizzę domową w wersji "ludzkiej" i bezglutenowej. SKŁADNIKI NA FARSZ:- duży ser żółty (400g)- opakowanie pieczarek,- papryka: żółta, zielona, czerwona,- kukurydza - puszka,- wędlina lub tuńczyk (2 puszki w oleju),- suszone pomidory - połowa opakowania,- przyprawy: oregano, pieprz ziołowy, pieprz czarny, - cebula - dużo cebuli - 10-15 małych, najlepiej czerwona,- przecier pomidorowy,- keczup,Wszystkie składniki kroimy i wrzucamy(...)dodajemy na końcu - u nas na bogato, bo my lubimy ostro.SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- 25 dkg mąki,- 1/4 kostki drożdży,- pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem,- łyżeczka soli,- łyżeczka cukru,- 3 łyżki oleju,SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość

Wypisz Wymaluj
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 132

których dieta zawierała duże ilości miso (spożywali minimum 10 potraw z dodatkiem miso w tygodniu) wykazywali dużo niższą tendencję do wystąpienia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, mimo wysokiej zawartości soli. Przyczyny tej wyjątkowej relacji między miso i naszym układem krążenia nie są jeszcze jasne. Naukowcy jednak podejrzewają, że to unikalna kompozycja białek sojowych w miso (w tym peptydów budujących białka, które(...)dodatek i komponent wielu zdrowych potraw.   Zupa jest najszybszą i najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny do kupienia w formie kostki, pasty, granulatu, saszetki). Weganie mogą zrobić bulion na samych wodorostach. Bulion to kwintesencja piątego smaku – umami. UMAMI Dla nas ten smak

Karo in the Kitchen
Tarta z wędzonym łososiem i cukinią 102

maśle. Przygotować mieszaninę z jajek i śmietany. Na podpieczony spód wykładamy cukinię i por. Następnie układamy naprzemiennie kawałki łososia i pokrojonych w plastry serów. Mieszaninę doprawiamy pieprzem (z solą ostrożnie, bo i łosoś i cukinia są już słone). Tak przygotowaną mieszaninę delikatnie wylewamy na tartę wyłożoną cukinią, łososiem i serami. Na wierzchu delikatnie układamy pomidorki (można przeciąć je na pół(...)łososiem i cukinią może być podawana od razu, na zimno, albo odgrzewana kilka minut w piekarniku (nie w mikrofalówce).     Podobne przepisy Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą Roladki z wędzonego łososia Inny tatar z łososia .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z soczewicy 96

Lekka sałatka z soczewicy.  Zamiast mięsa można dodać wędzonego łososia lub tuńczyka z puszki.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej soczewicy garść rukoli sałata lodowa suszone pomidory ser żółty pół papryki czerwonej kilka pomidorów koktajlowych  kilka oliwek  pierś z indyka ( można pominąć) sól, pieprz pół cytryny oliwa ząbek czosnku Przygotowanie: Soczewice namoczyłam i ugotowałam według przepisu na opakowaniu(...)Całość wrzuciłam do naczynia.  Mięso umyłam, pokroiłam w małą kostkę, przyprawiałam podsmażyłam i dodałam do reszty. Wycisnęłam sok z cytryny,obrałam i posiekałam czosnek połączyłam z oliwą, doprawiłam solą i pieprzem i polałam tym sałatkę. Starłam żółty ser posypałam na wierzch

Kukuleczki
pomidorowa fasolka z bankietówkami 94

bazylia sól, pieprz 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Fasolkę opłukać, obrać z łyka (chyba, że używacie mrożonej poza sezonem), ugotować na półtwardo w wodzie z solą. Odcedzić, ale nie wylewać wody. Cebulkę obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle. Parówki bankietowe (te małe) naciąć z każdego końca na krzyż. Dorzucić do cebulki i podsmażyć. Dodać koncentrat, sól(...)Dekorować startym parmezanem i świeżą bazylią. Podobne przepisy Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem Risotto z krewetkami .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z kuskusem, wędzoną rybą i warzywami. 130

rybą i warzywami: 1/2 szklanki kaszy kuskus + wrzątek do jej przygotowania kawałek ryby wędzonej (u mnie 2 duże brzuszki z łososia) lub np. 1/2 tuszki makreli, lub puszka tuńczyka 1 awokado 1/3 strączka papryki (u mnie czerwona) 1/2 papryczki peperoni (opcjonalnie) 4-5 rzodkiewek 1/2 pęczki szczypiorku kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny sól (opcjonalnie) pieprz oliwa(...)kostkę, szczypiorek i peperoni siekamy drobniutko, dodajemy do ryby. Pomidorki kroimy w ćwiartki lub połówki i również dodajemy do warzyw. Gotowy kuskus rozdrabniamy widelcem, dodajemy do sałatki, mieszamy. Doprawiamy solą (ja nie musiałam, gdyż ryba była wystarczająco słona), pieprzem, możemy dodać łyżkę oliwy, mieszamy, a następnie chłodzimy. Podajemy po około 2 godzinach. Ja podałam ją jako przystawkę w kieliszkach

Rozpustne gotowanie
Papryka faszerowana 106

Bardzo szybko się robi, są bardzo sycące i bardzo smaczne. Zimą świetnie smakują z ryżem i mięsem mielonym z chili, latem np.cukinią, pomidorami z dodatkiem ziół i tuńczyka. Z tego co czytałam to do farszu część osób dodaje ryż surowy, ja wolę dodać podgotowany wówczas mam pewność, że nie będzie twardych ziarenek. Dla 2 osób Potrzebujemy: 2 duże czerwone(...)pieczarki 2 łyżki tartego żółtego sera tymianek bazyli suszona lub świeża S&P Drobno kroimy: cebulę, czosnek i chili. Paprykę również kroimy w kostkę. Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę, mięso mielone i pod koniec czosnek a następnie pieczarki. Smażymy. Dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko solimy, pieprzymy i szczyptę cukru. Doprawiamy tymiankiem i bazylią. Dusimy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Placki z cukinii i tuńczyka 119

surówki są świetnym pomysłem na lekki piątkowy lunch. Zapraszam! :) Składniki (na ok. 9 placuszków): inspiracja 1 średniej wielkości cukinia (u mnie o wadze ok. 350 g) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym  1 średniej wielkości marchewka 2 małe jajka ok. 4 łyżek bułki tartej 2 łyżki musztardy sarepskiej garść żółtego sera (dodaje ciekawszego smaku) cebula łyżka masła sól(...)Warzywa dokładnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Po tym czasie przełożyć je do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni z masłem i dodatkiem szczypty soli. Do miski wbić jajka, dodać garść sera, musztardę, cebulę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy średniej wielkości placuszki. Pieczemy

Kuchnia Ellie
Sałatka ze szparagami i łososiem 189

kolację będzie sałatka ze szparagami. Uwielbiam szparagi i pewnie będę je jadła przez cały sezon. Sałatka z łososiem to nie jedyna sałatka jaką można przyrządzić ze szparagami. Sałatka z tuńczyka z dodatkiem szparagów też jest przepyszna. Nie mówiąc o sałatce z couscous i zielonymi szparagami czy sałatce do grilla , gdzie ziemniaki i szparagi przyjemnie się łączą w smakowitą całość. Sałatka(...)cytryny i pieprz do smaku Ugotuj jajka na twardo lub jak ja na pół twardo. Ugotuj szparagi. Jak gotować szparago kliknij tutaj . Majonez wymieszaj z szafranem. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Na talerzu ułóż porwaną sałatę, szparagi, kawałki łososia i połówki jajek. Polej sałatkę majonezem i posyp szczypiorkiem i pieprzem. The post Sałatka ze szparagami i łososiem appeared first

codojedzenia