kuleczki kokosowe - 434 przepisów (strona:14/29)

Śnieżna morelka 162

I kolejne kuleczki, które mogą posłużyć za cukiereczki na choinkę. Wystarczy ładny papierek kawałek sznurka i gotowe. Pyszne, mleczne i nie za słodkie.Składniki:1/2 szklanki

Moje pyszne gotowanie
Kokosowy pudding chia. Dla zabieganych 149

miód i chia dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przełożyć do szklanek, udekorować chipsami kokosowymi i jeżynami. Smacznego! Chia jeszcze się z pewnością u mnie pojawi, bo coraz bardziej lubię te maleńkie kuleczki. Może nawet w duecie z czerwonymi pomarańczami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Klopsiki w sosie pomidorowym 176

się w mięsku ;)   Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1 średnia lub duża cebula 1 jajko 500ml przecieru pomidorowego bez cukru 1 mozarella 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 ząbki czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra   Przygotowanie: Pokroić mozarellę w średniej wielkości kostkę – będzie nam potrzebna gdy już zrobimy porządek z mięsem. Mięso(...)patelnię (najlepiej nieprzywierającą) na gazie i wrzucamy na nią olej kokosowy. Jest go dość dużo, żeby klopsiki miały na czym się usmażyć ;) Na rozgrzany olej kładziemy delikatnie klopsiki. UWAGA: ogień nie może być za duży ani olej za bardzo rozgrzany, bo klopsiki zaczną przywierać i się porozlatują! Smażymy nasze kuleczki mięsne do zarumienienia z każdej strony. Gdy już będą ładnie

Jak gotować i nie zwariować
Słodkie pralinki migdałowo-waniliowe 141

Ładnie zapakowane i podarowane jako prezent z pewnością zachwycą każdego roślinożercę, i nie tylko . Składniki na 15 kuleczek: ½ szklanki rodzynek 1 szklanka migdałów ½ szklanki nerkowców 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej szczypta soli ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii zmielone nerkowce lub pistacje, wiórki kokosowe, kakao, karob do obtoczenia pralinek Rodzynki zalej ciepłą wodą i pozostaw do namoczenia na około 10 minut(...)zeskrobuj go ze ścianek kielicha. Następnie dorzuć odcedzone rodzynki oraz ziarenka wanilii i ponownie zmiksuj do połączenia wszystkich składników i uzyskania lepkiej konsystencji. Z uzyskanej masy lep równej wielkości kuleczki i obtaczaj je w wybranych przez siebie składnikach

Roślinna - blog wegański
"Rafaello" z sera pleśniowego 115

Składniki : 2 serki pleśniowe bez dodatków ( u mnie brie) paczka wiórek kokosowych łyżka kwaśnej gęstej śmietany Sposób przygotowania :  Ser pokroić w kostkę i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub czosnku.Przełożyć do miski, dodać śmietanę i łyżkę wiórek. Porządnie wyrobić  na jednolitą masę.Formować dłońmi małe kuleczki i obtaczać w wiórkach.Przekładać bezpośrednio na talerz. Świetnie smakują zarówno

Gosia gotuje
Kokosowe ciasteczka owsiane bez mąki 2552

masę kokosową zmiksować blenderem tak, by nieco rozdrobnić wiórki (niekoniecznie całkiem) - do masy kokosowej wsypać płatki owsiane, dodać miód i jajko, składniki wymieszać - masa powinna być lepka, z przewagą płatków owsianych (jeśli jest zbyt mokra/tłusta, należy dosypać więcej płatków) - z masy formować w dłoni kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać dłonią

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka orzechowo owsiane 129

dobrze utrzeć robotem. Następnie dodać jajko,utrzeć do białości. Sodę wymieszać z mąką,dodać do masy,wymieszać. Płatki owsiane,wiórki kokosowe i orzechy dodać do masy,dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem,wysmarowanym tłuszczem. Z masy formować okrągłe kuleczki, lekko spłaszczyć,tak aby powstały placuszki. Układać ciasteczka na blasze,piec ok.20 minut w nagrzanym do 180 stop.piekarniku. (function

Kuchnia Danusi
Bajaderki piernikowe 109

czekolady 1 czubata łyżka słodzonego kakao 3 łyżeczki cukru 1 olejek pomarańczowy 1 łyżka przyprawy do piernika Do obtaczania: odłożone 3-4 łyżki masy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady wiórki kokosowe Sposób przygotowania: W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, gorzką czekoladę połamaną na kostki, słodzone kakao i cukier. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, aby składniki dokładnie się połączyły, zestawiamy(...)ostudzoną masę (pozostawiamy około 3-4 łyżki), olejek i dżem porzeczkowy. Dokładnie wyrabiamy masę rękami. Forujemy kuleczki dowolnej wielkości. Pozostawioną część masy ponownie podgrzewamy wraz z połową gorzkiej czekolady połamanej na kostki - doprowadzamy do rozpuszczenia. W ostudzonej polewie maczamy bajaderki i obsypujemy wiórkami kokosowymi (można też zostawić bez obtaczania

Kolorowy Przepisownik
Brazylijskie całuski czyli beijinhos 118

paczuszkę tych słodkich kuleczek własnoręcznie przygotowanych (to będzie dopiero wyznanie miłości). No właśnie bo beijinhos to też kuleczki, też mamy kokos, też mamy mleko ale …. to jednak nie Raffaello. Składniki: Puszka mleka zagęszczonego słodzonego 8 % (0,4 l).150 gram wiórek kokosowych (oczywiście jeśli macie świeże to lepiej) 1 łyżka stołowa masłaCukier gruboziarnisty, można również użyć cukrów(...)jest zwarta, raczej sucha i „odkleja się w jednym kawałku” od dna gdy mieszamy łyżką (tak jak na poniższym zdjęciu). Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy już jest ciepła zaczynamy lepić kuleczki, obtaczając je w cukrze i dekorując goździkiem. Gotowe

Smaki Brazylii
Orzeszki z nadzieniem kokosowym- Raffaello. 156

mleka zagęszczonego, słodzonego (w puszce) 12-14 łyżek wiórek kokosowych (w zależności od wielkości łyżek      Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Dyniowe gnocchi, kopytka, kluseczki… Z wegańskim parmezanem i sosem rozmarynowym. 127

mleka ryżowego (można zastąpić sojowym) 2-3 spore szalotki (120g przed obraniem) 1 łyżeczka oleju kokosowego garść rozmarynu (liście z jednej gałązki) 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty/kremu kokosowego (dostępny w Kuchniach Świata )* sól i pieprz (u mnie 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej i 1/5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu) *można pominąć Ser parmezan 75-80g (ok. 3/4 szklanki(...)rolki, które tniemy na mniejsze części formując małe kuleczki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, możemy sobie pomóc łyżeczką. Kluseczki wrzucamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą (jedna rolka na jedną turę gotowania). Gotujemy aż kluski wypłyną na wierzch. Przed podaniem kluseczki możecie dodatkowo podsmażyć na oleju kokosowym. Będą bardziej chrupiące. Sos Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżeczką oleju kokosowego. Szalotkę

Fill The Bowl
DYNIOWE KOKOSANKI 122

czym odcedzamy i odkładamy do wystudzenia. Gdy nasza dynia nie jest już gorąca, blendujemy ją z bananem i mlekiem kokosowym- do uzyskania gładkiej konsystencji. Do zblendowanych składników dodajemy mąkę, wiórki i ksylitol- całość dokładnie mieszamy. Z gotowego ciasta lepimy kuleczki, które naprzemiennie obtaczamy raz w mące, raz w wiórkach.  * Łatwiej będzie nam je obtaczać, gdy gotowe kuleczki delikatnie zwilżymy

healthy dreams
Bezglutenowe ciasteczka jaglano-kukurydziane z czekoladą (na oleju kokosowym) 108

mnie gorzka oraz mikro kropla truskawkowa)  W misce umieścić płatki, mąkę i cukier. Całość zalać rozpuszczonym olejem kokosowym, wymieszać i połączyć z jakiem. (Powinna powstać jednolita konsystencja.) Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut

Di gotuje
Amarantuski z kokosem 93

roztrzepać lub rozmieszać za pomocą miksera. (Używając banana - należy go uprzednio rozdrobnić na jednolitą "papkę".) Dodać jajko, amarantus, wiórki kokosowe i syrop z agawy. Całość dokładnie połączyć (najlepiej dłonią). Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja ciasto delikatnie rozwałkowałam i wykrawałam z niego okrągłe

Di gotuje
Kokosanki 136

sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 50 g cukru, a po chwili mąkę. Pianę dodajemy do masy z wiórek kokosowych i delikatnie łączymy. Formujemy ciasteczka o wielkości orzecha włoskiego, zwilżając co jakiś czas dłonie w wodzie, aby powstały ładne kuleczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 15 min. Ciasteczka

Cakes By Kejt