pierś z kurczaka z piekarnika - 2441 przepisów (strona:19/163)

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, MANGO I PIECZONĄ DYNIĄ 133

pewnie nie dla każdego... Dla mnie bomba! Składniki: ok. 200 g miksu sałat ok. 300 g dyni (ważona ze skórką) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 dużego mango 1/2 op. sera feta 1/2 dużego granatu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Sos: 2 łyżki oliwy(...)miski wrzucamy pokrojoną dynię i obtaczamy ją w oliwie z miodem. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy.  Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków 90

podajemy. Wrapy z kurczakiem i kremową pastą paprykową pół czerwonej papryki 1 bloczek sera kremowego Hochland Emmentaler pojedyncza pierś z kurczaka 4 liście sałaty 2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżka oleju 2 tortille Paprykę pieczemy około 15 minut w piekarniku nastawionym 180 stopni, aby zmiękła i się zrumieniła. Następnie ją studzimy, a później blendujemy na gładką masę. Łączymy za pomocą widelca

Kuchnia Bazylii
Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem 143

mięso solą, czarnym i rozgniecionym różowym pieprzem (na zewnątrz i w środku). Do kieszonki nakładamy farsz grzybowy i spinamy wykałaczkami. Pierś kurczaka układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie posmarowanej Ramą Smaż jak szef kuchni, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zwiększamy temp. do 220 stopni C i pieczemy jeszcze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą 194

przepis ) Pierś kurczaka myjemy i nacieramy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką oraz solą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej będzie, kiedy pierś zamarynuje się kilka godzin wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Tak przygotowane mięso pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Upieczonego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Pestki dyni prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy i osuszamy

My Chcemy Jeść
Kurczak śródziemnomorski 98

ricottą, doprawić solą i pieprzem. • Masę przełożyć do rękawa foliowego i nadziać kieszenie w piersi kurczaka. • Piersi obsmażyć z obu stron na maśle i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na 15 minut. • Marchew i cukinię pociąć wzdłuż na jak najcieńsze paski ala makaron. • Wrzucić(...)mundurkach pokroić na ćwiartki, polać olejem, doprawić solą, pieprzem, ząbkiem czosnku pokrojonym w kosteczkę, posiekanym rozmarynem i przesmażyć na złoty kolor. • Podawać pokrojoną pierś kurczaka na warzywnym spaghetti z ziemniakami. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro – Kuchnia Międzynarodowa Drób

To co kocham
Roladki z kurczaka po włosku, zapiekane z sosem marinara i mozarellą 372

naszykowanej formie. Nie układajcie ich bardzo blisko siebie, bo nierówno się upieką, a bułka nie zdąży się ładnie zrumienić. Zostawcie między nimi około dwucentymetrowe odstępy. Tak naszykowanego kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom. Po około 20-25 minutach mięso powinno być już upieczone. Polewamy każda roladkę po środku łyżką sosu marinara i rozkładamy na wierzchu plastry pokrojonej mozarelli(...)bazylii. Danie jest tak syte, że wystarczy do niego sałatka. Tą porcją nakarmicie 4 dorosłe osoby. Danie można na drugi dzień odgrzać w piekarniku, pod folią aluminiową. Na zimno też smacznie. SKŁADNIKI 4 większe piersi z kurczaka (około 1-1,2kg mięsa) ¼ szklanki startego parmezanu lub twardego żółtego sera + 1 łyżka do nadzienia 2 jajka rozmiaru M, rozmącone

Karo in the Kitchen
Pierś z indyka zapiekana w czerwonej soczewicy. 117

naczynia żaroodpornego i posypujemy papryką ostrą mieloną, na ziemniaki wykładamy naszą soczewicę, a na nią pokrojoną w plastry, posoloną i popieprzoną pierś z kurczaka, posypujemy pokrojoną w kostkę czerwoną papryką i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 30 minut, po tym czasie wykładamy po kawałku sera na pierś z indyka i zapiekamy jeszcze 10 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
Quiche na pełnoziarnistym spodzie z grzybami i kurczakiem 121

Kruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 125 gram masła  1 łyżeczka soli  1 żółtko  Nadzienie: 1 kg grzybów, najlepiej czarne łebki  300 gram piersi kurczaka  1 mała czerwona cebula  masło do smażenia grzybów  4 jaja  1 słoiczek uniwersalnego sosu ciemnego Łowicz 100 ml śmietany 30% sól, pieprz i majeranek(...)maśle z cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Pierś kurczaka marynuję w soli, pieprzu i majeranku. Grilluję po minucie z każdej strony. Jaja, sos ciemny Łowicz oraz śmietanę mieszam dokładnie. Doprawiam solą i pieprzem. Na dno tarty nakładam smażone grzyby oraz pokrojonego grillowanego kurczaka. Na wierzch wylewam sos. Quiche umieszczam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i piekę 60 minut. Podaję

Mango Papaja
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 187

jako danie obiadowe lub na zimno jako przekąskę, ja wolę wersję na zimno. składniki: 250 g żółtego sera (użyłam edamskiego) 3 jajka 5 kopiastych łyżek majonezu 400 g piersi z kurczaka 300 g pieczarek 1 cebula 1 mała papryka czerowna olej do smażenia sól,pieprz słodka papryka czosnek granulowany majeranek Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać(...)Masę serową wyłożyć na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 15-20 funkcja termoobieg, aż wierzch się przyrumieni. W międzyczasie paprykę pokroić w drobną kostkę. Pierś kurczaka pokroić w nieduże cienkie plastry. Lekko rozbić i oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Gdy ciasto serowe

Monia miesza i gotuje
Rolada drobiowa z serem i bazylią 171

sera żółtego ( gouda ) świeża bazylia , pęczek lub mała doniczka sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej Ser, ścieramy na tarce o grubych oczkach . Filety z piersi kurczaka rozklepujemy , tak jak na schabowe , niezbyt cienko . Rozkładamy na folii spożywczej , tworząc z nich prostokąt ( płasko, jeden przy drugim , tak żeby na siebie zachodziły ) . Solimy , pieprzymy do smaku całą powierzchnię(...)zakręcając końce i podwijając je pod siebie . Układamy na blaszce do pieczenia , podlewamy wodą , tak ,żeby sięgała na 1 cm wysokości mięsa . Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 C piekarnika i parzymy , obracając co jakiś czas , żeby mięso równo dochodziło . Parzymy , około 60 minut . Wyjmujemy z piekarnika , po przestygnięciu , wstawiamy do lodówki i dopiero po schłodzeniu w niej przez całą

Ogrodnik w podróży
Sałatka z piersią kurczaka i jabłkiem 111

zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy stołowej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i osuszamy a następnie nacieramy papryką, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i studzimy. Gdy mięso się piecze myjemy(...)środka razem z pestkami-nie będzie nam potrzebny). Sos: mieszamy razem majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz. Na półmisek wykładamy sałatę, plasterki i ogórka, jabłka, pomidorki i pokrojoną pierś kurczaka. Polewamy sosem. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Drobiowe mini hamburgery 150

hamburgerów użyłam sosu duńskiego- Remoulady od firmy  Fanex .Sos ma wyjątkowy smak i aromat,idealny do hamburgerów. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy  Rafex . Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka majonezu Przyprawa Shoarma od  Rafex Słodka i ostra papryka Sól Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Bułki: 750 gram mąki pszennej 450 ml. Letniej wody(...)formujemy małe okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami sezamu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut. Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku przyprawą do kurczaka, słodka i ostrą papryką oraz solą. Masę dokładnie mieszamy, formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki

Bajeczna Kuchnia
Szpinakowy krem Franczeski z piersią kurczaka i kiełkami 110

podwójna pierś z kurczaka - szczypka tymianku - sól - pieprz Gotujemy bulion (kostkę rosołową) z niepokrojoną marchewką i pietruszką. Dodajemy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, posypaną szczyptą tymianku.   Na drugiej patelni podsmażamy szpinak, przyprawiamy 4 ząbkami czosnku, szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy kawałki sera pleśniowego błękitny lazur. Jak się wszystko wymiesza(...)szpinak dodajemy do garnka z bulionem, doprawiamy do smaku i dokładamy 4 łyżki śmietany. Kromki chleba kroimy w kostkę i grzejemy w piekarniku aż się odpowiednio zarumienią. Potrawę podajemy w misce, na dnie umieszczamy pierś z kurczaka ze szczyptą kiełków, zalewamy kremem ze szpinaku, posypujemy grzankami

upichcona
Pulpeciki z piersi kurczaka (na parze) 116

dodałby smaku jakiś sosik - myślę, że pasowałby tu ostry sos słodko-kwaśny. Pulpeciki można też spróbować zrobić w piekarniku. Przepis pewnie będę jeszcze modyfikować, albo zrobię coś innego na jego podstawie. Klopsiki okazały się dobrą alternatywą dla standardowej piersi z kurczaka, której już miałam powoli dość - urozmaicony smak.Składniki (1 porcja - zdjęcie):250 g piersi z kurczaka25

Malowane smakiem
Kurczak pieczony po chińsku – kurczak kantoński 187

godzin, aż skórka na mięsie całkowicie obeschnie – kurczak przestanie być błyszczący, zrobi się matowy. Skórka na piersiach powinna się widocznie napiąć, w dotyku będzie sucha jak nasza skóra. Jeśli chcecie przyspieszyć wysychanie można kurczaka włożyć do ustawionego na 35-40⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem (piekarnik trzeba uchylić żeby para mogła się wydostać, inaczej kurczak się zaparzy!) albo użyć… suszarki(...)Jeśli termometr pokazuje 75 ⁰C mięso na pewno jest upieczone .   Gotowego, upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika, dajemy mu 5-6 minut odpocząć żeby soki i tłuszcz rozeszły się po mięsie. Odcinamy uda i skrzydełka. Skrzydełka zostawiamy w całości, uda dzielimy na pałkę i podudzie. Odcinamy piersi i kroimy je na połowy. Podajemy kurczaka z ugotowanym na sypko ryżem, grillowanymi

Karo in the Kitchen