tort bezowy - 631 przepisów (strona:16/43)

Potrawy na Wielkanoc 106

sosy: Majonez domowy Sos chrzanowy z żurawiną Sos rosyjski Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Kawowy tort bezowy Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem Ciasto z owocami Smacznego

Codziennik Kuchenny
Rustykalna tarta z rabarbarem i "Pokój" 125

Dawno nie podawałam na blogu przepisu na ciasto. W ciągu ostatnich miesięcy piekłam sporo tortów bezowych, po których zostawało mi sporo żółtek. Zazwyczaj mamy w kuchni odwrotny kłopot - niewykorzystane białka, a u mnie bywało inaczej ;) A wtedy zagniatałam kruche ciasto i piekłam tarty. Ich najłatwiejszą wersją jest tarta rustykalna, bo ciasto wystarczy rozwałkować, ułożyć na niej owoce, zagiąć brzeg

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezy z lodami jagodowymi 110

muszę Wam powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Połączenie delikatnej chrupiącej bezy i pysznych jagodowych lodów od razu kojarzy mi się z moim dzieciństwem i z najlepszym bezowym tortem lodowym, zarezerwowanym tylko na specjalne okazje :) Przygotowując deser możecie wykorzystać gotowe lodowe rozetki (tak jak u mnie na zdjęciach) lub nałożyć lody nabieraczką. Bezy możecie upiec poprzedniego wieczoru, żeby miały

Ciastkozercy
PUSZYSTE CIASTO Z ŻÓŁTEK 127

nigdy nie wiedzą co zrobić z pozostałymi żółtkami. No bo przecież szkoda wyrzucić, a jajecznica z dodatkową porcją żółtek, omlety i kogel mogel mogą się znudzić ;) Zwłaszcza gdy torty bezowe, pieczone są średnio dwa razy w tygodniu :p Ciasto jest bardzo puszyste i aromatyczne. Ja upiekłam je z połowy porcji w małej keksówce, ale równie dobrze wyjdzie pieczone

Kuchnia w opałach
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 203

mający nic wspólnego z Be Fit Be Strong :). Co więcej, chciałabym pochwalić się Wam moim ciastem, które przygotowałam na Dzień Matki mojej wspaniałej mamusi. Jako, że gustuje w tortach bezowych i jest to jedyne ciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego zrobić bezy? Gorzej było z wymyśleniem dodatków. Padło na budyń herbatnikowy, sos Custard

Be Fit Be Strong
Beza kawowa z malinami 179

Jeden z moich ulubionych deserów to "tort" bezowy  z aksamitnym serkiem i owocami. Kiedy tylko zostają mi nie wykorzystane białka mrożę je, aby potem mieć pod ręką zapas na bezy (rozmrażane białka nadają się idealnie,no i nie trzeba ich wyrzucać)    Dzisiaj na deser serwuję bezę o smaku kawowym połączoną z malinami.   BEZA KAWOWA

Bon appetit mon amie
Masa kawowa do ciast i tortów wg Aleex 150

masę wykorzystywałam do różnych wypieków i nie ukrywam, że jej smak i konsystencja najlepiej mi odpowiadają. Przekładałam nią tort makowo-kawowy , wykorzystałam ją również do tortu bezowego. Jest pyszna. Taka, jaka powinna być. Polecam. Składniki: • 20 dkg cukru • 4 żółtka • 1 kopiata łyżka mąki pszennej • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 40 dkg masła • 2 łyżki spirytusu Sposób przygotowania: 1. Żółtka zmiksować

W mojej kuchni
Kilka pomysłów na... 150

jeden (dla brata ciotecznego) ale w natłoku zapomniałam zrobić jakiekolwiek zdjęcie :)  tort, blaty brownie z buraka przełożone kremem z nutelli  trochę nietradycyjnie, a efekt końcowy zachwycił  tort bezowy przełożony kremem z mascarpone i dżemem  tak tradycyjnie dla mamy, która uwielbia bezę

More food, love and dreams
"Diamonds are a girl's best friend" - Kawa Diamond od Cafe Ina 111

Norma Jeane Mortenson kochała diamenty i luksus. To ona stoi na czele hasła, że diamenty to najlepsi przyjaciele kobiety. Dodałabym do tego jeszcze czekoladę, tort bezowy, dobrą kawę, wygodny fotel i kilka płyt jazzowych. A skoro już o diamentach mowa, to przedstawiam Wam jeden z nich - Kawa Diamond od Cafe Ina. " Ważne jest żeby uzmysłowić potencjalnym klientom że świeżą kawę

Gotowanie i blogowanie
Beza idealna – jak zrobić 187

zostanie dodana kolejna łyżka cukru piana powinna być gładka, a cukier w niej rozpuszczony. Czynność ta trwa około 15 minut. Bezę francuską można wykorzystać do małych bezików , Pavlovej czy bezowych tortów . Bezę francuską piecze się w piekarniku na 120ºC przez 90 minut. Właściwie beza suszy się. Po upieczeniu bezy można ją zostawić w zamkniętym piekarniku na noc. Beza francuska jest

codojedzenia
CYTRYNOWA "PAWŁOWA " Z KREMEM I OWOCAMI 163

się już od dobrych dwóch lat, ale dziś nastąpił przełom i oto w całej w swej krasie znalazła się na moim stole , a to dzięki Izie K.Tak pięknie jej Tort bezowy wyglądał ,  że musiałam ją zrobić :)Skończyło się na jej pożarciu w 5 minut przeze mnie i znajomą,oraz wylizaniu do czysta talerzy.A szkoda ,że nieslyszeliscie tych westchnień

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tort bezowy z powidłami i nutką cynamonu 92

okazja czy impreza Beti robi torta :). W związku z tym, że białek cały czas mi przybywa z przeróżnych wypieków, a zamrażarka wypełnia się słoikami z białkami przyszedł czas na tort bezowy. Torcik jest pyszniutki, słodziutki i naprawdę łatwo się go robi. Blaty bezowe są lekko ciągnące w środku. Posmak cynamonu wyczuwalny delikatnie więc lepiej z niego nie zrezygnować, a jedynie

Kubki smaku
BEZY W TRZECH SMAKACH 112

bezy !... pyszne i chrupiące. Przedstawiam Wam je dziś w trzech smakach. Kokosowym Kawowym Waniliowym Zapraszam również do zrobienia TORTU BEZOWEGO Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI Składniki: 4 białka pół szklanki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka rozpuszczalnej kawy 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru waniliowego aromat waniliowy Ubiłam białka dosypując stopniowo cukier puder. Dodałam

potrawyregionalne
SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA 139

się syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego.  Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny

potrawyregionalne
beza z kawą i mascarone 129

Tort bezowy to wypiek, który zawsze znika ze stołu w mgnieniu oka a o ostatni kawałek zawsze jest walka. Nie piekę go zbyt często, bo sama nie mogę się od niego oderwać ale tym razem okazja była ważna więc bez bezy nie mogło się obyć. Za kawą na co dzień nie przepadam ale w ciastach ją uwielbiam. Zwłaszcza w połączeniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania