kluski - 5852 przepisów (strona:4/391)

Szybkie kluski ze śliwkami 41

Kluski ze śliwkami Przepis na szybkie i łatwe kluski ze śliwkami. Pyszne, delikatne kluski ziemniaczane ze śliwkami to idealne danie na lato lub leniwy poniedziałkowy bezmięsny obiad. Jeżeli zamienisz mąkę pszenną na ziemniaczaną, będą to kluski bezglutenowe. Kluski z ziemniaków bez jajka, ze sprawdzonego Babci przepisu. Kluski można(...)podawać na słodko jak i wytrawnie. Porka, przepis na kluski ze śliwkami jest prosty i można go przygotować w 30 – 40 minut. Szukasz przepisu na kluski ziemniaczane, a może chcesz szybko przygotować kluski ze śliwkami? Zapraszam na ciąg dalszy klusek ze śliwkami. Kluski ze śliwkami przepis Najpopularniejsze kluski

Dieta moja pasja
Kluski Rzymskie z pomidorkami "Gnocchi alla Romana" 172

solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową odstawiamy, aby ostygło - w między czasie smarujemy nasze naczynie masłem a resztę masła rozpuszczamy - nagrzewamy piekarnik do 200 stopni - za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski, które układamy na naszej formię - przecinamy na pół nasze pomidorki nakładamy na nasze kluski, polewamy masłem i posypujemy startym parmezanem - pieczemy ok 20 minut do zrumienienia(...)się klusek - upieczone posypujemy listami bazylii oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem Są przepyszne warte grzechu :) Smacznego

Basia w kuchni
Kluski śląskie 175

przygotowywała śląskie: do miednicy wkładała ugniecione ziemniaki, wyrównywałam powierzchnię, dzieliła na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmowała, a w jej miejsce wsypywała mąkę kartoflaną. Główną zasadą zrobienia lekko gumowych klusek jest właśnie ta proporcja: trzy części ziemniaków i jedna mąki. Choć są też zwolennicy wersji 4:1. Kluski śląskie Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania(...)Następnie kroimy je ostrym nożem na 2-centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka kolistymi ruchami formujemy okrągłe płaskie kluseczki, a w środku każdej palcem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody

Kulinarne przygody Gatity
Kluski leniwe z kiszoną kapustą 247

kuchni. Dzisiaj serwuję kluski leniwe. Receptura stara , znana od lat. Kiedy zostają  ziemniaki  i nie wiemy , co z nimi zrobić, to możemy zaserwować kopytka lub kluski. Czego potrzebujemy: ok. 1 kg ziemniaków 05. kg twarogu mąka pszenna 3 jajka Wykonanie: Ziemniaki i ser przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka(...)mąki ile zajmie. Ciasto powinno być miękkie , ale nie może się kleić się  do rąk. Tak wygląda po wyrobieniu   Podsypujemy mąką ziemniaczaną, robimy wałek i kroimy kluski. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody , mieszamy , jak wypłyną, gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać  z podsmażoną , cebulką tartą bułką lub na składko.  Do swoich

W kuchennym oknie Ewy
Kluski jaglane z pesto pietruszkowym 145

Kluski jaglane to taki szybki pomysł jaki poddała mi czytelniczka bloga. Pod przepisem na makaron gryczany z truskawkami zapytała właśnie czy da się zrobić kluski z kaszy jaglanej. Nie wiedząc co odpisać musiałam spróbować. W domu kaszę jaglaną przeważnie mam bo ją lubię. Ale z kaszy klusek nie zrobię, w każdym razie nie takie

Smaczna Pyza
Szare kluski 8

domowych. Na blogu też jest spora różnorodność, mimo że w zdecydowanej mniejszości są dania mięsne. Nie jestem fanką smalców, skwarków i dużej ilości mąki. Pewnie dlatego skrupulatnie omijałam szare kluski, przez lata. Kiedy po raz trzysta pięćdziesiąty dziewiąty kulinarne grupy na fb wciskały mi szare kluski, kiedy zobaczyłam jak wiele osób pisze, że są świetne, cudowne(...)może warto byłoby zrobić chociaż niewielką porcję, tylko dla mnie. My odpadał od razu, jeżeli chodzi o degustację, po Toli niewiele się spodziewałam. Zostałam tylko ja. Ja i szare kluski. Przygotowałam ziemniaki, które po odcieknięciu zmieniły kolor na lekko czerwony. Pomyślałam, że już na początku chyba idzie coś nie tak. Potem przypomniałam sobie, że ziemniaki użyte do potrawy

Kardamonovy
Szare kluski 1026

domowych. Na blogu też jest spora różnorodność, mimo że w zdecydowanej mniejszości są dania mięsne. Nie jestem fanką smalców, skwarków i dużej ilości mąki. Pewnie dlatego skrupulatnie omijałam szare kluski, przez lata. Kiedy po raz trzysta pięćdziesiąty dziewiąty kulinarne grupy na fb wciskały mi szare kluski, kiedy zobaczyłam jak wiele osób pisze, że są świetne, cudowne(...)może warto byłoby zrobić chociaż niewielką porcję, tylko dla mnie. My odpadał od razu, jeżeli chodzi o degustację, po Toli niewiele się spodziewałam. Zostałam tylko ja. Ja i szare kluski. Przygotowałam ziemniaki, które po odcieknięciu zmieniły kolor na lekko czerwony. Pomyślałam, że już na początku chyba idzie coś nie tak. Potem przypomniałam sobie, że ziemniaki użyte do potrawy

Kardamonovy
Kluski śląskie 51

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kluski śląskie to bardzo popularne danie, które chyba każdy z Was zna. Jak sama nazwa wskazuje, potrawa ta pochodzi ze śląska. Mimo że każdy robi je nieco inaczej, główna zasada przygotowania klusek śląskich jest taka sama. Kluski śląskie składają się z ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Jedni(...)dodają jajko, inni nie. Przepis na domowe kluski śląskie jest banalnie prosty, łatwy do zapamiętania. Kluski śląskie z mojego przepisu są mięciutkie i bardzo smaczne. Do wykonania klusek możemy wybrać dowolny rodzaj ziemniaków, musimy jednak pamiętać, że kolor klusek zależy właśnie od ziemniaków, jakie wybierzemy, oraz od tego, czy dodamy jajko

Przepiski.pl
Kluski na Parze - "Pampuchy" 142

Przynajmniej mi tak się one kojarzą. Co w nich najlepsze, można je jeść nie tylko na deser, ale także na obiad. Uwielbiam je i szczerze polecam wypróbowanie przepisu.   Kluski na Parze - "Pampuchy" -  Składniki : 50 g drożdży                300 ml mleka (ciepłego) 1/2 szklanki cukru 2-3 żółtka(...)mąki 60 g masła (roztopionego) szczypta soli cukier waniliowy                 marmolada Kluski na Parze - "Pampuchy" - Sposób przygotowania : Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i ok. 100 ml ciepłego mleka robimy rozczyn. Odkładamy na 10 minut. Żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy rozczyn do mąki i łączymy z resztą składników

Słodka Strona
Rzymskie kluski z boczkiem i rozmarynem 149

zajadą tą wersje a boczek i cebulka aż się prosi o ogórek kiszony to towarzystwa tego dania :) Danie cudownie pachnie słodka cebula i chrupiący boczek rozpływają się w ustach. Kluski z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Warto czasem nie liczyć kalorii ( na szczęście nie muszę tego robić:))  SKŁADNIKI : porcja na 4 osoby przepis autorski(...)solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową odstawiamy, aby ostygło - w między czasie smarujemy nasze naczynie masłem a resztę masła rozpuszczamy - nagrzewamy piekarnik do 200 stopni - za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski, które układamy na naszej formię  - boczek kroję w kosteczkę, cebulę we wiórka i układam na kluskach posypuje rozmarynem - całość polewam masłem i posypuję startym parmezanem

Basia w kuchni
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 219

obiad muszą być potrawy mięsne? Nie. Na pewno będą smakowały kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól Ugotowane ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną. Z wyrobionego ciasta robimy nieduże kulki i obtaczamy w mące pszennej. W środku robimy palcem dołek(...)Kluski wrzucamy na posoloną, wrzącą wodę i gotujemy 1-2 minuty. Sos pieczarkowy: 30 dag pieczarek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany sól, pieprz Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki i wraz z cebulą dusimy na maśle. Mąkę łączymy z bulionem warzywnym

Salonik smaków
Kluski śląskie 141

Składniki na ok. 22 kluski:   1 kg ziemniaków  200 g mąki ziemniaczanej  3 łyżeczki soli  Przepis:  Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (tak, aby nie powstały grudki). Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta(...)ugniatamy kulki o średnicy ok. 3 cm, lekko je spłaszczamy i robimy w środku zagłębienie tzw. "dziurkę". W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy do niej partiami kluski. Gotujemy je ok. 3 minut (aż wypłyną na wierzch) i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Kluski podajemy z ulubionym sosem (w moim przypadku był

Emcia Pichci
PAPRYKOWE KLUSKI. 142

PAPRYKOWE KLUSKI. (przepis własny; ) kluski: szklanka mąki szczypta soli jajko woda lub mleko Wstawiłam garnek z osoloną wodą, z łyżką oliwy. Do roztrzepanego jaja wsypałam mąkę i sól. Dodałam wodę (lub mleko) i bardzo dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno miec konsystencję baardzo gęstego ciasta na naleśniki. Naprawdę, bardzo gęstego, jednak bez przesady. Kluseczki formowałam łyżką i kładłam(...)rondelku podsmażyłam ja na maśle, aż się zeszkliła. Dorzuciłam pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Chwilę podsmażyłam, wlałam pomidory rozgniecione widelcem. Doprawiłam, zagotowałam wszystko, zdjęłam z ognia. Podawałam od razu, kluski polane sosem. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Kluski śląskie buraczane 112

Dzisiaj na obiadek kluski śląskie inaczej :) Wystarczy dodac buraka, aby znane kluski zadziwiły nas samych :).Skoro za oknem biało , to stwórzmy sobie trochę koloru na talerzu. Przepis przewinął mi się w którejś z gazet :) Polecam wypróbowac. Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych średnich ziemniaków średni ugotowany burak ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej ok. 3 łyżek mąki(...)składnikach ) Dodac z powrotem odłożoną częśc masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobic gładkie ciasto. Dłońmi opruszonymi mąką formowac kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczac je lekko i kciukiem wyciskac zagłębienie. Kluski wrzucac na osolony wrzątek , zamieszac , gotowac minutę od momentu wypłynięcia. Wyjąc łyzką cedzakową , okrasic tłuszczem z cebulką i podawac z surówką

Słodkości i nie tylko
Kluski leniwe ( kopytka z serem ) 885

lepi to mozna dodac maki pszennej) Jak juz mamy rozrobione ciasto kroimy je na rowne czesci i formuje z nich walki, z których potem kroimy kluski Pokrojone kluski wrzucamy na gotujaca sie wode i po wyplynieciu na wierzch gotujemy ok 5min Gotowe kluski polewamy rozgrzanym maslem i posypujemy cukrem Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Kluski francuskie kładzione 19

Przepis na kluski francuskie do rosołu Dziś to co wszyscy lubimy najbardziej, kluseczki, kluchy, czyli puszyste kluski francuskie kładzione. Co to są kluski francuskie? Mięciutkie, maślane kluseczki do sosów, mięs, zup i innych dań jednogarnkowych, tych wytrawnych jak i na słodko. Niezwykle puszyste kluski z mąki krupczatki. Przed nami cudowne lato, wakacje(...)urlopy czas relaksu i wypoczynku, kiedy raczej unika się pracowitych i ciężkich potraw. Wtedy kluski francuskie do rosołu lub innej zupy znakomicie się sprawdzą. Tak na słono jak i na słodko. Do czego kluski francuskie?       Czym się różnią kluski francuskie od półfrancuskich Z czego się robi kluski francuskie ? Kluski

Dieta moja pasja
Ziemniaczane kluski nadziewane grzybami z serem 38

Lubicie kluski w każdej postaci? To może tym razem ziemniaczane kluski nadziewane grzybami z serem? Pyszne i baaaaaardzo sycące. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/kluski-ziemniaczane-z-grzybami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/kluski-ziemniaczane-z-grzybami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/kluski-ziemniaczane-z-grzybami-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["8 ziemniak\u00f3w,\r","1 jajko(...)u017c\u00f3\u0142ty wedle uznania,\r","odrobina mas\u0142a,\r","natka pietruszki,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","2 jajka,\r","bu\u0142ka tarta,\r","olej.\r"],"name":"Ziemniaczane kluski nadziewane grzybami z serem","recipeCategory":"Uncategorized","cookTime":"PT0H50M","prepTime":"PT0H30M","recipeInstructions":["Ziemniaki ugotowa\u0107 w posolonej wodzie (\u017ceby zrobi\u0142y si\u0119 bardzo mi\u0119kkie).\r","Na patelni

Bardzo Gruby Smok
Ruskie kluski 1217

Ruskie kluski czy też ruskie kopytka to idealny pomysł na pyszny i ekonomiczny obiad. To bardzo proste w przygotowaniu kluski z ziemniakami, twarogiem oraz okrasą z cebulki i słoniny lub boczku. Delikatne i mięciutkie, natomiast w smaku jak ruskie pierogi. Coś dla entuzjastów tego dania, a co najważniejsze, jest o wiele prostsze w przygotowaniu niż klasyczne(...)pierogi ruskie. Jeśli wykonasz je bez mięsnej okrasy, będzie wyjątkowo pysznym obiadem wegetariańskim! Ruskie kluski przepis ten z pewnością powinien zainteresować wszystkich, którzy szukają pomysłu na to: Co zrobić z ziemniaków z obiadu? lub Co zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia? To proste i sprawdzone danie z kilku składników, które sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również

Kuchnia Na Wypasie
Łopatka wieprzowa podawana z kluskami gotowanymi na parze 131

kluskami gotowanymi na parze Dobry obiad to taki, który pozostawia po zjedzeniu chęć zjedzenia jeszcze jednej porcji, tak było z tym daniem. Łopatka wieprzowa podawana z kluskami, brzmi pysznie prawda ?       Pomysł na ten obiad znalazłam już dawno, w czasie przygotowywania recenzji książki Mamuszka , ale jak to bywa uciekła mi ta informacja całkowicie(...)głowy. Kilka dni temu zobaczyłam te kluski u Agaty i już nie było wyjścia. Niedzielny poranek a ja do kuchni i wzięłam się za przygotowywania. Kluski się robi szybko i bardzo fajnie, bo wszystko wyrabia mikser :) Obiad był pyszny, a tak przygotowywane kluski zawładnęły moim sercem i już wczoraj zrobiłam je po raz kolejny

Kuchnia na wzgórzu
Kluski, kopytka-praktyczne porady 136

Kluski to jedne z najpopularniejszych dodatków do dań głównych. Kluski mogą być również samodzielnym daniem. Najpopularniejsze w Polsce odmiany klusek to:pyzy, kopytka, leniwe czy kluski śląskie. Kluski mogą być nadziewane przeróżnymi nadzieniami: słodkimi lub słonymi. Czym różnią się ciasta na kluski? Tak naprawdę ciasta na kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody. Jaki rodzaj ciasta używa się na kluski? Tak naprawdę mamy tu dowolność. Może być to drożdżowe czy francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka około 20 ml wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy

Ciasta z tradycjami
Kluski śląskie 98

Małe kluseczki z dziurką na sos. Miękkie, puchate i spróbuj zrobić inaczej niż na Śląsku, to zaraz wyrusza krucjata pod sztandarem modrej kapusty i rolady. U mnie w domu kluski śląskie zawsze robiła babcia albo mama. Nawet jak kilkanaście lat temu zaczęłam gotować, omijałam to ustrojstwo szerokim łukiem, bo znając siebie, pewnie bym coś dodała(...)mnie opowieść jak, cytuję „musiałam go biustem wyrżnąć w kły, żeby zauważył, że mam dekolt”. Wielbię! Podryw okazał się skuteczny, bo są 60 lat razem i zarówno Karol na kluskach jak i jego zęby w szczęce całkiem dobrze się trzymają. Marianna robi kluski idealne. I szybko. Równe, niepopękane, cudowne. Twierdzi, że to wprawa, ponieważ robiła kluski

ladykitchen
Szpinakowe kluski z ricottą 135

dużej miski i doprawić solą i pieprzem. Przy pomocy  widelca mieszać bardzo dokładnie , aż wszystko dobrze się połączy. Zmoczyć ręce i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłożyć kluski na dużym talerzu lub tacy i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut . W dużym garnku zagotować wodę, posolić.  Zmniejszyć ogień do średniego i wkładać partiami kluski  - około 8-10  na raz. Opadną na  dno, a gdy wypłyną, gotować jeszcze ok 1 - 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.  Podawać kluski na ciepłych talerzach skropione oliwą z oliwek i posypane parmezanem, z dodatkiem np rukkoli, lub z sosem pomidorowym . Smacznego

Stare Gary
Kluski z płatków owsianych z warzywami 141

niegdyś były uznawane za pożywienie dla ubogich, jednak dziś wcale nie muszą być  za takie  uważane. Są niezwykle pożywne i mają różnorodne zastosowanie w kuchni. Kluski z płatków owsianych można podawać jako dodatek do różnych dań  np. z mlekiem jako zupę mleczną, z jogurtem, owocami lub warzywami. Ja prezentuję wersję z podsmażanymi(...)dodać płatki owsiane i wymieszać. Odstawić by płatki spęczniały i ostygły. Dodać jajka, mąkę oraz szczyptę soli i wymieszać. Na wrzącą osoloną wodę wkładać mokrą łyżeczką porcje masy. Gotować kluski do wypłynięcia, odcedzić i przelać zimną wodą. Marchew obrać, wszystkie warzywa umyć i pokroić w cienkie paski. Podsmażyć je na mocno rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Przyprawić, wlać

Złote przepisy
Kluski śląskie - przepis 167

Składniki: - ugotowane ziemniaki - 1-2 jaja - mąka ziemniaczana W przygotowaniu klusek śląskich mają znaczenie proporcje, nie robi się ich na wagę, ani na jakieś miary. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy(...)przez praskę. W misce ugniatamy ziemniaki, równo, zaznaczamy 1/4, wyjmujemy, i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy z pozostałymi ziemniakami wbijamy jaja. Gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu klusek gotujemy około 3-4 minuty wyjmujemy łyżką cedzakową.  Podajemy najlepiej z sosem. Smacznego

SMYKWKUCHNI
KLUSKI LENIWE - KLUSECZKI SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 198

Kluseczki serowe bywały u nas kiedyś dość często, moje dzieci je uwielbiają (ale nie tylko one). Nawet nie wiedziałam, że moje kluseczki serowe to to samo co kluski leniwe... teraz już wiem. Długi czas ich u nas nie było, dzisiaj powracają w trochę zdrowszej wersji, zamiast mąki pszennej dałam mąkę orkiszową i trochę ziemniaczanej (by były bardziej "gumowe(...)pianę i dodać osobno), ksylitol, sól, oraz mąki. Wyrobić ciasto. Będzie dość lepkie. Gdyby nie dało się uformować wałeczków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale niezbyt dużo, bowiem kluski staną się twarde. Ja formowałam wałki podsypując tylko blat maką, dzięki temu idealnie się toczyły, nie lepiły zbytnio a kluseczki były super delikatne i mięciutkie wewnątrz. Uformowane, podsypane mąką

Smaczne Zdrowe
Kluski śląskie 132

to klasyka kuchni polskiej. Jak wskazuje nazwa najbardziej znane są właśnie na Śląsku gdzie podaje się je najczęściej z roladami z mięsa wołowego i modrą kapustą. Ale kluski ziemniaczane będą dobre z różnymi sosami czy tylko okraszone podsmażoną na tłuszczu cebulką. Najważniejsze jest jednak to, że ich przygotowanie to banalnie prosta czynność. Większość

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania