makowce - przepisów 1082

  1. 24 przepisy na makowiec24 przepisy na makowiec

    Makowiec to tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe. Głównie występuje pod postacią zawijanej strucli lub na kruchym spodzie. Obecnie jednak można spotkać wiele różnych ciast z makiem, które również nazywane są makowcami. Naszym ulubionym jest np. Makowa panienka i makowiec japoński z jabłkami. Oczywiście najlepsze makowce są z masą makową domowej roboty. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na to tradycyjne polskie ciasto :) .cRecipeTable(...)cRecipeTable td span {display:block;width:100%;} .cRecipeTable td {font-weight:bold;font-size:16px;color:#000;vertical-align:top;padding:5px;text-transform:uppercase;} Makowa panienka Najlepszy makowiec domowy Makowiec zawijany Makowiec bez maku! Makowiec gwiazda Makowiec pszenno-orkiszowy Makowa Panienka Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa Makowiec zawijany wg siostry Anastazji GOOGLEADSENSE_AUTO_MAX   Makowa Panienka czyli

  2. Babciny Makowiec
    Babciny Makowiec

    mama wychodziła do pracy, pomagałam babci odkąd pamiętam - nawet mam zdjęcie, kiedy mała razem z babcią kręcimy pałką w misce ciasto drożdżowe. Wtedy miało ono totalnie inny smak, ten makowiec to smak tradycji - ciasto drożdżowe które zwinięte jest z domową masą drożdżową - co ważne nie kupną... I jak to powinno być w makowcu - więcej maku, czy ciasta? Zawsze maku, przecież(...)makowiec. Składniki: *ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 5 dkg drożdży (pół kostki) 1/2 kostki margaryny  1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki zaparzonych rodzynek *masa makowa: 1/2 kg maku  2 łyżki kaszy manny 3/4 szklanki cukru 1-2 łyżki miodu  cukier waniliowy - opakowanie 3 jajka małe 2 łyżki masła/ margaryny - rozpuszczone 1 olejek migdałowy

    Przepis pochodzi z bloga Piekę, bo lubię, prowadzonego przez Martyna Bobińska.

  3. MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy)
    MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy)

    Tęsknota za świętami osiągnęła najwyższy poziom! Czas wytoczyć ciężki kaliber. Tajna broń pt. "Najlepszy Makowiec" w pełnej gotowości. I nagle wiesz, że "figa z makiem" to wcale nie tak mało. I nagle wiesz, że magię świąt możesz przywołać. Nam się udało. W całym domu pachnie tak, że można pomyśleć, że faktycznie nadeszły święta. Dobrze, że nie nucimy jeszcze kolęd(...)byłybyśmy sobą, gdybyśmy wszystko zrobiły normalnie. Opracowałyśmy już przepis na mak idealny, więc tym razem mogło nas ponieść z ciastem. Tak też się stało i obok TRADYCYJNEGO MAKOWCA wylądował przepyszny (najlepszy z najlepszych!) MAKOWIEC Z CIASTA OWSIANEGO (mąka owsiana bezglutenowa!). Mamy więc przepyszne, szybko znikające makowce w dwóch odmianach. Makowiec owsiany: To jest poezja. Smak tego ciasta stworzony jest chyba

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  4. Makowiec zawijany z ciasta półkruchego
    Makowiec zawijany z ciasta półkruchego

    Makowiec zawijany z ciasta półkruchego to alternatywa dla krucho-drożdżowej strucli makowej lub makowca na kruchym cieście . Łączy on w sobie cechy obu tych wypieków: zawijaną formę strucli i ciasto, jakie znajdziemy w makowcu na kruchym (a właściwie półkruchym) spodzie. Makowiec to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta, więc nie warto rezygnować z przygotowań własnoręcznie wykonanej masy makowej. Będzie(...)wrzątkiem i dobrze odcedzić, a proces mielenia pominąć. Masę makową można przygotować wcześniej, pomijając dodanie jajek i przechować do kilku dni w lodówce lub zamrozić, a odmrozić przed wykonaniem makowców. Z poniższego przepisu przygotujecie dwa makowce o długości ok. 28-30cm . Do pieczenia wykorzystałam keksówkę o wymiarach 30x11cm , ale makowce można piec również na dużej blasze, dość ściśle zawinięte

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki, prowadzonego przez SmakolykiBereniki.

  5. Makowiec nie tylko świąteczny
    Makowiec nie tylko świąteczny

    roku nie może zabraknąć na naszym stole makowca. Od dziecka uwielbiany przeze mnie :) i moje córki. Do tego najlepiej, aby było dużo maku ...pamiętam jak wybierałam mak z ciasta :) a ciasto zostawiałam na talerzyku. Moj makowiec musi ! mieć dużo maku, niekoniecznie dużo bakalii ...wychodzi zawsze . Polececam. Zaczynamy : Składniki na ciasto:  ok. 3 szklanek  mąki 180 ml letniego mleka(...)waniliowego (16 g) 1,5 łyżki oleju Składniki na masę : 1,5 puszki gotowej masy makowej 6 białek ulubione bakalie : rodzynki, śliwki, morele itd Składniki na lukier ( na jeden makowiec ) : 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody około łyżeczki soku z cytryny lub parę kropel ulubionej esensji- waniliowej, migdałowej, czy też rumowej  Wykonanie: Do miski dajemy mąkę

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Edyty, prowadzonego przez SmakiEdyty.

  6. Świąteczny makowiec drożdżowy
    Świąteczny makowiec drożdżowy

    Makowiec kojarzy mi się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak miałam chęć na coś drożdżowego, więc skoro i gotowa masa makowa była w domu to dlaczego by nie. Z mojego przepisu wyszły aż trzy sztuki. Jeden zjedliśmy od razu, jeden rozdany i jeden zamrożony też do rozdania. Także na święta trzeba piec kolejne. Zapraszam po przepis! Składniki : Ciasto(...)łyżka cukru waniliowego  * pół kostki świeżych drożdży  * łyżka cukru  * 2 żółtka * 3/4 szklanki ciepłego mleka Nadzienie : * masa makowa z bakaliami Helio   * białko jajka do posmarowania makowców  * lukier do ozdoby makowców  * skórka pomarańczowa Helio  do ozdoby makowców  Przygotowanie : Drożdże zasypać łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, dodać żółtka, rozczyn

    Przepis pochodzi z bloga Magiczne Życie Marty , prowadzonego przez Marta.

  7. Makowiec z powidłami na półkruchym cieście
    Makowiec z powidłami na półkruchym cieście

    Kolejny z przepisów przechodzących u nas z pokolenia na pokolenie - przepis na makowiec z powidłami śliwkowymi. SKŁADNIKI 80 dag mąki 3 jajka 2/3 kostki masła 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 3/4 opakowania proszku do pieczenia 6 łyżek śmietany 18% 1 puszka masy makowej słoik powideł śliwkowych PRZYGOTOWANIE Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło. Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier

    Przepis pochodzi z bloga Moje Kuchenne Rewelacje, prowadzonego przez Moje Kuchenne Rewelacje.

  8. Makowiec zawijany
    Makowiec zawijany

    Święta w pełni, więc czas na świąteczne wypieki. Boże Narodzenie nie może obyć się oczywiście bez makowca. W tym roku po raz pierwszy gościł u nas makowiec zawijany. Tradycyjny z przepisu babci. Robiłyśmy go po raz pierwszy, ale wyszedł doskonale :)  Makowiec zawijany przepis na dwa ciasta CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 150 ml mleka

    Przepis pochodzi z bloga 365 dni dookoła kuchni, prowadzonego przez zielonaKuchnia.

  9. Makowiec
    Makowiec

    ardzo dobry, wielokrotnie sprawdzony przepis na makowiec (już nawet nie szukamy innych przepisów). Ciasto drożdżowe jest wilgotne i maślane. Przechowywanie upieczonych makowców w lodówce przedłuża ich trwałość. Dzięki czemu są dłużej wilgotne (i nie wysychają). Przepis pochodzi z zeszytu rodzinnego z adnotacją: bardzo dobre. :) Makowiec PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu, na 4 makowce o długości ok. 30 cm/ Temperatura pieczenia

    Przepis pochodzi z bloga coolinarnastrefa.blogspot.com, prowadzonego przez coolinarnaStrefa.

  10. Makowiec na kruchym spodzie
    Makowiec na kruchym spodzie

    Podzielę się dzisiaj z Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV Blacha : 20x28   Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g - żółtka

    Przepis pochodzi z bloga Słodkości i nie tylko, prowadzonego przez monikaSmakoszka.

  11. Makowiec
    Makowiec

    drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Nie jest(...)konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier

    Przepis pochodzi z bloga Pudełko rozmaitości, prowadzonego przez pudelkorozmaitosci.

  12. Makowiec zawijany
    Makowiec zawijany

    Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny, zawijany makowiec, który tradycyjne gości na moim stole w Święta Bożego Narodzenia. Piekę go już od kilku lat Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzą 3 spore makowce o średnicy około 30-35 cm. Wypiek jest trochę pracochłonny(...)warto poświęcić trochę więcej czasu aby przygotować go na świąteczny stół Post Makowiec zawijany pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

    Przepis pochodzi z bloga Marta Gotuje, prowadzonego przez Mgotuje.

  13. MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z  MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ
    MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ

    Choć wielbicielką ciast makowych nie jestem, to przynajmniej dwa razy do roku makowiec na naszym stole się pojawia, bowiem moja Rodzinka go uwielbia. Od kilku lat piekłam makowiec na kruchym cieście , który wszystkim bardzo smakuje. Strucla odeszła jakoś tak w zapomnienie. W tym roku powraca po kilku latach nieobecności. I nie wiem czy to spowodowała jej długa nieobecność(...)dzień smakuje lepiej niż świeżo pieczone, mnóstwo wilgotnego maku i polewa z cukru trzcinowego , która idealnie dopełnia całość. Polecam gorąco, bo skoro mnie zauroczyła tak bardzo , to dla wielbicieli makowców będzie to poezja smaków :-)) Myślę iż zagości u nas częściej, tym bardziej , że używając mak mielony, przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę. Składniki na 2 foremki ok.35cm : Ciasto: - 530g mąki orkiszowej

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  14. Makowiec z papają
    Makowiec z papają

    Makowiec to chyba jedno z najbardziej klasycznych ciast przy okazji polskich świąt, nie mogłoby go więc zabraknąć także i w mojej kuchni. Pachnący wanilią, wilgotny od maku i słodki dzięki... kandyzowanym owocom papai. Cudownie inny! Składniki: szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie: 150 maku(...)kształt prostokąta i wykładamy warstwę farszu, zostawiając brzeg około 2 cm. Zawijamy, pamiętając o podwinięciu boków. Roladę przekładamy na papier do pieczenia i dwukrotnie owijamy, zostawiając odrobinę wolnego miejsca (makowiec podrośnie w piekarniku). Pieczemy 40 minut w 190 stopniach, jeszcze ciepłe ciasto rozwijamy z papieru i lukrujemy, można posypać odłożonym farszem, samym makiem lub zostawić ot tak. Też pyszne

    Przepis pochodzi z bloga sama złodycz, prowadzonego przez SamaZłodycz.

  15. Makowiec zawijany
    Makowiec zawijany

    mojprzepisna.pl | Makowiec zawijany U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w szczególności mama, która makowce uwielbia. Pierwszy raz robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej(...)poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę je, żeby Wasze makowce wyszły idealnie 1) Za cienko rozwałkowałam ciasto i za duże prostokąty mi powstały, w konsekwencji trochę popękały po bokach i na górze. 2)Nie podzieliłam masy makowej na 3 równie

    Przepis pochodzi z bloga moj przepis na, prowadzonego przez Joanna Chmielewska-Ułas.

Wybierz stronę :