Makowiec

Makowiec

Makowiec

Bardzo dobry, wielokrotnie sprawdzony przepis na makowiec (już nawet nie szukamy innych przepisów). Ciasto drożdżowe jest wilgotne i maślane. Przechowywanie upieczonych makowców w lodówce przedłuża ich trwałość. Dzięki czemu są dłużej wilgotne (i nie wysychają). Przepis pochodzi z zeszytu rodzinnego z adnotacją: bardzo dobre. :) Makowiec PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu, na 4 makowce o długości ok. 30 cm/ Temperatura pieczenia: 1800C Czas pieczenia:  40 min Ciasto 1 kg mąki 2 żółtka ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu coolinarnastrefa.blogspot.com

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

15 przepisów na karpia

15 pysznych przepisów na świątecznego karpia

Czytaj dalej...

Sałatki na Święta Bożego Narodzenia - najlepsze przepisy!

Święta Bożego Narodzeniu tuż tuż.. Tak więc większość z nas zastanawia się co przygotować na świąteczne menu.

Czytaj dalej...

Autor

coolinarnaStrefa

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

makowce, ciasto, pieczenie, mak, mąka, cukier, miód, jajko, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, drożdżowe, duszone, placki, likier, lukier , boże narodzenie, roladki, wielkanoc, ciasto z masa, ciasta z masa, ciasto z makiem, ciasto z białek , ciasto na boże narodzenie

Inne przepisy z coolinarnastrefa.blogspot.com

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Anika, 29 grudnia 2012 18:54:29

Makowiec wygląda pięknie!:)

COOLinarna Strefa, 29 grudnia 2012 21:10:42

Jest to przepis mojej Mamy. Makowce są naprawdę bardzo dobre.

Anonymous, 20 marca 2013 23:16:21

piękny! czy gotowa masa makowa 900g wystarczy na połowę przepisu tj. 2 strucle?

COOLinarna Strefa, 21 marca 2013 16:54:06

Tak, z pewnościa powinna wystarczyć.

Anonymous, 10 grudnia 2013 16:44:12

Masa makowa pyszna , ale ciasto z tego przepisu wyszło baaardzo twarde, czy aby nie wkradł się tam błąd?

COOLinarna Strefa, 10 grudnia 2013 20:03:02

W przepisie jest wszystko OK. W przepisie jest 0,5 l mleka na 1 kg mąki. Może za mało mleka Pani dodała? Druga sprawa to pieczenie. Czy temp. piekarnika była na pewno 180 st C? Może zbyt długie pieczenie spowodowało, że ciasto się wysuszyło.

Anonymous, 20 grudnia 2013 14:50:52

Makowiec jest piękny, tak wygląda. Myślę,że mi się uda.Jeszcze nie robiłam ale, ale umiem piec drożdżówkę, mogę się pochwalić. Jest pyszna moja drożdżówka. Bardzo bym chciała to powiedzieć o makowcu. Będę piekła 24 grudnia, żeby był świeży dłużej. Potem jeszcze Nowy Rok 2014, też upiekę dla utrwalenia sobie. Rodzinka zje to następny upiekę.Lubię piec, gotować i zajadać tylko ta waga to jest problem. Pozdrawiam.

COOLinarna Strefa, 22 grudnia 2013 16:47:07

Tak, ale Święta Bożego Narodzenia są tylko raz w roku. :) Można sobie pozwolić. :) Jeśli masz dobry przepis na drożdżówkę to podziel się z nami, chętnie wypróbuję Twój przepis. :) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.P.S Ile bym dała by jedzenie słodkości nie szło w boczki.. ;)