kluski - 5852 przepisów (strona:5/391)

Ziemniaczane kluski nadziewane grzybami z serem 38

Lubicie kluski w każdej postaci? To może tym razem ziemniaczane kluski nadziewane grzybami z serem? Pyszne i baaaaaardzo sycące. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/kluski-ziemniaczane-z-grzybami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/kluski-ziemniaczane-z-grzybami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/kluski-ziemniaczane-z-grzybami-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["8 ziemniak\u00f3w,\r","1 jajko(...)u017c\u00f3\u0142ty wedle uznania,\r","odrobina mas\u0142a,\r","natka pietruszki,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","2 jajka,\r","bu\u0142ka tarta,\r","olej.\r"],"name":"Ziemniaczane kluski nadziewane grzybami z serem","recipeCategory":"Uncategorized","cookTime":"PT0H50M","prepTime":"PT0H30M","recipeInstructions":["Ziemniaki ugotowa\u0107 w posolonej wodzie (\u017ceby zrobi\u0142y si\u0119 bardzo mi\u0119kkie).\r","Na patelni

Bardzo Gruby Smok
Ruskie kluski 1217

Ruskie kluski czy też ruskie kopytka to idealny pomysł na pyszny i ekonomiczny obiad. To bardzo proste w przygotowaniu kluski z ziemniakami, twarogiem oraz okrasą z cebulki i słoniny lub boczku. Delikatne i mięciutkie, natomiast w smaku jak ruskie pierogi. Coś dla entuzjastów tego dania, a co najważniejsze, jest o wiele prostsze w przygotowaniu niż klasyczne(...)pierogi ruskie. Jeśli wykonasz je bez mięsnej okrasy, będzie wyjątkowo pysznym obiadem wegetariańskim! Ruskie kluski przepis ten z pewnością powinien zainteresować wszystkich, którzy szukają pomysłu na to: Co zrobić z ziemniaków z obiadu? lub Co zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia? To proste i sprawdzone danie z kilku składników, które sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również

Kuchnia Na Wypasie
Łopatka wieprzowa podawana z kluskami gotowanymi na parze 131

kluskami gotowanymi na parze Dobry obiad to taki, który pozostawia po zjedzeniu chęć zjedzenia jeszcze jednej porcji, tak było z tym daniem. Łopatka wieprzowa podawana z kluskami, brzmi pysznie prawda ?       Pomysł na ten obiad znalazłam już dawno, w czasie przygotowywania recenzji książki Mamuszka , ale jak to bywa uciekła mi ta informacja całkowicie(...)głowy. Kilka dni temu zobaczyłam te kluski u Agaty i już nie było wyjścia. Niedzielny poranek a ja do kuchni i wzięłam się za przygotowywania. Kluski się robi szybko i bardzo fajnie, bo wszystko wyrabia mikser :) Obiad był pyszny, a tak przygotowywane kluski zawładnęły moim sercem i już wczoraj zrobiłam je po raz kolejny

Kuchnia na wzgórzu
Kluski, kopytka-praktyczne porady 136

Kluski to jedne z najpopularniejszych dodatków do dań głównych. Kluski mogą być również samodzielnym daniem. Najpopularniejsze w Polsce odmiany klusek to:pyzy, kopytka, leniwe czy kluski śląskie. Kluski mogą być nadziewane przeróżnymi nadzieniami: słodkimi lub słonymi. Czym różnią się ciasta na kluski? Tak naprawdę ciasta na kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody. Jaki rodzaj ciasta używa się na kluski? Tak naprawdę mamy tu dowolność. Może być to drożdżowe czy francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka około 20 ml wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy

Ciasta z tradycjami
Kluski śląskie 98

Małe kluseczki z dziurką na sos. Miękkie, puchate i spróbuj zrobić inaczej niż na Śląsku, to zaraz wyrusza krucjata pod sztandarem modrej kapusty i rolady. U mnie w domu kluski śląskie zawsze robiła babcia albo mama. Nawet jak kilkanaście lat temu zaczęłam gotować, omijałam to ustrojstwo szerokim łukiem, bo znając siebie, pewnie bym coś dodała(...)mnie opowieść jak, cytuję „musiałam go biustem wyrżnąć w kły, żeby zauważył, że mam dekolt”. Wielbię! Podryw okazał się skuteczny, bo są 60 lat razem i zarówno Karol na kluskach jak i jego zęby w szczęce całkiem dobrze się trzymają. Marianna robi kluski idealne. I szybko. Równe, niepopękane, cudowne. Twierdzi, że to wprawa, ponieważ robiła kluski

ladykitchen
Szpinakowe kluski z ricottą 135

dużej miski i doprawić solą i pieprzem. Przy pomocy  widelca mieszać bardzo dokładnie , aż wszystko dobrze się połączy. Zmoczyć ręce i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłożyć kluski na dużym talerzu lub tacy i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut . W dużym garnku zagotować wodę, posolić.  Zmniejszyć ogień do średniego i wkładać partiami kluski  - około 8-10  na raz. Opadną na  dno, a gdy wypłyną, gotować jeszcze ok 1 - 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.  Podawać kluski na ciepłych talerzach skropione oliwą z oliwek i posypane parmezanem, z dodatkiem np rukkoli, lub z sosem pomidorowym . Smacznego

Stare Gary
Kluski z płatków owsianych z warzywami 141

niegdyś były uznawane za pożywienie dla ubogich, jednak dziś wcale nie muszą być  za takie  uważane. Są niezwykle pożywne i mają różnorodne zastosowanie w kuchni. Kluski z płatków owsianych można podawać jako dodatek do różnych dań  np. z mlekiem jako zupę mleczną, z jogurtem, owocami lub warzywami. Ja prezentuję wersję z podsmażanymi(...)dodać płatki owsiane i wymieszać. Odstawić by płatki spęczniały i ostygły. Dodać jajka, mąkę oraz szczyptę soli i wymieszać. Na wrzącą osoloną wodę wkładać mokrą łyżeczką porcje masy. Gotować kluski do wypłynięcia, odcedzić i przelać zimną wodą. Marchew obrać, wszystkie warzywa umyć i pokroić w cienkie paski. Podsmażyć je na mocno rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Przyprawić, wlać

Złote przepisy
Kluski śląskie - przepis 167

Składniki: - ugotowane ziemniaki - 1-2 jaja - mąka ziemniaczana W przygotowaniu klusek śląskich mają znaczenie proporcje, nie robi się ich na wagę, ani na jakieś miary. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy(...)przez praskę. W misce ugniatamy ziemniaki, równo, zaznaczamy 1/4, wyjmujemy, i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy z pozostałymi ziemniakami wbijamy jaja. Gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu klusek gotujemy około 3-4 minuty wyjmujemy łyżką cedzakową.  Podajemy najlepiej z sosem. Smacznego

SMYKWKUCHNI
KLUSKI LENIWE - KLUSECZKI SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 198

Kluseczki serowe bywały u nas kiedyś dość często, moje dzieci je uwielbiają (ale nie tylko one). Nawet nie wiedziałam, że moje kluseczki serowe to to samo co kluski leniwe... teraz już wiem. Długi czas ich u nas nie było, dzisiaj powracają w trochę zdrowszej wersji, zamiast mąki pszennej dałam mąkę orkiszową i trochę ziemniaczanej (by były bardziej "gumowe(...)pianę i dodać osobno), ksylitol, sól, oraz mąki. Wyrobić ciasto. Będzie dość lepkie. Gdyby nie dało się uformować wałeczków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale niezbyt dużo, bowiem kluski staną się twarde. Ja formowałam wałki podsypując tylko blat maką, dzięki temu idealnie się toczyły, nie lepiły zbytnio a kluseczki były super delikatne i mięciutkie wewnątrz. Uformowane, podsypane mąką

Smaczne Zdrowe
Kluski śląskie 132

to klasyka kuchni polskiej. Jak wskazuje nazwa najbardziej znane są właśnie na Śląsku gdzie podaje się je najczęściej z roladami z mięsa wołowego i modrą kapustą. Ale kluski ziemniaczane będą dobre z różnymi sosami czy tylko okraszone podsmażoną na tłuszczu cebulką. Najważniejsze jest jednak to, że ich przygotowanie to banalnie prosta czynność. Większość

Smaczna Pyza
Mięso. Kluski. Klopsiki z jagnięciny zapiekane ze szpeclami, serem i pomidorami. 175

obiad były klopsiki ze zmielonej jagnięciny, zapieczone z kluskami i sosem serowo-pomidorowym. Dość szybkie a na pewno mało pracochłonne danie z piekarnika dla kilku osób. Ja nie miałam dużo pracy a Żarłoczki zadowolone bo kluchy z mięsem to ich ulubiony(...)zestaw. Do klopsików można wykorzystać jakieś inne mięso jeśli nie macie jagnięciny a szpecle zastąpić makaronem więc nie wymigujcie się pisząc, że nie macie składników. Ja wykorzystałam gotowe, kupne kluski - można też zrobić i zapiec domowe Galuszki Zobacz przepis za pyszną Zapiekankę pasterską czyli jagnięcinę z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kluski ruskie ze skwarkami 145

Kluski ruskie. Bardzo łatwo zrobisz je z farszu na pierogi. Podane ze skwarkami z boczku i cebulki są bardzo smaczne, podobnie jak ruskie pierogi. Farsz do pierogów ruskich to tradycyjnie twaróg, ugotowane ziemniaki, zrumieniona cebulka, sól i czarny pieprz do smaku, ja zawsze przedobrzę z ilością farszu i mi trochę tego farszu zostaje, nie wyrzucam tylko mrożę(...)zaś. Robię potem z niego także inne pyszne dania. Na przykład ruskie kopytk a, czy kluski, które polane skwarkami z cebulki i boczku są bardzo smaczne. To koleje danie z serii zero waste, które dla was przygotowałam. Przepis na kluski ruskie Składniki na ruskie kluski, ja zrobiłam z farszu, który miałam po ostatniej produkcji

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paryje – kuchnia podkarpacka 572

Paryje – kuchnia podkarpacka Kluski ziemniaczane to jedna z typowych dla Podkarpacia dawnych potraw. W zależności od okolicy nosi ona różne nazwy i nieco odmiennie jest przygotowywana. Z reguły w skład ciasta wchodzą same ziemniaki – w niewielkiej ilości ugotowane, a w pozostałej surowe, starte. Bywa, że ziemniaki zagęszcza się nieco mąką ziemniaczaną lub pszenną, by ciasto było bardziej zwarte(...)najprostszej wersji kluski przygotowuje się z samych ziemniaków, a po ugotowaniu okrasza się je masłem, stopioną słoniną lub posypuje pokruszonym białym serem. Często jednak doprawiony biały ser używany jest jako farsz, którym wypełnia się kluski. Kluski ziemniaczane – w zależności od regionu Podkarpacia – nazywane są paryjami, kacapołami, pacafołami, gołami, barierami czy kluskami kudłatymi

Trzeci talerz
Zupa z pulpetami i kładzionymi kluskami 53

Pyszna i bardzo zdrowa zupa z pulpetami z mielonego kurczaka i niepalonej kaszy gryczanej z kładzionymi kluskami na warzywnym bulionie. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji : 4 Bardzo prosta zupa z pulpetami, za to absolutnie niecodzienna. Z trzech powodów. Po pierwsze zrobiona jest na esencjonalnym bulionie warzywnym – poniżej przepis. Po drugie pulpety. Otóż(...)domieszką kaszy są bardzo miękkie, delikatne no i, co zawsze podkreślamy, pozwalają przemycić do diety niejadków kaszę. Trzecim czynnikiem, dla których zupa z pulpetami jest niecodzienna są kładzione kluski. Kładzione kluski to fundament babcinych kuchni, niezastąpiony zastępnik makaronu, którego w dawnych czasach nie tak łatwo było kupić. Robione na mleku, jako postrach wnuków oraz na rosole

Niedzielny kucharz
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 163

książkę kucharską handlarza ryb (The Fishmonger’s Cookbook) z przepisem na Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem i konsystencją do gnocchii. Ich bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje z kurczakiem(...)wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować

Nerds Kitchen
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 203

książkę kucharską handlarza ryb (The Fishmonger’s Cookbook) z przepisem na Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem i konsystencją do gnocchii. Ich bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje z kurczakiem(...)wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować

Nerds Kitchen
Kluski ziemniaczano-serowe 159

ziemniaczano-serowe obok Kopytek domowych , ruskich pierogów i klusek śląskich to ulubione kluski domowników. Dzisiaj podam Wam mój przepis na łatwe, pyszne, domowe kluski z ziemniaków i sera , które się nie rozpadną podczas gotowania, będą sprężyste, jednocześnie miękkie i delikatne, a które podaję do sosów mięsnych. Najlepsze kluski domowe – domowe(...)kluski ziemniaczano-serowe składniki na kluski dla 2-3 osób: 250 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu (u mnie chudego) ok. 1 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko do gotowania 1 łyżka soli na ok. 2,5 litra wody Przygotowanie: . Ugotowane ziemniaki ( jeszcze ciepłe) przeciskamy przez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski śląskie 201

Niedzielny obiad i kluski śląskie :) coś pysznego.  Dzisiaj zaproponuje Wam sprawdzony przepis na kluski śląskie. Prosty, tradycyjny przepis, który zachwyci nie jedną osobę. Polecam :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1-2 jajka WYKONANIE: Najpierw należy ugotować ziemniaki w osolonej wodzie - zaczynając gotowanie od zimnej wody - około pół godziny. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia(...)Miejsce skąd zabraliśmy ziemniaki uzupełniamy do równa mąką ziemniaczaną. Dokładnie wszystko łączymy do uzyskania jednolitej masy.  Następnie formujemy małe kluseczki i układamy np na talerzu obsypanym mąką.  Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Wkładamy do gotującej się wody, gdy kluski wypłyną na powierzchnie gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Po ugotowaniu możemy przełożyć je do sosu

Serce zamknięte w formie pyszności
Dyniowa zupa mleczna z lanymi kluskami 190

: 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej Są takie potrawy, które smakują wspomnieniami i szczęśliwym dzieciństwem. Takim właśnie daniem jest dla mnie dyniowa zupa mleczna z lanymi kluskami. Gotowała ją moja babcia, i wtedy wydawało mi się, że jest w tej zupie odrobina magii. Może dlatego nigdy wcześniej, nawet nie próbowałam jej odtworzyć. Jednak po wielu(...)kostkę, około 3 x 3 cm. Dyniową kostkę przełożyć do garnka, zalać wodą (około 1/2 szklanki) i gotować pod przykryciem do całkowitej miękkości. Teraz czas na przygotowanie lanych klusek. Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, wbić jajko i dodać około 3 łyżek wody. Musimy uzyskać gęste ciasto, tak jak na omlet. W garnku zagotować 1 litr mleka. Kiedy mleko

Świat Domowej Kuchni
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 337

kostkę. Gdy mięso zmięknie dodajemy ziemniaki i paprykę, gotujemy razem ok 15 minut, warzywa nie mają się rozpaść tylko pozostać w całości. 3. Łączymy ze sobą składniki na kluski, ucieramy je łyżką jak kogel mogel, ciasto powinno wyjść bardzo gęste, ma się rwać , a nie lać. Gotowe ciasto na kładzione nabieramy na koniec łyżki i wkładamy do bulgoczącej(...)nabieramy następna porcję i tak do końca. 4. Zupę wg. potrzeb podlewamy woda lub bulionem, doprawiamy do smaku, konsystencja powinna być dość gęsta i treściwa. Pod koniec gdy dodamy kluski należy razem gotować ok. 5 minut. Gulaszową można podać z chlebem lub ziemniakami, wspaniale się komponuje ze świeżą natką pietruszki

Apetyczna babeczka
Kluski lane z mąki gryczanej 156

Kiedy zostanie mi rosołu z dnia poprzedniego, a braknie klusek wtedy gotuję na nim kluski lane :) Tych składników starcza dla jednej osoby, na około 300 ml rosołu lub innej zupy np. pomidorowej.  Zupa jest naprawdę gęsta :) Składniki : 1 łyżka mąki gryczanej 1 jajko sól Przygotowanie : Do garnuszka wbijamy jajko, wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli - dokładnie

Proste Potrawy
Szybkie kluski ziemniaczane 123

Proste a zarazem uniwersalne: kluski z ugotowanych ziemniaków. Mogą być dodatkiem do mięsa(...)podane na słodko. Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut mamy danie bez mleka, glutenu, jajek. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana szczypta soli Przeczytaj cały przepis na kluski

w kuchni i w ogrodzie
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi 154

smaku. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl wody 0,5 szkl kaszki kukurydzianej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie:   Z szparagów odłamać zdrewniałe końce. Górne łodygi obrać cieniutko z skórki i wkładać(...)przetarte szparagi i gotować do miękkości. Wyjąć kilka szparagów do dekoracji. Resztę zmiksować na krem. Kremówkę zmiksować z żółtkami, wlać i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z kluseczkami kukurydzianymi. Kluski kukurydziane: zagotować wodę z solą, wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień i mieszając gotować około 2-3 minuty. Rozsmarować cienko na foli i ostudzić. Za pomocą

Ala piecze i gotuje
ZAPIEKANE KLUSKI Z SEREM I SZYNKĄ. Na miarę wspomnień. 185

Kłodzkiej na konkursie, godzinne oczekiwania na posiłek w jedynej przyzwoitej knajpie. Taaak, niezapomniane miejsca, ludzie i chwile. ZAPIEKANE KLUSECZKI Z SEREM I SZYNKĄ. (autorski; zainspirowany innym, podobnym daniem) kluski: 3 jajka 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny woda sól Wszystko dokładnie wymieszałam, dodałam tyle wody, by konsystencja była dosc luźna, ale nie rzadka (gęsta śmietana). Zagotowałam wodę(...)łyżeczka masła 250g szynki Szynkę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na maśle. Dodałam serki, rozpuściłam. Dorzuciłam szczypior, wymieszałam. Dodałam odrobinę wody, by nie był sos zbyt gęsty. Zagotowałam, często mieszając. Kluski dokładnie wymieszałam z sosem. Wyłożyłam do naczynia żaroodpornego. Piekłam 30 minut w 190 stopniach. Smacznego

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania