mule - 306 przepisów (strona:16/21)

Lemoniada owocowa - czyli woda a smog 130

wody, która płynie w naszych kranach. Zdrowe powietrze to powietrze bez zanieczyszczeń np. spalin samochodowych, dymów fabrycznych. Zdrowa woda to także woda bez zanieczyszczeń. Woda bez wrzuconych śmieci, odpadków, mułu, bez tego co wpada do niej wraz opadami, z tym co uwalnia się z zanieczyszczonego powietrza. Czyli smog to nie tylko problem tego czym oddychamy, ale tez tego co pijemy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Puszysty i lekki biszkopt z pianką z bitej śmietany i galaretki. Punkt krytyczny - Energia odNowa. 226

nich węgiel fatalnej jakości. Dzieje się tak głównie dlatego, że także tutaj nasze państwo nie ma żadnych określonych norm. W efekcie do gospodarstw domowych często trafiają miał i muł węglowy, które w innych krajach nie są w ogóle dopuszczone do obrotu. Poza nimi Polacy palą także śmieciami i odpadami plastikowymi, które wprowadzają do powietrza szereg toksycznych substancji. Warto dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pstrąg smażony w całości 119

pełni a pstrąg jest, moim zdaniem, jedną z najlepszych ryb. Można go dostać przez cały rok, nie kosztuje fortunę i nie jest nazbyt tłusty. Dodatkowo zwykle nie czuć go mułem. Zawsze smażę go w całości - po usmażeniu można spokojnie wyciągnąć cały kręgosłup i nie męczyć się z ośćmi.  Składniki: pstrąg patroszony sok z cytryny sól, pieprz odrobina suszonego tymianku

Ze smakiem bez glutenu
Smocza zupa z ziejącymi krewetkami 108

mrożone, rozmrozić, umyć i zdjąć pancerz. Ostrym nożem naciąć wzdłuż  grzbiet krewetki i usunąć górną żyłkę (czarna kreska  to układ pokarmowy krewetki, który jest wypełniony morskim mułem, więc niekoniecznie o takie walory smakowe w krewetkach nam chodzi). Dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miski wlać oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Papryczkę

gutfut
ABC WIGILIJNYCH DAŃ 95

minut. Będzie krucha i soczysta. Jeżeli nie przepadasz za zapachem karpia - włóż rybę na kilka godzin (a najlepiej całą noc) do mleka lub jogurtu. Zneutralizuje to zapach mułu. J eżeli kapusta z grzybami jest za kwaśna - dodaj do niej nieco poszatkowanej i ugotowanej świeżej kapusty, złagodzi smak dania

JejKuchnia
Smażony filet karpia 134

tego powodu ryba dla pierwszych chrześcijan była znakiem rozpoznawczym. Przed wojną na polskich stołach królowały sandacze, sumy, szczupaki. I nie był to tłusty, zalatujący mułem karp! Skąd więc ta tradycja na karpia? Otóż karp jest wymysłem minionej epoki. W PRL-u przeważnie wszystkiego brakowało i na kilka tygodni przed świętami rzucano ogromne ilości

To co kocham
KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) 199

kawałki ryby osolić obficie, obłożyć wcześniej obraną i pokrojoną w piórka cebulą. Miskę schować do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest aromatyczna, nie czuć jej mułem i nie wydziela już śluzu. Przed smażeniem kawałki ryby oczyścić z cebuli, ale nie wycierać ręcznikiem papierowym. Rybę smażyć w dużej ilości bardzo dobrze rozgrzanego tłuszczu. Jeśli tłuszcz nie przykrywa

Ola la LCHF
KETO KARP WIGILIJNY W PANIERCE (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu) 255

kawałki ryby osolić obficie, obłożyć wcześniej obrana i pokrojoną w piórka cebulą. Miskę schować do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest aromatyczna, nie czuć jej mułem i nie wydziela już śluzu. Przed smażeniem kawałki ryby oczyścić z cebuli, ale nie wycierać ręcznikiem papierowym. Następnie każdy kawałek obtoczyć delikatnie w mące i smażyć w rozgrzanym tłuszczu

Ola la LCHF
Pizza w domu i na wakacjach 137

ciemnej, dość mętnej wodzie coś błysnęło. Zaczęłyśmy wymyślać, że to jakiś pierścień ze szlachetnym kamieniem i już pewne było, że się stamtąd nie ruszymy póki nie wyłuskamy z mułu tej tajemniczej, mrugającej nikłym blaskiem rzeczy. Nie było to najprostsze, woda była zimna, my nieduże i przesuwana wiatrem łódka co chwilę chowała nam nasze znalezisko, brak słońca kryjącego się

I tu będę miała takie te
Thira (Santorini) 129

Stolicą wyspy Santorini jest Fira., miejsce bardzo kochane przez turystów. Wiele tu knajpek, sklepików i kolorowych domków. Położona jest na klifie, dlatego często wybieraną formą transportu po miejscowości są muły lub kolejka linowa.Inne miejscowości, które warto obejrzeć, ze względu na cudowne krajobrazy i widoki to Oia (ia) i Imerovigli, położone na wzniesieniu. Oia słynie z pięknych jaskiń, które zostały przekształcone

WYSPA SZCZĘSLIWA
Jesiotr zapiekany w pomidorach 119

okazja. Kupiłam świeże filety jesiotra. Zrobiłam go po swojemu ( jak zwykle ), w pomidorach. Wyszło smacznie. A ryba… ciekawa. Trochę jak karp ale znacznie bardziej delikatny i nie ma posmaku mułu, co niekiedy zdarza się przy karpiu. Jeżeli kiedyś natraficie na jesiotra jest warty spróbowania. Składniki: Filety z jesiotra Sól Pęczek natki pietruszki Czosnek w kostce do rozkruszania ( lub granulowany ) Pomidory

Smaki Ewy
PROSTE HISTORIE - Konkursowe kuchenne rewolucje na Łysej Górze 132

terminie: 15 styczeń - 7 luty 2016 Organizatorem konkursu jest firma  Iglotex S.A . wraz z marką Proste Historie Sponsorem nagród jest firma Russell Hobbs Nagrodami dla uczestników są: Mul ticooker (nagroda główna), Aura Mix&Go Pro (nagroda internautów) oraz młynki do soli i pieprzu (nagrody dodatkowe

Grunt to przepis!
KARP SMAŻONY 134

talerzu gdy tylko jest ku temu okazja.Odkąd pamiętam mój tatuś zawsze przyrządzał rybkę w ten sposób,jest bardzo bardzo smaczna i nic a nic nie czuć jej mułem.Mój mąż właśnie dzięki Nam przekonał się do karpia.To właśnie On filetuje rybkę i ściąga z niej skórę...to podstawa by karp był smaczny. Składniki:  karp sok z cytryny cebula

Niespełnione zdolności kulinarne
Karp marynowany w cebuli i majeranku 205

Karp wykonany w ten sposób jest przepyszny, aromatyczny i co najważniejsze pozbawiony posmaku mułu. Osobiście nie lubię i nie jadam karpia, ten jest wyjątkiem.  Ma też inna ważna zaletę... można go przygotować rano a przed samą wieczerzą wigilijną tylko włożyć do piekarnika oszczędzając sobie pracy.  Przepis od koleżanki Klaudyny :)   SKŁADNIKI: Karp w całości około

Pyry na Gaz
pstrąg zamiast karpia 150

kontynuując wątek "zamiast", bierzemy się dziś za karpia. zarzucają tej biednej rybce, że czuć go mułem. moje kubki smakowe tego nie wyczuwają, ale na siłę nikogo do niczego nie będę przekonywać, więc zaproponuję inną rybę - pstrąga. jego smak wzbogacamy ziołami i cytryną. nie bawimy się też w smażenie, wstawiając go do piekarnika mamy czas na przygotowanie czegoś innego (choćby umalowanie

Eksperyment sobotni