polewa - 11092 przepisów (strona:8/740)

Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka 357

patelni. Ściągamy z ognia, dodajemy galaretkę i dobrze mieszamy. Gorące jabłka wykładamy na drugi placek i przykrywamy trzecim. Placki przełożone ciepłymi jabłkami i serem zmiękną. Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Żelatynę zalewamy w kubku łyżką gorącej wody i dobrze rozpuszczamy. W niewielkim garnku lub garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę. Dodajemy cukier puder oraz mleko i gotujemy do rozpuszczenia cukru(...)dodajemy rozpuszczoną żelatynę i kakao. Wszystko dobrze mieszamy i studzimy na tyle, by polewa nie była bardzo rzadka, ale też żeby nie stężała. Polewamy ciasto cienkim strumieniem. Nie rozsmarowujemy – ewentualnie przechylamy ciasto, jeśli polewa ma się lepiej rozprowadzać. Posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie. Najlepiej jednak smakuje jeśli przed podaniem znowu nabierze temperatury

Trzeci talerz
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 163

czekoladowa: - 60g masła - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu (lub pudru) - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka mleka W rondelku rozpuścić masło z ksylitolem, następnie dosypać kakao i wlać mleko. Zagotować. Gdyby polewa się zważyła dolać odrobinę chłodnej wody i energicznie rozmieszać. Można również umieścić wszystkie składniki w rondelku i mieszając (na małym palniku) doprowadzić całość do wrzenia i dokładnego rozpuszczenia składników(...)Jeszcze ciepłą polewę rozsmarować na ciepłej babce (szybko zastyga). Polewa II- ganache: - 70g czekolady (gorzkiej deserowej lub mlecznej, jaką wolimy) - 80g kremówki 30% Śmietanę dobrze podgrzać w rondelku (nie trzeba zagotowywać), zestawić z palnika, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i pozostawić do rozpuszczenia, następnie zamieszać i polewa gotowa. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Słonecznikowiec 324

trzcinowego Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 400 g (puszka) masy kajmakowej 2 łyżeczki żelatyny + 5 łyżeczek wody Poncz: Szklanka herbaty 4 łyżki brandy lub amaretto (opcjonalnie) Polewa: 75 g masła 6 łyżek kakao 4 łyżki cukru 8 łyżek mleka Dekoracja: 100 ml śmietanki kremówki 30-36 % 3 łyżki cukru Przygotowanie: Przygotowanie słonecznikowca zaczyna od zrobienia biszkopt(...)zmacerowaniu się ciasta, robimy polewę. W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy i gotujemy na malutkim ogniu do połączenia się wszystkich składników. Polewa powinna być jednolita i błyszcząca. Ostudzoną polewą polewamy ciasto. Po tym ubijamy kremówkę z cukrem i dekorujemy wierzch ciasta rozetkami. Całość posypujemy pozostałym chrupiącym słonecznikiem.  Smacznego

Kuchnia Łukasza
Pączki pieczone z polewą czekoladową 91

, która pasuje do nich idealnie. Przepis znalazłam na blogu  Poezja Smaku  i na pewno jeszcze nie raz je zrobię, choć tym razem nie wyszła mi trochę polewa. Pączki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 150 g margaryny marmolada wieloowocowa(...)szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g margaryny 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% kolorowa posypka Mleko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki pszennej i łyżkę cukru pudru. Całość dokładnie wymieszać razem z rozkruszonymi drożdżami. Zaczyn odstawić na około 15 minut, aż potroją swoją objętość. Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier puder

Ewusiowe Smaki
Polewa do ciasta 135

przypadł ..i wiem , że już innej raczej nie będę robić..polecam...Moja polewa już jest na cieście, a nawet dwóch.. [ przepisy wkrótce]..nie zrobiłam osobnego zdjęcia dla polewy ,ale uznałam , że osobny wpis powinien być..Przepis na super polewę znalazłam tutaj. .Składniki można zwiększyć w razie potrzeby..ja robiłam z podwójnej porcji i starczyło na dwa ciasta. Rady(...)rozpuszczeniu cukru dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuścić. Zdjąć z ognia i wsypać przesiane kakao. Energicznie wymieszać (najlepiej rózgą lub trzepaczką) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko przestudzić i polać ciasto

Moje domowe kucharzenie
Sernik z polewą toffi 160

cukru 2 łyżki śmietanki kremówki Masa serowa 1 kg. twarogu sernikowego 4 jajka 2 szklanki cukru pudru 15 g cukru waniliowego 100 ml śmietanki kremówki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa Przygotowanie: Najpierw robimy ciasto. Do głębokiej miski wkładamy miękką margarynę oraz żółtka i wsypujemy mąkę oraz cukier. Ze składników dokładnie zagniatamy ciasto, które wkładamy na 20 minut do zamrażalki(...)Dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na podpieczony spód ciasta. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone odstawiamy na blat i studzimy. Na sam koniec do zrobienia została polewa tofii. Wszystkie składniki przełóż do rondla i podgrzewaj na wolnym ogniu. Podgrzewaj do momentu, aż masa odparuje, zbrązowieje i zgęstnieje. Pod koniec masa może szybko gęstnieć. Jeżeli uznasz

Smaczne Potrawy
Ale piernik! (druga część przepisu) 203

przełożenia. Od razu po upieczeniu może być trochę suchy, jednak obiecuję, że po kilku dniach stanie się mięciutki i pyszny. Należy też pamiętać, że lukrujemy go lub polewamy czekoladą najwcześniej dopiero na dzień przed podaniem. Jest to więc ciasto, które przygotowujemy etapami, ale zapewniam, że za każdym razem nie potrzebuje bardzo dużo naszej uwagi. A w sumie(...)przepisu z 29 listopada 2015 r. (znajdziesz go tutaj ) 120 g migdałów 150 g rodzynek (najlepiej jasnych i miękkich) 500 g marcepanu 600 g powideł śliwkowych Do polewy i dekotacji : (taka ilość polewy wystarczy na grube pokrycie 4 dużych pierników) 200 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 200 g słodkiej śmietanki 30% 120 g dobrej jakości masła

Ratunku obiad
Aksamitny sernik z chałwą 203

szklanki cukru brązowego albo może być zwykły biały 4 duże jajka (rozmiar L) 3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii ewentualnie całe opakowanie cukru wanilinowego Polewa: 150 gr chałwy waniliowej 250 gr sera mascarpone Tortownicę wysmarować tłuszczem. Chałwę pokruszyć, wyłożyć dno tortownicy. Przygotować masę sernikową: Ser umieścić w misie malaksera, zmielić na gładką masę, tylko(...)kąpieli wodnej . Po tym czasie piekarnik uchylić lekko i ostudzić całkowicie sernik (można na całą noc zostawić go w piekarniku, żeby ostygł). Jak już osiągnie pokojową temperaturę przygotować polewę. Chałwę i mascarpone mielimy na gładką masę, podgrzać aby chałwa dokładnie się rozpuściła. (nie doprowadzamy do wrzenia). Polewę wylać na sernik, ostudzić, włożyć do lodówki. Podawać po 1-2 godzinie

moj przepis na
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 192

Skruszyć 3/4 uprażonego słonecznika i dodać go do kremu krówkowego, wymieszać. 11. Ostygnięty biszkopt nasączyć kawą i wyłożyć na nim krem ze słonecznikiem, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki. Polewa: 12. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 4-5 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć(...)ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. 13. Herbatniki nasączyć wódką (użyłam silikonowego pędzla) i polać je przygotowaną polewą, wyrównać. Pozostały słonecznik skruszyć i posypać nim ciasto. Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
piernik sześciotygodniowy (staropolski) 157

które mi odpowiada. Ciasto musi leżakować w chłodnym miejscu od 2 do 6 tygodni. Na cztery dni przed wigilią piecze się blaty i przekłada, a dzień przed polewa polewą. Ciekawostka dotycząca tego wypieku, jaką gdzieś podsłyszałam mówi, że dawniej ciasto na piernik zarabiano w dniu urodzin córki, następnie w glinianym naczyniu zakopywano. Odkopywano je i pieczono dopiero z okazji(...)margaryny 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody Margarynę, cukier i kakao podgrzewać na małym ogniu mieszając.Kiedy polewa będzie jednolita dodać śmietanę i żelatynę i zdjąć z ognia. Mieszać do  dokładnego połączenia.  Polewa jest błyszcząca i  gęsta, przez co dobrze dekoruje się nią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 445

Skruszyć 3/4 uprażonego słonecznika i dodać go do kremu krówkowego, wymieszać. 11. Ostygnięty biszkopt nasączyć kawą i wyłożyć na nim krem ze słonecznikiem, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki. Polewa: 12. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 4-5 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć(...)ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. 13. Herbatniki nasączyć wódką (użyłam silikonowego pędzla) i polać je przygotowaną polewą, wyrównać. Pozostały słonecznik skruszyć i posypać nim ciasto. Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Co zrobić gdy zwarzy się polewa czekoladowa? 2657

chyba chociaż raz w życiu robił polewę czekoladową. Za pewne większości chociaż raz się polewa zwarzyła (i tu uwaga do osób mających uwagi co do ortografii - śmietana, ser, polewa się warzą czyli oddziela się tłuszcz od reszty, która robi się grudkowata. My natomiast te rzeczy możemy zważyć - czyli sprawdzić ich masę - one same się nie zważą, a jedynie(...)zwarzą :) No dobra... polewa się zwarzyła i co dalej? Broń Boże nie wylewać! Nic nie jest jeszcze stracone! Gdy polewa nam się zwarzy (będzie na górze pływała warstwa tłuszczu, zaś pod nią gęsta, grudkowata papka czekoladowa) to nic prostrzego jak dodać 2 łyżki GORĄCEJ WODY lub MLEKA, wstawić to następnie na lekki gaz i przez chwilę podgrzewać cały

Jedzeniomania
Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Śmietanową oraz Polewą Czekoladową 169

sobą komponują tworząc słodki i wyjątkowy w smaku tort. Torcik idealny dla wielbicieli marcepanu i słodkich ciast.   Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Ś m ietanową oraz Polewą Czekoladową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa Śmietanowa(...)masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu ) Polewa Czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Ś m ietanową oraz Polewą Czekoladową - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice (ok. 21 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy

Słodka Strona
Kakaowo-kawowa babka na oleju i z polewą z białej czekolady 146

tego wilgotna w środku. Długo utrzymuje świeżość. Do tego polewa - u mnie z białej czekolady, podkreśla jej delikatny smak. Babka nie jest słodka. Słodyczy nadaje jej polewa. Polecam z czystym sumieniem. 'kakaowo-kawowa babka na oleju i z  polewą z białej czekolady' Składniki (na formę z kominem o śr.20cm): * ciasto : - 5 jajek rozm.L - niepełna szklanka cukru(...)użyłam silikonowej) i wsadzić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180C i piec ok 40-45 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu, ciasto od razu wyjąć z formy. Polewa: Mleko zagotować. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.  Czekoladę z masłem zalać wrzącym mlekiem i porządnie wymieszać.  Gotową polewą polać ciasto. Smacznego

CookYourself
Wafle z kremem czekoladowym 141

składniki ze sobą połączyć i mleko w proszku. Wymieszać. Przygotowaną masą przełożyć wafle. Przycisnąć deską z jakimiś obciążnikami i poczekać, aż wafle się ze sobą połączą. Następnie polać przygotowaną polewą czekoladową i ozdobić orzechami laskowymi. Gdy polewa zastygnie pokroić na zgrabne kawałki.  *Moja polewa czekoladowa:  60 g margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao(...)wymieszać. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, aby nic się nie rozwarstwiło. Zdjąć z ognia, dodać gorzkie kakao i żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Wszystko ze sobą wymieszać i poczekać aż polewa ostygnie

Ugotować
Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej 126

Krem pomarańczowy: 600 g śmietany kremówki 36% starta skórka z 1 pomarańczy: na malutkich oczkach 1-5 łyżeczki advocata kilka kropli świeżego soku z pomarańczy 1 łyżeczka cukru pudru Polewa czekoladowa: 80 ml wody 80 g cukru 200 g deserowej czekolady 1 łyżeczka whisky Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia(...)Polewa czekoladowa: Wodę zagotować razem z cukrem. Gdy syrop odrobinę zgęstnieje dodajemy czekoladę. Mieszamy aż polewa odrobinę zgęstnieje, dolewamy 1 łyżeczkę whisky. Polewamy Profiteroles ciepłą czekoladą. Podajemy od razu po polaniu gorącą polewą, bądź studzimy w lodówce i podajemy na zimno. Smacznego

KreatywnePiny
Śmietankowiec z porzeczkami 321

łyżki wody  Na bitą śmietanę 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowanie śmietan-fix Warstwa porzeczkowa + polewa 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/4 szklanki cukru 4 l wody 100 g masła 1/2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 3-4 łyżki kakao 200 g mleka(...)zacznie wrzeć wyłączyć palnik. Zostawić do ostudzenia, następnie wybrać sitkiem owoce i dobrze odsączyć. Kompot zaś można śmiało wypić (jeżeli jest dla Was za kwaśny, to można jeszcze dosłodzić). Polewa czekoladowa: W garnku zagotować mleko, dodać masło i mieszać do momentu aż się rozpuści. Wsypać cukier i kakao, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Następnie przelać do miski, dodać mleko

Passions hobbies life
Sarni grzbiet 400

jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów 40 g bułki tartej margaryna do wysmarowania formy migdały w słupkach Polewa czekoladowa  200 g rozpuszczonej czekolady lub polewa domowa:  50 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%  2 łyżki cukru  2 łyżeczki kakao  2 łyżeczki żelatyny lub 3/4 płaskiej łyżeczki agar agaru(...)długa półokrągła forma z karbowanym dnem) dobrze natłuścić. Masę przelać do formy, piec w temp. 200 'C około 45-50 min. Po wystudzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Posmarować polewą (rozpuszczoną czekoladą lub polewą przygotowaną sposobem domowym), ozdobić migdałami w słupkach. Polewa czekoladowa - jak zrobić? Przygotować  polewę czekoladową . Jeśli używasz żelatyny, rozpuść ją w niewielkiej ilości wody

Moje Qulinaria
Polewa czekoladowa ekspresowa ! 128

naszego garnka ! ). Gdy już całkowicie margaryna się nam rozpuści wsypujemy do niej czekoladę połamaną na drobne kawałki. Dalej mieszamy cały czas,aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gorącą polewą oblewamy nasze ciasta i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. W ten sposób przygotowana polewa zawsze nam się uda i nie zajmie nam wiele czasu na jej przygotowanie. Ja używam przeważnie(...)Planty,, Możemy zrobić też w ten sam sposób polewę czekoladową białą,wtedy zamiast czekolady gorzkiej dajemy czekoladę białą.                                                                                   Rada

Przepisy i porady kulinarne
Rodzynkowiec 1086

masę budyniową, z której ja zrezygnowałam, przygotowując swoją wersję tego wypieku. W moim rodzynkowcu znajdziecie pyszny, lekki krem kawowy powstały na bazie ubitej śmietanki i serka mascarpone.Wierzch rodzynkowca to polewa czekoladowa z dużą zawartością namoczonych w wódce rodzynek. Ponieważ nie przepadamy za zbyt słodkimi polewami, do jej przygotowania wykorzystałam czekoladę deserową, która nadała całości mocno wytrawny smak. Dla tych(...)gorąca- do żelatyny dodać 1-2 łyżeczki masy czekoladowej, wymieszać energicznie- zahartowaną żelatynę wlać do reszty czekolady, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji- do czekolady wsypać odsączone rodzynki, wymieszać- gotową polewę wyłożyć od razu na wierzch drugiego biszkoptu, rozsmarowując ją tak, by pokryła całą powierzchnię- ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą nocKrojenie rodzynkowca powinno się odbywać po wcześniejszym leżakowaniu

Smakołyki Bereniki
Muffinki dyniowe z aromatem imbiru 126

słodką przekąskę PS. Polewa ma piękny złoty kolor, którego na drugim zdjęciu niestety nie widać :/ Składniki (na 12 babeczek): 3/4 szklanki musu z dyni* + 2 łyżki do polewy 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczyptę(...)składników i utrzeć na gładką masę. Jeśli lukier będzie za gęsty, należy go przełożyć do rondelka i podgrzać (chwilkę!), cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję bardzo gęstego syropu. Gotową polewą polewamy muffinki. Smacznego

Oryginalny smak
Czekoladowe walentynki - edycja druga ;) 211

ładniejsze ;) Polewa, którą Wam zaproponowałam nigdy do końca nie stwardnieje i nawet po długim czasie chłodzenia pozostanie miękka, ale tak ma być. Wydaje mi się, że właśnie taka polewa najbardziej pasuje do tej pysznej, leciutkiej pianki. Poza tym taka lekko ciągnąca się czekolada ma dla mnie swoisty urok i nadaje ciastu wyjątkowy charakter. Jak dla mnie, to był

Ratunku obiad
Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową 918

Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak zwilgotnieje od powideł. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową Składniki: Ciasto: 100g masła 50ml oleju 300g naturalnego miodu 70g jasnego brązowego cukru 3 duże jajka 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Nadzienie: 6. Jeden kawałek ciasta posmarować konfiturą śliwkową, przykryć go drugim kawałkiem ciasta, lekko docisnąć i posmarować go również konfiturą śliwkową. Na wierzchu ułożyć trzeci kawałek ciasta i docisnąć. Polewa: 7. Do rondelka wlać śmietankę, dodać miód, czekoladę i podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią ( patrz FILM ). 8. Piernik ułożyć najlepiej na kratce do studzenia ciast, podkładając pod spód

Mała Cukierenka
Ciasto czekoladowe z burakami 677

wody 80g oleju kokosowego 60g miodu gryczanego (lub innego) 3 jajka 2-3 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej POLEWA CZEKOLADOWA 30g czekolady mlecznej 20g gorzkiej czekolady 40ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - buraki umyć, ugotować lub upiec w skórce do miękkości(...)wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170 stopniach przez około 40 minut lub do tzw suchego patyczka - upieczone ciasto ostudzić, ostudzone udekorować polewą czekoladową POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę mleczną i gorzką posiekać na mniejsze kawałki - śmietankę podgrzać w rondelku lub w kąpieli wodnej niemal do zawrzenia - do gorącej śmietanki dodać czekoladę, wymieszać

Smakołyki Bereniki
Torcik makowy 151

Uwielbiam ciasta z dodatkiem maku, a już za takimi w całości wykonanymi z maku wręcz przepadam. Torcik po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a polewa czekoladowa wspaniale podkreśla jego smak. Podany gościom zawsze znika jako pierwszy z pośród innych ciast. Tego ciasta nie może zabraknąć na żadnej większej uroczystości w moim domu. Przepis na torcik makowy pochodzi(...)ziarenkach lub gotowego już zmielonego 1 szklanka cukru 1/2 (100 g) kostki masła 5 jajek 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 3/4 szklanki cukru 1/2 (100 g) kostki masła Przygotowanie: Mak zalać wodą lub mlekiem i gotować do czasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje, mieszać

Kuchcik gotuje
Ciastka/babeczki "grzybki" 167

kolorowych posypkach i układamy na blaszce z papierem do pieczenia - wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia (20-23 minuty, bo są grubsze). Wszystkie elementy studzimy. Kapelusze smarujemy polewą o smaku mlecznej czekolady (przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu). Posmarowałam nie wszystkie, bo czekoladowe miały wyglądać jak podgrzybki, a te bez polewy jak prawdziwki :D KREM: Z mleka odlewamy pół szklanki(...)pierwsze, by nieco urozmaicić wygląd "brudnego korzonka", a po drugie, by całość była słodsza (w końcu w cieście nie ma ani grama cukru i jedyna słodycz to krem i polewa). Przy okazji sporo posypek zostało wyjedzonych - w końcu Dziecko ;))) i rozniesionych na rączkach i ubraniu też po pokoju, korytarzu, łazience... P.S. Mam nadzieję, że dokładnie posprzątałam i mi się

Kolorowy Przepisownik
Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą) 126

żółtka 60g suszonej żurawiny i białej morwy (łącznie) 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szczypta soli Lukier: 2 łyżki mleka cukier puder   Polewa: 60g masła 40g cukru pudru 2 łyżki kakao (około 15g) 2 łyżki mleka Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego mleka(...)ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie babkę (podrośniętą) wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach (na średniej półce). Ostudzoną wyjąć z formy. Przygotować polewę lub likier. Lukier. Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w gorącym mleku i rozsmarować na ostudzonym cieście. Polewa. W rondelku wymieszać wszystkie produkty na polewę i podgrzewać (mieszając

Di gotuje
Mazurek orzechowy z koglem 133

Składniki na formę 35 x 35 cm: ciasto 150 g mąki migdałowej 100 g orzechów włoskich 3 białka*  150 g drobnego cukru 150 g masła 1 łyżeczka sody polewa żółtkowa 3 żółtka* 150 g drobnego cukru 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej *najlepiej wybrać duże jajka Na samym początku przygotować ciasto. Orzechy włoskie zmielić. Masło rozpuścić w małym rondelku(...)białko. Masę delikatnie ze sobą połączyć. Przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec około 25 minut w 180 ºC ( mazurek powinien się lekko zarumienić). Pod koniec pieczenia przygotować polewę żółtkową. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod sam koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i całość wymieszać. MAzurek wyjąć z piekarnika, wierzch posmarować polewą żółtkową. Wstawić ponownie do piekarnika

Ugotować
Sernik kokosowy w czekoladzie 144

serowa: 0,7 kg  twarogu sernikowego 1 szklanka wiórków kokosowych 3 jajka 200 g cukru 3/4 szklanki mleka kokosowego (może być też zwykłe krowie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej polewa czekoladowa: 150 g czekolady gorzkiej  1/2 szklanki mleka  Przygotowanie: spód: Herbatniki rozdrabniamy w blenderze albo rozdrabniaczu. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 30 minut(...)stopni, wstawiamy do niego sernik i pieczemy około 60 minut. polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej mieszając aby powstała gładka polewaPolewą polewamy upieczony i ostudzony sernik

Bon appetit mon amie
Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami 121

ziemniaczanej 4 jajka 4 łyżki cukru 500g musu z dyni hokkaido 2 łyżki cukru waniliowego 10 łyżek kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa) 2 łyżki kawy mielonej 2 dojrzałe figi Polewa czekoladowo-kawowa: 150g śmietanki kremówki 36% 80g czekolady mlecznej 80g czekolady gorzkiej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła 4 łyżki likieru kawowego Herbatniki kruszymy(...)całość. Wtedy mam pewność, że nic się nie rozpadnie i będą miały idealną konsystencję. Herbatnikowy dół po nocy spędzonej w lodówce również idealnie będzie się trzymał sernika kawowego. Polewa czekoladowa czyli ganache wg oryginalnego przepisu zawiera rum zamiast likieru. Przepis zawdzięczamy Julii Child. Kremówkę przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień. Dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier puder, kawę

Gotowanie i blogowanie
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 150

masła 2 żółtka 1 całe jajko 1 łyżeczka żelatyny 150 ml śmietany kremówki 36% Krem czekoladowy (ganache): 250 g czekolady, min. 70% kakao 100 ml kremówki 36% Polewa: 150 g czekolady, min. 70% kakao 150 g masła Do przybrania: złoty puder kakao * PRZYGOTOWANIE Trufle Czekoladę drobno posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj śmietankę i masło w temperaturze pokojowej. Miskę(...)pokryj kremem czekoladowym. Kolejno ułóż trzeci blat i polej pozostałym kremem cytrynowym. Przykryj czwartym kawałkiem ciasta i wstaw na kilka godzin do lodówki (przynajmniej 3). Po tym czasie przygotuj polewę. Polewa czekoladowa Nad kąpielą wodną w misie rozpuść posiekaną drobno czekoladę i pokrojone w kostkę masło. Cały czas mieszaj szpatułką. Miskę z polewą zdejmij znad pary, gdy składniki całkowicie

Food Square
Tort truskawkowo- kokosowy na białkach 160

rozmrożonych truskawek 5 łyżeczek cukru 1 galaretka truskawkowa ok 180ml soku z rozmrażanych truskawek, a jeśli mamy mniej dolewamy przegotowaną wodę Masa kokosowa: 150g wiórek kokosowych 60ml likieru kokosowego Polewa: 100g margaryny 20ml wody przegotowanej 80g cukru pudru 50g mleka w proszku Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 250ml słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 małe opakowanie śmietan(...)wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o boku 24cm. Studzimy. Całkowicie stężałą wyciągamy z naczynia i foremką wykrawamy serduszka. Układamy je na wierzchu naszego tortu.  7. Polewa z mleka w proszku: Margarynę roztapiamy, dolewamy powoli wodę i mieszamy. Dodajemy przesiany cukier puder z mlekiem w proszku i miksujemy na niskich obrotach. Lekko studzimy tak by polewa

Kuchnia w czekoladzie
Polewa czekoladowa - najprostsza 108

wykonania. Potrzebujemy jedynie czekolady (gorzkiej, mlecznej lub deserowej - oby nie nadziewana), garnka z gorącą wodą i łyżki mleka. Zawsze się udaje i jest o wiele lepsza niż inne, gotowe polewy. Aksamitna i gładka polewa czekoladowa 1 tabliczka czekolady (gorzka, mleczna, deserowa) 1 łyżka mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czekoladę połamać na drobne kawałki. Do niewielkiego garnka (rondelka) wlać trochę wody(...)się gotować i parować, czekolada zacznie się rozpuszczać (jest to tzw. kąpiel wodna). Należy mieszać kawałki czekolady do całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec dodać łyżkę mleka i dokładnie wymieszać. Gorącą polewą polewać ciastka, ciasteczka, desery. * Czasem czekolada może zbytnio zgęstnieć (zważy się). Ale po dodaniu mleka czekolada ponownie robi się aksamitna i gładka. Polewa na  serniku gotowanym (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makowe muffiny z kakaowym spodem 131

kakaową, następnie resztę papilotki wypełniamy masą makową. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki! Pieczemy ok. 20 min . Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za polewę :) Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie(...)wrzeć wsypujemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie do powstania jednolitej, gładkiej polewy. Lekko studzimy.   Przestudzone muffiny polewamy płynną masą, ja dodatkowo wykorzystałam świąteczne dekoracje.  Kiedy polewa stężeje możemy zajadać

Kolejny blog o gotowaniu
Piernik z kremem czekoladowym 227

pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie Winiary) 1 łyżeczka sody Krem czekoladowy do przełożenia: 150g śmietany kremówki 30 %, 150g mascarpone, 1 łyżka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady, Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Orzechy włoskie i cukrowe gwiazdki do dekoracji Przygotowanie: Do rondelka przekładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao(...)cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i przestudzoną, wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, miksujemy na małych obrotach aż do połączenia składników. Kremem czekoladowym przekładamy piernik. W między czasie też przygotowujemy polewę. Margarynę przekładamy do rondelka, roztapiamy na bardzo małym ogniu, dosypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki mleka i kakao. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Ciasto smarujemy polewą czekoladową, dla dekoracji

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto Wuzetka 155

dodajemy do pozostałej śmietanki. Ubijamy na najwyższych obrotach przez ok. 2 min (Uwaga, aby nie zważyć kremu), aż powstanie nam lekki, puszysty, jednolity krem. W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy i gotujemy na malutkim ogniu do połączenia się wszystkich składników. Polewa powinna być jednolita i błyszcząca. Składamy ciasto. Formę, w której piekliśmy ciasto(...)wykładamy papierem do pieczenia. Potem biszkopt kroimy na 2 równe blaty. Pierwszy biszkopt układamy na dno formy i na wierzch go wykładamy 4/5 kremu, przykrywamy drugim blatem. Ciasto polewamy ostudzoną polewą czekoladową i studzimy w lodówce przez ok. 4-5 godz.  Przed serwowaniem ciasto kroimy na kwadraty i wierzch każdego kawałku dekorujemy pozostałym kremem, robiąc kleks za pomocą woreczka

Kuchnia Łukasza
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 165

kremu i położyć bezę z makiem. 12. Bezę z makiem posmarować powidłami śliwkowymi i wyłożyć połowę pozostałego kremu. Na krem położyć bezę z kokosem i posmarować ją resztą kremu. Polewa: 13. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 3-4 minuty, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć(...)ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. 14. Gotową polewą polać ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Szarlotka jaglana – detoks party! ("Jaglany detoks") 129

cynamonu jedna trzecia łyżeczki kardamonu pół szklanki suszonej żurawiny, ja dałam nieco więcej 10 daktyli WIERZCH pół szklanki siekanych orzechów włoskich   HELIO pół szklanki płatków migdałowych   HELIO polewa i dekoracja mleczna   HELIO Daktyle pokrój w cieniutkie plasterki i zalej gorącą wodą, pozostaw na około 10 minut. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż(...)zapiekaj 5 minut, aby płatki i orzechy ładnie uprażyły się. Wyjmij z piekarnika, przestudz wypiek. Zostaw do stężenia.  Ja zrobiłam placek w nocy, zostawiłam na noc. Przygotuj polewę. Zrób kratkę. Łatwe zadanie, wystarczy odciąć mały rożek w opakowaniu i wyciskać polewę , tworząc fantazyjne wzory. Tort gotowy! Wszystkiego najlepszego! (Inspiracja- "Jaglany Detoks" Marek Zaremba

Z Kuchni Do Kuchni
Katarzynki w polewie czekoladowej 118

pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, uważając, aby się nie przypaliły. Gdy katarzynki wystygną, przygotowujemy polewę.  W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy(...)wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa. Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. Pierniczki maczamy w ciepłej polewie i suszymy ma kratce

Kulinarne przygody Gatity
Polewa czekoladowa 124

zamian otrzymamy naturalną polewę z produktów, które z reguły  zawsze mamy w domu pod ręką. Bez zbędnych dodatków ani polepszaczy, które znajdują się w tych gotowych sklepowych produktach. Polewa czekoladowa Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki  mleka 2 czubate łyżki kakao Wykonanie: W garnuszku o grubym dnie umieszczamy(...)masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa. Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 180

kremu i położyć bezę z makiem. 12. Bezę z makiem posmarować powidłami śliwkowymi i wyłożyć połowę pozostałego kremu. Na krem położyć bezę z kokosem i posmarować ją resztą kremu. Polewa: 13. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 3-4 minuty, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć(...)ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. 14. Gotową polewą polać ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
ciasteczka z orzeszkiem 130

kiedy w wypiekach mocno czuć kakao i przepadam za połączeniem orzechów i powideł śliwkowych. Całość dopełnia domowa polewa kakaowa. Możecie użyć także rozpuszczonej czekolady, mi zostało trochę polewy z polewania ciasta więc wykorzystałam ją tutaj.  Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek: 1 i 1/2 szklanki mąki 2 żółtka 3 duże łyżki kakao łyżka cukru pudru 125 g masła(...)piec na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia przez około 10 minut w 200*C. Wystudzić. Smarować powidłami i sklejać po dwa. Na wierzch każdego ciastka nałożyć po łyżeczce polewy i przykleić połówkę orzecha. Odstawić aby polewa zastygła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Polewa do ciast z prawdziwej czekolady 143

Każdy z nas napotkał w sklepie gotową utwardzoną polewę do ciast – producenci zalecają rozpuścić ją w gorącej wodzie i polewa gotowa(...)spróbowałam i od tamtej pory szerokim łukiem omijam to coś. Na półka w supermarketach (działy ze składnikami do przygotowywania wypieków) znajdziecie także specjalne czekolady, z których przygotujecie własne polewy do ciast z […] The post Polewa do ciast z prawdziwej czekolady appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Piernik z powidłami 148

mieszamy. Blaszkę  wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok 50-60 minut. POLEWA - wykonanie(...)rondelka wkładamy masło, gdy sie rozpuści  wsypujemy cukier, następnie kakao i na koniec śmietanę. Robimy to na bardzo małym ogniu. Nie powinno się za długo gotować. Płynną polewą polewamy ciasto i posypujemy orzechami. PS. Zanim poleje ciasto polewą, robie w nim dziurki widelcem, żeby polewa dostała się również do wnętrza ciasta. SMACZNEGO

The Sweet Damsel
Tort podwójnie czekoladowy. 147

minut. Po tym czasie dodajemy żelatynę, dobrze mieszamy i odstawiamy aż do chwili, gdy osiągnie temperaturę 35 stopni C (czyli, że można swobodnie włożyć palec i nie parzy). Połowę polewy wylewamy na ciasto i wkładamy z powrotem do lodówki.      Pozostały krążek ciasta przycinamy około 2-3 cm z każdej strony. Z folii aluminiowej tworzymy burty tak, żeby(...)polewa nie spłynęła z ciasta. Tak zabezpieczony krążek smarujemy łyżką pozostawionego musu z gorzkiej czekolady, a na wierzch wylewamy resztę polewy, chłodzimy. DO DEKORACJI: 100 g uprażonych, obranych i posiekanych orzechów laskowych lub migdałów (mogą być też uprażone płatki migdałów) 12 małych truskawek      Gdy polewa już stężeje wyjmujemy tort i krążek ciasta z lodówki. Ciasto

Rozpustne gotowanie
ciasto "śliwkowo-kawowa furora" 175

kilka minut mieszając, aby polewa nie zastygła całkiem. Orzechy drobno siekamy. Gdy polewa będzie już mniej-więcej w temp. pokojowej polewamy nią ciasto i posypujemy orzechami. Wkładamy do lodówki do momentu zastygnięcia polewy. Najlepiej też przechowywać ciasto w lodówce. Smacznego! :) PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W KONKURSIE WALENTYNKOWYM FOODMANIA I OWOCOWY

chili & sugar
Świąteczna babka z kaszy manny 168

sprawia że jest wilgotna lekka i wyjątkowa.Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole, jeszcze zdążycie ją upiec choćby jutro? Ja polecam, bardzo ją lubię :) Ważne jest aby z polewą trzymać ją w piekarniku nie dłużej niż 2 minuty, tak tylko 2 minuty, jeśli przegapicie będzie  wiórowata i nie smaczna . To będzie chyba mój ostatni wpis przed świętami, więc(...)skończenia, następnie do masy dodajemy szczyptę soli i cynamon, oraz skórkę pomarańczową, delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do silikonowej formy na babę, pieczemy około 40 minut w temp 190*c. POLEWA MLECZNA:  Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym oraz wydrążonym miąższem z wanilii i gorącą polewę wylewamy na babkę pieczemy jeszcze około 2-3 minut aż do wchłonięcia się całej

Wanilia i Kardamon
Proste cakepops – ciasto na patyczkach 221

powinno mieć konsystencję plasteliny. Formujemy z niego kulki, układamy na papierze do pieczenia i przekładamy na 5 minut do zamrażarki. W czasie, kiedy ciasto chłodzi się w zamrażarce rozpuszczamy polewę i przygotowujemy ozdoby. Masę cukrową rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Wycinamy malutkie kwiatuszki. Do każdego kwiatuszka przyczepiamy na środek cukrowe koraliki – wystarczy zwilżyć masę pędzelkiem(...)wbijamy (wkręcamy) w kulki. Wkładamy znowu na 5 minut do zamrażarki, żeby polewa stężała i patyczki dobrze przyczepiły się do lizaków. Po wyciągnięciu z zamrażarki lizaki zamaczamy w polewie, strząsamy nadmiar i układamy na podstawce, żeby wyschły. Jeśli nie macie podstawki, możecie łatwo zrobić ją samemu z dowolnego pudełka. Ja wykorzystałam kartonik po dziecięcych butach i spisał się lepiej

Ciastkozercy
Kolorowa babka z białek 402

białek 1 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. oleju 4 łyżki wody 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki polewa czekoladowa - u mnie własnego wyrobu, przepis idealny (!) do znalezienia TU kolorowe groszki czekoladowe - do udekorowania po wierzchu Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania(...)łatwiej odchodzić o silikonu - odwrócić i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.   Po ostudzeniu babkę dowolnie udekorować. U mnie posłużyła temu ulubiona polewa czekoladowa i czekoladowe, kolorowe groszki - wychodzę z założenia że czekolady w cieście nigdy nie jest za dużo :) Przy pomocy łyżki oblać babkę polewą czekoladową - metodą wielu prób, rozczarowań

Grunt to przepis!
Tort z małych pączków z dziurką 142

kremu tak by powstały w sumie 4 warstwy pączków a ostatnią warstwą był krem z bitej śmietany. Tort luźno nakryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Przygotować polewę: Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować z cukrem i kawą po czym dodać do niej posiekaną czekoladę. Gdy czekolada będzie miękka całość mieszać lub zmiksować aż wszystkie składniki się połączą a polewa zgęstnieje. Tort ściągnąć z tortownicy, wierzch tortu posmarować polewą pozwalając by polewa spływała z boków tortu na pączki. Tort udekorować pączkami, które zostały np. smarując je polewą i dekorując dowolnymi dekorkami

Mama Gotuje
Dietetyczna babka czekoladowo-serowa 138

będzie bardzo gęste) nadzienie serowe - ok. 200 g sera zmielonego jak na sernik - cukier waniliowy (15 g) - budyń waniliowy (40g) - tabliczka białej czekolady - jajko + ew. kilka łyżek wiórek kokosowych polewa - 100 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego) - 2 łyżki miodu - łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody do jej rozpuszczenia - łyżka mleka w proszku lub skrobi (jeśli polewa będzie zbyt(...)pokryć pozostałym ciastem. Piec przez ok. 50 minut do tzw. ,,suchego patyczka" w 170 stopniach. (!)Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Polewa: Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody i podgrzać chwilę w mikrofalówce (na ok.10 sekund), odstawić do przestudzenia. Jogurt wymieszać z miodem i ew. mlekiem w proszku. Przy pomocy trzepaczki połączyć

Kuchnia Ellie
Sernik kajmakowy 242

względu na słony spód, który niestety nie posmakował domownikom. Zmodyfikowałam więc trochę przepis i tak powstał pyszny, dosyć "ciężki" kremowy sernik na kruchym, mocno orzechowym spodzie ze słodką kajmakową polewą i chrupiącymi płatkami migdałów. Czy to nie brzmi pysznie? :) Polecam na Wielkanoc! :) Składniki na tortownicę o średnicy ok 24 cm: Spód: 100g orzeszków ziemnych prażonych (mogą być solone, jeśli lubicie(...)normalnego) 3 łyżeczki masła Prażone płatki migdałów Do rondelka wkladamy masę kajmakową, mleko i masło i podgrzewamy mieszając aż powstanie gładka masa (jeśli ma grudki-musimy ją zmiksować). Gotową polewę odstawiamy, aby trochę ostygla i zgęstniała. Wykładamy ją na zupełnie ostudzony sernik, posypujemy prażonymi migdałami i wkładamy ciasto do lodówki na min 2 godziny

Zawsze głodna!
Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne 112

etapie krótko miksować. Gotowe ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy umyte, osuszone i oderwane ze szypułek porzeczki. Pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy polewę: Do głębokiego talerza wsypujemy cukier oraz 1 -2 łyżki soku z cytryny. Mieszamy łyżką i obserwujemy konsystencję – ma być gęsta, ale lekko lejąca – taka(...)nałożona na łyżkę wolno z niej spływała. Jeśli polewa jest zbyt gęsta dodajemy znów trochę soku i ponownie mieszamy. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania zadowalającego efektu. Gotową polewą polewamy ostudzone ciasto (nakładamy polewę na łyżkę i trzymając ją nad ciastem pozwalamy jej spływać, tworząc na cieście esy-floresy). Dekorujemy makiem i porzeczkami.   źródło: Na podstawie przepisu z magazynu

Moja Delicja
Ciasteczka na patyczku 119

jajka 100 g masła 3 łyżki cukru  4 łyżki mleka 60 g wiórków kokosowych 215 g mąki pszennej Ponadto:  serek śmietankowy typu Almette 5 łyżek kremu czekoladowego Polewa kakaowa: 2 łyżki mleka łyżka masła niepełna szklanka cukru pudru  3 łyżki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce (mąkę należy przesiać) i dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jasną(...)łyżek kremu czekoladowego, wszystko dokładnie wymieszaj, ciasto powinno być zwarte. Następnie uformuj je w kulki i wsadź do lodówki na około 20 minut.  W tym czasie przygotuj polewę. Wszystkie składniki umieść w garnuszku i podgrzewaj do czasu, aż cukier się rozpuści a masa będzie jednolita. Następnie umaczaj w polewie patyczek i wsadź go w środek ciasteczka, odstaw na chwilę

Krakowskie smaki Ani
Słodkie środy - Murzynek z bitą smietaną i czekoladową pajęczyną 320

łyżki mleka 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na bitą śmietanę: 400 ml śmietany 30 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: polewa biała polewa mleczna tłuszcz do wysmarowania foremki bułka tarta do foremki  PRZYGOTOWANIE: Do roztopionej margaryny dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy aż składniki(...)ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder i cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Ostudzonego murzynka przekrawamy na pół i wykładamy śmietanę, po czym przykrywamy górą. Murzynka dekorujemy polewami ciemną i jasną. Aby zrobić pajęczynę najpierw polewam ciemną czekoladą i kiedy ona będzie jeszcze mokra białą czekoladą rysujemy jakby spiralę i przeciągamy wykałaczką po czekoladzie od środka na zewnątrz ciasta

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffinki czekoladowe z niespodzianką 118

należy użyć mniej mleka niż w instrukcji i dołożyć kilka łyżek soku z odmrożonych porzeczek. Pod koniec robienia budyniu dodać odsączone przez sitko porzeczki (nie wszystkie, zostawić też do polewy) i delikatnie wymieszać, tak żeby masa gotowała się jeszcze kilkanaście sekund. Gotową masę zostawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Do formy do muffinek włożyć papierowe foremki (może(...)mieszać. Muffinki można oblać już gorącą czekoladą, lub też ostudzić ją żeby miała gęstszą konsystencję i tak nie spływała z muffin (ja polewałam gorącą). Zdjęcia zrobione w trakcie robienia muffinek.     Jak zostanie Wam budyń i polewa, to nie wyrzucajcie, bo można zrobić smaczny deser. Wystarczy włożyć budyń do miseczki i oblać go polewą. Poniżej zdjęcie

Passions hobbies life
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 131

troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam! Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej. Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm) 4 jajka 1 szklanka maki 1 niepelna szklanka cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Biala odzielic od zoltek i ubic(...)dzemu rozsmarowac krem Biszkopty maczac w ponczu(1/3 szklanki wody+2 lyzki alkoholu) i ukladac na kremie.Na kazdym biszkopcie ulozyc po 1 wisnience.  Pozostal juz ostatni etap,przygotowanie polewy czekoladowej. Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej z dodatkiem mleka ( lub smietanki kremowki) i lyzki masla.Gestosc polewy regulowac dodatkiem mleka.Polewa powinna byc dosyc gesta,a jednoczesnie dac sie latwo naniesc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TANIE PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE BEZ JAJEK, MASŁA I MLEKA, BEZ UŻYCIA MIKSERA 462

mogą je jeść osoby na nie uczulone bądź na diecie. "Najkosztowniejszym" elementem ciasta jest polewa czekoladowa, do której potrzebne jest 250 g gorzkiej czekolady, ale z powodzeniem można polewę pominąć lub zrobić domową w zdrowej wersji- z wody, cukru, kakao i oleju roślinnego. Kiedy poczęstowałam tym ciastem moje Dzieci byłam przekonana, że będą wybrzydzać i kręcić nosem... Okazało się(...)Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (umieść garnuszek z połamaną czekoladą w innym garnku lub naczyniu z wrzącą wodą i mieszaj do rozpuszczenia się czekolady). Dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Polewę rozprowadź na ostudzonym cieście. Ciasto wsadź do lodówki, aby polewa zastygła. Możesz je serwować zimne, prosto z lodówki lub wyciągnąć je z niej na 15-20 minut przed podaniem

Słodko-Słony Świat Ilony
Stefanka 149

rozpuści, zestawić garnek z gazu i energicznie mieszając dodać ok. 2 łyżek kakao. Gdy polewa będzie już gładka, postać garnek jeszcze na 1-2 minutki na gaz żeby polewa(...)tylko zdążyła lekko zakipieć i się nie zwarzyła. Kakao bardzo zagęszcza polewę, więc jeśli okaże się za gęsta, należy dodać 1-2 łyżki przegotowanej wody i dobrze wymieszać. Polewamy ciasto polewą (fot.4) i odstawiamy je w chłodne miejsce, najlepiej na całą

Świat Ciasta
Tarte ciasto z kokosem 183

orzechami (fot.3) . Na wierzch starkować ostatni kawałek jasnego ciasta. Piec w temp. 200ºC około 45 minut. Po wyjęciu ponakłuwać całość patyczkiem do pieczenia (fot.4) , tak aby później nasza polewa czekoladowa mogła wniknąć w całe ciasto. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę cukru, 4 łyżki wody, cukier waniliowy i 3 łyżki kakao. Intensywnie mieszać(...)momentu kiedy polewa zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Kiedy polewa zacznie gęstnieć a na jej powierzchni zacznie ścinać się górna warstwa - polać nią wystudzone ciasto.   Naprawdę kokosowa pychota :) Ze względu na brak cukru w cieście zasadniczym jest mało słodkie. Polecam! Przepis wyszperany na blogu cukierniczka

Świat Ciasta
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 202

ulegający zbytnim uszkodzeniom :) 3. Polewa alkoholowa, u nas wiśniowa: - pół szklanki likieru np. wiśniowego, - cukier puder 1,5 - 2 szklanki, /Ta wyszła chyba najlepiej. Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje(...)chwilę aby zastygnąć i nie ulegać uszkodzeniom zewnętrznym. Smak alkoholu jest lekko wyczuwalny i świetnie łączy się z kruchymi piernikami. Nadaje się zarówno do dekoracji jak i do polewania.  4. Polewa czekoladowa: - tabliczka czekolady, - 2 łyżki mleka, - 2-3 łyżki masła, - odrobina cukru najlepiej trzcinowego. /Czekolada i piernik to połączenie idealne i chyba tu nikt nie ma wątpliwości

Wypisz Wymaluj
Tort Ferrero Rocher 242

kakao 1/3 łyżeczki sody plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone 2 gorzkie czekolady (po 100g) 250 g Nutelli Polewa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka wódki ok. 100 g orzechów laskowych   Tort Ferrero Rocher - Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą(...)masę i przykrywamy górą tortu. Polewa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol - mieszamy do momentu stopienia i powstania gładkiej, błyszczącej polewy. Lekko przestudzoną czekoladą polewamy wierzch tortu i od razu posypujemy drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Można dodatkowo udekorować pralinkami Ferrero Rocher. Umieszczamy w lodówce na minimum 2-3 godziny.     Moje posty

Słodka Strona
Pyszny piernik 485

łyżki kakao Skworcu 2 łyżeczki sody oczyszczonej  2 kopiaste łyżki kawy zbożowej np. Inka 250 ml mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej ( tortowej) orzechy włoskie do posypania Polewa czekoladowa: 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka kawy zbożowej 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piernik rozgrzewamy do temp. 175 C. W garnku na małym ogniu rozpuszczany masło(...)Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka . Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 - 55 minut. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.  Polewa czekoladowa: Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę. Mieszamy aż polewa zgęstnieje. Polewany nią ostudzony piernik

Słodkości i nie tylko
"Oczy carycy" z kremem cappuccino 552

Przepis znaleziony w gazetce "Prześlij przepis". Wprowadziłam kilka zmian, min. mniej masła do kremu oraz polewa. Ta z gazetki nie udała się, masło się rozwarstwiło i w rezultacie polewa wyszła jakaś gęsta i w ogóle nie chciała się dać rozsmarować. Można ją zastąpić zwykłą kakaową polewą.  SKŁADNIKI Ciasto jasne 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki(...)puszysty krem. Likier kawowy wymieszać z naparem z kawy a następnie nasączyć nim biszkopty. Obie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Wszystkie składniki na polewę umieścić w garnuszku i wstawić na ogień, mieszać cały czas do rozpuszczenia cukru, nie doprowadzając do zagotowania. Dolny blat ciasta posmarować połową kremu następnie ułożyć nasączone biszkopty i zalać tężejącą

Złote przepisy
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1812

pół-tłustego twarogu (ewentualnie sera z wiaderka*) 10 jaj – najlepiej ekologicznych, wiejskich 1,5 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% 3 budynie śmietankowe bez cukru szczypta soli Polewa czekoladowa: 75 g masła 4 łyżki gęstej śmietany (np.18%) 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Spód sernika: Ze wszystkich(...)pieczemy przez około 80-90 minut. Wyłączamy piekarnik, a po 5 minutach wkładamy w drzwiczki drewnianą łopatkę. Studzimy. Sernik delikatnie opadnie, ale nie poniżej poziomu do którego był wlewany. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy co jakiś czas mieszając. Polewa powinna się niemal zagotować, potem zdejmujemy ją z ognia i lekko przestudzamy. Rozsmarowujemy

Poezja smaku
WZK czyli wuzetka 161

przepisy gdzie ciasto przekłada się samą bita śmietaną. Ja polecam jednak dodanie albo fix śmietankowy albo żelatyny dla pewności, że z śmietaną nie stanie się nic nie oczekiwanego.  Polewę najlepiej uzyskać z roztopionej czekolady w kąpieli wodnej. Można ją połączyć z żelatyna aby uzyskać bardziej sprężysty efekt.    Moja wuzetka spotkała się z bardzo miłym przyjęciem. Oczywiście(...)równie dobrze sprawdzi się rumowy czy migdałowy.  Zimne ciasto kroimy wzdłuż na dwie części. Spód smarujemy dżemem a następnie układamy ubitą śmietanę. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i polewamy przygotowaną polewą. A właśnie jak zrobić polewę? Roztopić margarynę i dodać do niej śmietanę i kakao. Na koniec do polewy dodajemy żelatynę i gotowa.  Ciasto można ozdobić bitą śmietaną wyciśniętą

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort na moje urodzinki :) 216

stał się już niemal moją specjalnością. Tym razem zdecydowałam się zrobić prawdziwy tort bezowy. Trzy cienkie, czekoladowe blaty bezowe, krem na bazie prezentowanego ostatnio  orange curd  i polewa. Mmmm... Na jego wspomnienie aż cieknie mi ślinka ;) Tort wyszedł absolutnie przepyszny i niezwykle efektowny. Chociaż nie wyglądał do końca tak, jak to sobie wyobrażałam(...)pomarańczy cukier puder do smaku (myślę, że nie więcej niż 4 łyżki) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w jak najmniejszej ilości wody (bez niej krem będzie zbyt rzadki) Do polewy: 100 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady 100 ml śmietanki kremówki Blaty bezowe można upiec razem (jeśli ma się odpowiednio duży piekarnik i trzy blachy do pieczenia), można też upiec je oddzielnie

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania