mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:16/400)

Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 178

Podudzia w ziołach, musztardzie francuskiej się marynowały i dzięki temu wspaniały smak po upieczeniu uzyskały. Warzywa odpowiedni czas swojego pieczenia miały, więc swoje właściwości zachowały. Marchewka w soku pomarańczy ugotowana, następnie zmiksowana, delikatności daniu nadała i bardzo dobrze z ostrymi podudziami smakowo współgrała.   Składniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta(...)solą.   Piekarnik nastawiamy na 180°C, ziemniaki, czosnek, cebulę (bez cukinii) przekładamy na brytfankę obok układamy podudzia, jeśli mamy specjalny stojak to na nim wieszamy mięso. Pieczemy ok. 40 min.. Piekarnik ustawiamy na podwójną grzałkę od spodu i termo obieg. W połowie pieczenia do warzyw dodajemy cukinię, a 5 min. przed końcem pomidorki. Puree z marchewki: W rondelku

Moniki Smakołyki
Schab w zielonej skórce nadziewany śliwką 106

mieszamy z oliwą, nacieramy nią mięso. W misce mieszamy natkę pietruszki z musztardą oraz pieprzem. Marynatę nakładamy na mięso, które następnie wkładamy do miski (tej z resztkami marynaty) i wkładamy do lodówki na 12 godzin.  W schabie robimy dziurę za pomocą noża, następnie długą łyżką rozpychamy ją na boki i tworzymy tunel. Mięso nadziewamy śliwkami, które w trakcie nadziewania(...)wkładamy mięso i podnosimy temperaturę do 180*C. Od tego momentu pieczemy mięso przez 90 minut, po upływie pierwszych 45 minut mięso obracamy na drugą stronę. Po upieczeniu studzimy pieczeń przez 15 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyciągamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Letnie mięso wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by porządnie się skleiło.  Schab możemy

Gotowanie i blogowanie
Pieczona szynka na kanapki 98

lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy szynkę do worka do pieczenia, zawiązujemy, wkładamy do blaszki i do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę a potem rozcinamy worek i pieczemy jeszcze przez 30 minut. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Kroimy szynkę gdy będzie całkiem zimna

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Schab pieczony w musztardzie 1951

Ponieważ ostatnio coraz częściej pieczemy sami wędliny w domu postanowiłam skorzystać z przepisu mojej siostry i przygotować schab w domu.  Okazało się, że u nas też mięso wyszło niezwykle soczyste i aromatyczne.  Wchodzi na stałe do naszego menu.     Składniki: 1 kg schabu sól, pieprz kilka łyżek musztardy (użyłam sarepskiej)   Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i natrzeć(...)pieprzem.  Posmarować ze wszystkich stron musztardą.  Zawinąć w folię i schować do lodówki na kilkanaście godzin do zamarynowania (moje stało prawie dobę).  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Piec mięso w folii przez około godzinę

Sto kolorów kuchni
Udziec jagnięcy z czosnkiem wg Aleex 146

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 1,5 – 2 godziny, w zależności od wagi mięsa. 6. 5 minut przed końcem pieczenia rozciąć ekran, aby mięso się przypiekło. 7. Wyjąć mięso z piekarnika i przed pokrojeniem, dać mu odpocząć 5 minut. 8. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

W mojej kuchni
Schab z morelą w marynacie miodowo-musztardowej 91

Mięso wkładam do rękawa, zalewam marynatą, zawiązuję i odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki. Od czasu do czasu obracam mięso na drugą stronę. Piekarnik nagrzewam do 180-200' C i piekę mięso razem z przyprawami przez około godzinę. Upieczone odstawiam by odpoczęło. Jeśli ma być to porcja obiadowa to wystarczy 10-15 min, jeśli zaś na kanapkę - mięso, najlepiej

Bea(u)ty kitchen
Pierś kurczaka pieczona z warzywami. 156

Sposób przyrządzania:             Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie posolić. Przygotować marynatę: czosnek oczyścić, po czym posiekać bardzo drobno. Sos sojowy wymieszać z czosnkiem, pieprzem, suszonymi płatkami chili i 2 łyżkami wody. Na końcu dodać oliwę. 2 łyżki wlać do mięsa, wymieszać i marynować przez około 20 minut. W tym czasie paprykę i cukinię(...)nich piersi z kurczaka, posmarować mięso resztą marynaty i posypać całość suszonym oregano. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z piekarnika i odczekać chwilę, aż mięso "odpocznie". Podawać z podpieczoną bagietką, frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
KRĄŻKI CUKINII NADZIEWANE MIĘSEM 177

Dzisiaj polecam przepis na krążki cukini nadziewane mięsem w wersji fit-odtluszczonej. Nadziane cukinie piekłam w piekarniku, wyszły smaczne i mniej kaloryczne niż te smażone na oleju. Mi bardzo smakowały a podałam je polane odrobiną ketchupu. Jeżeli lunicie cukinię tak jak ja to te danie jest(...)przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz bułkę tartą. Masę mięsną mieszamy.  Z cukinii dolewamy powstałą wodę i nadziewany krążki mięsem. Układamy je na wysmarowanej olejem blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180  C, przez około 20-30 minut.  Po tym czasie wyjmujemy blaszkę i posypujemy cukinię serem. Zapiekamy jeszcze 5 minut i danie

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym 476

Kolejna azjatycka propozycja zainspirowana restauracją Panda Express. W takiej odsłonie mięso jadłam po raz pierwszy. Zazwyczaj w kuchni azjatyckiej panierowane mięso smażymy na głębokim tłuszczu. W tym wypadku kurczak pieczony jest w piekarniku, dzięki czemu unikamy niezdrowego smażenia w dużej ilości oleju.Pomimo moich obaw mięso wyszło naprawdę smaczne i bardzo chrupiące. W połączeniu z pysznym miodowo-czosnkowym sosem, rewelacja(...)mieszamy. Mięso przekładamy do worka z panierką i dokładnie obtaczamy każdy kawałek.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę smarujemy dokładnie warstwą oleju aby uniknąć przywierania. Pieczemy kurczaczki około 15-20 minut, do momentu kiedy będą złote i chrupiące. W trakcie pieczenia należy co jakiś czas obracać mięso aby równomiernie zarumieniło się z każdej strony. W tym czasie gotujemy ryż

Mania Gotowania
soczysty pieczony schab 112

minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Następnego dnia schab wyjmujemy z lodówki i osuszamy z  marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy schab z każdej strony, na złoto brązowy kolor.  Zabezpieczy to całość, przed wypłynięciem soków z mięsa  w czasie pieczenia. Następnie schab układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki(...)nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy schab i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut. Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia. Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej

Miód i pieprz
Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim 146

godzin do lodówki.  Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie.  Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego osmażone mięso, gałązka tymianku, rozmarynu, 2 liście szałwii, 4 obrane ząbki czosnku, podlać winem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje

Stare Gary
Udziec wołowy z sosem pieczarkowym. 89

wylanego oliwą (tylko odrobinę na dno) naczynia żaroodpornego i polewamy sosem sojowym. Podlewamy wodą, przykrywamy naczynie i pieczemy 60 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, odkrywamy naczynie obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy 30 minut. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki lub małe kawałki. Smażymy doprawione solą i czosnkiem, kiedy będą miękkie zalewamy mlekiem wymieszanym z mąką przesianą przez

Moje-pitraszenie
Kanapkowa karkówka. 115

przed pieczeniem posmarować musztardą, włożyć do rękawa z marynatą, mięso wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1 godz., następnie wyjmujemy z rękawa, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 45 min.w temp. 150 stopni, ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia, aby mięso się zrumieniło

Kuchnia Beaty
Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" 141

minut. Obrócić mięso i posmarować połową łyżki miodu. Piec pod przykryciem dalsze 20-30 minut (długość pieczenia zależy od piekarnika oraz wielkości i "młodości" golonki). Po upieczeniu golonka powinna odchodzić od kości, a skóra powinna mieć ładny brązowo-czerwony kolor. Podawać z surówką lu sałatką o zdecydowanym smaku. ----- Podobne: Leszcz w pomarańczach Królik pieczony w winie Czosnkowo-miodowe pałki

Weekendy w domu i ogrodzie
Udka w sezamowej panierce. 80

udka obtaczamy w uprażonym wcześniej sezamie na suchej patelni do złotego koloru i układamy w brytfance. Pieczemy ok 50 min.w 190C przed wyjęciem sprawdzamy czy mięso jest już miękkie, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej ;-)         Ja podałam udka z sałatą z feta i pomidorami,     Skłądniki; kilka lisci zielonej sałaty pomidor ser feta

Radość kipiąca uśmiechem.