ryba w occie - 1786 przepisów (strona:2/120)

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 140

kuchenne wpadki i lepiej wśród swoich składników mieć te sprawdzone, które zapewnią kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy to nieodzowny dodatek do ryby po grecku, a świąteczne ciasta zachwycą gości dzięki

Kuchnia MagdaLeny
Ryby i studenty głosu nie mają.Ale mają do wkucia międzynarodowe. Ma love? 121

ocet+woda) II umieścić pochłaniacz zapachu w lodówce soda oczyszczona na talerzyk kawa świeżo zmielona na talerzyk(ale szkoda kawy!) ocet wlany do małego słoiczka(capi wtedy nie rybą a octem) liście zaparzonej herbaty III nie być łosiem pamiętać na przyszłość by się ostrożnie obchodzić z rybnym ustrojstwem 3)przygotowanie Umyć. Natrzeć rybę przyprawami i sokiem z cytryny. Następnie

Fiolka w kuchni
Ryba po grecku 156

łyżki koncentratu pomidorowego – 3 łyżki oleju + do smażenia ryby – natka pietruszki – 2-3 łyżki mąki pszennej – opcjonalnie – opcjonalnie – 2-3 łyżki octu Przygotowanie : Rybę pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Rybę możesz obtoczyć w mące przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Na rozgrzanym oleju smaż rybę aż pięknie się zezłoci(...)cebulą. Spróbuj warzywa i dopraw je w razie potrzeby. To moment kiedy możesz dodać trochę octu jeśli zdecydujesz się na taką wersję. Dodaj ocet, wymieszaj i wyłącz ogień. Tak przygotowane warzywa przełóż na rybę i po przestudzeniu wstaw naczynie do lodówki. Najlepsza ryba będzie następnego dnia kiedy smaki się połączą. Podawaj ozdobione natką pietruszki. SMACZNEGO! Artykuł Ryba po grecku pochodzi

nietylkopasta.pl
smażony leszcz z octowej zalewy 154

leszcz z octu Leszcz to smaczna ryba,  ma lekko słodkawy smak, który świetnie komponuje się w wyrazistych octowych zalewach. Taki sposób przyrządzenia powoduje również, że już po kilku dniach przebywania w marynacie, przestaną nam przeszkadzać  liczne leszczowe  ości. składniki   2 spore leszcze o wadze ok. 800-1000 g sól, pieprz 3-4 łyżki oleju(...)mąki zalewa  8-10 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 3-4 cebule 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1/3 szklanki octu 2 szklanki wody 2 łyżki oleju sposób przygotowania Rybę  skrobiemy z łuski, sprawiamy, myjemy i dzielimy na dzwonki. Następnie kawałki leszcza oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na dwie, trzy godziny w chłodne miejsce

Miód i pieprz
Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze 96

Łosoś w glazurze 600 g łososia ze skórką sól, pieprz i chili do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki winnego lub ryżowego octu Podziel rybę na cztery porcje. Posól i posyp przyprawami. Na patelni rozpuść masło z dodatkiem oleju. Usmaż łososia z obu stron zaczynając od strony ze skórką. Kiedy łosoś jest już usmażony(...)wierzchu, a w środku wciąż lekko surowy, wyjmij na talerz. Do pozostałego tłuszczu dodaj teraz miód i winny ocet. Zagotuj, a następnie włóż z powrotem rybę, tym razem skórką do wierzchu. Smaż przez minutę na dosyć mocnym ogniu. Podaj łososia z gorącym kalafiorowym orzo. The post Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Miruna z tymiankiem pieczona 150

filety miruny ze skórką ok 500-600 g tymianek oliwa sól pieprz ocet winny Rybę rozmrozić, posypać tymiankiem, pieprzem i solą, skropić oliwą i octem winnym, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na ok 2 godziny. Filety zwinąć w rulon , można spiąć by się nie obróciły w pieczeniu. Piec ok 30 min w temp 180 st Podawać surówką

Gotowanie jest łatwe
Ryba Wigiljna w occie na słodko kwaśno 129

Specjał rybny czyli ryba w occie zrobiona na słodko-kwaśno . Bardzo smaczna i nie może jej zabraknąć na stole Wigilijnym.   Składniki:   2 kg pangi mąka pszenna sok z cytryny sól pieprz mielony olej do smażenia   Zalewa: 2 litry wody wrzątku 3 cebule 1 płaska łyżka soli 3/4 szklanki cukru 6 liści laurowych 6 ziela angielskie 1 szklanka(...)miski wkładamy cebulę pokrojoną w krążki ziele,listek pieprz mielony.Wsypujemy cukier,sól i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy by nam się rozpuściło wszystko. Na końcu dodajemy ocet. Smakujemy czy odpowiada nam smak. Wkładamy w zalewę kawałki ryb usmażonych i najlepiej niech poleży 3 lub 4 dni to będzie idealna

Różowa kuchnia
WSPÓŁPRACA ORZECH 187

rzepakowy, przyprawy w tym gorczyca.   ZASMAŻANE BURACZKI  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazane-buraczki Idealnie pasują do duszonego,pieczonego,smażonego mięsa, do dań obiadowych czy ryb.  SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe (60%), woda, cebula, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól,  pieprz PATISONY KONSERWOWE  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/patisony-linia-premium  Idealnie pasują do sałatek, jako przekąska czy przystawka.  SKŁADNIKI: patisony, woda(...)ocet spirytusowy, sól, przyprawy OGÓRKI PO ŻYDOWSKU  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku Idealnie nadaje się jako przekąska, do sałatek, dań zapiekanych, dań obiadowych, ziemniaków, kasz, jajek czy ryb.  SKŁADNIKI:   ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, marchew 4%,  cebula 2%, koper, seler 1,5%, sól, przyprawy w tym gorczyca PIECZARKI MARYNOWANE    http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/pieczarka-marynowana-315-ml Idealnie nadają się

Gotowanie Patki
Ogonki z łososia w zalewie octowej 186

sumie nie przepadam za rybami,,ale naszła mnie ochota na jakąś rybkę i to w zalewie octowej..padło na ogonki z łososia... ogonki z łososia  mąka sól, pieprz  olej   Zalewa: 1 szkl. octu 5,5 szkl. wody 5 łyżek cukru  2 duże łyżki soli  2 łyżki maggi  2 duże cebule  6 ziarenek jałowca(...)pokrojone w półplasterki cebule, sól i maggi zagotować.Dodać ziarna jałowca, ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy, gorczycę i rozgniecione ząbki czosnku i gotować 2-3 minuty. Usmażone i wystudzone ryby ułożyć w naczyniu i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić w chłodne miejsce

Moje domowe kucharzenie
Dorsz z truskawkową salsą 159

oregano. Odkładamy na pół godziny do lodówki. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, kroimy w kostkę. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i miód. Odstawiamy, żeby smaki dokładnie się połączyły. Następnie zabieramy się za gotowanie. Ja rybę przygotowałam w parowarze, zatem wystarczy jej 6-8 minut maksymalnie. Jeśli zbyt długo(...)przetrzymamy stanie się gumowa i niesmaczna, ważne jest zatem pilnowanie czasu ;)  Na talerzu układamy salsę z truskawek, na nią plaster twarogu wędzonego nasączony łyżeczką octu balsamicznego. Na wierzchu układamy kawałek ryby i ozdabiamy skórka z cytryny i pietruszką

Sajkofanka smaku
Ryba w zalewie octowej 126

Moja ryba właśnie trafiła do słoików. Teraz już będzie się przeryzała i czekała na odpowieni moment żeby trafić na stół. Fajna propozycja dla wszystkich, którzy nie

Polska Zupa
Jak przechowywać surowe ryby, aby zachowały dłużej świeżość. 106

były nim przykryte. Pojemnik wkładamy do lodówki, możemy tak przechowywać ryby przez 2 - 3 dni.   J eśli nie mamy lodu, to możemy owinąć dokładnie surowe ryby  ściereczką namoczoną octem, a następnie wkładamy ryby do lodówki. Tak zabezpieczone dłużej zachowają świeżość. Jest to starodawny sposób naszych babć.   D obrym sposobem jest też przechowywanie surowych ryb w chłodziarkach

Przepisy i porady kulinarne
Ryby w occie 98

Przygotuj patelnię, łopatki, miski, nóż i deskę do krojenia, płaski talerz, ręczniki papierowe. Przygotuj składniki: 6 większych płotek, średnią cebulę, 1/2 - 1 l ciepłej wody, mąkę, ocet, sól, cukier, olej do smażenia. Ryby oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Można także kupić w sklepie już oczyszczone płotki. Ryby posól i odstaw na jakiś czas w chłodne miejsce. Na płaski(...)godzin. Takie rybki najlepsze są następnego dnia po przygotowaniu. Można je jeść jako przekąskę, z pieczywem do kolacji lub z tłuczonymi ziemniakami jako postny obiad. Ocet skruszy ości, więc wykorzystać można także inne ryby, np. wspomniane wcześniej leszcze

blog.moje-pasje.info
Wielkanocny food wine pairing 124

przednówku te produkty cieszyły jeszcze bardziej. Były upragnione, bo wcześniej po prostu ich nie było. Kuchnia postna była kreatywna. Umożliwiała stworzenie dań wykwintnych z tego co było dozwolone: ryb, warzyw, octu, miodu i chrzanu. Kwitła też kreatywna dietetyka, która z ptactwa wodnego i bobrzych ogonów robiła ryby, czyli produkty dozwolone. Ludziom tak bardzo chciało się mięsa czy jaj, że uciekali

Ugotowane pozamiatane
Ryba w zalewie ketchupowo-pomidorowej 156

koncentratu pomidorowego..ja zrobiłam i rybę i płaty rybne bez ości., a pomysł na taką rybkę podpatrzyłam  tutaj. dowolna ryba przyprawa do ryb  mąka do panierki  olej do smażenia 5 szk.wody 1 szkl. octu 2 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 1 łyżka ketchupu 5-6 łyżek przecieru pomidorowego(...)Rybę pokroić w kawałki, obtoczyć w mące z dodatkiem przyprawy do ryb.Usmażyć z obu stron na oleju Wodę, ocet, pokrojoną w plasterki cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, sól, cukier, ketchup i przecier pomidorowy  przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia .Gotować 10 minut.Następnie usmażone ryby zalać gorącą zalewą, odstawić  w chłodne miejsce na kilka

Moje domowe kucharzenie