pociąg towarowy kolejkach, targaniem ciężkich siatek o równowartej ilości co liczba palców u obu rąk... Jednak to w tej chwili nie jest ważne. Kiedy z radio sączy się świąteczna muzyka, w kominku strzela ogień, w całym mieszkaniu palą się świece, a zapach choinki wypełnia przestrzeń, czekamy zgodnie z nosami przy szybie na pierwszą gwiazdkę, aby móc z czystym sercem
W kuchni Karmel-itkipost Świąteczne Życzenia appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTeatr im. Jana Kochanowskiego w Opolu zadbał o Opolskich Blogerów i zaprosił na wyśmienitą komedię " Mayday 1" reżyserii Tomasza Konina. Był to świętny pomysł by odetchnąć od świątecznych zakupów, pieczenia pierników i krojenia śledzi. Kilka chwil na kulturalną konsumpcję w zupełności doładowało mi baterie na dalsze kuchenne podboje podczas Świąt. Przekonałam się, że jeśli komedia to tylko w teatrze
Bon Appetit Małgorzatykostkę.3. Pora oczyścić, pokroić i nasolić w misce, po 15 minutach odcisnąć z nadmiaru soku.4. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i musztardę i doprawić pieprzem do smaku.Smacznego!!!Sałatkę świąteczną w trochę innej wersji można znaleźć tutaj
Kuchnia domowa AniCałą sobą czuję święta.KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKAMI I BAKALIAMI./przepis od W krainie smaku;/3 jajka1,5 szklanki cukru0,75 szklanki oleju2,25 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2 jabłkagarść suszonych moreligarść suszonych śliwekgarść rodzynek i żurawiny50 g kandyzowanych skórekUbijam na parze jajka z cukrem. Dodaję olej oraz mąkę, wcześniej wymieszanąz proszkiem do pieczenia i solą. Jabłka obieram
W kuchni Karmel-itkiTaka babka świetnie zda egzamin na świątecznym stole. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc można ją zrobić wcześniej. Babka jest wilgotna i puszysta a na dodatek mocno orzechowa. Dzięki produktom Helio znów mam smaczne Święta.rozwiń i czytaj dalej :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniŚwietny przepis na ciasto świąteczne dla tych, którzy są zabiegani albo nie potrafią piec. Wiem, wiem, że jak jest dobry przepis to zawsze powinno ciasto wyjść. Jednak ja znam kilka takich przypadków, "moja dobra koleżanka" nawet jak wszystko robi zgodnie z przepisem to ciasta nie wychodzą. Wtedy zwalamy winę na piekarnik hehe. Także to przepis specjalnie dla niej
Niezły Młynekmakowca? Jakoś dziwnie to brzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego stanowią różne zwyczaje, obrzędy, tradycje.Dlatego na stole świątecznym nie powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają
W kuchennym oknie EwySzukasz pomysłu na świąteczny obiad? Mam coś dla Ciebie ;)Pyszna rolada schabowa z nadzieniem z suszonych grzybów i żurawiny, o niepowtarzalnym smaku.Dzięki temu, że mięso jest zawinięte w boczek nie wysycha i jest bardzo soczyste. Do tego sos z grzybową nutą oraz z dodatkiem wędzonej śliwki- MNIAM! :)A zapach podczas pieczenia, po prostu bomba !:)Mięso warto upiec dzień wcześniej
Czerwona Porzeczkarozpoczyna się palenie masła, zwiększamy wtedy czujność i pilnujemy. Masło ma mieć piękny złoty kolor i orzechowy aromat wzbogacony zapachem przypraw. Takim masłem polewamy pierogi.PS.: Jak komuś mało świątecznych aromatów to można do pierogów dodać jogurt z cynamonem :)PS.: 2 Zdjęcia „takiese„ bo Najcierpliwszy lampartuje się po Krakowie a ja się miotam u siebie :) przyjedzie to zrobi ładniejsze
ladykitchenświecie. Ja już swoją przygotowałam, pachnie cudownie! Dekorację postanowiłam przygotować na balkonie, rozłożyłam wcześniej folię aluminiową, wiatr nieco utrudniał zadanie, ale efekt jest widoczny i bardzo jestem zadowolona.Świąteczny wieniec z suszonymi owocami i przyprawamiSkładniki:wieniecsuszone plastry jabłek, pomarańczy i mandarynek zobacz tutajziele angielskieliście laurowesuszone papryczki chilliprzyprawę z kardamonem, pomarańczą i miętąklej kropelkaszpilkiPrzygotowanie:Suszone owoce szpilkami wbijamy w wieniecPomiędzy
Moja smaczna kuchniaSmaczna pieczeń z szynki z wyrazistym sosem. Sprawdzi się i na świąteczny obiad, i na zimno jako wędlina. Szynka była soczysta i dosyć delikatna a sam sos, o zdecydowanym sojowym smaku. Nam, bardzo smakowało.Przepis znaleziony w grudniowym numerze miesięcznika "Kuchnia" 2014r.składniki1 kg szynki wieprzowejmłotkowany czarny pieprz i zielony pieprz1 drobno posiekana papryczka chili50
Stare Garypasztetu? U nas nie tylko zastępuje on wędlinę, ale stanowi też pyszną zakąskę na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie - ja i moja rodzina nie wyobrażamy sobie bez niego nie tylko Świątecznego stołu. Gdy planuję menu na jakąkolwiek imprezę pasztet zawsze stanowi pierwszą pozycję w kategorii Przekąski zimne. Przepis na ten pasztet opracowany jest metodą prób i błędów. Piekłam go ostatnio czwarty
Kto ugości moich gości?świątecznym stole nie może zabraknąć zdrowych ciasteczek, dzieci za ciastami raczej nie przepadają (przynajmniej u nas), za to ciasteczka uwielbiają. Czym większy ich wybór tym lepiej, każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz pierniczków zawsze przygotowuję jeszcze kilka wersji zdrowych łakoci. Dzisiaj proponuję Wam pyszne ciasteczka migdałowe, na mące orkiszowej i migdałowej, bez cukru. Zapach pieczonych ciasteczek jest cudny, a smak
Smaczne Zdrowemoże obejść się bez rybnych potraw. Podobnie jest w krajach śródziemnomorskich. Choć nie zawsze w czasie wieczerzy zachowuje się post, ryby a także owoce morza pełnią ważną rolę w świątecznym menu. W końcu dostęp do Morza Śródziemnego, a w konsekwencji do wspaniałych i świeżych morskich stworów zobowiązuje prawda? :)Dlatego Wigilia w krajach południowej Europy to prawdziwy festiwal frutti di mare
Chilli Czosnek i Oliwanabiera lekko kwaskowego smaku. Piernik jest taki jak lubię: wilgotny, ale nie za bardzo, pulchny , slodki i pysznie korzenny... Przepis trochę zmodifikowany z blogu Kwestia Smaku. Świąteczny piernik z marcepanem Składniki: keksówka (12x25cm)Ciasto:125 g masła250 g (1 szklanka) brązowego lub białego cukru 2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki sody
Mia Cucina SofietaToskański placek świąteczny jest wyjątkowo „długowieczny’. Można go przechowywać do 2 miesięcy. Placek jest z zewnątrz bardzo twardy, ale gdy go pokroimy to poczujemy miękkie owoce i chrupiące migdały. Smakiem przypomina najlepszy na świecie aromatyczny baton owocowo – migdałowy.Jest bardzo wydajny, bo kroi się go na paski o grubości ok. 1,5 cm. Przed podaniem można polać go gorącą
Moniki SmakołykiPyszne kokosowe kulki rafaello z białej czekolady - w wydaniu świątecznym - z dodatkiem skórki pomarańczowej :)SKŁADNIKI300g białej czekolady3 łyżki mleka1/2 szklanki cukru pudru100g masła2 łyżki kandyzowanej skórkipomarańczowej150g wiórków kokosowychPRZYGOTOWANIEMasło ucieramy z połową cukru. Czekoladę z mlekiem roztapiamy na parze. Dodajemy masło z cukrem, połowę wiórków i kandyzowaną skórkę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 45 minut,aż masa
Moje Kuchenne RewelacjeDziś testowałam kutię i owoce suszone od Helio. Wykorzystałam je do babeczek i choć są to zwykłe babeczki to jednak po dodaniu tych produktów wyszły bardzo świąteczne. Czyli nietypowe wykorzystanie kutii a jakie smaczne. Warto jednak nie trzymać się zasad a eksperymentować.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDostałam od Helio kolejną paczuszkę z produktami. Miałam jeszcze troszkę zapasów swoich produktów tej firmy. Upiekłam więc pyszną babkę świąteczną z bakaliami właśnie tej firmy. A zaletą tych produktów jest to, że są bez konserwantów.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijeszcze z dzieciństwa i to własnie cały urok i ich klimat :) A najpiękniejsze jest to, że dzisiaj mogę zrobić je sama. Zapewne to nie tylko moje zdanie, ale świąteczne wypieki, począwszy od ciasteczek po ciasta, makowce itp, najlepiej robić wspólnie z rodziną :) To zawsze jest niepowtarzalne.Ale wracając do przepisu to zdecydowanie i z całą odpowiedzialnością polecam. Są pyszne
Serce zamknięte w formie pysznościCóż może bardziej przypominać o zbliżającym się Bożym Narodzeniu niż pierniczki? Na każdym blogu i w każdym serwisie kulinarnym można natknąć się na tysiące sposobów przygotowania tych świątecznych ciasteczek- u mnie również znajdziecie jeden. Jednak łatwo się domyśleć, że nie jest on tradycyjny.Szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Wypróbowałam już wiele przepisów, ale tym razem postanowiłam wysilić
peanutbuttermonsterKolejna podpowiedź na smakołyki na świąteczny stół!Sernik królewski z bezą, czekoladą i pistacjami!Wypróbujcie koniecznie!PRZEPIS KLIKZAPRASZAM NA FANPAGE SMYKWKUCHNI NA FACEBOOKU
SMYKWKUCHNIłatwiejszego sposobu na pyszne podanie tego szlachetnego, niedocenianego drobiu. Tak więc ruszajcie do sklepów by zaopatrzyć się w polską kaczusię i do roboty :) Przepis możecie także zobaczyć w świątecznym wydaniu "Magazynu Maszkety". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDodajemy serek i mieszamy. Wsypujemy budyń lub cukier i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy żurawina albo rodzynkami. Pieczemy przez 25-30 min. w 180 stopniach. Sernik jedno-porcjowy jak świąteczny
Czarnawisienkaschłodzić , polać śmietaną, schłodzić i czynności te powtórzyć dwa razy. Ta ilość śmietany kremówki 36% i żelatyny wystarczy na kilkakrotne polanie dużego podwójnego udźca z indyka. Przedstawiłem pomysł na świąteczny półmisek, jest tam m.in. kindziuk, szynka gotowana, szynka szwarcwaldzka. Udziec polewamy na osobnym półmisku a następnie po zastygnięciu śmietany przekładamy np. półmisek z wędliną. Bardziej doświadczeni mogą naszpikować udziec
Kulinarny karnet ChristopheraŚwiąteczne pieczone pierogi. Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 250 ml śmietany 18% 250g margaryny 1/4 łyżeczki soli Farsz: 300 g kapusty kiszonej 300 g ugotowanych borowików 2 cebule 1 jabłko sól. pieprz masło 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 1 szklanka bulionu olej do smażenia białko do smarowania pierogów Ciasto : Mąkę przesiać i posiekać z margaryną
Kulinarny karnet Christopherajuż nie było nam za słodko od nadmiaru lukru to postanowiłam je bardzo delikatnie przyozdobić i przykleiłam tylko lukrowe gwiazdki. Wykorzystałam do tego resztki lukru z poprzedniej porcji pierniczków. Świąteczne gwiazdki pierniczki Składniki: 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao
Kulinarne przygody GatitySpośród przepisów jakie znajdują się na moim blogu, wybrałam te, które według mnie są łatwe i dość szybkie do wykonania. Mam nadzieje, że każdy znajdzie tu coś na swój świąteczny stół :) Zapraszam. Mięsa : karczek pieczony w ziołach i winie żebraka w miodzie boczek pieczony w folii karczek pieczony w rękawie galaretka z mięsa drobiowego karczek obsmażany z papryką karkówka
Proste PotrawyDodajemy do warzyw Dodajemy majonez, sól i pieprz i mieszamy W pomarańczach odcinamy około 1/4 jej części robiąc daszek...wydrążamy miąższ i w jego miejsce wkładamy sałatkę... Idealna ozdoba świątecznego stołu, na pewno spodoba się całej rodzinie... Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol
NaKońcuJęzykapowstanie tam oddzielny ekosystem. Piernik będziemy piec najpóźniej jakieś 8 dni przed Bożym Narodzeniem. Skoro w centrach handlowych są już choinki, a w promocji w Tesco świąteczne Mikołaje z czekolady, nie mam innego wyboru jak dorzucić to: insertCookd("ee597198cfb0c729b858ceeb1f9566c7
sama złodyczSUPER PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNICZKI W SAM RAZ NA BOŻE NARODZENIE :) SKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjeJednym z moich ulubionych świątecznych ciast zaraz po pierniku jest keks. Aromatyczny, rumowy, pełen bakalii, jakoś w ciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka szklanka bakalii pół
ciastkarnia na kruchym spodzieJedną z potraw, które goszczą na naszym świątecznym stole jest tarta z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz
Kolizje SmakówTygodnia Wypieków w Lidlu. Było naprawdę w czym wybierać. Szczególnie polecam zestawy do ozdabiania ciast. W jednym pudełeczku tyle wspaniałych ozdób. Na pewno przydadzą się podczas świąt. P iernik świąteczny z powidłami śliwkowymi S kładniki: Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 80 g miodu 2 laski cynamonu 1 opakowanie przyprawa do piernika
Mania GotowaniaWymaga nieco pracy i sporo cierpliwości ale naprawdę warto… Kremowa masa serowa z kawałkami czekolady i rozpływającym się w ustach ganach. Sernik grzechu wart J Polecam!!! Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche Składniki: Spód: około 450 g ciastek digestive w czekoladzie 50 g masła 1 łyżka kakao 1/3 puszki masy krówkowej Masa serowa: 750 g sera na serniki
Mania Gotowanianiebo w gębie. Ten przepis to mój autorski sposób na taką dynię wystarczy odrobina przypraw oraz mały trick i dynia w zalewie staje się cudownym dodatkiem i dekoracją na Świątecznym stole. Czytaj więcej
FarmażonyPost Świąteczne pierniczki z lukrem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Świąteczne ciasteczka renifery pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Świąteczne pierniczki na szybko pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojenich upiekłam dzisiejszy serniczek. Do upieczenia sernika zainspirowały mnie przepisy z blogów " Bake or Break " i " White Plate ". Połączyłam je i wyszło pyszne świąteczne ciasto :). Składniki na 23 cm tortownicę :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryrodzinnych tradycji... Mistrzostwo świata w moim wykonaniu... ciasto gotowe, czeka w lodówce, a ja szukam moich foremek w kształcie choinek i gwiazdek... szukam, szukam... gwiazdki, motylki, serduszka... a gdzie świąteczne klimaty - dzwonki, choinki, renifery? No tak - nigdy takich przecież nie kupiłam :D Niedzielny rajd po sklepach zakończył się klapą. Będzie trzeba do tematu podejść kreatywnie ;) Z gwiazdek i kółek
Kraina Tysiąca SmakówSzybkie świąteczne pierniki! Składniki: - 1kg mąki pszennej - 250g cukru trzcinowego - 250g miodu - 2 jajka - 2 łyżki kakao - 2 łyżki sody - 1/2 paczki cukru waniliowego - 1 mały proszek do pieczenia - 150g masła - 3/4 paczki przyprawy do pierników Podgrzewamy miód z masłem i cukrem do rozpuszczenia. Łączymy mąkę z przyprawą i kakao. Dodajemy sodę. Mieszamy z jajkiem i miodem. Odstawiamy na godzinę
Smaczne Zdroweświąt zostało już niewiele czasu, więc warto pomyśleć o potrawach jakie pojawią się na naszym stole lub w świątecznym koszyczku. Przepis ten jakiś czas temu znalazłam w gazecie, a do jego wykonania "zmusiły" mnie zdjęcia, które same w sobie były "smaczne". Sernik jest puszysty, bardzo serowy i rozpływa się w ustach. Na pewno znajdzie u mnie miejsca na stole
Smaczne Zdroweokresie świątecznym zawsze robię sałatkę warstwową z dodatkiem buraczka i śledzia marynowanego ( matjasa nie lubimy). Sałatka może przez kilka dni leżeć sobie w lodówce i jest pyszna. Można wykorzystać do niej buraczki które zostają nam z gotowania barszczu czerwonego oraz ziemniaki z wieczerzy wigilijnej. Jest rewelacyjna a dzięki kolorowym warstwą bardzo efektownie wygląda. Proporcje zwiększamy w zależności od ilości jaką
Ala piecze i gotujemnóstwa prezentów, a przede wszystkim peeełnych brzuchów i rodzinnej atmosfery! (; Dziś krótko i na temat: zapraszamy Was na tartę z makiem! Ze względu na mak danie można zaliczyć do świątecznych, ale swoją rolę spełni również w innych okolicznościach, także koniecznie zapraszamy do spróbowania! (; Składniki: Ciasto: kostka zimnego masła 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 żółtka
Symfonia Smakówświątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się szynka domowej roboty:) U nas najczęściej jest to szynka pieczona, dobrze przyprawiona i bardzo aromatyczna. Wśród przypraw nie może zabraknąć gorczycy, jałowca, czosnku, gałki muszkatołowej i suszonych ziół. Składniki: 1,5 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren jałowca, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, szczypta
Z miłości do słodkościWybaczcie, że tak późno, ale wcześniej nie był już czasu, by złożyć Wam świąteczne życzenia. Jednak Święta trwają jeszcze jutro, dlatego życzę Wam zdrowych, spokojnych Świąt spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Na stole samych smakołyków a jutro mokrego dyngusu! Dziękuję, że jesteście ze mną! Wesołych Świąt
Z miłości do słodkościciasta biszkoptowego, które tworzą swego rodzaju roladę. Bardzo popularne są także wersje lodowe tego deseru. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem. Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzez przypadek zastosowałam pokruszone słone paluszki ( bo zabrakło mi bułki tartej). Rodzina tak upodobała sobie ten farsz , że stał się ulubionym . Czemu by więc nie zrobić z nim pieczeni świątecznej . A jak Święta to muszą być korzenne przyprawy ( czytaj piernik) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMoja propozycja mięsiw na świąteczny stół. Będzie pieczony karczek oraz szynka. Dwa dni wcześniej zostawiam mięso w marynacie by po upieczeniu było pyszne. Mięso związuję bawełnianą nitką by wyszły roladki. Polecam upiec swoje wędliny, bo wiemy jakie są sklepowe. Składniki : * pół kg karkówki bez kości * pół kg szynki wieprzowej * ulubione przyprawy * czosnek * 5 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie
Magiczne Życie MartyKolorowych pisanek Pudrowych babek Lukrowanych mazurków Oraz stołu obfitującego w świąteczne smakołyki i mokrego dyngusa dla Was wszystkich kochani czytelnicy bloga Magiczne Życie Marty życzy Marta
Magiczne Życie MartyCześć :) Mamy 1 grudnia, więc trzeba powoli myśleć o Świętach i co na świątecznym stole podamy naszym gościom :) Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis, którego można spokojnie nazwać przepisem dla leniuchów, mimo małego nakładu pracy gwarantuję, że Wasi goście będą zachwyceni :) Bardzo smaczne ciasto! :) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćszybko minęły :) Otrzymaliśmy 33 zgłoszenia, które przez czas trwania całego konkursu mogliście oglądać w albumie konkursowym na facebooku. Jak pewnie zauważyliście prace były świetne! Piękne zdjęcia, apetyczne słodkie i świąteczne potrawy, które chciałoby się zjeść ze smakiem :) Wybór był trudny, nagrody tylko trzy... więc postanowiliśmy przyznać dodatkowo dwa wyróżnienia i nagrodzić je małym upominkiem :) Zatem przejdźmy do sedna... MIEJSCE
Pora coś zjeśćDzień dobry! Ostatnio rozmawiając z Mateuszem doszliśmy do wniosku, że nie ma świątecznych ciasteczek kardamonowych... są cynamonowe, imbirowe, korzenne, piernikowe, a nie ma takich, które miałyby tylko w sobie kardamon. Nieco niedoceniana przyprawa prawda? Kojarzy się większości tylko z dodatkiem do kawy, a przecież można zrobić z nią ciasteczka! I tak oto obrałam kardamon, roztarłam go dokładnie w moździerzu
Pora coś zjeśćroku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako jadalny prezent. W szczególności, kiedy dysponujemy eleganckimi, świątecznymi foremkami, w których możemy go upiec :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwiary i nadziei. Jednym słowem, życzę Wam wszystkiego, co potrzeba w nadchodzącym roku, mając nadzieję, że moje życzenia się spełnią! Wszystkiego dobrego, kochani, w ten radosny czas :] Ze świątecznymi pozdrowieniami, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipomarańczy. Takie były czasy - wyczekiwanie świąt czy właśnie smak takich z trudem zdobytych produktów były wyjątkowe. Dzisiaj łapię się na tym, że część magii gdzieś się ulatnia, znika i świąteczny czas jest nie taki jak kiedyś. Być może po prostu jest to związane z innym odczuwaniem gdy dawno nie jest się już dzieckiem a być może dlatego, że żyjemy szybciej
Smaczna Pyzatych co nie lubią czekać na leżakowane ciasto piernikowe, szybka wersja świątecznego ciasta. Gorąco polecam :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 słoika dżemu truskawkowego - 1/2 szklanki oleju - 3 jajka - 2 łyżeczki kakao - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 200 g kremówki Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką
Zainspirowana w kuchniweekend przed świętami, byłem wraz z najbliższymi w Berlinie. Gdzie odbywał się wielki jarmark świąteczny. Stragany uginały się od różnych smakołyków oraz artykułów dekoracyjnych. Można było poczuć nadchodzące święta. Zresztą proponuję wam jechać tam za rok. A oto parę zdjęć, które wykonaliśmy
cookplPrzepis znalazłam w kalejdoskopie kulinarnym. I gdyby nie on całkiem nie czułabym nadchodzących Świąt. Wczoraj uświadomiwszy sobie, że to już TYLKO dwa tygodnie... przeraziłam się!!! nie
Dzieje kuchennej WiewióryWszystkim moim wiernym czytelnikom życzę bardzo radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia, a każdy dzień w Nowym Roku niech będzie lepszy od poprzedniego :-)
pieprzny smaczekWitamy cieplutko w dzień wielkich przygotowań do Wigilii.Dziś widzimy się po raz ostatni przed Świętami. Zobaczymy się dopiero w pierwszy bądź drugi ich dzień.
WeAreCrazyWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy. U nas dziś znów słodko
Symfonia Smaków