pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:8/458)

Pierogi ruskie 132

lubi pierogów? Pierogi ruskie, to ulubione pierogi mojego męża. Gdzie byśmy nie byli, zawsze zamówi pierogi ruskie. To dość bezpieczne rozwiązanie, bo pierogi ruskie trudno popsuć. W końcu co mamy w farszu – cebulę, ser i ziemniaki. Nie musimy dbać o jakość mięsa i nie czuć w nich tak bardzo, że ktoś chciał bardzo oszczędzić(...)farszu. Z drugiej strony, w pierogach ruskich kryje się pułapka. Łatwo jest zrobić kiepski farsz. Mdły, niedoprawiony. Wtedy jakie byśmy dobre ciasto nie zrobili, farsz położy nam całe danie. Jakie są moje ruskie pierogi? Wyraziste, bo w farszu jest czosnek. Kiedyś, jak mąż pracował jeszcze w Wawie, chodził czasem na ruskie pierogi do baru, gdzie właśnie dodawano

Mieszam w Garnku
Pierogi z gęsiną 146

Nigdy wcześniej takich nie robiłam, pewnie dlatego, że nie piekłam wcześniej całej gęsi, więc nie było mięsnych resztek. Jeżeli jednak zdarzy się, że zostanie trochę pieczonych resztek, warto takie pierogi zrobić. Dodatek gęsiego smalcu powoduje,że farsz nie jest suchy. Można też dodać mięso gotowane np z  gęsiego wywaru. Moje pierogi mają cienkie ciasto, nie zawijam też(...)ilością pieprzu.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy

Stare Gary
Pierogi ze Szpinakiem 131

idealnym smakiem i wręcz odstrasza. Jednak odpowiednio doprawiony, z dodatkiem sera białego smakuje wyśmienicie, a stanowiąc farsz na pierogi tworzy ciekawą i pożywną potrawę.Pierogi ze Szpinakiem - Składniki:450 g mąki pszennejszklanka ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula3 ząbki czosnku300 g mrożonego szpinaku300 g białego serasól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 40 g masłamała cebula(...)masło (do okraszenia)Pierogi ze Szpinakiem - Sposób przygotowania:Szpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Studzimy. Ser mielimy (lub rozdrabniamy widelcem) i dodajemy do niego szpinak - dokładnie mieszamy do połączenia

Słodka Strona
Pierogi z botwinką i masełkiem koperkowym 184

minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje.Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy na jego środek najpierw 3/4 szklanki ciepłej wody, a kiedy w trakcie wyrabiania ciasta okaże się, że się nie klei- dodajemy(...)minut.Potem wałkujemy ciasto na podsypanym mąką blacie na grubość około 2-3 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środku kółka kładziemy łyżkę farszu i sklejamy pierogi. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Pierogi gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.Do polania pierogów przygotowujemy masełko koperkowe. W garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego posiekany koperek

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi ze szpinakiem i serem włoskim 313

Dzisiaj kleimy pierogi! Seria pierogów przed nami bo w tym tygodniu postaram się wam zaserwować kilka fajnych pomysłów. Chciałabym Wam pokazać, że stereotyp pierogów tradycyjnych można urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Dzięki temu pokochacie pierogi jeszcze bardziej! Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki  gorącej wody farsz 300 g szpinaku posiekanego(...)Wszystkie składniki dobrze mieszamy widelcem i doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Do pierogów idealne pasuje polewka ze smażonej cebulki na masełku. Smacznego

Niezły Młynek
Pierogi z Kapustą i Grzybami 55

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi z kapustą i grzybam i to obowiązkowe danie podczas kolacji wigilijnej. W naszym domu to jedno z najlepszych dań, którego smakiem zachwyca się każdy, ponieważ takie pierogi nie goszczą zbyt często w naszym domu. Oczywiście czas od czasu przygotowuję pierogi z kapustą i grzybami w zwykły dzień, jednak nie tak często, jak tradycyjne(...)pierogi ruskie czy pierogi z mięsem . Pierogi z kapustą i grzybami z przepisu, który Wam zaprezentuję, są bardzo smaczne i zawsze wychodzą. Musicie tylko robić wszystko zgodnie z instrukcją i nie dodawać nic od siebie, bo to zawsze źle się kończy  Wiele osób, szczególnie w okresie świątecznym, poszukuje idealnego przepisu na pierogi z kapustą

Przepiski.pl
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, wigilijne 102

Pierogi z kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Najlepsze, tradycyjne postne pierogi z kiszonej kapusty z grzybami i podsmażoną cebulką. Pyszne wigilijne pierogi z kapustą. Jak się robi pierogi z kapustą i grzybami - zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na wigilijne pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na pierogi z kapustą i grzybami. Składniki na pierogi z kapustą: Na ciasto pierogowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1 łyżeczka oleju lub miękkiego masła szczypta soli farsz na pierogi z kapustą i grzybami: ok. 0,5 litra kwaszonej kapusty

Moja Książka Kucharska
Pierogi z grzybami i kapustą 146

Najbardziej lubię czas przygotowań do Wigilii. Kiedy z Mamą rozmawiamy o tym co można zrobić, ugotować, upiec. W tym roku po raz pierwszy zrobiłyśmy wspólnie pierogi. Do przygotowania pierogów potrzebujemy: farsz: – kapusta kiszona – grzyby suszone ciasto: – 2 szklanki mąki – jajko – sól, pieprz – łyżka oliwy – ok 3/4 szklanki gorącej wody Kapustę drobno(...)pomocą drewnianej łyżki. Po brzegu miski powoli wlewać gorącą wodę cały czas mieszając. Potem możemy je wyrabiać rękoma. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką koła. Nakładać łyżeczkę farszu, zawijać pierogi i formować. Gotować w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Pierogi będą gotowe po ok 5-7 minutach od ponownego zagotowania wody. My nasze pierogi zamroziłyśmy

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto na pierogi – najlepsze, moje ulubione 339

których korzystam od lat kilku. Proporcje modyfikuję w zależności od ilości farszu. Jeśli ciasta zaś wyjdzie zbyt dużo zawsze resztę można zamrozić i wykorzystać innym razem. Uwielbiam jeść pierogi, zwłaszcza ruskie z dużą ilością skwarków. Tak, tak masa kalorii, niezdrowo, ale dla mnie pyycha. Kocham jeść pierogi, ale nie kocham ich lepić. Też tak macie ? Przy lepieniu pierogów pomyślałam, że byłoby fajnie gdyby ktoś wymyślił maszynę do lepienia pierogów taką dla domowego użytku. Jednak z drugiej strony to, co wykonane własnymi rękami daje największą satysfakcję :)więc lepię rzadko, bo rzadko ( też i z braku czasu ), ale lepię Wracając do ciasta. Jest elastyczne i dobrze się wyrabia, ale ponieważ w przepisie jest gorąca woda trzeba uważać, żeby

Niebieski kubek z kawa
Ciasto na pierogi gotowane 267

drobne niuanse mogą zaważyć na tym, że ciasto nie będzie zachowywało się w oczekiwany sposób. W szczególności powinno dać się łatwo i cienko wałkować, sklejać się wprawdzie łatwo w pierogi, ale niekoniecznie przyklejać do foremki do ich zagniatania. Powinno się też dość szybko gotować i być delikatne w smaku, ale z drugiej strony wytrzymałe, aby pierogi przypadkiem gdzieś(...)udało mi się osiągnąć bardzo zadowalające rezultaty w sensie spełnienia wyżej wymienionych warunków. Ciasto wałkuje się bez problemu na grubość w granicach 2 milimetrów, nie ma problemów ze sklejaniem pierogów (ani przez nadmierną suchość, ani zbytnią lepkość, kleić można zarówno palcami, jak i foremką), a czas gotowania od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wrzątku to 4-5 minut

Kulinarna Pokusa
Pierogi ruskie pelnoziarniste z majerankiem 94

tylko ja bylam ich fanka.Poki nie zaczelam ich robic sama,bylam stala bywalczynia barow mlecznych.Do dzis pamietam ich cene 2 zlote 10 groszy za porcje.Przez wiele,wiele lat moje pierogi byly bielusienkie.Tak jak zmieniala sie swiadomosc tego co jem i zaczelam zwracac uwage co jest na moim talerzu,dzisiaj moje pierogi wygladaja jak sliczne "czekoladki".Sa tak samo(...)pyszne,a o ilez zdrowsze.Sa dania ,ktore w calosci robie z maki pelnoziarnistej.W pierogach jednak tylko 2/3  to maka z pelnego przemialu.Niestety mocnego razowy posmaku ciasta kloci sie z delikatnym smakiem  ziemniaczano-serowego  nadzienia.Skladniki na ciasto pierogowe:( porcja na 70 pierogow)450 g maki (300 g maki pszennej pelnoziarnistej i 150 g maki pszennej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe pierogi z dynią 146

Ponieważ już od  kilku miesięcy nie używam mąki pszennej w ogóle to i pierogi tym razem zrobiłam całkowicie z mąki orkiszowej.Smak orkiszu,z lekko orzechowym posmakiem czyni pierogi nie tylko smaczniejsze,ale nadaje im prawdziwego charakteru.Lepienie pierogów to czynność prosta i przyjemna,pod jednym warunkiem-mamy idealne ciasto-gładkie,spreżyste i miekkie.Praca z mąką orkiszową przy(...)wymaga dodatku mniejszej ilości wody niż mąka pszenna.Pierogi zrobiłam z farszem dyniowym,najprostszym z możliwych,bo dynię połączyłam z ziemniakami.Smak podkręca jedynie dodatek parmezanu i gałki muszkatałowej.Pomimo tego pierogi są bardzo delikatne i subtelne w smaku.Polane masełkiem z lekko podprażonymi orzeszkami pini i dodatkiem listków szałwii są naprawdę pyszne.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki orkiszowej1 jajkomniej niż

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z bobem i ricotta 110

dawna chodziły za mną pierogi z bobem i ricotta. Uwielbiam wszelkie kluski, kluseczki, kopytka i oczywiście pierogi. Nadzienie do pierogów może przyrządzić dosłownie ze wszystkiego. Nigdy jeszcze nie robiłam pierogów z bobem, więc kiedyś musiał być to pierwszy czas. Lubię pierogi , bób, ricotta, więc obiad marzenie. Ostatnio gotowałam pierogi z groszkiem i feta, więc(...)byłam przekonana, że pierogi z bobem na pewno będą mi smakować! Zwłaszcza podane ze zrumienionym boczkiem natką pietruszki…Zauważyliście, że mam obsesję na punkcie pietruszki! Ma tyle smaku w sobie, mnóstwo witamin i błonnika. Dodaję ją do wszystkiego, nawet do pesto . Pierogi z bobem Składniki: na 44 pierogów Ciasto na pierogi 300 g mąki

codojedzenia
ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE - PIECZONE ORAZ GOTOWANE 158

masą makową w dwóch wersjach. Pierwsza to drożdżowe pierożki orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, polane białą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą.   Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami polecam odłożyć trochę masy makowej oraz ciasta(...)pierogi i ulepić pierogi z masą makową, a rodzina na pewno będzie mile zaskoczona. Gości zaś, w pierwszy lub drugi dzień świąt, można poczęstować pieczonymi pierożkami orkiszowymi z nadzieniem makowym, a z pewnością będą zachwyceni.  A Ty, które pierogi wybierasz? Składniki: Farsz: 1 szklanka maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle

Kuchnia MagdaLeny
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 100

PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI Sezon bobowy rozpoczęty! Tak!!! Uwielbiam sezonowe warzywa, a co za tym idzie bób. Nawet w najprostszej postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami(...)placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Do gotującej się wody wrzucaj pierogi, nie za dużo na raz, żeby się nie posklejały. Gotuj aż wypłyną na powierzchnię. Z pomocą łyżki cedzakowej wyjmij

Martyna Cooks

Proponowane wyszukiwania