koktajlowych 10 oliwek zielonych kawałeczek czerwonej cebuli Dressing: 1 łyżka Majonezu Kieleckiego 1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka oleju (u mnie aromatyzowany bazylią, czosnkiem i pomidorami suszonymi) 1. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na ćwiartki. 2. Sałatę lodową porwać na kawałki. 3. Pomidorki i oliwki pokroić na plasterki a cebulę w piórka. Wymieszać
Kto ugości moich gości?ziemniaki pieczone z koperkiem , sos czosnkowy i surówka z kiszonych ogórków. Składniki: 0,4 kg świeżego łososia norweskiego 2 - 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 czubatej łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 pęczka koperku 2 łyżki oliwy do pieczenia sól pieprz Wykonanie: Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy oliwę i rozprowadzamy ją równomiernie. Zapobiegnie
Smak mojego domuefekt a do tego kakao, tylko chwili spokoju brak :( Wilgotne, mocno cynamonowe, z karmelowymi przypieczkami. Szwedzkie bułki cynamonowo kardamonowe - Vetebullar ciasto: 100 g masła 360 ml mleka 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 15 świeżych 640 g mąki pszennej typu 550 50 g cukru 1 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 100 g miękkiego masła 100 g drobnego
Dzieje kuchennej Wiewiórysałatki użyjemy ciepły sos marchewkowy z nutą imbiru i cytryny :) ZAPRASZAM :) Dla 1osoby Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 brzoskwinia Garść czereśni 1 mała marchewka małe kawałeczki imbiru suszonego lub świeżego cynamon Garść mixu sałat Łyżeczka orzechów włoskich Pół łyżeczki masła Cukier lub ksylitol Sok z cytryny Przygotowanie: 1/ Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach do małego garnuszka
Kuchnia PROzdrowotnaajvaru łagodnego, świeży tymianek, olej rzepakowy, przyprawa chilli do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: batat, seler, marchew, cukier brązowy, masło. Przygotowanie: Szparagi myjemy, suszymy i przez wygięcie w łuk odrywamy stwardniałą końcówkę. Schab rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej, posypujemy przyprawą chili, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce roztrzepujemy jajko widelcem, dodajemy ajvar, bułkę tartą(...)folię aluminiową wysmarowaną olejem rzepakowym. Końcówki skręcamy jak cukierki. Seler i marchewki obieramy, kroimy w słupki obtaczamy w oleju rzepakowym i zwijamy w folię aluminiową. Batat myjemy (nie obieramy), suszymy i kroimy w grube plastry. Folię aluminiową smarujemy masłem, posypujemy cukrem, dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu, układamy na nim bataty i zawijamy. Warzywa i roladę grillujemy na grillu
Moniki Smakołykiwarstwy) 1 czerwona cebula 1 żółta papryka 1 op mrożonej (niestety) fasolki szparagowej ( najlepsza jest świeża i gruba, płaska) 1/2 op mrożonych krewetek koktajlowych ( w oryginale były to małe suszone krewetki i świeże kalmary pokrojone w grubą kostkę) 1/2 małej puszki wędzonych rybek w oleju ( nie znalazłam anchois) 1 op orzechów nerkowca 1 puszka czerwonej fasoli olej arachidowy
Jemy Pijemynatki pietruszki oliwki oliwa z oliwek do smażenia kardamon szczypta cynamonu garść posiekanej, świeżej szałwii garść poszatkowanej świeżej bazylii pieprz sól dodałam jeszcze zdobytą w Egipcie mieszankę przypraw ( kminek, suszona kolendra, papryczka chili, gałka muszkatołowa, liść laurowy... nie wiem co tam jeszcze jest ;) ) piwo do podlewania Bakłażany pokroić w grube plastry, osolić i odłożyć na kilka minut aby puściły
Jemy Pijemyodłożyć na drewnianej desce, żeby odpoczęła. Wywar który został nam po piersi, przelać na patelnię, dodać do niego kilka śliwek, pieprz, i szczyptę cynamonu. Można dodać kilka wędzonych lub suszonych śliwek dla lepszego aromatu. Gotować aż nam ładnie zgęstnieje. Aby sosu było więcej można dodać do niego szklankę czerwonego wytrawnego wina. Całość zredukować. Niestety wczoraj wina było brak :/ Pierś
Jemy Pijemyciasto wyjąć i rozwałkować. Przenieść ( najlepiej na wałku ) do formy na tatrę, moja ma 26 cm średnicy. Spód nakłuć widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na niego np suszoną fasolę, aby ciasto miało obciążenie. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200*C i piec ok 15 min. Wszystko zależy od naszego piekarnika. W tym czasie można zająć się farszem
Jemy Pijemyciasto wyjąć i rozwałkować. Przenieść ( najlepiej na wałku ) do formy na tatrę, moja ma 26 cm średnicy. Spód nakłuć widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na niego np suszoną fasolę, aby ciasto miało obciążenie. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200*C i piec ok 15 min. Wszystko zależy od naszego piekarnika. Farsz: 2 młode cebule 6 plasterków
Jemy PijemyPrzepis na ciasto i sos podałam w dwóch poprzednich postach. Farsz: 3 duże suszone grzyby szmaciaki gałęziste ( te przywiozłam z Chin ale w Warszawie można dostać np. na Marywilskiej u Wietnamczyków), w Polsce są one pod ochrona więc nie radzę ich zbierać w lesie. 1 młoda cebula 3 łyżki jasnego sosu sojowego pół szklanki wody 2 łyżki
Jemy Pijemyszklanki kaszy jaglanej 1 średnia cukinia 2 marchewki 2 pomidory 1 zielona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 mały bakłażan 2 łyżeczki curry ser lazur kilka kulek kolendry suszonej sól pieprz oliwa z oliwek Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Warzywa pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Doprawić do smaku curry, rozgniecioną kolendrą , solą
Jemy PijemyPIECZONE JABŁKA Z CYNAMONEM I MIODEM Jabłka cynamon impir ( suszony lub korzeń ) kandyzowane skórki z pomarańczy miód goździki Jabłka umyć i wydrążyć środki. Do każdego wsypać szczyptę cynamonu, imbiru i kilka goździków oraz kandyzowanych skórek z pomarańczy. Na koniec dodać łyżeczkę miodu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 15-20 minut
Jemy Pijemyduża garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść natki pietruszki garść koperku 5-6 łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać
Jemy Pijemybaaaaardzo aromatyczne i już niedługo zajmą swoje miejsce na Wigilijnym stole. Przepis na 6 płatów matiasów. 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1 mała suszona papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków kilka kulek jałowca kilka kulek ziela angielskiego 3-4 ziarna kardamonu 1 i 1/2 szklanki oleju 2-3 liście laurowe
Jemy Pijemy