śledzie z grzybami - 246 przepisów (strona:2/17)

Śledzik po wileńsku 124

pomidorach) - mała puszka przecieru pomidorowego - jeden większy lub dwa małe korniszony - olej do smażenia            ------------------------------- Przygotowanie: Na noc namoczyć śledzie i grzyby (oczywiście, osobno). Następnego dnia śledzie obrać z ości i pokroić w dosyć dużą kostkę. Grzyby i korniszony bardzo drobno posiekać. Szprotki rozgnieść widelcem na miazgę. Drobno pokrojoną w kostkę(...)się zeszkliła, a nie zmieniła koloru. Do cebuli dodać grzyby, korniszony, szprotki, przecier pomidorowy i ewentualnie pieprz do smaku. Tą gęstą zalewą przekładać warstwy śledzi. Wstawić do lodówki. W wersji awaryjnej suszone grzyby i korniszony można zastąpić posiekanymi grzybkami z octu

w mojej kuchni
Śledzie gajowego z grzybami 139

Świąteczna wersja śledzi to oczywiście śledzie z grzybami :) Aromat leśnych grzybów i smak śledzi jest po prostu rewelacyjny! Składniki: 1 kg płatów śledziowych w oleju ½ kg białej cebuli 5 dag suszonych grzybów 1 korniszon ½ szklanki koncentratu pomidorowego kilka wędzonych szprotek pieprz i cukier do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, odsączyć i zmiksować z korniszonem

Tradycyjna Kuchnia
BARSZCZ ZE ŚLEDZIEM I FASOLĄ 99

przez naszych przodków od wieków.Dlatego dzielę się z Wami starym przepisem na zapomniany BARSZCZ że Śledziem.Zapraszam.   25 dag.buraków 1 cebula 2 płaty śledzia  1/2 szkl.mleka 5 dag.suszonych grzybów 2 łyżki oleju sól i pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szkl.fasoli jaś ********************************* Umyte grzyby zalewamy przygotowaną wodą i zostawiamy na noc.To samo robimy z fasolą(...)paski.Na oleju zeszklić cebulę drobno posiekaną.Buraki obieramy i ścieramy na grubej tarce.Zagotować wywar z grzybów , dodajemy buraki , cebulę i Gotujemy 15 minut .Cedzimy , dodajemy Śledzie i grzyby ,doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem.Fasolę Ugotować , pod koniec ją posolić , odcedzić , wymieszać z olejem .BARSZCZ Podajemy z fasolą .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Adwent 2016 - potrawy wigilijne: Śledzie w oleju z cebulą, porem i marynowanymi pieczarkami 97

miski i zalej wodą lub mlekiem. Odstaw je, aby się wymoczyły. Od czasu do czasu zmień wodę na świeżą. U mnie w domu wolą bardziej wymoczone (mniej słone), więc śledzie moczą się minimum 24 godziny. Jeśli wolisz bardziej słone, mocz je krócej. Wymoczone filety pokrój w paski. Cebulę obierz z łupinek i posiekaj. Z pora zdejmij wierzchnie liście, natnij(...)pora przełóż na durszlak i sparz wrzątkiem. Kiedy przestygną, wymieszaj je z odrobiną soli i pieprzu. W słoiku, mice lub na półmisku układaj warstwami pora wymieszanego z cebulą, grzyby i śledzie. Każdą warstwę śledzi oprósz pieprzem. Całość zalej olejem wymieszanym z zalewą z pieczarek

blog.moje-pasje.info
Warsztaty z Kikkoman i Tabasco - Smaczny orzech do zgryzienia 129

stosuję w swojej kuchni.  W trakcie warsztatów podzieliliśmy się na grupy w wspólnie przygotowaliśmy: - świąteczną zupę z orzechów włoskich - pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi - śledzie w grzybach i ziołach do tego orzechowy wafelek - karpia w maku i kokosie, jabłko i gruszkę z pęczakiem na domowym winie - karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem I powiem szczerze

Niezły Młynek
Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i Tabasco 136

oczywiście w klimacie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. W trakcie warsztatów mieliśmy przyjemność przygotować: Świąteczną zupę  z orzechów włoskich Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek Karpia  w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa miała

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka Lwowska 1996

Pyszna sałatka na bazie burków ze śledziem i grzybami marynowanymi z sosem śmietanowo-musztardowym.Od kilku lat gości na moim świątecznym stole,moja rodzina zajada się nią ze smakiem. Składniki: 8 filetów śledziowych 8 buraków 4 ziemniaki 4 marchewki 4 jabłka 1 seler 8 ogórków kiszonych 1 cebula 1 słoik grzybów marynowanych sok z cytryny Sos: 2 szklanki śmietany(...)gotujemy bez obierania.Marchew,selera i ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy osobno bez obierania.Ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Ogórki i jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Grzyby odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pokrojone składniki , oprócz ziemniaków i śledzi mieszamy.Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy z musztardą, dopraw solą, pieprzem i cukrem

Bajeczna Kuchnia
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 163

czas Wigilii :) Przepisy posegregowałam na zupy, pierogi i uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu(...)kuchni Uszka z oscypkiem i żurawiną ; blog SZÓSTE NIEBO ŚLEDZIE Śledzie po kaszubsku w formie roladek ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Śledzie z koperkiem ; blog Moje domowe kucharzenie Śledziowa sałatka z fasolą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym ; blog Czerwień i błękit śledzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzik z grzybami 122

cebula grzyby leśne, świeże lub suszone pęczek szczypiorku pieprz w ziarenkach szczypta szczypta jałowca olej Przygotowanie: Grzyby suszone namoczyć i podgotować do miękkości ( wystudzić ) świeże podsmażyć na masełku. Pokroić śledzia w paseczki lub kostkę ( jak kto woli ) Wymieszać śledzie z pokrojonymi grzybami. Cebulę cienko posiekać w piórka, dodać do śledzia wraz z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawić pieprzem i jałowcem ( można

Gaździnka warzy
Pasztet ze śledzi z suszonymi grzybami 121

foremek  Sposób wykonania: Suszone grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na dwie godziny, gotujemy do miękkości, odcedzamy, wyciskamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na małej patelni na oleju. Śledzie zalewamy zimną wodą ewentualnie mlekiem, moczymy około 4 godzin, po czym mleko odlewamy, śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy z ugotowanymi ziemniakami, oraz grzybami w maszynce do mięsa, dodajemy zeszkloną cebulę

Wanilia i Kardamon
ravioli lub uszka do barszczu 106

samodzielnie ukisić zakwas buraczany na doskonały barszcz - zostało 7 dni do świąt :) ravioli grzybowo-śledziowe +/- 2,5 szkl. mąki pszennej, szczypta soli, wrzątek farsz: 20 dkg suszonych grzybów, 4 pojedyncze solone śledzie, 2 spore cebule, 1 jajko, 2 łyżki oleju, sól, pieprz Grzyby namocz na noc. Następnie ugotuj do miękkości w małej ilości wody. Jeśli śledzie są bardzo słone wymocz(...)Grzyby odcedź, zachowując wywar, który przyda się do barszczu lub grzybowej. Cebulę bardzo drobno posiekaj. Zeszklij ją na oleju i dodaj również bardzo drobno posiekane grzyby. Gdy masa przestygnie dodaj również drobno posiekanego śledzia i jajko, wymieszaj wszystko i dopraw. Mąkę na ciasto wsyp do garnka, zrób w niej dołek i wlej trochę wrzątku. Wymieszaj łyżką, żeby nie poparzyć palców

Eksperyment sobotni
Śledź po polsku 155

które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zapraszam na śledzia po polsku z sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 2 cebule białe garść suszonych borowików lub podgrzybków(...)Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Suszone grzyby zalać minimalna ilością wody i ugotować do miękkości na małym ogniu. Odcedzić i pokroić w paseczki. Wywar pozostawić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać nieco oleju i zeszklić cebulkę. Dodać pastę pomidorową i 3-4 łyżki wywaru z grzybów, rozprowadzić. Dodać ugotowane grzyby, pokrojone w paseczki suszone śliwki oraz zile

Pyry na Gaz
Bożonarodzeniowe śledzie Bromci z grzybami i pietruszką 122

będą miękkie. Po tym czasie drobno je posiekać. Na patelni, na klarowanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać grzyby, przykryć i na małym ogniu dusić 10 minut. Po tym czasie zestawić do przestygnięcia. Na koniec śledzie wymieszać z grzybami i posiekaną natką pietruszki. Doprawić dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wstawić do lodówki na co najmniej dobę. (choć najlepiej

W SMAK
Śledzie w oleju z marynowanymi grzybami 146

cebula 1 jabłko około 2 łyżek octu winnego olej Sposób wykonania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 3 godzin. Po tym czasie kroimy w kostkę cebulę, grzyby i obrane jabłko. Śledzie kroimy w nie za duże paski. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem. Dodajemy do smaku ocet winny. Śledzie najlepsze są na drugi dzień, wtedy wszystkie składniki przejdą swoimi smakami

Qchnia po prostu