pieczarki - przepisów 11796

  1. Pizza z szynką i pieczarkami
    Pizza z szynką i pieczarkami

    lanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczyp ta soli 1 łyżeczka cukru 3 dag świeżych drożdży Dodatki: 3 grube plastry szynki drobiowej kilka pieczarek 1/ 4 czer wonej papryki 1/2 cebuli gar ść tartego żółtego sera 1 -2 łyżki koncen tratu pomidorowego oregano + keczup lub sos czosnkowy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy: szynkę(...)kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy pieczarki na oleju. Cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę . 2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody roz rab iamy drożdże, cuk i er i 2 łyżki mąki. O dstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  2. Zupa krem z pieczarek
    Zupa krem z pieczarek

    Myślę, że ten krem powinien z łatwością znaleźć swoich wielbicieli. Przepis znalazłam u Magdy . Smaczna - polecam! Składniki: 500 g pieczarek 500 g ziemniaków 2 cebulki sól, pieprz ewentualnie kostka drobiowa woda natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli lub kostki drobiowej. (ilość wedle uznania - byle nie za dużo bo krem będzie za rzadki(...)Cebulę siekamy, pieczarki kroimy na talarki i dusimy na patelni, aż zmiękną. 3. Pod koniec gotowania się ziemniaków dodajemy cebulę i pieczarki (kilka uduszonych plasterków pieczarek można odłożyć do dekoracji). 4. Całość gotujemy jeszcze chwilę, następnie blenderujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - groszkiem ptysiowym, grzankami (np. ziołowymi ), natką pietruszki. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  3. Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową
    Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową

    propozycja śledziowa, a może akurat ktoś się skusi zrobić je w Święta?:) Polecam! Składniki: 500 g śledzi typu matias woda lub mleko do wymoczenia śledzi 3 cebule 30 dag pieczarek kilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej ) koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz odrobina cukru olej do smażenia 1 łyżka octu (pominęłam) Sposób przygotowania: 1. Śledzie(...)zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki. 2. Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  4. Roladki schabowe z serem, ogórkiem i pieczarkami
    Roladki schabowe z serem, ogórkiem i pieczarkami

    różnym nadzieniem. Robi się szybko, nie są bardzo kaloryczne (jeśli jeszcze pozbędziemy się sera żółtego), a możliwości nadzienia są niezliczone. Są naprawdę pyszne. Składniki: 6 kotletów schabowych kilka pieczarek pół cebuli 1-2 małe ogórki korniszone 6 plasterków sera żółtego sól, pieprz olej woda Sposób przygotowania: 1. Kotlety cienko rozbijamy. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 2. Pieczarki obieramy, kroimy(...)plasterki, cebulę siekamy i razem z pieczarkami dusimy na patelni. 3. Ogórki kroimy w kosteczkę, mieszamy z pieczarkami i cebulą. 4. Na każdym kotlecie dajemy plasterek sera, na to trochę farszu i zwijamy. Roladki układamy na patelni zwinięciem do dołu, tak aby się dobrze obsmażyły i nie rozwinęły. Następnie obsmażamy je z każdej strony, podlewamy odrobiną wody i dusimy

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  5. Roladki schabowe z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
    Roladki schabowe z pieczarkami i ogórkiem kiszonym

    Przygotowane w ten sposób mięso nie jest bardzo kaloryczne, głownie dlatego, że nie ma panierki. A smakuje naprawdę dobrze! Składniki: 500 g schabu bez kości 1 cebula 150 g pieczarek 3-4 ogórki kiszone (mogą być też korniszony) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 10 kotletów. Rozbić, posypać solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce(...)Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. 3. Cebulę pokroić w kostkę. 4. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażyć cebulę z pieczarkami. Lekko osolić. 5. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Wymieszać z pieczarkami i cebulą. 6. Na każdy kotlet nakładać farsz, zwinąć roladki. 7. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść roladki złączeniem do dołu jedna obok drugiej. Zrumienić z każdej strony

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  6. Tarta z jarmużem i pieczarkami
    Tarta z jarmużem i pieczarkami

    Tarta, która powstała trochę z przypadku, jarmuż i pieczarki były w lodówce, trzeba było je szybko zużyć.  I tak powstało to danie. Bardzo treściwe i sycące.  składniki na spód: 250 g mąki (pszennej tortowej) 150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny) 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko(...)łyżki zimnej wody) nadzienie 250 g pieczarek 250 g jarmużu 1 - 2 ząbki czosnki posiekane 80 sera cheddara, grubo startego 80 g jogurtu 3 jajka kilka pomidorów koktajlowych do przybrania tłuszcz do smażenia przygotowanie ciasto przygotować zgodnie z  tym  przepisem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  7. Krokiety z pieczarkami i porem
    Krokiety z pieczarkami i porem

    stole spotkalo sie z ogromnym entuzjazmem.Wiekszosc uznaje krokiety jako dodatek do czystych zup.U mnie podane z surowka lub sosem zawsze stanowily samodzielne danie.Dzisiejsze krokiety maja nadzienie z pieczarek i pora.Udane polaczenie smakowe,bo dodatek pora jeszcze bardziej podkreslil ich pieczarkowy aromat.Polaczenie to bylo oczywiscie dzielem przypadku.Obawialam sie ,ze mam niewystarczajaca ilosc pieczarek.Nalesniki usmazylam z jasnej maki orkisziwej.Krokiety sa wysmienite zarowno(...)maki orkiszowej jasnej 630 1-2 jajka ( dalam tylko 1) 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/2 lyzeczka soli 1+1 lyzka oleju farsz: 400 g pieczarek maly por bez mocno zieloej czesci lub 1/2 duzego 1 cebula sol,pieprz dodatkowo: 1 jajko bulka tarta olej do smazenia Wykonanie: przygotowac ciasto na nalesniki.Do miski wsypac przesiana make

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  8. Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem
    Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem

    Smaczna przekąska przywołująca na myśl smak pizzy. Bułeczki mogą być podawane zarówno na ciepło jak i  zimno. W obu wersja smakują znakomicie. Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem - Składniki: 500 g mąki pszennej 240 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu szczypta soli 600 g pieczarek 2 cebulę 2 ząbki czosnku oregano, bazylia, słodka papryka, sól(...)pieprz masło starty ser żółty (ok. 150 g) jako + 3 łyżki mleka Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w wodzie wraz z miodem, dodać ok. 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę składników ciasta, dobrze wyrobić i odłożyć do podwojenia objętości

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  9. Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami
    Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami

    powodzeniem. Przepyszne zapiekanki możemy również przygotować samodzielnie w domu. Są równie smaczne jak te z barów i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy.  Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami - Składniki: ok. 500 g pieczarek duża cebula ok. 2-3 łyżki masła sól, pieprz czosnek w proszku, oregano (opcjonalnie) ok. 150 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski(...)nieduże bagietki Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami - Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor. Następnie dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do momentu zmięknięcia (ok. 10 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać czosnek w proszku i szczyptę oregano. Lekko studzimy.   Każdą bagietkę przekrawamy na pół, smarujemy

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  10. PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe.
    PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe.

    smakuje np. pizza. Wiemy to na tyle dobrze, że lecimy mocno z tematem i dajemy się ponieść. Dziś np. w całym domu pachnie "piekielnie dobrą" Pizzą ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, dużą ilością cebuli i dipu czosnkowego, doprawioną iście diabelsko! Chilli, oregano i maleńkie pomidorki . A ten cały urodzaj ułożony został na bezglutenowym, owsianym cieście (tak, jest mąka owsiana(...)bezglutenowa).  SKŁADNIKI: /FARSZ: - Szpinak świeży, 1/3 opakowania, - Pieczarki, 1/2 opakowania, - Papryka Czerwona, 1 mała - Papryka Żółta, 1 mała, - Ser Żółty, 400 g, - Wędlina z indyka, 200 g, - Cebula, 5-6 białych - Mieszanka "Pomidor, oregano, chilli" Piątnica , na smak, - Pomidorki Igiełki Piątnica , na smak. - Pieprz czarny, - Domowa mieszanka suszonych warzyw,  - odrobina oleju, /Dodatkowo DIP CZOSNKOWY DOMOWY /mocno czosnkowy, kremowy

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  11. Tom Kha Gai z pieczarkami i kurczakiem
    Tom Kha Gai z pieczarkami i kurczakiem

    Kolejna odsłona mojej ulubionej zupy - Tom Kha Gai. Tym razem trochę kwaśniejsza, mniej pikantna, z kurczakiem, pieczarkami i kiełkami. Na moim blogu możecie znaleźć również przepis na zupę kokosową z boczniakami , grzybkami straw i kurczakiem. Zapraszam do gotowania! :) Składniki: 400 ml bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 3 łodygi trawy cytrynowej 4 listki limonki kafir 1/2 łyżeczki(...)mielonej kolendry 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego ** 7 pieczarek 3 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: szczypiorek, pokrojony w słupki kiełki fasoli mung ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez) oliwa z chilli do dekoracji (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN CZAS GOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kurczaka kroimy

    Przepis pochodzi z bloga Tajskie smaki, prowadzonego przez dagooshya.

  12. Zapiekanka ziemniaczana z szynką i pieczarkami
    Zapiekanka ziemniaczana z szynką i pieczarkami

    aktualnie w stanie ugotować. Odpowiednio do mojego stanu dobrałam też charakter dania - zapiekanki są proste, robią się same i nie wymagają myślenia. Idealnie ;) Składniki: - 6 ziemniaków - 2 cebule - 6 pieczarek - 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej - 2 ząbki czosnku - 100 g startego żółtego sera - 2 kulki mozarelli - 1 jajko - duże opakowanie śmietany 18% - sól, pieprz, bazylia, oregano - szczypta gałki muszkatołowej - tłuszcz(...)smażenia i smarowania naczynia Ziemniaki gotujemy. W tym czasie doprowadzamy resztę składników do stanu, w którym widzimy je powyżej - obrane pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, mozarellę w plastry, szynkę targamy na małe kawałki, a ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mamy teraz czas na przygotowanie sosu - w misce mieszamy razem śmietanę, jajko, cały starty żółty ser i wszystkie

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne zapędy Kokosa, prowadzonego przez Kokos.

  13. Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami
    Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami

    tymianku. Od sprzedawczyni dowiedziałam się, że pasuje ona praktycznie do wszystkiego - mięs, sałatek, zapiekanek, kanapek, sosów... Musiałam to sprawdzić ;) Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 0,5 kg pieczarek - 2 świeże pomidory - kilka suszonych pomidorów - dwie średnie cebule - duży ząbek czosnku - łyżka czerwonej czubrycy - dwie łyżki sosu sojowego - tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów) - sól Pierwszą rzeczą(...)przyprawy użyć można mniej, doprawiając dodatkowo ulubionymi ziołami, lub też dostosować czas marynowania - moim zdaniem absolutne minimum to kwadrans. Gdy mięso się marynuje, mamy czas na przygotowanie pozostałych składników - pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę lub piórka, czosnek traktujemy praską lub bardzo drobno siekamy, świeże pomidory parzymy, a następnie obieramy ze skóry, suszone zaś kroimy na malutkie kawałeczki

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne zapędy Kokosa, prowadzonego przez Kokos.

  14. Dietetyczne wege-burgery z pieczarek i rzeżuchy (jeden kotlet 35 kcal!)
    Dietetyczne wege-burgery z pieczarek i rzeżuchy (jeden kotlet 35 kcal!)

    dodatków: 255 kcal - ale który bardziej Cię nasyci? Ten z maka, czy domowy? Odpowiedź chyba jest oczywista.). Składniki na ok. 10 kotlecików (całość ma ok. 350 kcal): 200 g pieczarek 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka otrębów Garść rzeżuchy Olej do smażenia Sól, pieprz Do burgerów: bułki (najlepiej domowe, ciemne) i ulubione dodatki. (u mnie: roszponka i pomidor(...)Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy jak nam wygodnie. Zrywamy garść rzeżuchy i dorzucamy do pieczarek. Rozdrabniamy blenderem (u mnie na gładką masę, ale jeśli ktoś lubi nie trzeba aż tak dokładnie). Wbijamy jajko, wrzucamy otręby i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, polewamy odrobinką oleju i smażymy tak jak zwykłe kotlety. Trzeba bardzo uważać

    Przepis pochodzi z bloga Czarnawisienka, prowadzonego przez czarnagodzina.

  15. Winne pieczarki
    Winne pieczarki

    Witajcie tym razem przepis na świetny dodatek do obiadu. Pieczarki z rozmarynem duszone na winie. Składniki: 600 g pieczarek średniej wielkości 150 ml wody 150 ml wina czerwonego gałązka rozmarynu 2 łyżki masła sól pieprz Przygotowanie: Pieczarki kroimy na połówki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pieczarki. Smażymy ok. 10 minut co chwila mieszając. Solimy i pieprzymy do smaku

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Maćka, prowadzonego przez KuchniaMacka.

  16. Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:)
    Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:)

    Witamy wszystkich czytających :) Dzisiaj wracamy do nadziewanych pieczarek. Temat przerobiony wzdłuż i wszerz przez wszystkich gotujących. Jednak postaramy się zainteresować Was naszą wersją. Jednak zanim zaczniemy pichcić coś wspólnie, chcielibyśmy jeszcze wtrącić kilka słów o pieczarkach. Wiecie, że warto je jeść ? Oto kilka faktów na ich temat. 1. Zmniejszają apetyt, hamują wchłanianie tłuszczów 2. Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe(...)Obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi 4. Wzmacniają odporność 5. Dobre naturalne źródło witaminy D 6. Naturalne źródło kwasu foliowego Ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne, pieczarki zaliczają się do tzw. żywności funkcjonalnej. Oprócz wartościowego białka (zawiera prawie wszystkie aminokwasy), dobrze przyswajalnych węglowodanów i tłuszczów (w tym korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), pieczarki są dobrym źródłem potasu, miedzi

    Przepis pochodzi z bloga vegetanie, prowadzonego przez vegetanie.

  17. Schabowy z pieczarkami i serem
    Schabowy z pieczarkami i serem

    Moje córki , ja zresztą też , lubimy takie oto schabowe z pieczarkami i serem żółtym..u mnie były to akurat schabowe z marynaty , ale można także zrobić je w tradycyjny sposób..i usmażone posmarować majonezem ,wyłożyć pieczarki, przykryć serem i lekko zapiec. 1,20 kg schabu  sól i pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka  3 płaskie łyżki mąki(...)ziemniaczanej  1 łyżka płaska musztardy Develey 2 łyżki majonezu wiejskiego Develey lubczyk suszony vegeta 5 łyżek oleju Dodatkowo: pieczarki cebula  ser żółty majonez Develey Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki

    Przepis pochodzi z bloga Moje domowe kucharzenie, prowadzonego przez Bożena.

  18. Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g)
    Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g)

    długiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki: 700 g oczyszczonych pieczarek 1 cebula (95 g) 1 marchewka (115 g) 2 małe ząbki czosnku (8 g) 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g) przyprawy: sól, pieprz (według uznania) (ja dałam(...)płaską łyżeczkę soli do gotowania pieczarek i płaską do gotowej masy) majeranek, szczypta tymianek, delikatnie po całej powierzchni masy gałka muszkatołowa, 1/3 łyżeczki słodka papryka, 1/3 łyżeczki kolendra, 1/3 łyżeczki imbir, do 1/3 łyżeczki (2 sztuki) liście laurowe (3-4 ziaren) ziele angielskie 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: 1. Pieczarki kroimy na mniejsze cząstki, gotujemy do miękkości w osolonej

    Przepis pochodzi z bloga Malowane smakiem, prowadzonego przez malowane.smakiem.

  19. Ziemniaki faszerowane rybą i pieczarkami
    Ziemniaki faszerowane rybą i pieczarkami

    Składniki na 2 porcje: 2 bardzo duże ziemniaki najlepiej typu winiety 2 filety ryby (u mnie dorsz) kilka pieczarek 1 cebula sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w łupinach wpół miękko(ziemniaki wrzucamy do wrzątku a solimy pod sam koniec żeby zachować wartości odżywcze). Filety rozdrabniamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka a pieczarki w drobną kostkę. Ugotowane ziemniaki(...)obieramy z łupin, wydrążamy środek i w to miejsce dajemy farsz. Farsz składa się z rozdrobionej ryby, pieczarek i cebuli. Nafaszerowane ziemniaki pieczemy w 200 stopniach c około 20 - 30 minut. Faszerowane ziemniaki rybą i pieczarkami

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  20. Zupa krem z pieczarek i serków topionych
    Zupa krem z pieczarek i serków topionych

    zupę na przyjęcia, gdy gościom już brakuję sił.  Na ożywienie - gorąca zupa krem jest idealna. Na następny dzień sprawdza się jeszcze lepiej :P Składniki: 40 - 50 dag pieczarek mrożona włoszczyzna w słupkach (3 garści) 2 cebule oliwa do smażenia 4 - 5 ziemniaków 3 serki topione, śmietankowe (kwadraty) natka pietruszki sól, pieprz Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać i wszystko(...)podsmażyć na oliwie lub maśle. Ziemniaki - obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i zagotować. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą oraz 3 garści mrożonej włoszczyzny i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na sam koniec gdy zupa się jeszcze gotuje dodać serki topione. Gotujemy na małym ogniu aż serki się rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zupy zmiksować

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  21. Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym
    Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym

    słodyczach ;) To chyba zasługa mojej mamy, która chodząc ze mną w ciąży, jadła głównie śledzie w occie :-P Składniki: 0,5 kg śledzie "matyjasy" 3 cebule 30 dag pieczarek 1 słoiczek przecieru pomidorowego olej do smażenia 1 łyżeczka mielonej papryki cukier sól i pieprz 1 łyżka octu (można pominąć jeśli śledzie są mocno słone) Śledzie moczymy z nadmiaru soli(...)następnie kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm)  Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami.  Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki  "przegryzły". śledzie z pieczarkami

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  22. Zupa krem z pieczarek
    Zupa krem z pieczarek

    podajecie na wigilię? Barszczyk? a może zupę grzybową?:) Spotkałam się już z różnymi wersjami. Pomyślałam więc, że może w tym roku spróbować lekkiego kremu z pieczarek? Zupa pyszna, aromatyczna, ale nie jestem przekonana czy dobrze wpasuje się w wigilijny klimat. Dobrze, że mam jeszcze trochę czasu do Wigilii ;)) Składniki: 300g pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 2-3 litry bulionu(...)łyżki śmietany ziele angielskie, liść laurowy pieprz czarny mielony sól papryka słodka czosnek granulowany Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na mniejsze kawałki. Wszystko razem podsmażamy na maśle. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem.  Gotujemy około 40 minut. Ziele i liść wyjmujemy

    Przepis pochodzi z bloga Czerwona Porzeczka, prowadzonego przez CzerwonaPorzeczka.

  23. Pierś z kurczaka, z pieczarkami  w cieście francuskim
    Pierś z kurczaka, z pieczarkami w cieście francuskim

    Danie wypróbowałam i jest doskonałe. Można podać na święta lub inne okazje. Polecam. SKŁADNIKI pierś z kurczaka podwójna 40 dag pieczarek  20 dag. sera żółtego - dowolny 1 cebula przyprawa do kurczak 2 opakowania ciasta francuskiego 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżka oleju sól , pieprz do smaku WYKONANIE Piersi płuczemy, suszymy ręcznikiem. Każda przekrawamy na połowę. Dodajemy przyprawę do kurczak(...)dostawiamy na godzinę W tym czasie przygotowujemy pieczarki, płuczemy kroimy w paski. cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle sklarowanym. Dodajemy pieczarki. nakrywamy chwile , by puściły wodę. Odkrywamy i jeszcze chwile smażymy,ąż woda odparuje, doprawiamy do smaku Mięso z kurczaka obsmażamy na gorącym tłuszczu. Gotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś

    Przepis pochodzi z bloga W kuchennym oknie Ewy, prowadzonego przez pozytywna45.

  24. KROKIETY Z PIECZARKAMI, PAPRYKĄ I SEREM
    KROKIETY Z PIECZARKAMI, PAPRYKĄ I SEREM

    Dziś zapraszam na pyszne, domowe krokiety :)  Krokiety zazwyczaj robię z mielonym mięsem albo z pieczarkami. Takie smakują nam najbardziej. Tym razem farsz pieczarkowy wzbogaciłam o różnokolorowe papryki i ciągnącą mozzarellę. Wyszło pysznie :))  Krokiety można przygotować sobie wcześniej i zamrozić.  Nie tracą one na swoich walorach smakowych.  Oczywiście przy wyborze farszu możemy dowolnie kombinować i napychać nasze(...)wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na  patelni - z obu stron, na jasny kolor  Składniki na farsz: 250g pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 250g mozzarelli 1 cebula sól pieprz słodka papryka olej Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pieczarki. Smażymy mieszając

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  25. Filet z pieczarkami i śmietaną
    Filet z pieczarkami i śmietaną

    Sosy śmietanowe i filet z kurczaka to świetne połączenie. A jeszcze jak do tego dojdą pieczarki to już mamy rarytas. oczywiście dla tych co lubią takie połączenia. My lubimy i to bardzo, bo mój mąż przekonał się do sosów śmietanowych, których nie cierpiał. 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 1 cebula 200 g pieczarek 1/3 pęczka natki pietruszki(...)mące. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić obtoczone w mące kawałki fileta. Chwilę je smażyć mieszając od czasu do czasu. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę a pieczarki w paski, natkę posiekać. Do lekko przesmażonych kawałków fileta wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć 4 minuty. Wszystko oprószyć przyprawami, dodać posiekaną natkę a potem wlać śmietankę i zagotować. Śmietanka

    Przepis pochodzi z bloga Ewa w kuchni, prowadzonego przez Ewa w kuchni.

  26. Kotlety mielone z papryką i pieczarkami.
    Kotlety mielone z papryką i pieczarkami.

    dalej mocny wycisk. Siedząc ostatnio w kuchni i kombinując  Co by tu zrobić na obiad? Wymyśliłam kotlety mielone, o których dawno zapomniałam! Przepis trochę urozmaiciłam dodając paprykę i pieczarki. Oczywiście danie nie na dziś, bo Popielec.  Ale polecam! Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego ( u mnie szynka) cebula czerwona papryka 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku(...)szkl. bulionu warzywnego jajko sól, pieprz, zioła prowansalskie bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: Paprykę i cebulę kroimy w małą kostkę. Pieczarki gotujemy kilka minut. Odcedzamy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa, pieczarki i mięso mieszamy z jajkiem i bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce. Smażymy na oleju

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

  27. Placuszki z kurczaka z serem i pieczarkami.
    Placuszki z kurczaka z serem i pieczarkami.

    Wczoraj były placuszki ziemniaczane a dziś - dla odmiany z piersią kurczaka, serem i pieczarkami. Po ciężkim treningu, należy mi się coś dobrego. Zaraz biegnę na aqua areobik - więc będę je jadła z czystym sumieniem.  Pogoda za oknem, aż się prosi aby z niej skorzystać - a Wy jak spędzacie aktywnie dzień ?:) Składniki: 2  piersi z kurczaka 2 jajka(...)łyżki mąki ziemniaczanej 250 g sera żółtego  250 g pieczarek pieprz i sól   olej Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie kroimy w drobną kosteczkę,do piersi wbijamy jajka, dodajemy mąkę, przyprawiamy do smaku. Pieczarki obieramy, drobno kroimy i przysmażamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym wrzucamy do wcześniej przygotowanych piersi z kurczaka

    Przepis pochodzi z bloga QuchniaKaroli, prowadzonego przez Mama daj jeść.

  28. KASZA PĘCZAK Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
    KASZA PĘCZAK Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

    biegiem po pracy wpadam do domu i nie mam nic zaplanowane na obiad (rzadko bo rzadko, ale się zdarza, skromnie dodam:D), a kaszę mam zawsze w szafce i pieczarki w lodówce, o cebuli nawet nie wspominam, bo z nią śpię. Z kurczakiem nie widujemy się zbyt czesto w tygodniu, dlatego nie zawsze go mam w zapasie i to danie(...)Waszej fantazji:) Gorąco polecam!   SKŁADNIKI (porcja dla 2-4 osób): 2 torebki kaszy pęczak (2 x 100 g) 300 - 400 g filetów z piersi kurczaka 250 g pieczarek 2 czerwone lub białe cebule 5 łyżek oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie, można pominąć) pół pęczka natki pietruszki WYKONANIE: Kaszę pęczak

    Przepis pochodzi z bloga Słodko-Słony Świat Ilony, prowadzonego przez Ilona11.

  29. Zapiekanki z Szynką i Pieczarkami
    Zapiekanki z Szynką i Pieczarkami

    Skład: 2 bagietki (krótkie) 200g pieczarek 1 duża cebula 8 plasterków szynki konserwowej kilka łyżek sosu neapolitańskiego ( przepis Tutaj ) 200g sera żółtego 2 łyżki masła sól ketchup Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Podsmażamy na maśle, aż się zeszkli i dodajemy pieczarki. Solimy. Smażymy na dużym ogniu dopóki nie odparuje woda. Studzimy. Bagietki(...)przekrawamy wzdłuż. Każdą smarujemy sosem. Układamy po dwa plasterki szynki i na to dajemy podsmażone pieczarki z cebulą ser żółty trzemy na dużych oczkach i układamy na wierzchu zapiekanek. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy z góry i dołu ok.10min. Podajemy polane ketchupem. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Cuda Joanny, prowadzonego przez KuchenneCudaJoanny.

  30. Paczuszki z mortadelą i pieczarkami
    Paczuszki z mortadelą i pieczarkami

    Składniki: 1,5 szklanki mąki do pizzy ok. 10 g drożdży łyżka oleju/oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli szklanka letniej wody Dodatkowo: kilka plasterków mortadeli 300 g pieczarek  cebula łyżka masła Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miseczki, dać cukier i 1/2 szklanki letniej wody zamieszać i odstawić na chwilkę, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać, dać sól a następnie dać drożdże(...)tyle wody, aby ciasto ładnie się zagniatało i aby nie było za twarde, ani za rzadkie. Następnie dać łyżkę oleju i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, ok. godzinki. Pieczarki pokroić w kosteczkę, do garnka dać. Cebulę zeszklić z łyżką  masła i dać całość do pieczarek dusić do miękkości. Doprawić pieprzem i solą. Kiedy ciasto wyrośnie, napierać dłonią nieduże

    Przepis pochodzi z bloga Moje pyszne gotowanie, prowadzonego przez Lena B.

  31. Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami
    Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami

    ziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania. My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki. Składniki na bułeczki: -1,5 kg ziemniaków -1 mała cebula -1-2 jajka -mąka pszenna -warzywko -olej Składniki na farsz: -30 dkg pieczarek lub innych grzybów -1 duża cebula -1 jajko -bułka tarta( 1-2 łyżki) -warzywko lub sól -pieprz -olej(...)delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy  na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zbieramy cebulkę i dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.    Przygotowujemy farsz. Drobno kroimy pieczarki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem  i pieprzem  i smażymy przez kilka minut.    Grzyby

    Przepis pochodzi z bloga Maminek kulinarny, prowadzonego przez Maminek.

  32. Kluski białe z pieczarkami
    Kluski białe z pieczarkami

    Białe kluski zrobione są z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dlatego przed i po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek. Składniki: -ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków -mąka ziemniaczana -1/2 kg pieczarek -2 cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej -przyprawa warzywna -sól -pieprz -olej        Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach(...)Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła.    Ziemniaki mielimy w maszynce.    Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku. Farsz musi mieć zdecydowany smak. Smażymy do momentu całkowitego odparowania wody i studzimy.    Zmielone ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części

    Przepis pochodzi z bloga Maminek kulinarny, prowadzonego przez Maminek.

  33. Oszukane gołąbki z pieczarkami
    Oszukane gołąbki z pieczarkami

    gołąbkowo :) by nie było monotonnie dodałam smażone pieczarki- i wiecie co , to są moje najlepsze oszukane gołąbki. Nie jadłam lepszych i wszystkim Wam polecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. Zaczynamy Składniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól(...)łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki 1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowego koperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

  34. Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami
    Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami

    Podobno pieczarki to nie grzyby, nie wiem czy się z tym zgadzacie czy nie ale ja tak. Nie lubię grzybów a pieczarki ostatnio bardzo mi posmakowały także zgadzam się z tą teorią wymyśloną oczywiście przez smakoszy i kucharzy. Postanowiłam je wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku z tym, że na bazarze(...)zwykłej kapusty białej, kupiłam niezwykłą :-) żartuję, kupiłam włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła, bo jest trochę z tym roboty.  Składniki: główka włoskiej kapusty  1/2 kg pieczarek  1 szklanki ryżu  2 marchewki  1 por (biała część)  ząbek czosnku  1 pietruszka  1 cebula odrobina papryczki chilli   sól, pieprz 3 łyżki masła

    Przepis pochodzi z bloga pieprzny smaczek, prowadzonego przez PIEPRZNY SMACZEK.

  35. Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym
    Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym

    Składniki: 500 g mięsa mielonego, 5 pieczarek, 1 cebula,  1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, sos poziomkowy: 4 łyżki konfitury poziomkowej Krokus , 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina.   Przygotowanie: Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem(...)solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony. Sos: w małym rondelku podgrzewamy konfiturę poziomkową, zalewamy ją winem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut

    Przepis pochodzi z bloga Aga w kuchni, prowadzonego przez Aga w kuchni.

  36. PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZARKAMI
    PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZARKAMI

    człowiek pomyśli, że to takie zdrowe, to smakuje jeszcze bardziej... :-) Piekłam w ciemnej formie o wym.30x11cm, można użyć mniejszą będzie wówczas wyższy. Składniki: - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 500g pieczarek - 3 cebule - 2-3 ząbki czosnku (nie trzeba) - 1 pęczek natki pietruszki - 1 puszka białej fasoli -  ok.60g mąki ziemniaczanej - sól i pieprz do smaku - olej lub oliwa do podsmażenia(...)pieczarek i cebuli z czosnkiem (dałam olej kokosowy bezzapachowy) Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju lub oliwie, doprawić solą i pieprzem. Na patelni podsmażyć także cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku (uważać by się nie przypaliły). Do miski odmierzamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarki, mąkę ziemniaczaną

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  37. Pulpeciki w sosie pomidorowym z pieczarkami
    Pulpeciki w sosie pomidorowym z pieczarkami

    przyda :) Typowe mielone osobiście trochę już mi się znudziły, więc postanowiłam zabrać się za coś innego. Jak dla mnie fajne połączenie, uwielbiam sos pomidorowy i wszelkie grzyby, no a pieczarki to wręcz wielbię ;)  Składniki: 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 4 cebule 2 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 łyżek ketchupu pikantnego pieprz, sól, cukier do smaku bułka(...)pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy. Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, przewracając je tak, aby równomiernie się z każdej strony obsmażyły. Pieczarki obieramy, obgotowujemy w wodzie. Czekamy chwilę, aby trochę przestygły i kroimy na plasterki, a następnie te plasterki na pół. Umieszczamy je razem z pulpecikami w garnuszku. Cebulę obieramy, kroimy

    Przepis pochodzi z bloga charlotte gotuje, prowadzonego przez abababa ababa.

  38. ROGALIKI  Z PIECZARKAMI
    ROGALIKI Z PIECZARKAMI

    dziś (przed pracą troszkę na chybcika, co niestety nie jest wskazane przy pieczeniu) postanowiłam upiec coś "nie słodkiego".  Przyszły mi na myśl.... stare , dobre, polskie hot-dogi z pieczarkami... na takie chodziłyśmy będąc jeszcze w liceum.  Niestety na szybko nie znalazłam żadnego fajnego przepisu na takową przekąskę i postanowiłam więc upiec rogaliki z pieczarkami. Teeeeż... wyszły fajne(...)szkl. letniego mleka  0,5 szkl. letniej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży Na farsz: 0,5 kg pieczarek 3 średnie cebule sól pieprz * jajko + łyżka  wody do posmarowania bułeczek Wykonanie: Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru w wodzie zmieszanej z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  39. PENNE Z CZERWONĄ FASOLĄ I PIECZARKAMI
    PENNE Z CZERWONĄ FASOLĄ I PIECZARKAMI

    Kolejny pomysł na podanie makaronu, tym razem z pieczarkami i czerwoną fasolą w pysznym pomidorowym sosiku... Składniki: opakowanie makaronu penne 300g pieczarek 2 cebule puszka czerwonej fasoli 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka papryka bazylia natka lub koperek Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju na złoty kolor.Pod koniec smażenia(...)dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy całość i dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki.Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i odrobiną bazylii.Smażymy ok 10 minut, podlewając odrobiną wody (nie trzeba dużo, bo pieczarki puszczą sok). Na koniec dodajemy fasolkę z puszki wraz z zalewą. Zagotowujemy całość. Makaron przekładamy do naszego sosu, mieszamy, posypujemy natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  40. SAŁATKA Z RYŻEM I PIECZARKAMI
    SAŁATKA Z RYŻEM I PIECZARKAMI

    Sałatka jest bardzo smaczna i bardzo prosta.  Zawiera 3 podstawowe składniki: ryż ,pieczarki i por.  Przygotowuje się ja więc expresowo i w takim też tempie znika ze stołu ... Składniki: 2 woreczki ryżu ugotowanego na sypko ok 250g pieczarek biała część z 2 porów majonez pieprz sól koperek Wykonanie: Pieczarki kroimy w kostkę,  podsmażamy na maśle, studzimy. Białą(...)część pora kroimy drobno, jeśli nie lubimy (albo nie możemy jeść) surowego pora, parzymy go na sicie wrzątkiem. Traci wtedy swoją ostrość. W misce mieszamy: ugotowany ryż, usmażone pieczarki, białą część pora, koperek i majonez. Doprawiamy do smaku solą i  pieprzem i chłodzimy jak większość sałatek w lodówce min. 1h. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  41. KARKÓWKA W TOWARZYSTWIE BRĄZOWYCH PIECZAREK
    KARKÓWKA W TOWARZYSTWIE BRĄZOWYCH PIECZAREK

    Kolejna odsłona karkówki, tym razem uduszona ze sporą ilością cebuli  oraz brązowymi pieczarkami.  Takie połączenie to dla mojego podniebienia strzał w dziesiątkę! :)  Do tego kasza i ... cóż chcieć więcej? Składniki:      700 g karkówki b/k  350 g brązowych pieczarek  2  duże cebule  przyprawa do karkówki  1 łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)zostawić w lodówce na noc. Po wyjęciu z lodówki mięso podsmażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki. Pieczarki  umyć i pokroić w plasterki, małe zostawić w całości.  W  garnku ułożyć warstwami: podsmażone mięso, pieczarki, cebulę. Zalać wodą (lub bulionem). Dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, musztardę

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  42. ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ
    ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ

    wspomnienia licealnych czasów, kiedy po szkole szło się na taki pyszny fast food. Właściwie to nawet szczegółowy przepis jest zbędny :) Chyba nie ma nic prostszego niż domowa zapiekanka z pieczarkami i serem ... ale dla niewtajemniczonych (jeśli takowi tu trafią) - podaję :)) Składniki: długie bułki (u mnie tzw. paluchy) kilka pieczarek żółty ser kilka plastrów szynki 1 cebula odrobina masła ząbek czosnku(...)sól pieprz ostra papryka łyżka oleju Wykonanie: Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dodajemy starte na oczkach lub drobno pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodajemy przyprawy i  smażymy całość ok 5-10 minut, po czym pieczarki odcedzamy z wody, którą puściły i przekładamy do miseczki. Bułki kroimy wzdłuż na pół

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  43. PIERŚ KURZĘCA W SOSIE Z CHORIZO,PAPRYKĄ I PIECZARKAMI
    PIERŚ KURZĘCA W SOSIE Z CHORIZO,PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

    Warzywny sosik, z dużą ilością papryki, cebuli, pieczarek oraz pikantnym chorizo wspaniale komponuje się z delikatnym filetem z kurczaka.  To połączenie to strzał w 10-tkę - przynajmniej dla naszych kubków smakowych ;-)) Składniki: 2 pi ersi z kurczaka papryka czerwona papryka żółta 200g pieczarek 1 krótka laska kiełbasy chorizo (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik) 2 cebule sól pieprz szczypta(...)kroimy ją wzdłuż na 2 cienkie filety. Każdy kawałek solimy, pieprzymy, posypujemy obiema paprykami. Wkładamy do lodówki, na czas przygotowywania składników do sosu. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w paski, chorizo w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni olej. Podsmażamy na nim z obu stron filety z kurczaka. Kiedy się zrumienią, przekładamy je na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  44. z pieczarkami biała kiełbasa...
    z pieczarkami biała kiełbasa...

    Składniki: pieczarki 1/2 kg, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, sól - do smaku, papryka ostra mielona 1 łyżeczka nieduże pieczarki obrać i pokroić na plasterki, cebulę pokroić w kostkę na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę posypaną solą do smaku, wsypać pieczarki i podsmażać do odparowania nadmiaru płynu białą kiełbasę ugotować - wywar z kiełbasy zostawić np. do żurku do pieczarek włożyć

    Przepis pochodzi z bloga W Mojej Kuchni Lubię, prowadzonego przez Danuta Magda Slugocka.

  45. Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek
    Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek

    Paszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM….   Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko(...)posiekać. Dodać drożdże i zagnieść gładki ciasto. podsypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Składniki na farsz: 600 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól pieprz Kapustę przepłukać, sparzyć wrzątkiem i  pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju. Dodać do niej kapustę i dusić ok 15 min. Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć

    Przepis pochodzi z bloga Anioły w kuchni, prowadzonego przez Anioły w kuchni.

  46. Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek (porcja - ok. 415 kcal)
    Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek (porcja - ok. 415 kcal)

    Składniki (porcja - zdjęcie): 50 g kaszy jaglanej 120 g oczyszczonych pieczarek 20 g (pół małej) cebuli 0,5 (30 g) roztrzepanego jajka 10 g (płaska łyżka) mąki pełnoziarnistej 5 g (płaska łyżeczka) masła (do smażenia pieczarek) 1 łyżka oleju (do smażenia kotletów) sól, pieprz Przygotowanie: 1. Gotujemy na sypko kaszę jaglaną (ugotowałam w parowarze: kasza - miarka 55 ml, woda(...)gotowałam ok. 40 min)  2. Na maśle, pod przykryciem dusimy pokrojone drobno pieczarki i posiekaną cebulę. Dodajemy sól, pieprz 3. Gdy ostygnie, mieszany kaszę z pieczarkami. Dodajemy jajko i mąkę. 4. Wilgotnymi dłońmi lepimy płaskie kotleciki (nie mogą być zbyt płaskie, żeby się nie rozpadały) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kaloryczność: Porcja (zdjęcie) - ok. 415 kcal

    Przepis pochodzi z bloga Malowane smakiem, prowadzonego przez malowane.smakiem.

  47. Makaronowo jajeczne babeczki ze szpinakiem i pieczarkami
    Makaronowo jajeczne babeczki ze szpinakiem i pieczarkami

    Spaghetti z jajkami, szpinakiem i pieczarkami zmieszałam i do foremek powkładałam. Serem żółtym je pozakrywałam i ciekawe babeczki uzyskałam. Sos ze śmietany, czosnku i koperku przygotowałam i gotową przekąskę otrzymałam.    Składniki na 6 babeczek: 100 g makaronu spaghetti, 2 jajka, garść świeżego szpinaku, 10 małych pieczarek, 6 plasterków sera żółtego, 100 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku(...)foremek, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 1 łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pieczarki kroimy w ósemki i podsmażamy na maśle. Delikatnie solimy pod koniec smażenia. Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy pokrojony w paski szpinak, pieczarki i makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku

    Przepis pochodzi z bloga Moniki Smakołyki, prowadzonego przez Monika L.

  48. Krusztadki  z pieczarkami.
    Krusztadki z pieczarkami.

    zimne. Ciasto. 6-7 łyżek mąki 8 dag sera twarogowego 4-5 łyżek smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi  Smakowita Pajda Szczypta proszku do pieczenia i soli Nadzienie. 10 pieczarek 2łyżki startego sera 1 łyżeczka smalczyku Sól, pieprz do smaku Przesianą mąkę posiekać nożem ze smalczykiem z ziołami ogrodowymi, zmielonym twarożkiem i proszkiem do pieczenia ,zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem małe(...)karbowane foremki i upiec w temp.180stop. Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na smalczyku roślinnym z ziołami ogrodowymi, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno upieczonych krusztadek nałożyć trochę startego sera, pieczarki i posypać serem .Wstawić  do piekarnika ,do rozpuszczenia sera. Udekorować pietruszką. Krusztadki z pieczarkami są smacznym dodatkiem do zup ,ale stanowią też atrakcyjną samodzielną przekąskę .Polecam

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny karnet Christophera, prowadzonego przez Christopher.

  49. Zupa kalafiorowa z farfalle, pieczarkami i camembert
    Zupa kalafiorowa z farfalle, pieczarkami i camembert

    oryginalny smak wyczarował. Wygląda jak pieczarkowa z kokardkami i serka kawałkami, ale to zupa kalafiorowa całkiem nowa. Składniki: 200 g makaronu farfalle, 1 szt. świeżego kalafiora, 200 g pieczarek średniej wielkości, 1 krążek sera camembert, 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól do smaku, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, świeża kolendra(...)pokrywką i gotujemy kalafior do miękkości. Wyciągamy ziele angielskie i liście, a zupę z dodatkiem sosu sojowego  miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki pokrojone na ósemki i podsmażamy je aż całkowicie wyparuje z nich woda. Pod koniec delikatnie solimy. Pieczarki dodajemy do zupy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente

    Przepis pochodzi z bloga Moniki Smakołyki, prowadzonego przez Monika L.

  50. Leczo z cukinią i pieczarkami
    Leczo z cukinią i pieczarkami

    Leczo można przyrządzać na wiele sposobów  Leczo z cukinią i pieczarkami SKŁADNIKI: pieczarki - 250 g cukinia -1 szt mała papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt pomidory - 2 szt cebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 1,5 łyżki sól i pieprz majeranek bazylia papryka czerwona ostra w proszku tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w pół plastry. Warzywa umyć(...)wydrążyć gniazda nasienne, pokroić . Pomidory sparzyć, usunąć skórkę, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę. Na tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Następnie podsmażyć kiełbasę, a na samym końcu warzywa. Składniki przełożyć do garnka, wlać szklankę gotowanej wody, dodać koncentrat pomidorowy, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać majeranek, paprykę ostrą i bazylię. Doprawić solą

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  51. Bigosik z parówek i pieczarek
    Bigosik z parówek i pieczarek

    Prosty i szybki sposób na obiad Bigosik z parówek i pieczarek SKŁADNIKI: pieczarki - 0,5 kg parówki cienkie - 0,5 kg cebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek najmniejszy papryka ostra mielona - 0,5 łyżeczki sól i pieprz woda -0,5 szkl wegeta tłuszcz listek laurowy listki bazylii do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Pieczarki umyć , osączyć(...)plasterki. Z parówek zdjąć osłonki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę podsmażyć. W rondlu zagotować wodę, dodać przesmażoną cebulę. Na pozostałym tłuszczu z cebuli podsmażyć pieczarki, przełożyć razem z parówkami do rondla. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, dusić kilka minut. Udekorować listkami bazylii. Jakby było za rzadkie, można zaciągnąć mąką. Podawać z ryżem lub pieczywem. (function

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  52. Wątróbka faszerowana pieczarkami
    Wątróbka faszerowana pieczarkami

    moim domu nie chętnie jedzą wątróbkę, ale w takim wydaniu, znikła z talerza w mig.  Wątróbka faszerowana pieczarkami SKŁADNIKI: wątróbka wieprzowa- 0,5 kg cebula - 2 szt pieczarki -5 szt dużych sól i pieprz tłuszcz mąka do obtoczenia DEKORACJA rzodkiewka natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Wątróbkę umyć , osuszyć, oczyścić z błonek. Następnie zrobić nożem w wątróbce głęboką kieszeń. FARSZ   Pieczarki(...)umyć, osączyć pokroić. Cebulę obrać, pokroić , udusić na tłuszczu z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzony farsz nakładać do wątróbki, spinać wykałaczkami. Panierować wątróbkę w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Wątróbka powinna być lekko krwista. Na samym końcu wątróbkę opruszyć solą i pieprzem. Podawać do pieczywa lub z ziemniakami. (function

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  53. Pasztet z pieczarkami
    Pasztet z pieczarkami

    Domowy pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka oleju Mięso kroimy na kawałki lub mielimy w maszynce (dzięki czemu krócej trwa smażenie). Cebule i pieczarki kroimy w plastry. Na małej ilości oleju podsmażamy cebule, pieczarki i mięso. Dodajemy przyprawy, w razie potrzeby

    Przepis pochodzi z bloga prawdziwe jedzenie, prowadzonego przez Mami.

  54. Grillowane pieczarki
    Grillowane pieczarki

    Składniki: 500 g dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1/4 czerwonej papryki, 1 ząbek czosnku, 1 mała cebulka, 1 łyżka natki pietruszki, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Przygotowanie:        Odcinamy nóżki pieczarek tuż przy kapeluszu. Nóżki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozpuszczonym maśle. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodajemy pokrojoną(...)kosteczkę cukinię oraz paprykę. Dusimy, aż odparowania wody z pieczarek. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy natkę pietruszki. Takim farszem faszerujemy kapelusze pieczarek i grillujemy je na ruszcie ok. 15-20 minut

    Przepis pochodzi z bloga Aga w kuchni, prowadzonego przez Aga w kuchni.

Wybierz stronę :