kiełbasa w słoikach - 531 przepisów (strona:15/36)

Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania 104

czegoś kwaśnego, ostrego i sycącego na rozgrzewkę. . Składniki: pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo do dekoracji – 1 na każdą porcję Przepis na żurek chrzanowy znajdziesz tutaj. Zupa grzybowa

Ugotowane pozamiatane
Grzybowe leczo 115

pyszne grzybowe leczo? No to do lasu marsz, mamy właśnie wysyp grzybów. Gotowe danie możecie zamrozić na zimę lub pasteryzować w słoikach. Jest mega pyszne. Proporcje są mniej więcej takie: 1 miska grzybów już pokrojonych 1/2 miski dobrej kiełbasy pokrojonej w półplasterki 1/2 miski czerwonej papryki pokrojonej w dużą kostkę 1/2 miski pokrojonej w piórka cebuli pęczek natki pietruszki

Jadło i czytadło
Słoiki. Na zimę. Fasolka szparagowa w pomidorach 138

pyszna. Nie mam miejsca żeby zrobić sobie własny zapas mrożone więc zimą kupuję mrożonki w sklepie. Ale trochę fasoli pakuję w słoiki i zalewam przecierem pomidorowym. Kiedy przyjdą chłodniejsze dni mogę przyrządzić ją na gorąco - wystarczy dodać podsmażoną kiełbasę, cebulę i ziołowe przyprawy. Wykorzystam ją też na pewno w jakiejś zupie jarzynowej albo zapiekance. Polecam ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i boczkiem 204

pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do wysokiego garnka przełożyć pokrojony boczek i smażyć, aż do wytopienia się tłuszczu. Następnie dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodać kiełbasę. Całość przemieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać paprykę i gdy lekko zmięknie to przełożyć pokrojone pomidory oraz kabaczka. Całość przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką wędzoną i ostrą papryką. Garnek przykryć(...)Posmakować i ewentualnie doprawić. Całość jeszcze chwilę gotować. Gotowe leczo przelać do słoików, zakręcić pokrywki i postawić słoiki do góry dnem (aż do wystudzenia). Na sam koniec schować w chłodne miejsce, np. do lodówki. Od lewej strony: podsmażanie boczku, cebuli i kiełbasy, a następnie papryki, pomidorów i kabaczka

Ugotować
Leczo tradycyjne 111

pacjentom, ponieważ mało jest takich potraw, w których można na raz zjeść aż tyle warzyw. Leczo można również zawekować w słoiku, tylko wtedy najlepiej bez mięsa, żeby dłużej było świeże. Składniki na 4 porcje: 3 pętka dobrej jakości kiełbasy (u mnie kiełbaski z Lidla "Pikok Pure") 1 duża cukinia (ok 600 g) 3 papryki (najlepiej różnokolorowe) 1 cebula 2 ząbki

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Bigos z pieczarek - szybkie danie jednogarnkowe 146

swojej prostocie jest zaskakująco pyszny.  Bigos z pieczarek - szybkie danie jednogarnkowe Składniki : 1 kg małych, zamkniętych pieczarek nieduży słoik korniszonów 30 dag kwaszonej kapusty 2 duże czerwone papryki 500 g białej cebuli 1 kg dobrej jakościowo kiełbasy sól, słodka czerwona papryka i pieprz ziołowy jako przyprawy liść laurowy 200 ml koncentratu pomidorowego rozrobiony ze 100 ml przegotowanej wody tłuszcz

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bigos z pomidorami, dobrze doprawiony 210

kochamy miłością wielką. Bigos jemy w święta i w zwykłe dni bo zawsze gotuję wielki gar i część pakuję do słoików żeby mieć go w zapasie. Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych , winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki zawsze

Smaczna Pyza
Leczo z cukinii, pycha 131

takie leczo. Idealne na obiady, kolacje czy lunch. Wystarczy tylko rozmrozić i podgrzać lub wyjąć ze słoika. To wszystko tylko zależy jak je będziecie chcieli przechowywać. Ja mrożę bo z tym jest mniej pracy. Takie leczo można zrobić w wersji wegetariańskiej omijając tylko kiełbasę. Gwarantuję, że smak będzie równie pyszny. Cukinię obrać ze skórki, wyciąć nasionka i pokroić w kostkę

Kuchnia Pokoleń
Kiełbasa słoikowa z karkówki 474

Kiełbasa na co dzień, bardzo zwyczajna. Od  dłuższego  czasu z większą   przyjemnością  zjadam  kiełbasy  domowe  niż te kupione w sklepie. Nie zawsze chce mi  się  nadziewać jelita i wtedy taka ze słoika jest bardzo dobrą alternatywą. Można ją poza tym przechowywać bez  mrożenia , co też jest bardzo wygodne. Domowy chleb

Stare Gary
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 79

takich dobroci trzymam się z daleka, ale mój Mąż był zachwycony i bardzo żałuje, że kupił sobie tylko słoik wątrobianki, a nie trójpak, jak zachęcała nas sprzedawczyni:) Mnie te wyroby przekonały naturalnym składem, fajnymi nazwami (jak kiełbasa po świniobiciu, salceson po świniobiciu) i uroczym opakowaniem. Na Targach promowane były też kapłony, czyli wykastrowane koguty. Kapłon jest przysmakiem kuchni staropolskiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolka Po Bretońsku Na Zapas - Tyndalizacja 156

sposobem na wekowanie jedzenia (nie tylko fasoli) Składniki na obiad dla 2-3 osób oraz na około 8 słoików 500 g 1 kg suchej fasoli Jaś 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g lub passaty pomidorowej 1 duża cebula 4 kiełbasy dobrej jakości, wędzone ( 500-600 g) 4 listki laurowe około 500 g boczku wędzonego (nie konieczne, czasem dajemy, czasem(...)około 1 do 1 i 1/2 godziny. 5. Jak już fasola zacznie robić się miękka zaczynamy przesmażanie boczku (jeśli go dajemy),  a następnie kiełbasy. W czasie smażenia kiełbasy dokładamy pokrojoną w kostkę cebulkę i również ją przesmażamy. Dodajemy następnie do gotującej się fasoli. 6. Następnie dodajemy startą gałkę muszkatołową (tutaj ilość według waszego smaku) paprykę wędzoną i słodka oraz

Gotowanie...to proste !
Domowe wędliny warte zachodu czy nie? 89

sobie chemii, a przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą będą mieć naturalny smak. Robienie domowych wędlin nie musi być trudne Jeśli zamierzasz zabrać się za samodzielne przygotowywanie domowych wędlin i kiełbas, wiedz,  że to wcale nie jest takie trudne. Istnieje wiele stron i blogów poświęconych wyrobom wędliniarskim. Prowadzone przez prawdziwych pasjonatów mogą być źródłem użytecznej wiedzy  i służyć pomocą(...)zajmuje wiele czasu, a w efekcie powstaje smakowity produkt. Podobnie przygotujemy domowy pasztet albo mięso w słoiku. Jeśli jednak masz do dyspozycji nieco więcej czasu, smaczną alternatywą będą tradycyjnie wędzone wędliny. Tu można już puścić wodzę fantazji. Domowa wędzona szynka, boczek, kiełbasa czy polędwica kuszą amatorów smacznych wędliniarskich przetworów. W tym przypadku jednak koniecznie musisz dysponować własną wędzarnią. Dlaczego wędzone

Życie zaczyna się w kuchni
Biała kiełbasa chrzanowa , domowe wędliny 123

własną kiełbasę Żartuję , ale oczywiście namawiam , naprawdę jest pyszna , a wersji z chrzanem nigdzie nie kupicie , to mój patent . Albo ją pokochacie , albo znienawidzicie , to zależy czy lubicie chrzan Kiełbasa ma tylko jedną wadę, nie poleży zbyt długo , raz ,że zbyt smaczna , dwa , niestety chrzan nie służy długowieczności , więc zróbcie tyle , żeby nie leżała na surowo dłużej niż(...)czubata, łyżka cukru pudru 1 łyżka pieprzu świeżo , grubo , mielonego 1 łyżka , mielonej gorczycy białej 1,5 słoika tartego chrzanu ( 350 ml – 1,5 szklanki ) 3-4 ząbki czosnku 1 czubata ,łyżeczka mielonego kminku 1 szklanka wody jelita wieprzowe cienkie do kiełbas – około 5 m Boczek mielimy na drobnym sitku . Łopatkę kroimy na kawałki i także mielimy

Ogrodnik w podróży
Szybki kapuśniak z kiszonej kapusty i kiełbasą 152

seler pokrojony drobno. Smażyć aż kapusta zmieni kolor na ciemniejszy. Wlać wodę która została po wyjęciu kapusty ze słoika plus 1,5 litra wody. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Ostrożnie z solą, doprawić dopiero po chwili gotowania. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować 30 minut, dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę i gotować jeszcze 10 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
LECZO Z CZERWONĄ FASOLĄ I KIEŁBASĄ CHORIZO 56

poczęstunek dla gości, podczas przeróżnych imprez.Moja rodzina uwielbia leczo, dlatego też to ugotowałam w zapasie i zamknęłam w słoiki, otworzymy, kiedy tylko będziemy mieli na nie ochotę :) Składniki: * 1 puszka czerwonej fasoli (użyłam  Orzech ) * około 250 g kiełbasy chorizo * 1 czerwona papryka * 1 żółta papryka * 2 cukinie * 300 g pieczarek * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz do smaku

Zrób to smacznie
Relish 167

powinien być już gęsty, ale większość warzyw powinna być widoczna, nie mogą tworzyć jednolitej papki. Gorący relish przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem aż ostygną. Taki sos możemy podawać do mięs z grilla, smażonej kiełbasy, czy też jako dodatek do zwykłych kanapek, czy też zapiekanek.       The post Relish appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania