schab sosie - 500 przepisów (strona:12/34)

Tajska wieprzowina z dynią 125

pokrojone w plasterki 2 średnie cebule drobno pokrojone 2 łyżki czerwonej pasty curry 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kozieradki 2 łyżeczki brązowego cukru 400g wieprzowiny (schab) pokrojonej w cienkie plastry 2 łyżki sosu rybnego 400ml mleka kokosowego połowa dyni piżmowej (około 700g) obrana i pokrojona w kostkę swieża kolendra sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : Na głębokiej patelni

Codzienne Gotowanie
Weekend na Węgrzech - relacja 155

alkoholowy, nie zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne i ciemne). Druga kolacja znów była nierówna. Na przystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem, a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną i frytkami. Deser tym razem był przyjemny: śmietankowy deser z kwaskowatymi malinami. Drugie danie było bardzo tłuste i znów za słone, nie zjadłam całego

Pasja Smaku
Schab w sosie żurawinowym 114

szkl rosołu 1 łyżka smalcu Schab lekko rozklepać, oprószyć solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Na patelni rozgrzać smalec, schab przyrumienić z obu stron, rosół rozmieszać z konfiturą z żurawiny, dodać do mięsa, redukować sos na średnim ogniu od czasu do czasu polewając mięso sosem, mięso można obrócić. Kiedy sos będzie gęstniał nie pozostawiać go juz bez kontroli. Podawać

Gotowanie jest łatwe
Zupa pho z wieprzowiną 117

gwiazdka anyżu 1 łyżka ziaren kolendry mała laska cynamonu (około5cm) 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego świeży imbir (około 3cm) 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 125g chudej wieprzowiny (polędwicy lub schabu) cytryna lub limonka pokrojona w ósemki 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej 0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki 1 mała papryczka chili drobno pokrojona pikantny

Codzienne Gotowanie
Schab pieczony faszerowany warzywami 253

piekarniku do ostygnięcia. Tak upieczony schab wieprzowy jedliśmy solo, do kanapek krojąc go w dość grube plastry, ale można do niego dorobić sos pieczeniowy i zjeść jako drugie danie na obiad.. Smacznego!     The post Schab pieczony faszerowany warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab otulony Szynką Parmeńską z RÓżOWĄ Sałatką 284

buraki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki miodu 2 szalotki sól pieprz Przygotowanie buraczki gotujemy, podobnie ziemniaki schab myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem, świeżym tymiankiem, skrapiamy sokiem z limonki, smarujemy musztardą, owijamy plasterkiem szynki przygotowujemy sos(...)sałatki- mieszamy majonez, mod oraz jogurt, doprawiamy pieprzem szalotki szatkujemy, wrzucamy do sosu ugotowane buraczki kroimy w kosteczki, wrzucamy do miseczki, zalewamy sosem ugotowane ziemniaczki odcedzamy, wrzucamy na patelnię z gorącą oliwą, obsmażamy, doprawiamy pieprzem schab smażymy z obu stron na odrobinie oliwy Podajemy razem z zarumienionymi ziemniaczkami i sałatką:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Schab pod pierzynką 131

kości 3 średnie cebule 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 200 ml śmietany (dałam 18%) 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz koperek lub natka pietruszki Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kotlety o grubości około 1,5 cm i delikatnie rozbić. Oprószyć solą, pieprzem każdy kotlet i  obsmażyć na maśle klarowanym z dwóch(...)mięsa. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 1h . Od czasu do czasu w trakcie pieczenia uciskać widelcem marchewkę, aby była zanurzyć ją w sosie. Po upieczeniu posypać natką pietruszki lub koperkiem. schab pod pierzynką

O kuchni z uczuciem
Krokiety z farszem mięsnym 111

mięsnym Pyszne krokiety z farszem mięsnym, to doskonały pomysł na zagospodarowanie mięsa obgotowanego z kości wieprzowych , lub np ścinek po formowaniu szynki , czy schabu . Farsz wychodzi aromatyczny , delikatny , doskonale smakują podane z każdą zupą krem lub sosem jogurtowym . Mogą stanowić danie główne lub przystawkę . Namawiam , pracy może sporo , ale efekt wyśmienity   Składniki 6 cieniutkich naleśników(...)przepisu podawać ) 2 kg kości wieprzowych po schabie lub karkówce , lub 0,5 kg mięsa gulaszowego 1 cebula – średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ( dla lubiących pieprznie-reszta świata, sypie mniej ) 1/2 płaskiej , skąpej łyżeczki mielonego kminku szczypta gałki muszkatołowej mielonej 1 łyżeczka sosu worcester lub maggi 1 łyżeczka suszonego , otartego majeranku

Ogrodnik w podróży
Schab po francusku z serkiem mascarpone i musztardą 187

Kolejna pyszna odsłona schabu - tym razem w delikatnym i kremowym, aczkolwiek wyrazistym w smaku sosie z serka mascarpone i musztardy. Aż żałuję, że wcześniej nie robiłam w ten sposób mięsa bo jest prosto i na prawdę pysznie! SKŁADNIKI:   6-7 plastrów schabu 1/2 szkl bulionu 250g mascarpone   4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 4 łyżki ostrej musztardy

Kto ugości moich gości?
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 172

bloga Mops w kuchni Brukselka smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Polędwiczka cielęca w śmietanie, z leśnymi grzybami autorka: jelka z bloga Kulinarna pasja Wegetariańskie flaczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Zawijane tortille z prażoną cebulką, sosem czosnkowym, wędliną i dodatkami 569

środek. Spróbujcie. Składniki: 3 małe ogórki (korniszonki) 4 plastry żółtego sera tupu Gouda 2 duże liście sałaty lodowej około 1/2 -3/4 łyżki prażonej cebulki sos czosnkowy Roleski 2 plastry ulubionej wędliny (u mnie schab wędzony parzony) 1 tortilla pszenna Przygotowanie: Na tortillę układamy 4 plastry żółtego sera, tak aby pokryć cały placek. Na wierzch kładziemy porwane w rękach liście(...)plasterki, układamy je na warstwie sałaty. Następnie kładziemy dwa plastry ulubionej wędliny i całość posypujemy prażoną cebulką (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Na koniec po całości robimy "zyg-zaki" sosem czosnkowym. Tak przygotowaną tortillę zwijamy ostrożnie w rulon. Układamy następnie naszą rolowaną tortillę na rozgrzanej (mały płomień) beztłuszczowej patelni zwinięciem do dołu. Przysmażamy tortillę z jednej i drugiej strony

Słodkie okruszki
Schab duszony 156

Dodajemy warzywa i podsmażamy razem do zeszklenia.Warzywa doprawiamy do smaku.   Dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy 45-60 minut do miękkości mięsa.Schab jest gotowy.   Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką.   Sos brokułowy:-delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego-kiedy jest miękki miksujemy lub przecieramy przez sito-dodajemy

Maminek kulinarny
Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella 226

Przedstawiam kolejny szybki pomysł na obiad dla zabieganych, a lubiących smacznie i domowo zjeść:). Soczyste kotlety ze schabu (najlepiej z kością) zapiekane z mozzarellą w miodowo-musztardowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Danie praktycznie „robi się samo” w piekarniku, więc w międzyczasie można przygotować dodatki np. z puree z kapustą i brie i lekką sałatkę, które stworzą przepyszny(...)obiad dla całej rodziny. Polecam! Scroll down for recipe in English Schab zapiekany z mozzarellą (6 porcji) Składniki: 6 kotletów schabowych z kostką, każdy po ok 150-200 g 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 łyżki musztardy Dijon 3 łyżki miodu 1 łyżka mąki 300 ml śmietanki 18 % sól, pieprz i gałka muszkatołowa

karmelowy
Karkówka duszona w ciemnym piwie 325

Wprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w czerwonym winie z suszonymi śliwkami  i schab duszony w śmietanie z pieczarkami . Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje z ugniatanymi ziemniakami lub pieczywem

My Culinary Art
Schab zapiekany w sosie śmietanowo - musztardowym 202

bardzo polecam tak przygotowany schab, bo nam bardzo smakował. Mięso nie było za suche a śmietana wraz z pozostałymi dodatkami utworzyłam aromatyczny sos. Mięso podałam z ziemniakami i surówką z kapusty. Pychota :) 4 porcje: Składniki: 4 plastry schabu 3 marchewki 1 pietruszka 3 cebule 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% musztarda miodowa Dijon - Maille ( De Care ) sól, pieprz

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania