pizza - 8481 przepisów (strona:9/566)

Prawdziwa włoska pizza 221

związku z tym, że nie miałam siły zrobić kolacji... upiekłam pizzę :D A to wszystko przez mojego Ukochanego. Miał mnie wyręczyć, jednak skwitował krótko, że kupi mrożoną pizzę. Więc oczywiście powiedziałam "No to już wolę sama zrobić, niż jeść jakąś sklepową masakrę!" I TA-DA! Wyszła wspaniała! Przepis znalazłam na stronie fotokulinarnie. Pizzę najlepiej przygotować na mące(...)ostatecznie można zastąpić typem 500, wtedy będzie bardziej "amerykańska" ;) Zapraszam wszystkich do pieczenia!Składniki na dwie pizze 25-30 cm:12 g świeżych drożdży300 g mąki typ 00 lub 500180 ml ciepłej wody3/4 łyżki oliwy1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukruSos pomidorowy:200 g pomidorów w puszce (wraz z zalewą)1/2 łyżki oliwy1 mały ząbek czosnku1/2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki bazyliiszczypta soliszczypta

My Culinary Art
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 116

naszej rodzinie fast food występuje jedynie w wersji domowej. Śmieciowego jedzenia na mieście nie uwzględniamy, ale nikt nie jest w związku z tym pokrzywdzony. Pizza (w różnych odmianach) występuje u nas dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi(...)bogato. Ciasto - obojętnie w której odmianie (tradycyjna, bezglutenowa owsiana bg), a tu nas czasem ponosi, musi być chrupiące i utrzymujące grubą i smaczną warstwę ułożoną na nim.Tym razem nasza pizza liznęła orientu. Mieliśmy ochotę na coś nietypowego, mocno odbiegającego od napisu "tradycyjne", więc powstało to połączenie, które okazało się strzałem w 10-tkę. Warto jest wnieść do kuchni

Wypisz Wymaluj
Domowa pizza 247

Przepis na dwie duże (34 cm) pyszne pizze - tym razem w wykonaniu Pana Domu ;)Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja  CIASTO:800 g mąki pszennej60 g drożdży8 łyżek oliwy z oliwek1,5 szklanki mleka rozcieńczonego w równych proporcjach z wodą1 łyżeczka soliszczypta pieprzupo 1 łyżce oregano, bazylii i słodkiej papryki  Mąkę wsypujemy do dużej(...)salami500 g pieczarek lub grzybów leśnych1 duża cebula400 g sera żółtego1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g)1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g) Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy  bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemyna blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze do pieczenia.Smarujemy ciasto połową sosu - niedojeżdżając

Moje Kuchenne Rewelacje
Pizza kebab 296

Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować bardzo nietypową pizzę, a mianowicie pizzę kebab. Ciasto przygotowuje się jak w tradycyjnej pizzy, ale farsz już nie koniecznie:). Stanowi  go mięso z kurczaka w przyprawie kebab, sałata pekińska, ogórek, pomidor (lub inne ulubione warzywa)  i ubóstwiany sosik np. czosnkowy. W piekarniku zapiekamy sam spód z sosem pomidorowym, a resztę składników układamy dopiero po upieczeniu(...)Efektem jest bardzo smaczne, całkiem zdrowe (jak na pizzę:) i wyśmienite danie, które można zajadać bez końca :) Składniki: Ciasto na pizzę: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody,  szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos pomidorowy: Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka  wody 2 łyżki ketchupu Oregano, bazylia Farsz: Podwójna pierś z kurczaka Pomidor Ogórek Papryka Kapusta pekińska Cebula  Oliwa

Kolizje Smaków
Pizza na grubym cieście z mozarellą, bryndzą i świeżą bazylią, najlepsza...... 172

Kochani dzisiaj zapraszam Was na włoską ucztę czyli pizzę. To danie przypadło do gustu Polakom i spożywamy bardzo duże ilości przeróżnych odmian pizzy. Niestety nie wiele jest miejsc gdzie można zjeść pizzę taką jak we Włoszech. Podczas mojego krótkiego pobytu w tym kraju jadłam taką prawdziwą pizzę przygotowywaną w piecu przez przystojnego starszego Włocha, była przepyszna i jest(...)odtworzenia, niestety kochani, nie ta mąka, nie te pomidory i nie ten klimat. Ale możemy spróbować zrobić coś co chociaż trochę będzie przypominać ten włoski smak. Pizza włoska jest bardzo cienka, i nie ma na niej zbyt dużej ilości składników, to tak jak z włoskimi pastami, my dodajemy dużo sosu i składników, oni tyle co o ile.Moja propozycja to pizza

SMYKWKUCHNI
Pizza z burakiem 55

Pizza z burakiem to dość nietypowe połączenie, ale gwarantuję Wam, że udane! Jeśli szukasz nowych pomysłów na pizzę bez mięsa, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Chcę ograniczyć ilość mięsa w diecie mojej i mojej rodziny, dlatego ciągle poszukuję nowych smaków. Zależy mi, by smaki te nawiązywały do ulubionych potraw moich i mojej rodziny, bo w ten sposób mają szansę zadomowić(...)się u nas na dłużej. To kolejny przepis na buraka w naszym cyklu sezonowym: “ Kalendarz Smaków “. Burak jest u mnie jednym motywów przewodnich lutego. Pizza z burakiem Jednym z moich ulubionych rodzajów pizzy jest pizza z prosciutto crudo i rukolą. Szukając rozwiązań bezmięsnych pomyślałam, że spróbuję przygotować podobną pizzę, jednak użyję do niej zamiast szynki parmeńskiej – pieczonego

Wiszniówka
Pizza jako jeden ze skarbów kuchni włoskiej 140

swoje charakterystyczne potrawy, kulinarne symbole narodowe. Słoneczna Italia kojarzy się z makaronami, królestwem serów, oliwkami, winami, deserami na bazie ricotty i mascarpone. Dla wielu z nas Włochy to pizza. Ciasto tradycyjnie przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody oraz odrobiny soli i cukru. Później placek piecze się w piecu opalanym drewnem, w wysokiej temperaturze. Jaka powinna być najlepsza pizza? Aromatyczna(...)wilgotna, a jej brzegi delikatnie zawinięte. Ile pizzerii znajdziemy w obecnych czasach we Włoszech? Podobno jest ich już ponad 30 tysięcy! Każdy ma inne preferencje smakowe. Jedni wolą pizzę na cienkim cieście, inni na grubym. Sycylijczycy i mieszkańcy południowej części Włoch lubią gruby spód ciasta, cienki placek należy do ulubionych przez północną część tego kraju. Dla przykładu pizzerie florenckie wypiekają

Moja smaczna kuchnia
Pizza - historia prawdziwa 152

Pizza, ewenement na skalę światową. Ten płaski placek posmarowany sosem pomidorowym i posypany serem mozzarella uwielbiany jest przez miliony. Ale kto go wymyślił, jak ewoluował? Prawdziwa historia pizzy zaczyna się we Włoszech ... a może w Grecji - no chyba, że w Egipcie?? Tak naprawdę każdy z tych krajów może sobie przypisać wynalezienie pizzy, wszystko bowiem zależy od samej definicji pizzy. Jeśli(...)przykład spojrzymy na pizzę od najbardziej uproszczonej strony, czyli od definicji mówiącej o płaskim chlebie z porozrzucanymi dodatkami to mamy dowody na to, iż w 5-tym i 6-tym wieku żołnierze Perscy piekli taki chleb. Do pieczenia w terenie używali swoich okrągłych tarcz. Następnie pokrywali chleb serem i daktylami.  Ale czy taki chleb z serem możemy faktycznie nazwać

Better Life By Auntie Ju
Mini pizze na sylwestrowo 219

roku spędzamy Sylwestra w domu. Na Sylwestra będą w menu między innymi mini pizze. Pizzę uwielbia cała rodzina, ale każde z nas ma swoją ulubioną. Aby wszystkich zaspokoić piekę mini pizze z różnymi dodatkami w myśl dla każdego coś dobrego. Ja lubię vege pizza lub z krewetkami. Moi mężczyźni w domu oczywiście wolą pizzę z salami lub pizzę kebab . Poza(...)mini pizze to naprawdę świetny pomysł na Sylwestrowy bufet , zwłaszcza kiedy Sylwester spędzacie z dziećmi. Są małe na kilka kęsów i robi je się tak szybko jak dużą pizzę . Mini pizze Składniki: ok. 30 mini pizza Ciasto na pizzę 500 g mąki 20 g świeżych drożdży 300 g letniej wody 50 ml oliwy 1 ½ łyżeczki soli Nadzienie 4 czubate łyżki

codojedzenia
Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku) 405

moich ostatnich eksperymentach z ciastem do pizzy bez drożdży , dziś wrócimy do podstaw i tradycji. Uwielbiam  ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie , ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie. Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii. Postanowiłam sięgnąć(...)książki Let's Cook Italian . Bardzo lubię tego wesołego starszego pana i ufam jego recepturom. Jego pozycję "Dwaj łakomi Włosi" przerobiłam od deski do deski. To ciasto do pizzy jest mega proste. Tylko cztery podstawowe składniki - mąka, sól, woda i drożdże oraz nieskomplikowany sposób przygotowania. Dotąd zawsze dodawałam oliwę, ale tym razem wcale mi jej nie brakowało. Jedyny dla mnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza z patelni 157

Chyba wszyscy lubią pizzę. A najlepsza jest ta, przygotowana we własnym domu. Nie wiedziałam jednak, że pizze można również przyrządzić na patelni. Gotowe spody podgrzewa się właśnie na patelni przystosowanej do pieczenia w piecu, a gdy na cieście pojawią się bąbelki, dodaje się wszystkie dodatki. Następnie taką pizze wkłada się na kilka minut do piekarnika z ustawioną funkcją grill(...)mnie funkcja opiekacza). Jeśli nie macie funkcji grill/opiekacz to możecie wykorzystać najwyższą temperaturę i termoobieg. Pizza przygotowana tym sposobem jest wyjątkowo chrupiąca . Polecam! Składniki ciasta: (4 porcje) 14g drożdży suchych 1 łyżka cukru 325ml ciepłej wody 4 łyżka oliwy lub oleju 500g mąki do pizzy lub mąki pszennej chlebowej typ 750 (strong bread flour or Italian ’00’ flour

Moja Delicja
Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie 153

Pizza z Kurkami i Serem Brie to idealne połączenie smaków, które z pewnością warto włączyć do swojego menu.Pizza z tymi dodatkami ma charakterystyczny smak i prostemu daniu nadaje wykwintności i elegancji. Idealny pomysł na odmianę tradycyjnej pizzy lub nawet... romantyczną kolację.Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Składniki:Ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki(...)żółtego sera do zapiekania)ok. 150 g serka brie (naturalny)ok. 250 g kurek (mogą być mrożone) ok. 100 ml sosu pomidorowegooregano, bazylia, sól, pieprz   Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier i kopiatą łyżkę

Słodka Strona
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 216

Jesień jednak nie jest straszna jak ją malują, a dziś przez część dnia uraczyła nas nawet promieniami słońca. Kiedy na niedzielny obiad lub kolację przybywa więcej osób niż przewidziano pizza jest naprawdę fajną alternatywą. U nas taka sytuacja miała miejsce właśnie dziś, ale żeby nie było schematycznie spód do pizzy sporządziłyśmy z dodatkiem ziemniaków. W kuchni włoskiej nie jest(...)smakuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju makaronu oraz jako pasta na świeżą, chrupką bagietkę.  Jeśli jesteście ciekawi naszej obiadowej kompozycji, koniecznie wypróbujcie:  Składniki:  ziemniaczany spód do pizzy:  350g ugotowanych ziemniaków, 250g mąki pszennej i  1łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki oliwy,  1 łyżka masła, szczypta soli, około łyżeczki drobno posiekanego, świeżego rozmarynu (opcjonalnie

Symfonia Smaków
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 211

wpisów. Oczywiście czasami pozwalamy sobie na małe, kulinarne szaleństwo. Dzieje się tak zazwyczaj w weekendy lub kiedy mam ochotę poeksperymentować. Pierwszym przepisem będzie więc jeden z naszych weekendowych faworytów. Pizza :) Dobrego przepisu na ciasto szukałam naprawdę długo. Lubię gdy jest ono miękkie i puszyste w środku, ale z przyrumienionymi, chrupiącymi brzegami. Musi też być dość sztywne, by dało się(...)zjeść bez użycie noża i widelca, bo co to za pizza, której nie można zjeść rękoma? Poniższy przepis spełnia te kryteria i sprawdził się już nie jeden raz. Dziś zapraszam na... pizzę wiejską Do ciasta będziemy potrzebować: 400 g mąki 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek (zwykły olej również doskonale się sprawdza) 2/3 szklanki ciepłego mleka

Ratunku obiad
Ciasto na pizzę 43

kilka ulubionych przepisów na ciasto do pizzy i ten jest zdecydowanie jednym z nich. Najbardziej lubię ten przepis na cienką włoską pizzę , z którego ciasto wyrasta ponad 12h w lodówce i do którego używa się bardzo mało drożdży. Ten jest zdecydowanie szybszy, bo wyrastanie trwa do 3h, ale też jest pyszny. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie(...)Zapach Świąt Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE Dodaj do koszyka Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj do koszyka Tajemnica dobrej pizzy to mąka 00. Powoli jest dostępna w naszych supermarketach, ja przez ostatnie lata robiłam jej zapas jak tylko byłam we Włoszech. Teraz tą mąkę możecie kupić nawet w Biedronce

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania