hamburger - 1154 przepisów (strona:12/77)

Hamburgery z grillowanym kurczakiem i domowymi frytkami z piekarnika 90

Hamburgery z grillowanym kurczakiem i domowymi frytkami z piekarnika   Składniki: 4 bułki do hamburgerów z sezamem 400 g kurczaka 1 pomidor pół ogórka zielonego 1 mała cebula kilka liści sałaty majonez ketchup   Domowe frytki: 1 kg ziemniaków 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego rozmarynu   Sposób wykonania: Filet z kurczaka przekroić w poprzek(...)grillować kurczaka około 4-5 minut z każdej strony. W tym czasie na suchej patelni podpiec bułki (przekrojone na pół)  z każdej ze stron. Składanie hamburgera: dolną część bułki smarujemy majonezem, następnie układamy liście sałaty, pomidora, cebulę, ogórka zielonego, kurczaka. Górną część bułki smarujemy ketchupem i przykrywamy hamburgera. Wbijamy patyczek od szaszłyka, aby całość dobrze

Smaki Natalii
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 148

Udka w miodowo-musztardowej glazurze, najlepsze hamburgery, kebab drobiowy z kuskusem, polędwiczka zawijana i pieczona w boczku, rocking beef – oto pięć obiadów na ten tydzień roboczy. Koszt jednego lanczu to około 10 zł. Newsem ubiegłego tygodnia w świecie kulinarnym i celebryckim była informacja o bankructwie sieci restauracji Jamiego Oliviera, 42-letniego kucharza i swhowmana, który w 2010 r., a więc(...)każde danie mogłoby wystąpić w roli niedzielnego obiadu. I tak zresztą jest. Koszty można ograniczać samemu robiąc niektóre produkty zamiast kupować gotowce. Tak jest np. z bułeczkami do hamburgerów. Z naszego przepisu można zrobić cztery średniej wielkości lub cztery giga. Koszt – około 3-4 zł Nowe zasady gotowania W Niedzielnym Kucharzu zmieniliśmy ostatnio zasady gotowania. Wcześniej gotowaliśmy osobno obiady

Niedzielny kucharz
Fitburger z frytkami z cukinii 124

też użyć kupionej bułki, najlepiej jeśli byłaby ona pełnoziarnista. Burgera podałam w towarzystwie frytek z cukinii, doprawionych solą i wędzoną papryką. Wyszło bardzo pysznie i bardzo pożywnie. Składniki (2 hamburgery): Bułeczki: Przepis na bułeczki znajduje się tutaj: Bułeczki do hamburgerów (ja zrobiłam je w wersji bez szpinaku) Hamburgery: 250 g mielonego indyka 1 biała cebula  1 jajko(...)dokładnie wszystko wymieszać. Z masy uformować dwa burgery i smażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Bułkę posmarować musztardą, położyć sałatę, plasterki ogórka, awokado, cebuli i papryki. Położyć hamburgera  na niego ułożyć plaster sera żółtego i pomidora. Całość można polać odrobiną ketchupu. Frytki z cukinii:  Cukinię dokładnie opłukać i pokroić w paski, przełożyć do miski, dodać oliwę

Healthy food explorer
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 102

Udka w miodowo-musztardowej glazurze, najlepsze hamburgery, kebab drobiowy z kuskusem, polędwiczka zawijana i pieczona w boczku, rocking beef – oto pięć obiadów na ten tydzień roboczy. Koszt jednego lanczu to około 10 zł. Newsem ubiegłego tygodnia w świecie kulinarnym i celebryckim była informacja o bankructwie sieci restauracji Jamiego Oliviera, 42-letniego kucharza i swhowmana, który w 2010 r., a więc(...)każde danie mogłoby wystąpić w roli niedzielnego obiadu. I tak zresztą jest. Koszty można ograniczać samemu robiąc niektóre produkty zamiast kupować gotowce. Tak jest np. z bułeczkami do hamburgerów. Z naszego przepisu można zrobić cztery średniej wielkości lub cztery giga. Koszt – około 3-4 zł Nowe zasady gotowania W Niedzielnym Kucharzu zmieniliśmy ostatnio zasady gotowania. Wcześniej gotowaliśmy osobno obiady

Niedzielny kucharz
Hamburgery w chlebku Pita 76

Smakowity, duży hamburger w chlebku Pita, może śmiało konkurować z tradycyjnym hamburgerem. Moje dzieci i mąż twierdzą,że smakuje dużo lepiej niż tradycyjny hamburger. Jestem podobnego zdania, polecam, skorzystajcie z tego przepisu:)) Składniki 4 chlebki pita 1 czerwona papryka 1 żółta papryka rukola garść pokrojonej kapusty pekińskiej 300 g mielonego mięsa wołowego dobrej jakości 1 … Czytaj dalej Hamburgery

gotuj ze mną
Hamburgery w chlebku Pita 131

Smakowity, duży hamburger w chlebku Pita, może śmiało konkurować z tradycyjnym hamburgerem. Moje dzieci i mąż twierdzą,że smakuje dużo lepiej niż tradycyjny hamburger. Jestem podobnego zdania, polecam, skorzystajcie z tego przepisu:)) Składniki 4 chlebki pita 1 czerwona papryka 1 żółta papryka rukola garść pokrojonej kapusty pekińskiej 300 g mielonego mięsa wołowego dobrej jakości 1 … Czytaj dalej Hamburgery

gotuj ze mną
POMYSŁY NA MIĘSNE GOTOWCE DO ZAMROŻENIA 107

przygotowanego do smażenia/pieczenia mięsa bardzo prostego w późniejszej obsłudze: 1. zamrożone chilli con carne  (jedyne danie, które było gotowe) 2. zamrożone zamarynowane żeberka wieprzowe 3. zamrożone hamburgery 4. zamrożone polędwiczki wieprzowe Wszystko elegancko zapakowane w torebki do mrożenia. Każdy hamburger osobno, żeby łatwo było wyjąć i usmażyć. Pozostałe mięso w porcjach dwuosobowych. Sama zaczęłam tak robić(...)majeranek cząber lubczyk Do worka na suwak z Ikea wrzucam wszystkie składniki marynaty, mieszam, dodaję pokrojonę w kawałki żeberka, miącham wszystkim chwilę i układam na płasko w zamrażarce. Hamburgery pół kilograma mielonego antrykotu lub innej części łyżeczka ostrej musztardy łyżeczka majonezu - opcjonalnie sól, pieprz łyżeczka czerwonej czubricy - opcjonalnie szczypta kminku - opcjonalnie pimienton - opcjonalnie łyżka oliwy czasami dodaję cząber albo pimienton

Cytryna&Co.
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 242

przynajmniej stu prośbach od Was o przepis na klasyczne, domowe bułki do hamburgerów udało mi się wreszcie spisać i sfotografować cały proces ich powstawania – a mój luby nawet nakręcił film z ich formowaniem, żeby wszystko było już jaśniej niż jasno wytłumaczone Te bułki do hamburgerów w przeciwieństwie do chleba czy pizzy wyrastają tylko raz, w lekko rozgrzanym piekarniku – są gotowe(...)pieczemy bułki przez 18-20 minut. Powinny się z wierzchu mocno zezłocić. Upieczone bułki studzimy na kratce albo czekamy aż lekko przestygną, kroimy i od razu wykorzystujemy do domowych hamburgerów. Te bułki świetnie się mrożą – jeśli macie miejsce w zamrażalce warto upiec je od razu z dwóch porcji ciasta. Odmrażamy je w lodówce, a potem podgrzewamy w piekarniku przez

Karo in the Kitchen
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 117

przynajmniej stu prośbach od Was o przepis na klasyczne, domowe bułki do hamburgerów udało mi się wreszcie spisać i sfotografować cały proces ich powstawania – a mój luby nawet nakręcił film z ich formowaniem, żeby wszystko było już jaśniej niż jasno wytłumaczone Te bułki do hamburgerów w przeciwieństwie do chleba czy pizzy wyrastają tylko raz, w lekko rozgrzanym piekarniku – są gotowe(...)pieczemy bułki przez 18-20 minut. Powinny się z wierzchu mocno zezłocić. Upieczone bułki studzimy na kratce albo czekamy aż lekko przestygną, kroimy i od razu wykorzystujemy do domowych hamburgerów. Te bułki świetnie się mrożą – jeśli macie miejsce w zamrażalce warto upiec je od razu z dwóch porcji ciasta. Odmrażamy je w lodówce, a potem podgrzewamy w piekarniku przez

Karo in the Kitchen
Czwartek: najprostszy burger według Jamiego Oliviera 113

Bardzo prosty przepis na zrobienie pysznego hamburgera. Nie trzeba go specjalnie przyprawiać, wystarczy usmażyć. Dodajmy usmażyć w odpowiedni sposób. Czas przygotowania: 15 minut Czas smażenia: 4 minuty Liczba porcji: 2 Pamiętacie rozmowę Jules Winnfielda i Vincenta Vegi z „Pulp fiction” o cheeseburgerze? Jules wyjaśnia Vincentowi, że w Holandii na „ćwiećfunciaka” mówi się „Royal cheeseburger”, bo tam obowiązuje system metryczny(...)smażenia burgera. Ktoś może powiedzieć, że nic prostszego jak usmażyć kotleta, a jednak jest to duża sztuka, szczególnie jeśli mowa o burgerze wołowym. My mamy super sprawdzony przepis na hamburgera z piwem stout, ale on wymaga trochę czasu. Burger Jamiego Oliviera, który przestawiamy dzisiaj to droga na skróty do bardzo smacznego hamburgera, którego nie trzeba przyprawiać, bo cała sztuka polega

Niedzielny kucharz
Burgery z portobello 132

wszystkich burgerów i mięsnych i wegetariańskich ten hamburger jest najprostszy do zrobienia. I jest jednym z najsmakowitszych. Portobello rules! Kotlet z grzybów to oczywisty klasyk każdej jesieni i każdy grzybiarz, kiedy już ususzy co ma ususzyć, robi sobie porządnego kotleta z siekanych. albo mielonych ugotowanych grzybów. Takie rzeczy jednak tylko w szczycie grzybobrania, bo przez resztę roku, kiedy grzyby(...)naszym zdaniem takie traktowanie grzyba to grzech, bo nie do tego został stworzony. Portobello najlepiej przyrządzać w całości, smażąc lub piekąc całe kapelusze. Idealnie nadają się do robienia hamburgerów. Trzeba tylko grzyby upiec w piekarniku z dodatkiem sera pleśniowego i cebulki, która, wymieszana z octem balsamicznym, karmelizuje się pod wpływem wysokiej temperatury. Teraz trzeba grzyba włożyć do bułki, dodać sałaty

Niedzielny kucharz
Środa: Burgery z czerwonej fasoli i boczniaków 119

Nawet najwięksi miłośnicy wysmażonego wołowego burgera raz na jakiś czas powinni zjeść wegetariańską wersję. Jest zdrowszy. I ma smak. Hamburger automatycznie kojarzy się z kawałkiem dobrze wysmażonego mięsa. Oprócz wegetarian i wegan, którzy zajadają się warzywnymi burgerami. Wiedzą co dobre :-). Nieweganom te wszystkie flaczki z boczniaków, smalce z fasoli mogą wydać się dziwne, bo w sposób oczywisty kojarzą się(...)potrawami mięsnymi, a nie mają z nimi, jeśli chodzi o smak, nic wspólnego. Z burgerami jest nieco inaczej. Dobry wegetariański hamburger spokojnie może zastąpić hamburgera wołowego: ma smak, odpowiednią konsystencję i jest pożywny. Polecamy Wam przepis Marka Bittmana na fasolowo-grzybowe burgery. W sezonie najlepiej je zrobić z prawdziwków. Poza sezonem najlepiej zastąpić je boczniakami, choć pieczarki też dają radę

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Domowe fast foody, czyli przepisy, które kochają dzieci 129

się wyłącznie w jednej z sieci szybkiej obsługi. Przytył i podupadł na zdrowiu. Jest jednak w fast foodach coś takiego, że każdy od czasu do czasu ma ochotę na hamburgera, nuggetsy lub kurczaka w panierce. Nie mówiąc o dzieciach, które przepadają za „Magdonaldami”. Zresztą nie tylko dzieci. Kiedy jedziemy w góry „gierkówką” w połowie trasy zatrzymujemy się czasem, żeby zamówić(...)okienko do wydawania jedzenia. Miłosz jeszcze nie reaguje na zapachy z barów szybkiej obsługuj, bo nad nuggetsy przedkłada mleko. Za chwilę jednak i on zacznie się domagać frytek z hamburgerem. Oczywiście zjedzenie fast fooda od czas do czasu to nie zbrodnia, lecz na pewno trzeba uważać, żeby nie weszło nam to w nawyk. Ostatnio (kwiecień 2018 r.) zespół naukowców

Niedzielny kucharz
Przepis na najlepsze domowe bułki do hamburgerów 173

Najlepsza bułka do hamburgera powinna być maślana, miękka, a jednocześnie wilgotna (w żadnym wypadku sucha) i nie powinna się kruszyć. No i powinna być leciutko słodka. Bułki do hamburgerów, które możemy dostać w sklepach, są naprawdę kiepskie. Przede wszystkim są suche. Napompowane. I nijak im do prawdziwych bułek do tych słynnych kanapek. Ba! Nawet w burgerowniach można dostać kotleta(...)jakie powinny być i ten przepis może się przydać wiele razy, kiedy postanowicie wyprawić domówkę, czy chociażby zechcecie zrobić je na obiad.  Przepis na najlepsze domowe bułki do hamburgerów Składniki na 16 bułek: Do zaczynu: 200 g mąki pszennej 550  50 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 250 ml ciepłego mleka Drożdże rozkruszamy, dosypujemy cukier, mąkę, oraz wlewamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domowe bułki na hamburgery 139

przepisu na domowe bułki na hamburgery podchodziłam trzy razy Dwa pierwsze skończyły się totalną klapą. Głównym powodem były złe proporcje, w jednym zbyt dużo mąki, w drugim zbyt dużo mleka. Ale jak to mówią do trzech razy sztuka Tym razem trafiłam na przepis idealny! Bułki są lekkie i puszyste. Wprost idealne do hamburgerów. Ostatnio w modzie są także minihamburgery(...)których dosłownie się zakochałam i to właśnie one skłoniły mnie do przygotowania tych bułeczek. Przepis zapewnie pojawi się wkrótce Domowe bułki na hamburgery Składniki: 3 szklanki mąki (około 540 g) szklanka ciepłego mleka (250 ml) 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki masła 1 jajko sól Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka sezam Drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie

PatiGotuje
Co zamiast fast food – menu na tydzień 107

crunchy”, ale przyrządzone bez smażenia w głębokim tłuszczu. W ogóle bez tłuszczu! Udka to absolutny hit tego menu, ale nie jedyny. W jadłospisie na tydzień znajdziecie zdrowy, wegetariański odpowiednik hamburgerów – burgery z cieciorki i koziego sera . Kochamy też tradycyjnego burgera (i wkrótce wrzućmy nasze sprawdzone, ulubione przepisy na to doskonałe danie, którego opinię tak paskudnie zszargały fast foody(...)wegetariańskie kotlety z tego tygodnia śmiało mogą konkurować z naprawdę porządnie zrobioną mieloną polędwicą! To sycące i pachnące przyprawami danie wegetariańskie pokocha każdy miłośnik mięsnego hamburgera. Zobaczcie też jak zrobić warzywne spaghetti w wersji wege. Pokażemy Wam też jak można zastąpić kanapkę do pracy – pożywną sałatką z naszą ukochaną komosą . Ponieważ coraz częściej pytacie nas o przepisy wege

Niedzielny kucharz
Środa: Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera 124

Sycące i pachnące przyprawami wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera, które pokocha również każdy miłośnik tradycyjnego hamburgera. Co zamiast fast food – wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera Jeśli chodzi za Wami hamburger, zamiast fast food proponujemy wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera . Przepis pochodzi z programu Karola Okrasy , lekko go tylko zmieniliśmy jeśli chodzi o podanie(...)sałatami, kalerpką, marchewką, cukinią, rzepą…. Generalnie ze wszystkimi warzywami jakie są pod ręką. Burger według tego przepisu jest jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi z hamburgerami z wołowiny. Można go podać dokładnie w tak sam sposób jak wersję mięsną, czyli z wysmażonym boczkiem, cebulą, ogórkiem kiszonym i keczupem. Lepiej jednak smakuje w wersji wege:) Trzeba przyznać

Niedzielny kucharz
Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 138

gotowania rosołu przez bity miesiąc. To jedyny posiłek przy grypie, który możemy przełknąć. Tak bardzo znielubiłam rosół, że gdy w końcu stanęliśmy  na nogi, zamarzyły nam się hamburgery No ale mięsne są takie typowe, a w szafce na natchnienie czekała czarna fasola. W drugiej szafce piętrzyły się kilogramy mąki z płaskurki i pomimo echa w lodówce udało się coś(...)dowolnej wielkości. Dobrze rozgrzać patelnię grillową i rozprowadzić po całości, pędzelkiem silikonowym, niewielką ilość oleju. Układać kotlety i smażyć aż do przyrumienienia. Reszta, czyli z jakimi dodatkami podamy nasze hamburgery, to już inwencja własna. Ja zrobiłam sos z majonezu, musztardy dijon oraz ketchupu, dodałam sałaty, rukolę, pomidory, rzodkiewkę, pieczarki. Naprawdę dobre i zdecydowanie lżejsze od tradycyjnych, mięsnych hamburgerów

gutfut
HAMBURGER Z WOŁOWINY 129

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Składniki na hamburgera z wołowiny: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego chudego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka musztardy 1 jajko szczypta chili sól świeżo zmielony pieprz szczypta gałki muszkatołowej Dodatki: pomidory w plastrach plasterki czerwonej cebuli(...)liście sałaty 4 bułki Składniki na sos pomidorowy: 2 plastry bekonu 2 średnie obrane ze skórki pomidory sól pieprz do smaku 1/2 łyżeczki tymianku Sposób przygotowania hamburgera z wołowiny: Do miski z mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i jajko. Wymieszać, żeby składniki się połączyły. Mięso w misce podzielić na cztery

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Bezglutenowe domowe hamburgery z wołowiny 104

Szybkie, proste i smaczne domowe hamburgery z gotowych bułek Nutri Free (klik) , które okazały się nielada hitem w moim domu. Smakują jak tradycyjne glutenowe bułki i pakowane są oddzielnie, co dodatkowo przemawia na ich korzyść. Szczególnie zasmakowały najmłodszym domownikom. U nas hamburgery to rzadkość, ale w tej zdrowszej wersji (mięso grillowałam) sporadycznie są do przyjęcia i myślę, że przychylę się(...)czasem do próśb męskiej części rodziny o solidny kawałek mięsa w bułce - pod warunkiem, że będzie dużo warzyw :-) SKŁADNIKI na 4 porcje: 4 bułki do hamburgerów Nutri Free 0,5 kg chudej, mielonej wołowiny 1/2 cebuli 1 jajko 1/3 szklanki bezglutenowej bułki tartej 1/4 szklanki bulionu wołowego sól, pieprz, ostra mielona papryka, kolendra warzywa: sałata, szpinak, pomidor, cebula, cukinia Cebulę

Kuchnia bezglutenowa
Tortilla z Mięsem Wołowym (Tortilla a'la Hamburger) 143

Tortilla inspirowana składnikami charakterystycznymi dla hamburgera. Łączy w sobie mięso wołowe i warzywa cechujące hamburgera, jedyna różnica to zastąpienie bułeczki - tortillą oraz zmiana formy mielonego mięsa. To niezwykłe połączenie tworzy wyjątkowy smak tortilli i z pewnością zasmakuje wszystkim fanom fast foodów.  Tortilla z Mięsem Wołowym (Tortilla a'la Hamburger) - Składniki: ok. 6 placków tortilli 500 g mielonej wołowiny duża(...)pomidory ok. 2-3 ogórki konserwowe sałata lodowa ok. 100 g  sera cheddar (lub żółtego sera) musztarda majonez ketchup Tortilla z Mięsem Wołowym (Tortilla a'la Hamburger) - Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę, ogórki w plasterki a pomidory w półplasterki, sałatę szatkujemy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej

Słodka Strona
‚Hamburger’ 77

Mięso wołowe, ser, bekon, pomidor, bułeczka z sezamem i sos BBQ kojarzy się z prawdziwym hamburgerem . Jednak ja wolę nieco zmodyfikowane wersje tej kanapki. Dzisiaj przedstawiam przepis na burgera z czarnej fasoli i quinoa podanej z hummusem, słodką cebulką i liśćmi sałaty zamiast bułki. Muszę przyznać, że ta zdrowsza, wegańska wersja tradycyjnego hamburgera jest o wiele lepsza i jej smakiem(...)zaskoczysz wszystkich, których obdarzysz tym daniem. Nawet najwięksi wielbiciele mięsa wołowego polubią tę potrawę! ‚Hamburger’ porcja dla 4 osób Składniki: burger: 50 g komosy ryżowej puszka czarnej fasoli 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego lub bez cukru 2 daktyle 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki 3 łyżki oliwy sól, pieprz hummus: przepis znajdziecie w poprzednich postach

Jaglusia
7 szybkich przekąsek na EURO 2016 150

kilka smacznych propozycji, już wypróbowanych na meczu Polska- Irlandia :D Wybaczcie, ale stawiałam na czas więc nie będę bawiła się w robienie własnego ciasta francuskiego, bułeczek czy mięsa do hamburgerów. Ma być smacznie i ekspresowo:) 1. Krakersy z pastą pietruszkową Co potrzebujesz: paczkę krakersów, pęczek pietruszki  1 serek topiony, 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : pietruszkę, serek i jogurt wrzucić(...)blendera. Zmiksować i podawać na krakersikach Czas wykonania : 5 minut 2. Mini hamburgery Co potrzebujesz: gotowe bułki do hamburgerów i mięso, ser żółty, sałata, ketchup Wykonanie : Bułkę, mięso i ser wycinać kieliszkiem do wina. Złożyć hamburgery i zapiec około 5 minut w piekarniku Czas wykonania: 10-15 minut 3. Kiełbaski w cieście francuskim Co potrzebujesz: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu

Tradycyjna Kuchnia
Hamburger z orzeszkami pini w bekonie 124

Hamburger z orzeszkami pini w bekonie to kolejna propozycja na mięsny pomysł zaciągnięty z amerykańskiej prasy – grillowanie na tamtym kontynencie mają we krwii. Zdjęcie w prasie wyglądało apetycznie i nigdy wcześniej nie łączyłam drobiowego mięsa mielonego z orzeszkami pini. Efekt końcowy mile każdego zaskoczył. Może być składnikiem tradycyjnego hamburgera, tzn. podanego w bułce z ketchupem, […] The post Hamburger

Magiczny Garnek
Hamburgerki 112

Bardzo tanie danie  Składniki: - mięso drobiowe - hamburgery - bułka  - listek sałaty lodowej - plaster pomidora - 1 szt. czerwonej cebuli - plaster sera zółtego dla smaku majonez, ketchup lub kto co woli Super szybko się go robi a szczególnie dzieciaki są zachwycone. Moje twierdzą zgodnie, że te są lepsze niż te z Mc d.....  Zakupy:   Kupuję pakowane hamburgery(...)pół i podsmażam na maśle na patelni pod przykrywką na małym ogniu z obydwóch stron ok. 1,5 min na jedną ze stron. W tym samym czasie smażę hamburgery na małej ilości oleju również na małym ogniu aby się nie spaliły. Potem na usmażoną bułkę kładę najpierw listek sałaty lodowej, mięso, plasterek pomidora, plasterek cebuli, plasterek sera zółtego

Tanio smacznie i prosto
Domowe hamburgery 247

Dzisiaj pomysł na domowe danie fast food-owe - hamburgery z mięsa wołowego, podane z sałatą lodową, ogórkiem małosolnym, pomidorem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Całość idealnie smakuje z najprostszym sosem ketchupowo-majonezowym. Pycha :)  Składniki na 4 hamburgery: bułki hamburgerowe (przepis tutaj ) 400 g mięsa mielonego wołowego  (musi zawierać co najmniej 20% tłuszczu) 4 liście sałaty lodowej 2 czerwone cebule(...)przesmażyć cebulkę (delikatnie przyprószyć ją solą). Mięso wołowe mocno wyrobić za pomocą dłoni. Uformować 4 kulki, które należy bardzo mocno spłaszczyć. Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię i partiami smażyć hamburgery (po 3 minuty z każdej strony; smażyć na średnim ogniu; przyprawić pod sam koniec smażenia). Bułki przeciąć na pół. Obie części posmarować sosem (majonez wymieszany z ketchupem w proporcji

Ugotować
Domowe burgery z chutney cebulowo- morelowym z chili i nutą białego wina. 161

alkohol odparuje, a całość przybierze konsystencję marmolady. Jeśli otrzymany chutney jest zbyt słodki, dodać sok z cytryny lub ocet balsamiczny.  3. Z mięsa uformować 4 duże płaskie hamburgery. Moje były grubości około 1,5 cm. Piec w grillu elektrycznym przez 3 min lub na patelni po 3 minuty z każdej strony. ( Im grubszy hamburger, tym dłuższej obróbki termicznej będzie(...)wymagał). 4. Bułeczkę do hamburgera   z tego przepisu , należy przekroić na pół. (moje były jeszcze ciepłe, jeśli Wasze są chłodne włożyć je na chwilę do piekarnika aby się ogrzały). Dolną część bułeczki posmarować majonezem i układać kolejno: liść sałaty, plaster wędzonego żółtego sera, hamburger, chutney, cieniutkie plasterki mozarelli, plasterki pomidorków, listki bazylii. Górną część bułeczki również smarujemy majonezem

DefinicjaSmaku
Domowe haburgery 339

Hamburgery chyba są dosyć popularnym daniem w studenckim menu ;) Ja nie mam jakoś przekonania do hamburgerów kupowanych w sieciówkach,  dlatego postanowiłam przygotować swój własny. Nie zrażajcie się długością przepisu- to dlatego, że zamieściłam też przepis na  bułki. Muszę przyznać, że to najlepsze bułki hamburgerowe jakie udało mi się przygotować w domu. Idealnie puszyste i wilgotne. A przepis pochodzi(...)plastry. Następnie na "dolnej" połówce układamy sałatę i mięso, smarujemy sosem lub ketchupem. Dalej układamy warzywa i ser, przykrywamy drugą połówką bułki. A na koniec... cieszymy się własnoręcznie wykonanym hamburgerem :D SMACZNEGO!   Rozliczenie: Mąka- 1,80zł Drożdże- 0,20zł Mleko- 0,50zł Reszta składników-2zł Kurczak- 12zł Reszta składników do kurczaka- ok.2zł Sałata- 1,50zł Ser camembert- 4zł

Czerwona Porzeczka
Tradycyjny hamburger 208

Duuuużo lepszy niż ten z fast foodów :) soczyste mięso, jędrne warzywa... nic więcej nie potrzeba. No może... domowe frytki z piekarnika! Ale o tym później ;) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 jajko 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe) 4 plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory(...)suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć na bok. Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut. Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki. Kiedy bułki już

Piąty grzech główny
Hamburger inny niż wszystkie 162

Chyba najlepszy hamburger jaki kiedykolwiek jadłam. Nietypowe połączenie, które pozytywnie was zaskoczy :) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 3 jajka 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów  4 plastry boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory domowy ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę(...)suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć na bok. Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut. Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki. W tym czasie

Piąty grzech główny
Wołowe hambsongi z grilla. 100% mięsa w mięsie. Pyszny fast food domowy w plenerze - po Mężowsku 198

Minęło już trochę czasu od nieszczęsnej majówki. Można powiedzieć, że emocje opadły. Teraz, w końcu mogę z wielką przyjemnością i apetytem napisać o przepysznych hamburgerach domowej produkcji jakie żeśmy przyrządzili przed ową tajemniczą"burzą". Fantastyczne prognozy pogodowe na weekend zachęcają do wyjścia w plener i "zgrillowania" przeróżnych pyszności, więc receptura absolutnie na czasie. Hamburgery z tego przepisu wychodzą bajecznie pyszne(...)Polecam dalszą lekturę wpisu wszystkim fanom najlepszego gatunku mięsa jakim jest wołowina. Składniki (na 8-10 hamburgerów): ok 1 kg wołowiny o zaw. tłuszczu ok 20% (antrykot, rostbef, ładna pręga) 1 średnia cebula czerwona kilka kropli sosu Worchester 1 konkretna łyżka musztardy Dijon 1-2 łyżki zimnej wody sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso wraz z obraną

Kuchnia po mojemu
56. Wegetariański hamburger z kotletem z kaszy 130

Dobrze przygotowany i przyprawiony kotlet z kaszy w wegetariańskim hamburgerze, nie jednego może przekonać, że zajada prawdziwego, mięsnego hamburgera. bułka do hamburgerów - 6 sztuk kasza jęczmienna - 100 gram kostka rosołowa - 1 sztuka jajka - 3 sztuk bułka tarta - 3 łyżk pomidor - 2 sztuki ogórek - 1/2 sztuk cebula czerwona - 1 sztuka cebula biała - 1 sztuka serek topiony w plastrach - 6 sztuk sałata(...)usmażyć na oleju. Pomidory, ogórki i cebulę czerwoną pokroić w plastry. Bułki przeciąć na pół i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 3-4 minuty. Do każdego hamburgera włożyć gorące kotlety oraz warstwami warzywa, ser i sałatę. Kotlety przed włożeniem do bułki można posmarować musztardą z jednej strony, a ser ketchupem

Jadło i czytadło
Czas na obiad czyli zdrowsza wersja fast food 133

Czasem nachodzi nas ochota na coś niezdrowego. Te wszędzie rozwieszane, piękne, zachęcające reklamy hamburgerów, frytek ociekających tłuszczem... Ze względów zdrowotnych oraz tych, że wolę po prostu unikać fast foodów (, choć i mi się oczywiście zdarzało wstąpić do tego typu restauracji) przyrządzam czasem takie obiady w domowej, zdrowszej wersji. Dziś zapraszam na "ala" hamburgery z domowymi frytkami z piekarnika. Składniki(...)przepis proszę dostosować do ilości osób Przygotowanie: Grahamki przecinamy na pół. Górną i dolną część bułki smarujemy keczupem. Na dolną część układamy mielone (również przecięte na pół, aby nasz "hamburger" nie był zbyt wysoki). Na mięso układamy pokrojone w plasterki ogórki kiszone. Następnie kładziemy porwaną na mniejsze kawałki sałatę oraz kilka listków roszponki. Na wierzch kładziemy plasterek sera. Przykrywamy górną

Słodkie okruszki
Amerykański Hamburger – a’la Joe Bastianich 105

Następnie dodać majonez, jogurt naturalny, śmietanę, musztardę, curry, cukier i przyprawę gyros. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przelać do słoika i zakręcić. Taki sos można przechowywać kilka dni. Sposób przygotowania Hamburgera: Mięso mielone doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i papryki ostrej. Dzielimy na 4 części i tworzymy z nich kotlety hamburgerowe. Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron, bądź oliwy(...)Ogórki konserwowe kroimy w plasterki. Bułki przekrajmy na pół i na chwilkę wsadzamy do rozgrzanego piekarnika, tak aby były chrupiące, ale nie spalone. Wewnętrzne strony bułki smarujemy sosem do hamburgerów. Na dolną część bułki, która stanowi spód hamburgera kładziemy listek sałaty, na to kotleta a na niego podsmażone pomidory z cebulą, przykrywamy górną warstwą bułki. Hamburgera można również podawać

ClauditteMissCooking
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 195

Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli – są po prostu idealne. Jak marzę o domowym burgerze, to ten właśnie tak smakuje. Grube mięso solidnie przyprawione kuminem i kolendrą, chrupiąca z wierzchu i puszysta w środku bułka, karmelizowana słodka cebula oraz orzeźwiający, majonezowy sos aioli (oczywiście domowy, z nutą bazylii i cytryny). Małż stwierdził, że wiele burgerów pochłonął w życiu(...)były najlepsze. Najlepsza rekomendacja ciesząca serducho – warto było się narobić, bo gdy sos i bułki robimy samodzielnie trudno domowe burgery nazwać fast foodem . Hamburgery: 500 g mielonej wołowiny (ok. 15-20% tłuszczu) 50 g tartego parmezanu 2 łyżki sosu Worcestershire 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy dijon 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 1,5 łyżeczki ziaren kolendry sól

Poezja smaku
Test patelni do grillowania linii Positano, firmy Ballarini 145

dania z grilla. Tylko nie popełnijcie mojego błędu. Byłam tak zaaferowana tym, że do patelni nic nie przywiera, że od razu  uniosłam ją nad palnik i sprawdzałam czy hamburgery wirują po powierzchni. Wierzcei mi na słowo, wirują)) Oprócz tego patelnia posiada trójwarstwową powłokę Keravis non -stick, odporną na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Nareszcie patelnia, której(...)Długo myślałam jakie potrawy powinnam przygotować, aby wszechstronnie ją przetestować. Chciałam się przekonać, czy rzeczywiście można smażyc bez tłuszczu. Tak, jak najbardziej można smażyc bez tłuszczu. Postanowiłam ugrillować hamburgery z kurczaka i indyka, więc mięsko dość chude. Patelnia doskonale sobie z nimi poradziła. Grillowalam również bez tłuszczu grube na palec kotlety z karkówki w ostrej marynacie. (niestety zdjęcia brak) Grillowaniu

Mia Cucina Sofieta
Jaki olej używać do smażenia? 107

Dzisiaj przyrządziłam ulubione danie moich dzieci, hamburgery z frytkami. Do przyrządzenia tego domowego fast food użyłam oleju rzepakowego. Ostatnio naczytałam się o oleju rzepakowym i jak to właściwie jest z olejem rzepakowym do smażenia. Okazuje się, że każdy olej rzepakowy ma odpowiednie przeznaczenie. Należy wybrać odpowiedni olej do smażenia i do potraw na zimno. Wybierzmy odpowiedni olej Wysoka temperatura podczas(...)razu wyjąć produkty z patelni na talerz. Frytki usmażone na oleju rzepakowym od razu wrzucam na durszlak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Są wtedy smaczne i takie chrupiące. Hamburgery smażę jeszcze krócej, tak aby w środku były różowe. Zdejmuję z patelni i trzymam w cieple aby „doszły”. Do przygotowania tego dania użyłam olej do smażenia frytek, hamburgerów oraz

codojedzenia
Środa: Super prosty patent na burgera z indyka 80

Oprócz rozmaitych różnic dzielących ludzi, ze względów politycznych, ideologicznych, zapatrywań, przekonań, przekory i zwykłego „a ja uważam, że jest inaczej”, jeden podział ma dość istotne znaczenie dla amatorów hamburgerów. Otóż hamburgożercy dzielą się na tych, którzy dodają smażonej cebulki do mięsa i na tych, którzy uważają to za herezję. Nam obydwie opcje są bliskie i korzystamy z nich w zależności(...)ważne, do mięsa warto dodać tylko starty miąższ, bez soku, jaki wytworzy się podczas ścierania. Cebula ma wtedy łagodniejszy, nie tak wyrazisty smak. Surowa cebula to jeden ciekawy składnik hamburgera jakim chcemy was zainteresować. Drugim jest sos Worcester – przyprawa dość niezwykła, bo pozornie nie ma ani smaku, ani aromatu, dopiero kiedy zostanie dodana do potrawy, rozwija pełny bukiet smaków

Niedzielny kucharz
Burgery grzybowo-fasolowe 100

Nawet najwięksi miłośnicy wysmażonego wołowego burgera raz na jakiś czas powinni zjeść wegetariańską wersję. Jest zdrowszy. I ma smak. Hamburger automatycznie kojarzy się z kawałkiem dobrze wysmażonego mięsa. Oprócz wegetarian i wegan, którzy zajadają się warzywnymi burgerami. Wiedzą co dobre :-). Nieweganom te wszystkie flaczki z boczniaków, smalce z fasoli mogą wydać się dziwne, bo w sposób oczywisty kojarzą się(...)potrawami mięsnymi, a nie mają z nimi, jeśli chodzi o smak, nic wspólnego. Z burgerami jest nieco inaczej. Dobry wegetariański hamburger spokojnie może zastąpić hamburgera wołowego: ma smak, odpowiednią konsystencję i jest pożywny. Polecamy Wam przepis Marka Bittmana na fasolowo-grzybowe burgery. W sezonie najlepiej je zrobić z prawdziwków. Poza sezonem najlepiej zastąpić je boczniakami, choć pieczarki też dają radę

Niedzielny kucharz
Hamburgery GIGANTY z wołowiny. 232

Hamburgery GIGANTY! Hamburgery GIGANTY, domowe z własnej roboty kotletami z mielonej wołowiny... Tylko, że tak są obładowane warzywkami, że nie ma widu ;) Buły giganty z piekarni... Choroba mnie dopadła, to już nie miałam siły na domowe bułki :( Na jednego hamburgera potrzebne będą: bułka 250 g antrykotu 2 plastry sera cebula pomidor ogórek (taki jaki lubimy) sałata lodowa lub pekinka zielona

Pelusiowa Kuchnia
domowe hamburgery 252

cebuli 1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. dodatki: 4 bułki do hamburgerów zielona sałatka np. karbowana 2 ogórki konserwowe 2 pomidory 2 cebule biała bądź czerwona w plastry sera żółtego wykonanie: Bułki rozcinamy i przez chwilkę podpiekamy (rozcięciem do dołu) na suchej

Domowy Smak Jedzenia
Burgery z buraków z kaszą jaglaną oraz salą paprykowo - pomidorową. 136

dawna za mną "chodził" hamburger z buraków, mimo że jestem mięsożerna taka wersja hamburgera jest przepyszna i nie raz jeszcze zagości na moim stole. Burger pełen smaków, słodkiego buraka, tymianku, pietruszki, czosnku, przypraw do tego kasza jaglana, a to w połączeniu z salą z pomidorów i pieczonej papryki Nic tylko zrobić i zajadać.   SKŁADNIKI : (porcja na burgery z buraków(...)szerokości ok7-8 cm grubości ok 1 cm.   Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni po 20 minut z każdej strony. Gdy już mamy wszytko przygotowane, składamy naszego hamburgera Bułki jest dobrze podgrzać w piekarniku, będą bardziej chrupiące. Smaczne, kolorowe z mnóstwem witamin nic tylko zajadać. Smacznego

Basia w kuchni
Hamburgery 117

Hamburger jest dobry na wszystko. Na szczęście nie musi iść tak bardzo w biodra W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. Hamburgery Drukuj przepis Składniki 4 duże bułki 0,5kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka) 1 jajo troszkę bułki tartej sól pieprz 1 pomidor malinowy mix sałat (lub dowolna sałata) ser żółty 8 plasterków(...)cukinii cebula kiełki (dowolne) listonic_name = "Hamburgery (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 duże bułki 0,5kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka) 1 jajo troszkę bułki tartej sól pieprz 1 pomidor malinowy mix sałat (lub dowolna sałata) ser żółty 8 plasterków cukinii cebula kiełki (dowolne) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mięso mielone włożyć do miski

CoolinarniePL