stek wołowy - 410 przepisów (strona:8/28)

Stek z kangura z sałatką ze szpinaku 136

dokładnie wysmażyć mięso. Inspirowałam się więc zlepkiem porad z różnych miejsc oraz moją intuicją i doświadczeniem. W zasadzie przygotowanie steku z kangura nie różni się niczym od przygotowywania steków wołowych, wymaga jednak około 2 razy więcej czasu na smażenie – kangur tak jakby wolniej dochodzi. Pierwszego steka przyrządziłam bardzo krwistego – smażyłam po 3,5 minuty z jednej strony. Drugiego

Kuchnia Bazylii
Menu na tydzień: Sycące sałatki na początek wiosny 96

nich takiego niezwykłego? Zobaczcie całe menu: Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami Klasyczna włoska, letnia sałatka, z czerstwym pieczywem, idealna na upały. Tu z dopalaczem w postaci solidnego steka wołowego. Zamiast świeżych warzyw użyliśmy pieczonych. Głównie dlatego, że pomidory o tej porze roku nie są jeszcze słodkie, a po upieczeniu cukier koncentruje się w nich i nabierają słodyczy. Sałatka(...)upieczone wcześniej mięso), a np. makaron zrobić na świeżo Jak gotowaliśmy W tym tygodniu używaliśmy dużo piekarnika. Upiekliśmy batata, pomidory, paprykę i bakłażana oraz kurczaka i indyka, a nawet steki. Jeśli chodzi o steki to był to eksperyment, niestety niespecjalnie udany, gdyż mięso wyszło dość twarde. Piekarnik nie jest niestety idealnym miejscem do robienia steków, ale dużym plusem jest fakt

Niedzielny kucharz
Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym / Cheesy steak sandwich with mushrooms 131

polskiego mleka, ponadto jest bogaty w wapń. Samo zdrowie! Scroll down for recipe in English Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym (4 kanapki) Składniki: 400 g ulubionego steka wołowego sól i pieprz olej 4 wybrane bułki, przekrojone wzdłuż na pół ulubiony mix sałatowy 4 plasterki sera Hochland Maasdamer Składniki na balsamiczne grzyby: 1 duża cebula, pokrojona w cienkie(...)balsamicznego Składniki na sos miodowo-musztardowy: 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Ostrym nożem natnij steka z obu stron delikatnie w “kratkę” i natrzyj go porządnie solą i pieprzem, po czym natrzyj olejem. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż steka i i smaż

karmelowy
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają 126

tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości porcje i uniknąć marnotrawienia jedzenia. Stek wołowy sezonowany w workach próżniowych FoodSaver Przyrządzanie potraw metodą sous vide (co w dosłownym tłumaczeniu z języka francuskiego oznacza „w próżni”) polega na powolnym gotowaniu zapakowanych próżniowo produktów w odpowiedniej(...)potrawy są wyjątkowo soczyste oraz charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem użytych przypraw. Sezonowanie wołowiny (nazywane także dojrzewaniem) ma na celu nadanie kruchości, delikatności i aromatu przeznaczonym na steki porcjom mięsa (najczęściej polędwicy, antrykotowi, rozbefowi). Do przygotowania w domu doskonałych steków najczęściej wykorzystuje się metodę dojrzewania na mokro w warunkach próżni. Dodatkową zaletą sezonowania mięsa w woreczkach próżniowych jest fakt

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
STEKI Z MASLEM IMBIROWYM NA GRILLA 109

masłem imbirowym na grilla i na przyjęcie. ----------------------------------------- Liczba porcji : 8 Czas przygotowania : ok. 60 minut ----------------------------------------- SKŁADNIKI: 3 dag świeżego imbiru pęczek natki pietruszki 8 łyżek miękkiego masła 8 steków wołowych ( po ok. 180g ) 8 łyżek oliwy po 1/2 pęczka bazylii, tymianku i rozmarynu sól pieprz pomidory do dekoracji  dodatki: kilka opieczonych na grillu kromek bagietki czerwone wino sałata(...)lodów, wstawiamy do lodówki i dobrze schładzamy. Krok 2. Bazylię, rozmaryn i tymianek płuczemy, osuszamy - zostawiamy kilka gałązek do dekoracji, pozostałe siekamy, mieszamy z oliwą. Otrzymaną ziołową marynatą smarujemy steki z każdej strony, odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce (może być do lodówki). Krok 3. Tuż przed podaniem steki wyjmujemy z marynaty, układamy na gorącym grillu, pieczemy około

Moja Książka Kucharska
STEK WOŁOWY Z CZARNYM FETTUCCINE / BEEF STEAK & BLACK FETTUCCINE 62

STEK WOŁOWY Z CZARNYM FETTUCCINE / BEEF STEAK & BLACK FETTUCCINE Proste mięso, prosty makaron, czyli danie idealne. Pięć składników na krzyż, pół godziny pracy, a danie, które jest tego wynikiem zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane gusta! Makaron oczywiście nie musi być czarny, mięso może być bardziej wysmażone, masło też nie jest obowiązkowe – efekt i tak będzie murowany! Ekstremalnie krótka lista(...)obligatory either – the final impression is granted! Extremely short shopping list only encourages you to spend some time cooking, so enjoy! SKŁADNIKI: 200 g wołowiny (stek z antrykotu) 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego 1 średnia czerwona cebula 125 g czarnego fettuccine sól, pieprz, natka pietruszki, czosnek, ulubione zioła INGREDIENTS: 200 g beef (entrecote steak

Martyna Cooks
STEK WOŁOWY Z CZARNYM FETTUCCINE / BEEF STEAK & BLACK FETTUCCINE 84

STEK WOŁOWY Z CZARNYM FETTUCCINE / BEEF STEAK & BLACK FETTUCCINE Proste mięso, prosty makaron, czyli danie idealne. Pięć składników na krzyż, pół godziny pracy, a danie, które jest tego wynikiem zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane gusta! Makaron oczywiście nie musi być czarny, mięso może być bardziej wysmażone, masło też nie jest obowiązkowe – efekt i tak będzie murowany! Ekstremalnie krótka lista(...)obligatory either – the final impression is granted! Extremely short shopping list only encourages you to spend some time cooking, so enjoy! SKŁADNIKI: 200 g wołowiny (stek z antrykotu) 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego 1 średnia czerwona cebula 125 g czarnego fettuccine sól, pieprz, natka pietruszki, czosnek, ulubione zioła INGREDIENTS: 200 g beef (entrecote steak

Martyna Cooks
Domowy burger wołowy 89

ząbki czosnku żółtko 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka kolendry łyżeczka świeżo mielonego pieprzu sól łyżka smalcu lub kawałeczek dobrego boczku do natłuszczenia patelni  Jak zrobić domowe burgery wołowe? Mięso na burgery wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed ich przygotowaniem. Wołowinę zmielić przez grube sitko maszynki. Zbyt drobnym sitkiem lepiej nie mielić, gdyż mięso po usmażeniu może być(...)ukrywać w bułce i wielu dodatkach. Podałam go tylko z czerwoną cebulą pokrojoną w pióra i oprószoną solą, kiszonym ogórkiem, frytkami i do tego majonez i ketchup. Zobacz również: stek wołowy New York z rozmarynem

Kuchcik gotuje
Wołowina po azjatycku – przepis na obiad do pracy 84

Jeśli lubicie takie smaczki, bardzo polecam zrobić! Wołowina po azjatycku Składniki: 2 torebki ryżu basmati 1 większa marchew 200g zielonej lub żółtej fasolki (świeżej lub mrożonej) 250g polędwicy lub steka wołowego 1 kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 50 ml sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego (inny też ujdzie) 10 g skrobi ziemniaczanej (jeśli

Czynniki pierwsze
Kukurydza z brązowym masłem, czosnkiem i serem 111

jest w przypadku kukurydzy. Słodkie i soczyste żółte ząbki zyskują nowego charakteru, podane z aromatycznym brązowym masłem, odrobiną czosnku i tartego twardego sera. Tak przygotowaną maślaną kukurydzę podajcie do wołowych steków albo do piersi z kurczaka. Jeśli szykowaliście już wcześniej brązowe albo palone masło możecie skorzystać z patelni o ciemnym dnie – na pewno poznacie po intensywności pienienia, pryskania

Karo in the Kitchen
Stek z antrykotu z pieczonymi plastrami cukinii 85

Kolejny raz wołowina zagościła w mojej kuchni. Tym razem przygotowałem stek z antrykotu, na który po usmażeniu powędrowała łyżka masła. Dodatkiem do niego stały się pieczone

Programista w kuchni
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 100

Teriyaki Japoński Klasyczny makaron Zupy Ramen w kubkach i w torebkach Kurczak Miso Soy Sauce. Sukiyaki z daniem OYAKATA Japoński Klasyczny - składniki proporcje dla 4 osób 350-400 g steku wołowego (z polędwicy, antrykotu lub rostbefu) lub dobrej jakości poprzerastanej żyłkami tłuszczu wołowiny 2 opakowania dania OYAKATA Japoński Klasyczny 2 pory (tylko biała i jasno zielona część) 1 marchewka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zaprawa na grilla z espresso i papryki 111

Zupełnie niesamowita zaprawa na grilla, o głębokim słodko-gorzkim smaku, pachnąca wędzonką i dymem. Można jej użyć także do mięs pieczonych w piekarniku. Najlepiej nadaje się do wołowych steków i karkówki. Przepis pochodzi od braci Matta i Teda Lee , właścicieli firmy Lee Bros (Dystrybutora orzeszków), podróżników, kucharzy i celebrytów. Czas grillowania : 20 minut Liczba porcji : Z podanej ilości składników powstanie

Niedzielny kucharz
Marynaty na grilla – 5 niecodziennych przepisów 113

papryki Zupełnie niesamowita posypka do grillowanego mięsa, o głębokim słodko-gorzkim smaku, pachnąca wędzonką i dymem. Można jej użyć także do mięs pieczonych w piekarniku. Najlepiej nadaje się do wołowych steków i karkówki. Czas grillowania : 20 minut Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Ta bardzo prosta marynata do filetów z kurczaka to idealne połączenie lekko kwaskowego jabłka ze słodyczą miodu

Niedzielny kucharz
NAJLEPSZE PRZEPISY NA MAJÓWKĘ 189

SZASZŁYKI NA GRILLA WYTRAWNE MINI TARTY Z ŁOSOSIEM, GRUSZKĄ I SERKIEM  TACOS Z TORTILLI! NA OBIAD LUB IMPREZĘ! FRITTATA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, KIEŁBASEK I SZCZYPIORKU! JAK ZROBIĆ STEK WOŁOWY W DOMU LUB NA GRILLU? SAŁATKA Z NAJLEPSZYMI POLSKIMI SMAKOŁYKAMI! SAŁATKA Z KURCZAKIEM

SMYKWKUCHNI