pierogi - 9067 przepisów (strona:26/605)

Russskieeee... (pierogi) 137

czego słynie Polska? Oprócz schabowego z kapustą oczywiście z pierogów.. a więc przedstawiam polską dumę czyli PIEROGI ruskie :) U mnie w domu się ich nie jadało, królowały za to pierogi z owocami. Ten rodzaj poznałam gdy wyprowadziłam się od mamy:) I jak to młoda studentka żywiłam się w barze mlecznym...a tam robili najlepsze pierogi(...)składam w połowie, dociskam delikatnie do farszu a następnie wykrawam pierogi. Karbowany brzeg lejka sprawia, że pieróg jest idealnie sklejony i podczas gotowania nie rozwarstwia się.  Osoloną wodę w dużym garze zagotowujemy. Garnek musi być na tyle pojemny, że wrzucone pierogi będą w nim swobodnie pływać. Jeżeli jest to nie możliwe, gotujmy w kilku porcjach. Gotujemy około

kawawszklance
Krokiety a la ruskie pierogi 126

Składniki na 20 – 22 naleśniki: 1 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju,  ok. 1  l mleka,  1 l wody mineralnej

kulinarnajamka.blogspot.com
Pierogi z mięsem 175

wydaje mi się, że zlepiłam już z tysiąc i zostanie spora porcja do zamrożenia, a pod koniec dnia nie ma ani jednego... Ale tak to już jest, że wielbicieli pierogów jest więcej, niż chętnych do ich przyrządzenia. ;) Jeśli się zdecydujecie na lepienie, nie pożałujecie. Pierogi wychodzą pyszne. Z Waszych komentarzy przy pierogach z serem wiem, że niektórym(...)osobom przy tych samych proporcjach ciasta wychodzi ok. 40 pierogów. Mi z tych proporcji wychodzi mi ok. 70 pierogów (ostatnio dokładnie policzyłam i było 69), ale my lubimy naprawdę cieniutkie. Wycinam wykrawaczką o średnicy 7 cm. Jeżeli wolicie grubsze ciasto, 500 g mięsa powinno wystarczyć. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka klarowanego

Pełny talerz
Gruzińskie pierogi chinkali 375

Niedawno byłam w gruzińskiej restauracji wypróbować te znane pierożki metodą prób i błędów powstał ten o to przepis: Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej

Tanio szybko zdrowo
Leniwe pierogi z karmelizowanymi śliwkami 209

Juz dluzszy czas "chodzily" za mna leniwe pierogi.Rzadko je robie,bo za bardzo nie wiadomo,czy to deser czy pozycja obiadowa.Gdy jednak ujrzalam w telewizji kucharza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 156

jest gorzej…. Jest to dla mnie bardziej konieczność niż przyjemność, no cóż…. nikt nie jest doskonały Ale kiedy znalazłam u Natalii ( http://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierogi-z-kapusta-i-grzybami/ ) przepis na pieczone pierogi postanowiłam że muszę je wypróbować, bo u mnie w domu robiło się tylko tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Okazało się, że ciasto na te pierogi lepi(...)jest również mniej bałaganu przy ich przygotowaniu, bo tylko wstawia się je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja :)! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole :)! Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli

UgotujmyTo.pl
Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą 342

Cabbage rolls Składniki. 37,5 dag mąki 2 jaja 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła 6 łyżek wody 2 dag grzybów suszonych 1 cebula 25 dag

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z jagodami 189

Pierogi z jagodami... Idealnie miękkie i puszyste ciasto. Soczyste jagody otulone cukrem. Całość oblana śmietaną i oprószona cukrem. Niebo w gębie! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g świeżych jagód; 5 łyżek białego cukru(...)przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz (jagody z cukrem) i formułować palacami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane śmietaną

Gospodyni Miejska
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą 212

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą... Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz. Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki. Pycha! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g ziemniaków; 300 g serka topionego(...)gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i formułować palacami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ciepłe, ewentulanie

Gospodyni Miejska
Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią 174

Po raz pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki

Truskawkowa Fiesta
Pierogi meksykańskie 109

zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Pewnie niejedna osoba się nad tym zastanawia. Naszym pierwszym pomysłem były pierogi z mięsem, ale po chwili rozmowy postanowiliśmy zrobić pierogi meksykańskie . Niestety nie znaleźliśmy wśród przypraw chilli con carne, jednak spora ilość kolendry, kminku, ostrej oraz słodkiej papryki pozwoliły nam uzyskać oczekiwany smak pierogów meksykańskich . A przy okazji muszę(...)wspomnieć, że Mój Mężczyzna jest niezastąpiony do rozwałkowywania ciasta na pierogi. Udostępnij Składniki na pierogi meksykańskie Ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli Nadzienie: 350 g mięsa (z rosołu lub mielonego) 1 / 2 puszki kukurydzy 1 / 2 puszki czerwonej fasoli 1 / 2 puszki białej

niecodziennikpary
Pierogi z mięsem i kapustą - kuchnia podkarpacka 18

Pierogi z mięsem i kapustą - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Borowa, powiat mielecki Farsz do pierogów z mięsem wymaga specjalnych dodatków. Samo mięso byłoby zbyt suche, dlatego zwykle łączy się je z gotowanymi warzywami, a czasem również z kaszą. Dzięki temu farsz jest bardziej wilgotny, ale mięso nadal odgrywa w nim główną rolę. Rodzaj mięsa również ma znaczenie. Pierogi z mięsem drobiowym są bardziej delikatne w smaku, niż pierogi z mięsem wołowym. A właśnie takie pierogi robi się w gminie Borowa. Ugotowane i zmielone mięso wołowe łączy się z ugotowaną kapustą, a całość dodatkowo podsmaża się z cebulą. Pierogi z takim farszem smakują doskonale okraszone podsmażoną cebulką. Po cichu dodam, że mieszanie mięsa z warzywami

Trzeci talerz
Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka 55

Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Nowa Wieś, Gmina Trzebownisko, powiat rzeszowski Sezon na kurki wciąż trwa, więc jeśli macie ochotę wykorzystać je inaczej niż do sosu kurkowego zachęcam do ugotowania pierogów. Farsz z kurek i białego sera jest smaczny i łatwy w przygotowaniu, a pierogi w takim wydaniu są rzadkością, więc na pewno(...)zaskoczą Waszych domowych smakoszy :) Panie z Koła Gospodyń Wiejskich nr 1 w Nowej Wsi (gmina Trzebownisko) proponują, żeby pierogi z kurkami i serem podać ze skwarkami z boczku, albo ze śmietaną. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk. Wybrane przepisy kulinarne z obszaru Lokalnej Grupy Działania Eurogalicja”. Znajdziecie ją na stronie LGD Eurogalicja. Pierogi z kurkami

Trzeci talerz
Pieczone pierogi z drobiowym farszem 45

Pieczone pierogi z drobiowym farszem to pomysł na prosty i pyszny obiad. Takie pieczone pierogi są nie tylko smaczne, ale też proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Ciasto na pierogi nie wymaga wyrastania, a sam farsz można przygotować w kilka chwil, jeśli skorzystacie z mojego dzisiejszego pomysłu. Takie pieczone pierogi można śmiało podać na obiad(...)pszennej + do podsypania 8 g suszonych drożdży szczypta cukru mała szczypta soli 40 g miękkiego masła lub margaryny niepełna szklanka ciepłego mleka 1 jajko M + 1 jajko do posmarowania pierogów opcjonalnie sezam do posypania Szybki farsz (zamiennie farsz z tego przepisu ): pół pasztetu z kurnej półki Cedrob (prosty skład!) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła

Słodkie okruszki
Pieczone pierogi z warzywami 51

razem przepis dość czasochłonny, ale pierogi są tego warte 😄 Pierogi to danie znane chyba na całym świecie - znajdziemy je w kuchni europejskiej, azjatyckiej, amerykańskiej oraz afrykańskiej. Pierogi to kawałki cienkiego, elastycznego, dobrze zlepiającego się ciasta napełnionego rozmaitymi farszami i poddanego obróbce termicznej - może być gotowane w wodzie, na parze, pieczone, smażone lub grillowane. Choć obecnie zarówno wielu(...)Polaków, jak i cudzoziemców uważa pierogi za typowo polską potrawę, to pomysł faszerowania kawałków ciasta i ich gotowania, smażenia czy pieczenia najprawdopodobniej pochodzi jednak z Chin, skąd przez Ruś dotarł do Polski, a następnie rozpowszechnił się dalej na zachód Europy. Podobno pierogi w Polsce znane były już w XIII wieku i przygotowywane były wtedy na specjalne okazje, takie

Z notatnika dietetyka

Proponowane wyszukiwania