paszteciki - 1426 przepisów (strona:9/96)

KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 259

się,  że kończyły się one zanim przejechaliśmy 1/4 drogi. Lata temu produkowałyśmy je razem z najlepszą sąsiadką, która spełniała w naszym domu funkcję dodatkowej babci/cioci/kogoś bliskiego... Dziś paszteciki robiłyśmy (chyba pierwszy raz) bez Pani M. popijającej obok herbatkę, ale smak i zapach przyciągnął tu jej osobę za sprawą pięknych wspomnień, które chyba dopiero teraz doceniamy... Zapraszamy na kapuśniaczki(...)przypadają nam dwie takie porcje farszu, po  obu stronach. Przykrywamy kapustę pozostawionym ciastem. Łączymy brzegi. Przecinamy przez środek - oddzielamy dwie porcje.  4. Ruloniki tniemy na pożądanej wielkości paszteciki.  5. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem/sezamem/pestki - do wyboru. 6. Resztę wyrabiamy identycznie.  PIECZENIE PASZTECIKÓW/KAPUŚNIACZKÓW: 1. Kapuśniaczki układamy na podsypanej mąką blaszce, 2. Smarujemy roztrzepanym

Wypisz Wymaluj
Paszteciki w cieście piwnym 21

Paszteciki w cieście piwnym Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne!       Składniki: Ciasto: pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe) 2,5 szklanki mąki 250g masła po pół łyżeczki soli(...)pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików czarnuszka, sezam lub kminek do posypania farsz: mięsny, grzybowy, kapuściany lub jeszcze inny – u mnie kapusta z grzybami z tego przepisu Przepis tutaj (KLIK)       *** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo *** *** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy

Blog z Apetytem
Paszteciki w cieście piwnym 15

Paszteciki w cieście piwnym Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne!       Składniki: Ciasto: pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe) 2,5 szklanki mąki 250g masła po pół łyżeczki soli(...)pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików czarnuszka, sezam lub kminek do posypania farsz: mięsny, grzybowy, kapuściany lub jeszcze inny – u mnie kapusta z grzybami z tego przepisu Przepis tutaj (KLIK)       *** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo *** *** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy

Blog z Apetytem
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 53

Choć w różnych domach na Wigilię króluje grzybowa lub rybna, to ja nie wyobrażam sobie Świąt bez czerwonego barszczu. Takiego z uszkami lub właśnie z pasztecikami. To wspaniałe połączenie nie tylko na Święta. Paszteciki z kapustą i pieczarkami z tego przepisu są puszyste, delikatne i z pewnością sprawdzą się nie tylko na Wigilię – to świetna przekąska na różnego rodzaju(...)imprezy typu parapetówka czy urodziny, a także pomysł na kolację. Z racji, że zamiast tradycyjnych grzybów leśnych są tu pieczarki – paszteciki mogą śmiało wcinać także młodsze dzieci. Paszteciki z kapustą i pieczarkami – farsz: 500 g kapusty kiszonej (nie kwaszonej) 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 2 łyżki masła lub oleju ¾ szklanki bulionu

Poezja smaku
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 745

Paszteciki z kapustą i grzybami sprawdzają się podczas wielu okazji, jednakże tym razem przygotowałam je z myślą o Wigilii. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, jako samodzielna przekąska, czy jako dodatek do czerwonego barszczu. Mięciutkie, wyraziste w smaku – dokładnie takie, jakie powinny być. Zapiszcie sobie tego posta na później, ponieważ osobno ciasto drożdżowe jak i kapusta(...)grzybami z tego przepisu świetnie komponują się również w innych przepisach. Przepis na około 50 małych pasztecików. Przepis na Thermomix na samym dole. Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe

Be Fit Be Strong
PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO 146

Ostatnio robiłam paszteciki do barszczyku czerwonego na Święta. Dostałam od Was sporo rożnych zapytań o nie. Na blogu jest oczywiście post z przepisem na paszteciki nie tylko takie z mięsem ale np. z nadzieniem ze szpinaku, jeśli chcielibyście wypróbować to zaglądajcie.  Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na paszteciki drożdżowo-kruche z dwoma rodzajami nadzienia.  Mięsnym(...)grzybami, jak i mięsnym z kapustą, te dwa nadzienia zawsze smakują domownikiem najbardziej, dlatego też w tym roku postawiłam na takie smaki! PRZEPIS NA OKOŁO 80 DO 90 PASZTECIKÓW W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO CIASTO: - 900g mąki pszennej  - 1 kostka masła - 2 żółtka - łyżeczka soli - 90 g drożdży świeżych - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2 szczypty

SMYKWKUCHNI
Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. 2195

już powoli zaczynam, a chciałabym pokazać Wam w tym roku trochę przepisów na Wigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli - paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami , a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony, które idealnie komponuje się z dzisiejszym przepisem  :-)  Te paszteciki, to przepis uproszczony. Bo zazwyczaj(...)mój ulubiony składnik do tego rodzaju wypieków, który sprawia, że wypiek jest mięciutki i pulchniutki. Co więcej, z tym przepisem nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Mimo tych ułatwień paszteciki są bardzo, bardzo smaczne - lekko chrupiące z wierzchu, a mięciutkie w środku. Dobrze też się kroją, dzięki kruchości. A gdy zostaje mi ciasta, piekę rogale z owocami dla moich chłopców

Poezja Smaków - blog kulinarny
Paszteciki drożdżowe z mięsem. Najlepszy przepis na szybkie ciasto bez wyrastania. 492

Kiedyś bardzo bałam się ciasta drożdżowego, te paszteciki to był pierwszy mój wypiek z użyciem drożdży i ku mojemu zdziwieniu bardzo udany. Teraz często do nich wracam, bo ciasto jest naprawdę rewelacyjne, chyba najlepsze i najprostsze jakie robiłam. Nie ma prawa się nie udać nawet początkującym :) Paszteciki z tego przepisu są mięciutkie, delikatnie kruche, pulchne i rumiane. Naprawdę pyszne. Farsz(...)kawałki pieczeni obiadowej itp. od razu mrożę, póki świeże, kiedy nazbiera się większa ilość jest jak znalazł. Takie mięsa wystarczy zmielić i mamy doskonały... już dobrze doprawiony farsz do pasztecików czy pierogów. Czasem też po prostu piekę z nich pasztet. Polecam :) Składniki Ciasto - 0,5 kg mąki - 5 dag świeżych drożdży - 20 dag ( kostka ) margaryny - 180 ml kwaśnej śmietany

Kuchnia z widokiem na ogród
Paszteciki z bigosem 141

kupnego" gotowca - Bigos polski z kiełbasą i grzybami od PAMAPOL - sięgnęłam dziś i ja z zamiarem inkorporowania go do ulubionego, nadzianego pieczywka. Tym razem nie w formie bułeczek, ale pasztecików , otwartych po bokach, z których apetycznie prezentuje się nadzienie. Okazały się bardzo dobre w smaku, wyśmienite jako dodatek obiadowy do zupy, lub do pochrupania same na kolację. Bigos od PAMAPOL(...)wybitnie si ę tu sprawdzi ł! Składniki na kilkanaście sztuk dużych pasztecików:   CIASTO: 350g mąki pszennej - luksusowa, typ 550 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 2000 200ml mleka 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska 1 jajko - do posmarowania z wierzchu przed pieczeniem czarnuszka - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 1 słoik Bigosu polskiego

Grunt to przepis!
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 368

paszteciki z ciasta francuskiego  Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami  Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty  1/2 kg pieczarek  ok 60 g suszonych grzybów (można ciut mniej) 1-2 większe cebule  sól , pieprz do smaku 2 opakowania ciasta francuskiego  jajko  do posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek, siemię lniane Wykonanie :  Kapustę wypłukać(...)ciasta francuskiego  rozwinąć , na każdym ułożyć pionowy pasek z przygotowanego farszu. Zwinąć ciasto tworząc rulon i odcinać. Czynność powtórzyć.  Każdy rulonik lekko spłaszczyć i pociąć na prostokąty. .Paszteciki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Każdy pasztecik posmarować jajkiem i oprószyć np czarnuszką , sezamem , kminkiem czy siemieniem lniany.  Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni

Aromatyczne Podróże
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 405

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło. Mmmm...   Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki: Farsz: nieduża główka kapusty(...)mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 2 żółtka całe jajko łyżeczka cukru 25 g drożdży pół łyżeczki soli jajko + odrobina mleka kminek lub czarnuszka Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania: Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości

Słodka Strona
Pyszne półkruche paszteciki z kapustą 15

Rate this post Pyszne półkruche paszteciki z kapustą Paszteciki to u nas nieodłączny element wigilijnego barszczu. Zdarza się jednak że tak za nimi tęsknią domownicy, że robię je tak po prostu bez okazji. Zazwyczaj trzaskam większą ilość i trochę zamrażam. Świetnie znoszą mrożenie, a odgrzane i podpieczone w piekarniku są jeszcze lepsze niż na świeżo. Przepis z kapustą kiszoną jest(...)słodkiej papryki 1 łyżka cukru lub miodu 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonego kminku sól i pieprz czarny do smaku 3 łyżki wody dodatkowo: masło do duszenia białko do posmarowania wierzchu pasztecików ( zostanie po oddzieleniu żółtka do ciasta ) czarnuszka do posypania (może też być mak, sezam lub słonecznik ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najpierw trzeba zrobić farsz. Musi on całkowicie wystygnąć więc możesz

Ogrodnik w podróży
Ekspresowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Zrobisz je w mniej niż godzinę! 33

Zrobienie pasztecików może być naprawdę proste i szybkie, jeśli skorzystacie z tego przepisu. W dodatku wychodzą naprawdę bardzo smaczne. Przepis na ekspresowe paszteciki z kapustą i pieczarkami Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej, około 300 gramów świeżych pieczarek , 2 cebule, arkusz gotowego ciasta francuskiego (około 300 gramów), 1 jajko, olej, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, na posypkę ziarna czarnuszki lub kminku(...)Wyświetl ten post na Instagramie   Post udostępniony przez Kulinarna Polska (@kulinarna_polska) Jak zrobić ekspresowe paszteciki? Kapustę przełóż do garnka, wlej niecałą szklankę wody, dodaj kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego, gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż kapusta zmięknie, a cała woda wyparuje. Na patelni rozgrzej trochę oleju , wrzuć posiekaną cebulę, smaż

Kulinarna Polska
Ekspresowe paszteciki z pieczarkami 117

Ekspresowe paszteciki z pieczarkami Chrupiące, aromatyczne i przepyszne, a do tego bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Świetnie smakują w towarzystwie czerwonego barszczu!     Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego ok 0,5 kg pieczarek 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego (zamiennie można użyć oleju) 20 dkg żółtego sera (u mnie ser mozzarella) 1 jajko sól i pieprz(...)wyrównujemy łyżką *** *** Na farszu pieczarkowym rozsypujemy starty lub drobno pokrojony ser żółty *** *** Ciasto z farszem ciasno rolujemy od dołu do góry *** *** Rulon kroimy na 2-3 centymetrowe plastry *** *** Paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Z wierzchu ruloniki smarujemy roztrzepanym jajkiem *** *** Blaszkę z pasztecikami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy przez około 15 minut

Blog z Apetytem
Paszteciki z pieczarkami 51

najlepsze z możliwych pasztecików na święta. Delikatne, idealnie kruche, no i z pieczarkami, które uwielbiam :) Dodatek listków szałwii na pasztecikach jest totalnym srzałem w dziesiątkę. Smak szałwii super aromatycznie dopełnia paszteciki. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP(...)drugiego dłuższego brzegu ułóż wałeczek uformowany z połowy farszu. Załóż ciasto na farsz i zwiń tworząc długi wałeczek, który następnie lekko spłaszcz. Tnij wałeczek ukośnie tak, aby powstało 8 pasztecików. Powtórz czynności z drugim kawałkiem ciasta. Paszteciki ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj pozostałym jajkiem, posyp resztą tymianku i opcjonalnie przyklej do każdego pasztecika po listku

Delicious Place

Proponowane wyszukiwania