ryba po grecku - 1288 przepisów

Pyszna ryba po grecku 57

Wszystko jest smażone na oleju, a następnie duszone z dodatkiem wody, soli, pieprzu i przypraw m. in. ziela angielskiego i liścia laurowego. Po usmażeniu ryby krótko dusi się ją w uduszonych wcześniej warzywach. Ryba po grecku bywa podawana w Polsce na kolację wigilijną . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pyszna ryba po grecku 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Obiad(...)u0119 po grecku","jak przygotowa\u0107 ryb\u0119 po grecku","jak przyrz\u0105dzi\u0107 ryb\u0119 po grecku","sk\u0142adniki na ryb\u0119 po grecku","z jakiej ryby ryb\u0119 po grecku"],"author":{"@type":"Person","name":"Przepisy u\u017cytkownik\u00f3w"},"datePublished":"2021-12-15T15:01:58+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT40M","recipeCategory":["Obiad"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield

ProstePesto.pl
Ryba po grecku 283

Dzisiaj klasyk kuchni polskiej - ryba po grecku, o istnieniu której 99,9 % Greków nie ma pojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego  1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii(...)duszenia wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Filety kroimy w poprzek na połowę. Oprószamy solą, pieprzem i małą ilością mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Układamy połowę ryby na półmisku, na to połowę warzyw  i analogicznie drugą warstwę. Dekorujemy koperkiem lub zieloną pietruszką

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba po grecku 223

się Malucha i że po połogu fizycznie poczuję się "jak kiedyś" ... taaaa.  Na szczęście z przypadku (braku skupienia) często powstają ciekawe rzeczy, nowe przepisy i odkrycia. Moja ryba po grecku to nie rad czy polon, ale smakuje bardzo ciekawie bez dodatku pomidorów, a wydawałoby się że pomidory to podstawa tego przepisu. Zorientowałam się, że czegoś nie dodałam dopiero(...)jadłam i zachwycałam się sama sobą, jak wyjątkowo pyszną rybę po grecku zrobiłam. Potrzebujesz: włoszczyzna cebula kawałek ryby (dorsz super pasuje) masło, oliwa z oliwek, sól Co robić? 1. Piec nagrzać do 180 C góra-dół. 2. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. 3. Cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki. 4. Na patelni

Matka Żywicielka
Ryba po grecku 305

format: 4, ad_newpage: true, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer393969', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; Jaka ryba do ryby po grecku nada się najlepiej? W tym wypadku mamy naprawdę szerokie pole do popisu. Ryba po grecku smakuje dobrze z niemal każdym rodzajem ryby o białym mięsie. Świetnie w tej roli sprawdzi się(...)dobrą wiadomość – ta potrawa doskonale znosi mrożenie. Zarówno ryba jak i farsz, po rozmrożeniu nie stracą swojej konsystencji ani nie rozwarstwią się. Aby uniknąć marnowania jedzenia, podziel rybę na mniejsze porcje, umieszczając je w osobnych woreczkach. W ten sposób będziesz mógł rozmrozić dokładnie tyle ryby ile potrzebujesz. Ryba po grecku – ile można przechowywać? Gotowa ryba z warzywnym farszem

okolicepalnika.pl
RYBA PO GRECKU 772

Będąc małym dzieckiem nie przepadałam za rybami ("nie przepadałam" to eufemizm ;)). Wigilia i postne piątki były dla mnie prawdziwą katorgą. Dzięki kromkom chleba i...warzywnej części ryby po grecku byłam w stanie przeżyć wigilijne wieczerze. Mniej więcej od liceum zaczęłam ryby jeść i teraz w pełni doceniam smak ryby po grecku. To jedno z dań, które uwielbiam

Przepisy Aleksandry
Ryba po grecku 310

Święta to czas, kiedy na stole obowiązkowo musi pojawić się ryba. Dziś przepis na moją ulubioną - rybę po grecku, która z Grecją ma niewiele wspólnego, ale za to zawsze wychodzi pyszna. Co prawda tarowanie warzyw zajmuje dłuższą chwilę, ale na prawdę warto poświęcić czas. Potrzebne nam: -1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu) - 5 marchewek - pietruszka - pół dużego selera

W poszukiwaniu inspiracji
Ryba po grecku 194

Wielki Post, który zaczął się tej środy, to znakomity czas na próbowanie pysznych, rybnych dań. Dzisiaj przyszła pora na rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje , ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały

Kulinarny Pamiętnik
Ryba po grecku 204

Ryba po grecku ma z Grecją tyle samo wspólnego co pierogi ruskie z Rosją :) Mimo to Polacy niezmiennie traktują ją jako danie typowo ”greckie”. Zyskała szeroką sławę dzięki łatwości w przygotowaniu i bogatemu smakowi. Od wielu lat jest stałym elementem wigilijnego stołu. Składniki: 600g ryby morskiej ( mintaja, morszczuka lub podobnej) 2 cebule 2 marchewki 2 pomidory (zastąpione ½ puszki pomidorów) Pietruszka

Kolizje Smaków
Ryba po grecku 157

Ryby po grecku też nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole..Przepis stąd . 3 duże filety np.tilapii 4 marchewki 1/2 pietruszki 1/2 selera 1 por 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego olej jajko, mąka i bułka tarta do panierowania Warzywa umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora

Moje domowe kucharzenie
Ryba po grecku 1014

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba po grecku jest moim ukochanym tradycyjnym przepisem na Boże Narodzenie. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tradycyjnej ryby po grecku. Ale również w ciągu roku robię rybę po grecku jako danie na uroczystą kolacje bądź jako obiad czy kolację dla siebie i męża. Podajemy ją zazwyczaj na ciepło, choć w większości znanych mi przepisów sugerowane jest podawanie(...)zimni. Najlepiej smakuje, gdy ryba przejdzie smakiem farszu, więc lepiej zrobić ją dzień a nawet dwa dni wcześniej i podgrzać przed posiłkiem. Uwielbiam smak farszu warzywnego którym ryba po grecku jest przykryta, więc u mnie znajdziecie go sporą ilość, ale można zrobić wersję z większą ilością ryby a mniejszą ilością warzyw, według własnego smaku i uznania Ryba po grecku

To Musisz Wiedzieć
Ryba po grecku 170

Rybka po grecku . No cóż , muszę przyznać , że nasza rodzinka , nie przepada za konsumpcją ryb, a szkoda , bo jak wiemy , jedzenie ryb zapobiega nowotworom , poprawia zdolności umysłowe , poprawia pamięc , działa też antydepresyjnie , i jeszcze nie tak dawno gdzies wyczytałam , że zmniejsza zmarszczki . Dużo by tu trzeba było wymieniać jeszcze pozytywów na ten temat , dlatego JEDZMY RYBY - bo to samo zdrowie(...)trzymając sie tego hasła :) , zrobiłam rybkę po grecku , rodzinka sie zajada , że aż miło popatrzeć :) Składniki : - 0,5 kg filetu z mintaja - 2 średnie pietruszki - 2 średnie marchewki - średnia cebula - koncentrat pomidorowy - sól , piperz, liśc laurowy - 3 łyzki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę należy rozmrozic , osuszyc ręcznikiem papierowym, pokroic w nie dużą kostkę . Warzywa umyc , zetrzec na tarce o dużych oczkach

Słodkości i nie tylko
Ryba po grecku 737

Jeszcze muszę dodać dwa zaległe świąteczne przepisy, których nie zdążyłam dodać przed świętami. Dziś rybka po grecku, potrawa bardzo znana ale w moim wydaniu. Moje ulubione danie świąteczne ale oczywiście nie tylko świąteczne. składniki: 700 g filetów z morszczuka 5  dużych marchewek 1 pietruszka 1 duży seler 2 cebule 1 łyżka tymianku Kamis 1 łyżka słodkiej papryki Kamis pół(...)łyżeczki mielonego imbiru Kamis sól morska z pieprzem Kamis 400 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania ryb majeranek do oprószenia ryb 2-3 jajka Filety morszczuka pokroić na kawałki i oprószyć majerankiem. Panierować w roztrzepanych jajkach i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Marchewkę, pietruszkę

Monia miesza i gotuje
Ryba po grecku 115

Kolejne danie wigilijne. Tym razem ryba w pysznych warzywach. Polecam zrobić to danie postne. Danie dobre i na ciepło i na zimno. insertCookd("3f369d6e18c10dab9b81ddeb34f5b177"); Składniki : * 1

Magiczne Życie Marty
Ryba po grecku 156

Święta coraz bliżej. Jutro Wielki Piątek, na ten dzień polecam pyszna rybkę z warzywami.  SKŁADNIKI: 80 dag filetów z mintaja lub dorsza (świeżych lub mrożnoych

Tradycyjna kuchnia Kasi